Vjerovati radosti...

utorak, 06.01.2015.

Za zabrinute

Za sve one koji su slomljeni, u tjeskobi, u žalosti,
u velikim nevoljama života iz kojih ne vide izlaza!
Stani, smiri se i čuj što ti Isus Govori:

"Zašto si tako zabrinut?
Prepusti svoje brige meni i sve će ići dobro.
Kad se potpuno predaš meni, sve će se riješiti
prema mome planu.
Nemoj moliti tako kao da me požuruješ,
kao da me siliš da ostvarim tvoje planove.
Zatvori oči i reci pouzdano:
"Isuse u tebe se puzdajem."

Izbjegavaj sve one misli koje u tebi potiču želju
razumjeti sve što se oko tebe događa.
Ne brkaj moje planove, ne nameći mi svoje ideje,
pusti da budem tvoj Bog i da slobodno djelujem u tvom životu.
Sve mi povjeri i svoju budućnost stavi u moje ruke.
Reci često: "Isuse pouzdajem se u te."

Ono što ti najviše šteti jest to što razmišljaš na svoj način
i pokušavaš riješiti probleme na svoj način.
Kad mi kažeš: "Isuse, pouzdajem se u tebe," nemoj biti
kao onaj nestrpljivi čovjek koji ide liječniku i kaže mu:
"Izliječite me", ali mu odmah i "savjetuje" kako će to učiniti.
Pusti da te ozdravim, ne boj se, jer ja te ljubim.
Ako vidiš da stvari postaju teže usprkos tome što se moliš,
pouzdaj se u me i ponavljaj često:
"Isuse ja se pouzdajem u te."

Ja moram imati slobodne ruke da te blagoslovim.
Nemoj sputavati moje ruke svojim besmislenim brigama.
Sotona te želi vidjeti razočaranog, žalosnog i nemirnog.
Pouzdaj se u me, osloni se na me, predaj se meni.
Ja činim čudesa prema stupnju tvog predanja i
mjeri tvoje vjere.

Ne brini se, prepusti meni sve svoje brige,
budi miran i uvijek ponavljaj:

"Isuse pouzdajem se u tebe" i vidjet ćeš
velika čudesa.
Ja ti to obećajem svim srcem!"

- 21:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 04.01.2015.

Krist ne dolazi riješiti sve naše probleme. Nego dati im smisao.

Krist ne dolazi riješiti sve naše probleme. Nego dati im smisao.
Ne dolazi lišiti nas muka, nego naprotiv: dolazi on pozvati nas da još radikalnije izaberemo život kakav bijaše i njegov. To je poruka kršćanstva uvijek i za sva vremena.

Krist ne dolazi riješiti nas trpljenja. Nego pokazati zašto su ona tu.
Krist ne dolazi spasiti nas od svih nepravdi. Nego pokazati nam snagu krotkosti.
Ne dolazi On roditi se kako bi samo donio pjesmu, veselje i zabavu u naše živote. Nego nas učiniti odvažnima i u susretu sa žalošću.

Niti On traži bezbrižne partijanere koji znaju mnoštvo pjesmuljaka, niti takve zove; nego treba vojnike koji idu prvi, spremni na sve, i uvijek prisebne, koji prave strategiju, razumne i mudre, koji znaju držati konce u svojim rukama, a spremni su na svaku nedaću.

Niti On traži one koji će biti upadljivo oduševljeni Duhom njegovim, nego ponizne crve koji neprestance bdiju.
Niti On dolazi naučiti nas tehnikama zaoboravljanja, niti samo pozitivnog mišljenja, niti bezbrižnom životu. Nego dolazi ohrabriti nas da sve svoje dane ma kakvi jesu živimo s vjerom, i da svoje brige koje imamo, još čvršće primimo kao križ na pleća, noseći ih bez tjeskobe, s nadom.

On nikada nije rekao da se ni za što ne brinemo. Nego samo: da se ne brinemo tjeskobno; da se ne brinemo u strahu. Ne da se uopće ne brinemo, nego naprotiv, da brinemo o svemu živome. Ali ne da postanemo i zabrinuti. To su dvije različite stvari.

Brojni to ne shvaćaju, pa traže i nude duhovnost bezbrižnosti, nude kršćanstvo bez odgovornosti. Život bez muka i neprijateljstava. Život s osmijehom, koji osuđuje svaku drugu emociju.

To nije Božje. On ne dolazi od našega života učiniti pekmez. Nego nas naučiti da prepoznamo koji križ je naš, da ga izaberemo; koje trpljenje je vrijedno života. To je i poruka rođenja Kristovoga, i ujedno prva zamka ispravnog shvaćanja Božića.

To je istovremeno krivo shvaćanje kršćanstva, i to predstavlja zaglušivanja Kristovog poziva na nasljedovanje.
Svatko je pozvan paziti da taj poziv ne zagluši i u vlastitoj duši, ma od koga sladunjave ponude dolazile."

pater Ike

- 21:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 02.01.2015.

MOLITVE SVETOM NIKOLI

MOLITVA SVETOM NIKOLI ZA DJECU, MLADE, POMORCE I PUTNIKE

Bože, Oče naš, molimo te da po zagovoru sv. Nikole trajno čuvaš, štitiš i pomažeš našu djecu da odrastaju sigurni u ljubavi. Mlade ojačaj svojim duhom da odole lošim izazovima i u radosti budu tvoji. Pomorce i putnike pomozi u oluji i svakoj opasnosti i daj da se živi, zdravi i sretni doma vrate. Svim tvojima vjernima daruj zahvalno srce. Po Kristu, Gospodinu našemu. Amen!

Image and video hosting by TinyPic

MOLITVA SVETOM NIKOLI

Hvaljeni i slavni patrijarše, veliki čudotvorče, sveče Kristov, oče Nikola, čovječe Božji i vjerni slugo, čovječe ljubavi, odabrana posudo, snažni stupe Crkve, veliko svjetlo, zvijezdo koja obasjava i rasvjetljuje cijeli svijet, ti si pravednik koji si procvjetao kao palma, zasađen u vrtovima Božjim, a životom u Myri zamirisao si poput smirne, u milosti Božjoj.
U tvojoj prisutnosti, sveti oče, more je posvećeno kad su tvoje čudesne relikvije, nošene u grad Bari, od istoka do zapada, na slavu imena Gospodnjega. O, predivni i čudesni čudotvorče, brzi pomagaču, gorljivi zagovorniče, dobri pastiru koji si spasio stado od opasnosti, slavimo te i hvalimo kao nadu svih kršćana.

Izvore milosti i čudesa, branitelju vjernih, premudri učitelju, hranioče gladnih, radosti onih koji tuguju, odjećo golih, liječniče bolesnih, vodioče onih koji plove morem, osloboditelju zatvorenika, hranitelju i zaštitniče udovica i siročadi, čuvaru čistoće, nježni učitelju djece, podrško starijih, odmoru radnika, obilno bogatstvo siromašnih i potrebitih, poslušaj nas, koji se molimo tebi i utječemo se pod tvoju zaštitu, i posreduj u naše ime kod Svevišnjega, tako da po tvojem zagovoru dobijemo sve milosti koje su nam potrebne za spasenje naših duša i tijela.

Sačuvaj ovo mjesto i svaki grad, svaku zemlju kršćansku i ljude koji žive u njoj, od svih ugnjetavanja. Molimo za tvoju pomoć, jer imamo pouzdanje u tvoju zaštitu i gorljivi zagovor kod Svevišnjega. Ti si kao budan i dobar pastir, pa nas očuvaj od svih neprijatelja, kuge i potresa, tuče i gladi, poplave i požara, mača i rata, a u svim našim nedaćama i nevoljama pruži nam ruku pomoći i otvori vrata suosjećanja, jer smo nedostojni pogledati u visine raja.
Vezani smo svojim grijesima, jer nismo ispunjavali Njegovu volju i držali se Njegovih zapovijedi, pa zato padamo na koljena, slomljena i ponizna srca, pred našega Stvoritelja, i molimo tvoj očinski zagovor, da ne poginemo od svojih grijeha, nego da nas izbavi od svih zala i od svake štetne stvari.

Usmjeri naše umove i srca ka pravoj vjeri, koja će nas tvojim posredovanjem zaštiti rana, prijetnji i pomora i otvoriti put Stvoritelju. Izmoli, molimo te, kod Njega da živimo mirnim životom ovdje, dok ne dospijemo u zemlju živih, slaveći Oca, Sina i Duha Svetoga, jednoga Boga u Presvetom Trojstvu. Sada i uvijek, kroz vijeke vjekova. Amen.

DEVETNICA SVETOM NIKOLI

Sveti Nikola, slavni ispovjedniče Kristov, pomozi nam u svojoj ljubaznosti. Slavni sveti Nikola, ti koji doista uživaš svetu prisutnost Božju, skreni svoje milostive oči na mene i isprosi mi od Gospodina milosti i pomoć, koje trebam u svojim duhovnim i tjelesnim potrebama, posebno (navedi nakanu) ako je na slavu Božju i moje spasenje.
Budi pažljiv na isti način, o, slavni sveče naše svete Crkve i svih kršćana, i privedi na pravi put spasenja sve one koji žive u grijehu, zaslijepljeni neznanjem, greškama i bogohuljenjem, utješi potlačene i pomozi potrebitima.
Hrabrosti prestrašenih, branitelju potlačenih, daruj zdravlje bolesnima, neka svi ljudi dožive moć tvog zagovora, sveti zagovorniče svakog dobrog i savršenog dara.
Amen.

Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu

Moli za nas sveti Nikola, da dostojni postanemo obećanja Kristovih.

Pomolimo se:
O Bože koji si uzvisio svetog Nikolu, svog slavnog ispovjednika, biskupa i čudotvorca, koji se ne prestaje moliti i zagovarati za nas, podaj nam, molimo Te, da po njegovim zaslugama i molitvama budemo oslobođeni svih nevolja i opasnosti. Po Kristu, Gospodinu našemu. Amen.

- 21:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #