Vjerovati radosti...

srijeda, 02.08.2006.

Gospa od Anđela-Porcijunkula

Image and video hosting by TinyPic

Na današnji blagdan Gospe od Anđela,franjevci se spominju obraćenja svetoga Franje, koje se dogodilo 1208. godine,u crkvi svete Marije od Anđela u Asizu, poznate pod nazivom Porcijunkula. Ta je crkva uskoro postala okupljalište svih franjevaca, a 1216. godine papa Honorije III. odredio je posebni oprost svima onima,koji ju posjete te se ispovjede i pokaju za svoje grijehe. Poslije se taj oprost prenio na sve franjevačke crkve, a s vremenom i na sve župske crkve.

Svakim teškim grijehom zaslužujemo vječnu i vremenitu kaznu. Oprost od vječne kazne dobivamo na ispovijedi, a vremenitu kaznu moramo odraditi, otplatiti ili ovdje na zemlji ( dobrim djelima, molitvama... ) ili poslije smrti u čistilištu.
Potpunim oprostom koji možemo dobiti na dan Porcijunkule ( 2. kolovoza ) dobivamo oprost od svih vremenitih kazni. Propisana djela koja treba učiniti su: pohod crkvi u kojoj se ima izmoliti Oče naš i Vjerovanje, dodavši ovome ispovijed i pričest te molitvu na nakanu Sv. Oca (npr. Oče naš ili Zdravo Marijo) .

Porcijunkula je kolijevka franjevaštva. U njoj su se braća sabirala, slavila kapitule, a napose molila. U njoj je Franjo primio u bratstvo i sv. Klaru. Porcijunkula je zapravo jedno malo svetište sv. Marije Anđeoske koju je sv. Franjo osobito volio. Smatrao je da je u njoj Majka Gospodinova osobito prisutna te iz tog mjesta osobito pomaže sve koji joj se utječu.

Višemilijunski grad Los Angeles izrastao je iz malog naselja osnovanog od španjolskih franjevaca i u njemu je sagrađena crkvica Nostra Senora de los Angelos – Naša Gospa od Anđela, po kojoj je grad dobio ime.

by Hrvoje

- 09:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #