Susret Vrgorčana sa predsjednikom Josipovićem

srijeda , 21.04.2010.

Predsjednik RH Ivo Josipović primio je 20. travnja 2010. godine izaslanstvo Inicijativnog odbora za susret domicilnih i iseljenih Vrgorčana u svom uredu na Pantovčaku. Izaslanstvo su činili: Stjepan Roglić, Zvonimir Pervan, Tomislav Galić, Dijana Roglić i Branko Radonić, prof.
U razgovoru koji je trajao 45 minuta, članovi Inicijativnog Odbora upoznali su Predsjednika sa općom gospodarskom, prometnom, demografskom i kulturnom situacijom u Vrgorskoj krajini.
Voditelj Inicijativnog Odbora, Stjepan Roglić upozorio je predsjednika Josipovića na problem zapostavljenosti Vrgorca i nestanka njegovih brojnih institucija. Istakao je doprinos Vrgorca u Drugom svjetskom i Domovinskom ratu. Ponovio je obećanja Vlade RH iz 2006. godine kada su ministri Čobanković i Kalmeta za posjeta Vrgorcu obećali sredstva za projekte odvodnje viška vode iz vrgorskih polja, te realizaciju projekta tunela Ravča – Drevnik. Na kraju izlaganja Roglić je pozvao predsjednika da posjeti Vrgorac tijekom trajanja Tinovih dana
Zvonimir Pervan je predsjedniku detaljno izložio problematiku izgradnje tunela Ravča – Drvenik. Po njemu, ovaj tunel bi potakao povezivanje i razvoj Vrgorske krajine, Makarskog primorja, te srednjodalmatinskih otoka. Ovom prilikom Pervan je predao dokumente i geografske karte vezane za predmet izgradnje tunela.
Branko Radonić je pozdravio predsjednika u ime Osnovne škole Vrgorac i Vrgoračkih novina. U svome kratkom izlaganju predsjedniku, naglasio je problem nepovoljne demografske slike Vrgorske krajine i iseljavanja mladih obrazovanih ljudi. U ime Vrgorčana zahvalio je predsjedniku Josipoviću na prihvaćanju pokroviteljstva „Tinovih dana“ naglasivši kako je Vrgorcu potrebna pomoć, ne samo po pitanju gospodarskih, već i kulturnih projekata.
Dijana Roglić predsjedniku je prenijela pozdrave od članova Zavičajne udruge Vrgoračke krajine u Splitu.
Poduzetnik Tomislav Galić predsjedniku je ukratko opisao način funkcioniranja svoje građevinske tvrtke, te istakao kako zapošljava 45 ljudi.
Na sastanku je također istaknut problem dvostrukih državljanstava te je predloženo predsjedniku da se uključi u rješavanje ovog problema, na korist stanovnika s obje strane granice.

Na kraju sastanka predsjednik je rekao kako će učiniti sve da dođe u Vrgorac u srpnju, te se nada da će sa sobom povesti nekoliko ministara koji će se tako moći detaljnije upoznati sa gospodarskom i prometnom situacijom na terenu.

Tajnik Inicijativnog Odbora
Branko Radonić, prof.


P.S. Samo bi na kraju htio dodati kako je sastanak protekao u vrlo srdačnom tonu. Iako je planiran kratak susret, sa predsjednikom smo se zadržali 45 minuta. Bio je vrlo upućen u neke gospodarske teme o kojima smo mu govorili, i na članove Odbora je ostavio snažan dojam.

<< Arhiva >>