Konstituiran novi saziv Gradskog vijeća Vrgorca

četvrtak , 13.06.2013.



Jutros je u Maloj vijećnici Grada konstituiran novi saziv Gradskog vijeća Vrgorca. Sjednici je prisustvovalo svih petnaest vijećnika. Vladajuća koalicija HDZ, HSS, HSP Ante Starčević ulazi u ovaj saziv sa osam vijećnika, SDP sa pet, dok su Nezavisnoj listi mladih pripala dva vijećnička mjesta.

Sa sjednice je izostao gradonačelnik Boris Matković, koji je u Češkoj, pa ga je mijenjao zamjenik Željko Pervan.
Prije izbora vodstva Vijeća, sjednici su su predsjedavale predstavnice Državne uprave iz Splita. Održana je pritom minuta šutnje za sve poginule hrvatske branitelje, a poslije odsvirana i državna himna.

Tijekom radnog dijela sjednice, po prijedlogu vladajuće koalicije, za predsjednika Gradskog vijeća izabran je Nikša Roso, a za potpredsjednika Davor Radić. Oni dvojica su na tim funkcijama bili i u prošlom sazivu Vijeća. Prilikom glasovanja za Nikšu Rosu, podržali su ga vijećnici vladajuće koalicije, vijećnici SDP-a su bili protiv, a što je zanimljivo, Nezavisna lista mladih je bila suzdržana, iako je česta praksa da oporba glasuje protiv prijedloga većinskog kluba u izboru prvog čovjeka Vijeća. Iako je prijetio da bi mogao glasovati protiv prijedloga vladajuće koalicije zbog neslaganja oko izbora novog direktora Komunalnog, član iste te vladajuće koalicije i vijećnik HSP-a AS Slobodan Granić na kraju je digao ruku za prijedlog HDZ-a.

Iako oporba ima pravo i na jedno mjesto potpredsjednika Gradskog vijeća, vođa oporbe Rade Bobanac istaknuo je da SDP to mjesto neće prihvatiti, s obzirom na tijek izbornog procesa, na kojem su se opet na biračkim mjestima pojavili lažni birači, čije je glasovanje ipak utjecalo na sastav Gradskog vijeća. – Ne prihvaćamo bilo kakvu funkciju koja će predstavljati Gradsko vijeće, rekao je Bobanac, te dodao kako će vijećnici SDP-a sudjelovati u radu odbora i povjerenstava Gradskog vijeća u interesu građana Vrgorca.

Također, nositelj liste vladajuće koalicije Ivica Pandžić je pred konstituirajuću sjednicu Gradskog vijeća dao ostavku na dužnost vijećnika, a zamijenio ga je Gordan Erceg. Pandžić će i dalje obavljati dobro plaćenu funkciju savjetnika gradonačelnika. Na sjednici su izabrani i članovi nekoliko odbora i povjerenstava, a pravi rad Vijeće očekuje na narednoj sjednici koja će vjerojatno biti sazvana u slijedećih desetak dana.

<< Arhiva >>