petak, 30.11.2007.

DA LI SMO MORALNI POBJEDNICI I / ILI IZBORNI GUBITNICI

Image Hosted by ImageShack.us
TAG this image
Iskreno od srca zahvaljujem svima koji su dali svoj glas HSU-u, a bilo ih je nešto više od 100 tisuća, ali i onima koji su svoj glas dali drugoj stranci umirovljenika koja se kao trojanski konj pojavila doslovno ni otkuda dovevši mnoge naše birače u zabunu, ili preciznije, više od 20 tisuća glasača, te time direktno oduzela čak 4 saborska mandata. Ipak, moram priznati da smo i usprkos tome očekivali više glasova umirovljenika pa tako i mandata.

No možemo li se ipak smatrati i moralnim pobjednicima, jer smo velikim zalaganjem za umirovljenike i rezultatima koji se mjere milijardama isplaćenim umirovljenicima mimo redovnih mirovina, dokazali svoju učinkovitost koja je ipak nagrađena sa više od 100 tisuća glasova.

Znači sve to naše zalaganje u odnosu na prije četiri godine rezultiralo je povećanjem potpore odnosno broja glasova umirovljeničkoj političkoj opciji, no usprkos toj činjenici, potpuno iskreno moram ponovno kazati da sam ja kao i svi moji suradnici očekivao još puno veći broj onih koji su prepoznali naš mukotrpan rad, pa čak i imali direktnu materijalnu korist, a ponavljam, radi se o preko 700 tisuća umirovljenika koji su u svom novčaniku konkretno osjetili financijsku korist u prethodnom mandatu kada smo imali tri zastupnika.

Po ovom što sam naveo lako je zaključiti da veliki broj umirovljenika iz nekih razloga, a očito je da ih ima mnogo, još uvijek nije dovoljno prepoznao HSU kao svoju stranku, a kada tome još dodamo i medijsku izoliranost u prethodnom razdoblju, kojoj smo bili stalno izloženi, ispada da u takvim okolnostima nije bilo teško strankom slična imena zbuniti naše glasače.

Dobiti 100 tisuća glasova i to pretvoriti u samo jedan mandat je doista frustrirajuće, jer je u nekim kombinacijama na ovim izborima za tri mandata bilo potrebno „samo“ 30-ak tisuća glasova.

Nitko dakle nije toliko skupo platio jedan jedini mandat, a koliko je to malo lako je usporediti sa najvećima koji su sa „samo“ sedam ili osam puta više glasova od HSU-a dobili čak 50 ili 60 puta više mandata. 13.742 glasa je težio svaki mandat HDZ-a, a 13.864 svaki mandat SDP-a, a za naš jedan jedini, ponavljam, čak 101.000, doista frustrirajuće.

Gledajući pak druge parametre samo su SDP, HDZ i HSU na ovim izborima imali više dobivenih glasova u odnosu na prethodne izbore 2003. Svi ostali su naime imali manje, neki čak i preko 40 %.

No sve je to nebitno kada se uzme u obzir njihova sadašnja pozicija pri eventualnom sudjelovanju u stvaranju vladajuće koalicije.

Predstoji nam dakle jedna doista temeljita analiza koja mora dati mnoge odgovore i temeljem koje ćemo svakako prići korijenitim promjenama u svakom segmentu funkcioniranja Stranke za koji se pokaže da nije bio u kvalitetnoj funkciji tijekom priprema i provedbe ovog izbornog procesa, a rezultati tih aktivnosti se svakako moraju vidjeti već na slijedećim lokalnim izborima koji će se održati za godinu i pol.

Mišljenja sam da ovih 100 tisuća glasova koje imamo danas i uz nastavak još kvalitetnijeg rada na terenu, doista mogu polučiti željeni rezultat i biti dobra priprema za slijedeće parlamentarne izbore.

Sukladno svemu navedenom, kao odgovorna osoba, osjetio sam potrebu iz moralnih razloga ponuditi Stranci svoj mandat na raspolaganje, o čemu će odlučivati naša Izborna skupština.


Objavljeno u 11:59

Komentari (54) • Isprintaj#

četvrtak, 22.11.2007.

