UPITNIKOV SAN

20.08.2004., petak


Mokri snovi
Koliko si se puta probudio noću i shvatio da si napravio 'svinjac'? Ili, otkrio to tek ujutro, nalazeći mrlje po krevetu ili odjeći? Svaki dečko zna da je bijela posteljina puno praktičnija u slučaju da se 'zalomi', a što bi još mogao znati?
Izraz 'mokri snovi' (stručni naziv - polucija) označava pojavu nekontroliranog izbacivanja tekućine sa spermom iz penisa tijekom spavanja. Iako su im posljedice neugodne (ljepljiva tekućina po gaćama, pidžami ili posteljini), sam proces je ugodan jer uključuje orgazam (obično snažniji od onog koji se ostvaruje samozadovoljavanjem).

'Mokre snove' izaziva seksualno uzbuđenje tijekom sanjanja (san ne mora nužno imati seksualnu temu) ili fizičku simulaciju kao što je trljanje penisa o krevet. Sve je to normalno. Sperma se neprestano stvara u tijelu i jednostavno se mora prazniti iz tijela.

Zašto?

S promjenom hormona u pubertetu i povećanim lučenjem testosterona, glavnog muškog hormona, dečki će doživjeti da im se spolni organ nekontrolirano diže, tj. dolazi u stanje erekcije, i to ne samo noću već i danju. Kad im se iz čistog mira 'digne', to je normalna pojava, koliko god to čudno zvučilo. Penis ne miruje ni noću, pri čemu mogu spontano doživjeti i ejakulaciju, tj. 'mokri san'.

Kada?

'Mokri snovi' se prvi put počinju događati između 10. i 14. godine, najčešći su u dobi između 14 i 18 godina, no mogu se pojavljivati i kasnije, kod muškaraca u 20-im ili 30-im. Padom razine testosterona ili uz seksualne odnose i češće samozadovoljavanje mokri snovi su rjeđi ili se uopće ne pojavljuju.

Što je s curama?

I cure mogu imati 'mokre snove', tj. doživjeti orgazam tijekom spavanja. Ponekad se to dogodi, a da niti ne znaju jer ne postoje toliko očiti dokazi kao kod dečka (vaginalni iscjedak kod ženskih osoba ne mora značiti postojanje orgazma).

Zanimljivo je da 'mokri snovi' mogu biti povezani sa seksualnim doživljajem koji osoba do tada nikad u stvarnosti nije imala. Prije seksualnih odnosa, mlade osobe ih znaju doživjeti u snovima, i mogu se činiti vrlo realnima.

Ne zaboravi

Bijela posteljina i donje rublje su najpraktičniji kako starcima ne bi morao objašnjavati da baš svaku noć sanjaš neku od 'Baywatch' ljepotica. I paketić papirnatih maramica na noćnom ormariću može dobro doći. Slatki snovi!

- 08:48 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>