Kontroverze oko Dana komune

ponedjeljak , 19.03.2007. Dan komune uveden je 1972. godine, zadnji put slavljen 1990., a ukinut 1993. godine

Godine 1972. godine, odlukom tadašnjih komunističkih vlasti u Vrgorcu, petnaesti lipnja je izabran za Dan komune, u spomen na prvo oslobođenje Vrgorca koje se zbilo na isti dan 1942. godine, tj. na tridesetu godišnjicu. Već od početka ta je odluka bila kontroverzna, ne samo zato što je donesena nedugo nakon propasti Hrvatskog proljeća, nego i zato što je tijekom prvog oslobođenja Vrgorca, a o čemu sam već pisao, streljano 33 vrgorčana, od kojih se samo Mate Jerkušić uspio spasiti. Većina partizanskih prvoboraca koja je živjela izvan Vrgorca odbijala je dolaziti na svečanost obilježavanja Dana komune, a među njima je svakako bio najvažniji Drinko Tolić, koji je za vrijeme rata bio zapovjednik jedne čete bataljona Josip Jurčević, čiji su borci i osvojili Vrgorac tog 15. lipnja 1942. godine. Dan komune obilježavao se od 1972. do 1990. godine.
Navedene 1990. godine zadnji put je priređena svečanost u povodu Dana komune, a ta je svakako bila i najburnija. Naime, 15. lipnja 1990. godine održana je svečana sjednica Skupštine općine Vrgorac u kojoj je većinu tada imao SKH-SDP (reformirani komunisti) koji je na izborima iste godine premoćno pobijedio, dok je tek osnovani HDZ bio u oporbi. Nedugo nakon početka svečane sjednice, zastupnici (tada odbornici) HDZ-a napustili su sjednicu iz protesta što se dan strijeljanja trideset i troje vrgorčana slavi kao Dan komune. Član HDZ-a Vicko Šalinović izjavio je tad za Slobodnu Dalmaciju da „ovaj dan ne bi trebao nikome služiti na čast i ponos“. Ovaj postupak HDZ-a uzburkao je vrgorsku javnost, a slučaj je stigao i do novinara Slobodne Dalmacije Viktora Ivančića koji je o tome napisao opširan članak pod naslovom „Oslobođenje Vrgorca, drugi čin“ koji je objavljen u Slobodnoj Dalmaciji u broju od 17. lipnja 1990. godine, i to na čak tri stranice. On piše kako je HDZ Vrgorac nekoliko dana prije ovog događaja uputio pismo Saboru Hrvatske, Skupštini općine, Viktimološkom društvu i Središnjem Odboru HDZ-a, u kojem je zahtijevao da se 15. lipnja u Vrgorcu označi kao komemorativan datum, da se sve žrtve zločina iz 1942. godine rehabilitiraju i da se kao dan Oslobođenja Vrgorca slavi 24. listopada, kad su partizani 1944. godine konačno oslobodili Vrgorac.
1990. je godina demokratskog prevrata u Hrvatskoj, a ta je činjenica, po prvi put od 1945. godine omogućila svim zainteresiranim stranama u ovom slučaju da iznesu svoj stav, što je vrgorski HDZ i iskoristio. Već u petak ujutro 15. lipnja 1990. godine bilo je u Vrgorcu jasno da proslava Dana komune neće proteći kao prošlih godina. Grad je bio okićen državnim zastavama, a djevojke su pred tadašnjom kinodvoranom, gdje je svečanost i održavala, dijelile karanfile. Suprotno tome, poslijepodne je glavnom vrgorskom ulicom prošla povorka od šezdesetak vrgorčana, noseći vijence i cvijeće od crkve Navještenja Blažene Djevice Marije, gdje je u spomen na lipanjske žrtve održana sveta misa, do gradskog groblja na Žbarama, gdje je 33 vrgorčana i strijeljano.
Tadašnji općinski predsjednik i šef vrgorskog SKH-SDP-a Nedjeljko Glamuzina izjavio je na Slobodnu Dalmaciju da odlazak zastupnika HDZ-a sa navedene sjednice nije bio primjeren karakteru skupa, jer su razgovori o tome vođeni prije, te da je stav SKH-SDP tada bio da je za ovu godinu bilo prekasno da se išta mijenja, budući da su pripreme za proslavu već bile obavljene, a da bi do slijedeće godine trebalo pustiti stručnjake da iznesu relevantne povijesne činjenice na temelju kojih bi općinska vlast trebala donijeti odgovarajuću odluku. Tada najvažniji vrgorski hadezeovci: Ante Galić, Ljubo Markotić i danas pokojni Petar Hrstić nisu odstupali od traženja da se svečanost Dana komune ne proslavlja i da se odmah ukine. Do nikakvog dogovora nije došlo, i svečanost Dana komune je održana, kao i komemoracija žrtvama u crkvi i na groblju. Članak koji je Ivančić objavio u Slobodnoj izazvao je buru na vrgorskoj političkoj sceni što je pridonijelo jakom međusobnom prepucavanju između SKH-SDP-a i HDZ-a i ratu pismima koje je Slobodna Dalmacija objavila na svojim stranicama tijekom lipnja i srpnja 1990. godine. Dan komune je zadnji put proslavljen 1990. godine, a ukinula ga je HDZ-ova vlast nakon pobjede na općinskim izborima 1993. godine. Od tada se kao dan općine (od 1997. Grada) slavi 29. lipnja na dan Svetog Petra i Pavla, a Dan komune 15. lipnja je poslan u ropotarnicu povijesti

<< Arhiva >>