NEDJELJA, DAN KAD VI ODLUČUJETE

Poštovani članovi i simpatizeri HRVATSKE STRANKE UMIROVLJENIKA, poštovani građani lijepe naše,
Image Hosted by ImageShack.us


približava se dan odluke, 25.11.2007., dan kada morate preuzeti odgovorenost i odučiti kome dati svoje povjerenje da vas zastupa u Saboru Republike Hrvatske u slijedećem mandatu od četiri godine.
Moje zadovoljstvo je posebno, jer ne vodim stranku koja teži političkoj atraktivnosti, HSU je za razliku od ostalih, ..stranka učinkovitosti.

HSU svoja obećanja izvršava, i ponosno podnosimo račun hrvatskoj javnosti za prethodno četverogodišnje razdoblje za sve učinjeno, a što se u ostvarivanju materijalnih prava umirovljenika mjeri u milijardama, no i pitamo se zajedno sa Vama:

Jesmo li mogli više?
Je li se moglo brže?
Tko ili što nas je kočilo ?
Kako dalje?,

kao i niz drugih pitanja koji zahtijevaju argumentiran odgovor.

A demokracija kakva jest, kaže da se sve odluke u parlamentu donose većinom glasova ili preciznije brojem ruku, kojih je na žalost svih umirovljenika, i ne samo njih, u prošlom sazivu parlamenta bilo samo tri, dakle najčešće nedovoljno za prolaz prijedloga HSU-a koji su uvijek bili puno bolji od onih koji su usvojeni.

Ipak, i sa samo tri zastupnika, uspjeli smo mnoge stvari pokrenuti, a u slijedećem sazivu Sabora ćemo, duboko vjerujem, sa još više naših zastupnika nastaviti još brže ka zacrtanom cilju dosezanja prosječne mirovine u visini 70% prosječne plaće.

U tijeku je i isplata preostalog dijela obeštećenja dijelu korisnika mirovina prema Odluci Ustavnog suda Republike Hrvatske od 12.svibnja 1998., no na našu žalost nije uzela u obzir sve kategorije umirovljenika, i opet napominjemo da je i u ovom zakonskom prijedlogu HSU imao još boljih zakonskih rješenja koje je predlagao za umirovljenike od onih usvojenih u Hrvatskom Saboru, no bez uspjeha, jer nismo imali dovoljno ruku.

Uložili smo velike napore u borbi za izjednačavanje materijalnog statusa «starih» i «novih» umirovljenika uz, napominjem, značaju podršku radničkih sindikata i umirovljeničkih udruga, te na jedan doista sistematičan način ponudili rješenja za izjednačavanje statusa «starih» i «novih» umirovljenika.

No opet moram kazati da su svi prijedlozi naših zakonskih rješenja bili za umirovljenike još bolji od onih usvojenih, a posebno mislim na obuhvat korisnika mirovina, postotke korekcije za odlazak u prijevremenu mirovinu i tretman korekcija kao dodatka, no za naše prijedloge opet nismo imali dovoljno ruku.

Podsjećam kako je svim umirovljenicima u Hrvatskoj 2006. godine prvi puta isplaćena božićnica, što će se ponoviti ove, ali i slijedećih godina, no i u ovom slučaju je prijedlog rješenja koji je ponudio HSU za umirovljenike bio značajno bolji od usvojenog jer je donosio i viši pojedinačni iznosi isplate za sve umirovljenike.

HSU neće odustati sve dok ne postignemo jedno sveobuhvatno rješenje kojim bi se ispravile sve zatečene nepravde, a onima koji ovih dana po raznim medijima objašnjavaju kako je umirovljenicima vraćen dug, poručujemo da malo porade na logici i vjerodostojnosti jer istovremeno kažu i kako prihvaćaju sve naše prijedloge za rješenje problema umirovljenika. ….

Pa ih evo javno pitam:

A koje to naše prijedloge prihvaćaju ako su ih oni tobože sve već riješili? Vi dragi građani sami prosudite tko tu nije iskren.

Neki se također jako trude u javnosti stvoriti percepciju o HSU –u kao sebičnoj stranci, spremnoj samo na prosjačenje i trgovanje, «prirepku» vlasti koji je usmjeren jedino na poboljšanje materijalnog položaja umirovljenika, čak i na teret standarda svih drugih društvenih skupina, što je notorna laž, ali i dokaz da se HSU-a plaše, a mi bismo kazali i sa razlogom jer duboko vjerujemo da nakon ovih izbora i sa više naših ruku u parlamentu neće biti problema u izglasavanju naših prijedloga.

Uz važnu napomenu

Mi nikada nismo bili, niti jesmo, niti ćemo biti «nerentabilni» ili «suvišni», jer smo upravo mi desetljećima stvarali ovu državu i njena dobra, pa ćemo ih znati i čuvati u interesu svih građana.

Umirovljenici znaju, mogu i hoće sudjelovati i doprinositi gospodarskom rastu, razvoju i napretku države i društva primjerenih očekivanju SVIH građana.

HRVATSKA NAS TREBA.

Naš je moto jasan i jedinstven:

SRETNA MLADOST, ZADOVOLJNA STAROST,

jer Hrvatska, zajedno sa vama, može i mora bolje.

STOGA IZAĐITE NA IZBORE i NASTAVIMO ZAJEDNO

jer

GLAS ZA NAS JE GLAS ZA VAS.


Objavljeno u 13:46

Komentari (17) • Isprintaj#

ponedjeljak, 12.11.2007.

MOJA RAZMIŠLJANJA O ŠPORTU

Image Hosted by ImageShack.us
Šport je veliko odgojno sredstvo. On je škola discipline, samosvladavanja, odricanja, pokornosti, poslušnosti prema sebi i drugima. Šport je škola odgoja volje i karaktera. On traži odlučnost, požrtvovnost, energiju, ustrajnost, prisutnost duha, snažnu koncentraciju, izdržljivost, više puta i željeznu volju.

Ukratko šport traži čitava čovjeka , tijelo i duh. To je borba za što bolji uspjeh, borba za jednu od medalja, to je međusobno natjecanje.

U športu postoji junački duh „ Brojne su i velike vrednote koje se u čovjeku razvijaju športskim natjecanjima. Što se tijela tiče, to je ljepota zdravlja.Što se duše tiče, to je ustrajnost, jakost, vježbanje u odricanju, druženju,društvenosti…(Ivan XXIII. Delegaciji Olimpijade u Rimu 1960. godine.)

Pobjeda i poraz su dio života.

Značenje športa. Šport je važna pojava u našem vremenu. Uključuje bezbrojne osobe u svakoj zemlji svijeta i svakim se danom sve više razvija. Dok se čovjek njime izravno bavi ili ga doživljava kao priredbu, ako je zgodno usmjeren, znači veliku pomoć čovjekovoj osobi i zajednici, jer je prikladan da vrši važne uloge:

- natjecateljsku, jer se pokazuje kao sredstvo da se oslobodi stvaralaštvo, radost, uživanje u slobodnom vremenu osobno i kolektivno;

- kulturnu, jer pridonosi produbljenom upoznavanju osoba, zemlje i prirodne sredine;

- zdravstvene, jer čuva i poboljšava zdravlje svake osobe;

- odgojnu, jer potiče uravnoteženo oblikovanje pojedinca i ljudski razvoj u svakom razdoblja života;

- društvenu, jer želi promicati solidarnije društvo, boriti se protiv netrpeljivosti, rasizma i nasilja, djelovati za uključivanje „izdvojenih“;

- etičko- duhovnu, jer težeći prema moralnim vrijednostima, želi pridonijeti cjelovitom razvoju ljudske osobe;

- vjersku, jer razvijajući potpuno mogućnosti ljudske osobe, pomaže da se sve više cijeni život koji je za vjernika Božji dar.

Govor športa. Šport zna govoriti osobama jednostavnim jezikom da bi rekao važne stvari:
- da se treba temeljito zalagati da se ostvare vlastiti ciljevi težnje, a da se ipak ne padne u kult fizičke savršenosti;

- da čovjek mora biti svjestan svojih granica i mogućnosti

- da se mora oduprijeti kušnji da se preda pred prvim poteškoćama;
- da pobjeda i poraz čine dio života i stoga treba znati pobijediti bez častohleplja, drskosti i ponižavanja protivnika, a treba znati prihvatiti i poraz sa sviješću da se ne radi o nepopravljivoj drami te da se prava pobjeda uvijek dobiva ako se od sebe daje najbolje;

- da se svako natjecanje mora događati u održavanju pravila, poštivanju drugih i bez ograničenosti.

Spasiti šport. Smatramo da uloge i mogućnosti športa danas moraju biti spašene i ojačane pred pojavom novih fenomena koji stavljaju u pitanje etiku i športska načela.

