Radnici Komunalnog prijete tužbama zbog neisplate božićnice i darova za djecu

srijeda , 06.02.2013.



Jučer je u Slobodnoj Dalmaciji objavljen članak o potraživanjima radnika Komunalnog u vidu božićnica, darova za djecu i drugih prava propisanih Kolektivnim ugovorom. Direktor Boris Erceg je u vezi te teme proslijedio priopćenje koje je novinar Mate Primorac uvrstio u svoj članak. U priopćenju direktora Ercega se kaže:

„Do 4. veljače nikakav dopis nije stigao od radnika na moju adresu, niti tvrtke i sindikalne povjerenice. Dajem vam na znanje da su sve jubilarne nagrade isplaćene u predviđenom iznosu, kao i otpremnine te naknade za bolovanje. Pored toga, plaće za cijelu prošlu godinu su isplaćene, s tim da je plaća za prosinac isplaćena 1. veljače. Božićnica, regres i darovi su isplaćeni u iznosu od 2050 kuna, iz ovoga je jasno da je Uprava ispoštovala odredbe iz Kolektivnog ugovora. Očito je da moji radnici ne shvaćaju u kojoj se situaciji nalazi cijela država, Grad Vrgorac, a time i naša tvrtka. Jedno je sigurno, to da radnici uredno primaju plaću, a da okolno stanovništvo Vrgorca nije baš zadovoljno njihovim radom. Prava radnika da u bilo kojemu obliku izražavaju svoje nezadovoljstvo neće biti uskraćena, ali će njihove obveze biti kvalitetno vrednovane i praćene.”

Reagirajući na Ercegove izjave, obratila nam se grupa nezadovoljnih radnika Komunalnog. Ističu kako im Komunalno nije isplatilo božićnice i darove za djecu, na što su, prema Kolektivnom ugovoru, imali pravo. Svoj istup su učvrstili slanjem peticije koju je potpisalo 27 radnika (50% svih radnika), koji su zbog svega najavili tužbe, ukoliko im se ne isplate spomenuta sredstva.

Ove najnovije trzavice u Komunalnom samo još jednom potvrđuju postojanje nezdrave radne atmosfere u tvrtci koja otežava njezino normalno funkcioniranje, a koja bi se trebala rješavati unutar kolektiva. Gradska vlast mudro šuti, iako je najpozvanija uključiti se u sređivanje situacije, s obzirom na svoje konstantno petljanje u rad tvrtke iz čega proizlazi njezina odgovornost za sve što se u Komunalnom događa.

<< Arhiva >>