Šport ne smije postati stvar daljnje podjele između bogatih i siromašnih, između jakih i slabih, a trka za zaradom ne smije lišiti šport njegovih moralnih vrijednosti.Traženje novih talenata među maloljetnicima i njihovo uvježbavanje ne smije vrijeđati temeljna prava djece; pravo na igru, na prosvjećivanje, na vedar život u obiteljskom krugu.

Nije dopušteno mijenjati narav športa upotrebljavajući sredstva, vježbe i ponašanje koji su protivni zdravlju, atlete i neiskreno i nepravedno iskrivljuju rezultat.

Niti šport smije biti povlastice samo bogatih koji ne smiju nametnuti svoj športski model narodima koji su privredno manje razvijeni, niti se periferije svijeta smiju upotrebljavati kao obećane rezerve za izrabljivanje mladih.

Želimo šport;

- koji ima kao središte i trajno uporište dostojanstvo ljudske osobe i očuvanje njegove fizičke i moralne vrijednosti;

- koji dopušta da se otkriju ideali i dožive vrijednosti koji poboljšavaju kakvoću osobnog i društveno života;

- koji se razvija tako da uvijek sačuva, pa i samom profesionalnom natjecanju, narav poštenog i radosnog suočenja, prijateljskog susreta, otvorenog za razumijevanje i suradnju;

- koje se izražava u oblicima koji skladno poštuju potrebe i psihofizičke mogućnosti svakoga, i u odnosu prema različitoj starosnoj dobi, ne isključujući ni udaljavajući najslabije i najsiromašnije, stare ili na drugi način vješte;

- koji djelatno surađuje i pridonosi kulturi mira, približavanju među narodima i dijalogu među državama. (29. listopada 2000. )

Uvesti pravilnik za jednak tretman svih športaša koji osvoje zlatnu,srebrnu ili brončanu medalju bez obzira na vrstu – disciplinu. Svi su oni pokazali svijetli primjer- rodoljublje-himna-hrvatska zastava-promocija Hrvatske.

Šport je uistinu jedno od važnijih područja na kojima mladi razvijaju svoje sposobnosti, uče se drugovanju i solidarnosti, uzajamno se pomažu u rastu, svjedoče ljepoti i radosti zdrave razonode. Šport je škola života. To se osobito zamjećuje u ekipnim športovima,postavljaju se zajednički ciljevi,uči se velikodušnosti, poštenju, sudioništvu. Natjecanje nije samo igra u kojoj pobjeđuje bolji, nego i prigoda za dijalog, razumijevanje, uzajamno ljudsko obogaćivanje.


Objavljeno u 14:06

Komentari (9) • Isprintaj#

<< Arhiva >>

< studeni, 2007  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Studeni 2007 (3)
Listopad 2007 (7)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Prikaži/Sakrij komentare

O meni



Rođen 03.11.1940. u Zagrebu. Diplomirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Magistar pravnih znanosti, u mirovini od 1994. godine. Od 1959. – 1978. radio u gospodarstvu. Od 1978. – 1989. radio u državnim organima na području ekonomskih odnosa sa inozemstvom. Od 1989. do umirovljenja radio u gospodarstvu. Predsjednik HSU od 2001. godine. Ponovno izabran za slijedeći četverogodišnji mandat na Skupštini održanoj 17.06.2005. godine.

HSU.hr

Web | Vodstvo | Sjedište | Povijest

Izbori 2007
Politički ciljevi
Gospodarski ciljevi
Interesni ciljevi
Izborni program

Program
Osnovna načela
Programski ciljevi
Politički ciljevi
Djelovanje političkom sistema
Razvoj demokratskih odnosa
Socijalna politika
Gospodarska politika
Položaj umirovljenika
Zdravstvena politika
Ostala pitanja

Korisni linkovi

GO HSU OSIJEK - Gradska organizacija HSU Osijek

Život s mirovinom - Digitalno izdanje besplatnog mjesečnika umirovljenika

HZMO - HRVATSKI ZAVOD ZA MIROVINSKO OSIGURANJE

Sabor - HRVATSKI SABOR

Vlada- VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

HZZO - HRVATSKI ZAVOD ZA ZDRASTVENO OSIGURANJE

Statistika - DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU

NN - NARODNE NOVINE

MUH - MATICA UMIROVLJENIKA HRVATSKE

HPB Invest - Društvo za upravljanje Umirovljeničkim fondom

Ostali linkovi
Dnevnik.hr - Video news portal Nove TV
Blog.hr - Vodeći blog servis
Forum.hr | Monitor.hr