Loza i vino

< lipanj, 2007 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Listopad 2007 (3)
Rujan 2007 (13)
Srpanj 2007 (4)
Lipanj 2007 (11)
Svibanj 2007 (7)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Informacije iz područja vinogradarstva i vinarstva iz Hrvatske i svijeta. Sve što je zanimljivo i vrijedno znati iz područja vinogradarstva i vinarstva uz "drugo" mišljenje. Autor bloga mr.sc. David Gluhić.

Linkovi
Osnovni link:
Blog.hr
Linkovi o vinu i vinovj lozi:
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč
Vino.hr
Vinogradarstvo.com
Hrvatski zavod za vinogradarstvo i vinarstvo
AZRRI-Agnecija za ruralni razvoj Istre
Selo moje malo:
Funtana.hr


25.06.2007., ponedjeljak

15. GESCO simpozij Poreč 2007

Kako i dolikuje pravim blogerima, počinjem pisati komentare o simpoziju GESCO koji je održan u Poreču, od 20.-23.06.2007 (nažalost zbog prometne nesreće malo kasnim u komentarima, ali mislim da će biti zanimljivi za čitanje).

GESCO - što je to?

GESCO je skrećenica od francuskih riječi; akornim, od slijedećeg teksta: Groupe d'Etude des Systemes de Conduite de la vigne, ili u slobodnom prijevodu, stručna/znanstvena grupa koja poručava problematiku uzgojnih oblika vinove loze. Prvi GESCO održan je 1980. godine u Francuskoj, kada je prof. Alain Carbonneau, okupio grupu istomišljenika i održao, sad već povjesni prvi GESCO. Organizaciju GESCO-a čine:
Predsjednik - prof. A. Carbonneau, Francuska
Dopredsjednici - prof. H.R. Shultz, Njemačka i dr. G. Cargnello, Italija
Koordinator odobra: dr. G. Cargnello, Italija


Ukupno postoji 7 odobra, koji se bave različitom tematikom vezano uz uzgoj vinove loze, a to su:
1. Gospodarenje zelenom masom (canopy management), mehanizacija, inovacija, socio-ekonomija, ekonomija - voditelj odbora dr. G. Cargnello, Italija
2. Ekofiziologija vinove loze - voditelj odbora prof. H. R. Schultz, Njemačka
3. Istraživački rad, vinogradi na strmim terenima - prof. F. Murisier, Švicarska
4. Kontrola i kakvoća prinosa - prof. R. de Castro, Portugal
5. Stolno grožđe - prof. V. Sotes, Španjolska
6. Vinogradarski okoliš - prof. D. Moncomble, Francuska
7. Nove tehnologije - prof. F. Sevila, Francuska

Znanstveni odbor čine 78 znanstvenika iz 20 vinogradarskih zemalja, a kao raritet navodim; Južna Koreja, Kina i Maroko.


GESCO Poreč 2007

Kao i kod sličnih manifestacija, zadnja održana je uvijek najveća i najbolje organizirana. Tako je i sa simpozijumom koji je održan u Poreču. Čista petica u odnosu na prijašnje GESCO skupove. Mjesto održavanja hotel Dijamant (Valamar grupacija) sa 4*, ugodan prostor, dobra stručna podrška, prije svega volontera (znanstvenika i tehničara) Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča u svakom organizacijskom dijelu, na čelu sa dr. Đ. Peršurićem i dr. Barbarom Sladonja, te kvalitetan rad agnecije Atlas.
U brojkama, je to 153 radova kroz 6 sekcija te znanstvenici iz 22 zemlje, novost svakako radovi iz Armenije i Rumunjske, zemlje koje nemaju predstavnika u Znanstvenom odobru. Zbornik radova u dva volumena sa ukupno 1.500 stranica. Dok se ne održi slijedeći GESCO skup, ovo je uzor za sve.

GESCO u Hrvatskoj

Nažalost vrlo mali odjek, i to mi je žao. Ako isključimo znanstvene radove djelatnika Instituta, onda je to vrlo mali odjek; V. Šimunović i I. Veić "Nacionalni program podizanja novih vinograda u Hrvatskoj", Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu i Vitanović i sur. "Bakar u vinogradarskim tlima Primoštenskog vinogorja", Institut za melioraciju krša, Split i Zavod za Pedologiju, Agronomski fakultet Zagreb. U "kategoriji" zajedničkih radova - Institut za poljoprivredu i turizam i ostale hrvatske institutcije 3 rada. To su: M.Herak-Čustić i sur. "Prinos i kvaliteta grožđa cv. Sauvignon bijeli na karobnatnim tlima Pleševićkog vinogorja", Zavod za Ishranu bilja, Agronomski Fakultet Zagreb, Zdunić i sur. "Ampelografske karaktersitike i zdravstveno stanje hrvatske autohotne sorte grožđa Prč bijeli", Institut za melioraciju krša, Split te Ganić i sur. (Prehrambeno-biotehnološki Fakultet Zagreb) sa dva rada: "Utjecaj opterećenja na količinu aminokiselina i aromatski sastav sorte CHardonnay" te "Utjecaj opterećenja i odstranjivanja grozdova na kvalitetu grožđa i vina sorte Teran". I to je to.
Ako je vinogradarstvo strateška grana Nacionalnog programa poljoprivredne proizvodnje, onda je to premalo radova, a ako to nije, onda je raodva bilo dovoljno.
No ono što nije bilo dobro, je prisustvo hrvatske znanosti i struke na takvom skupu. Malo, gotovo ništa. Nažalost nisam bio svo vrijeme na skupu, ali primjetio sam samo dvoje i to gosp. Šimunović (HZPSS) i mr.sc. Zdunić iz Splita. Možda još netko, ali ih ne prepoznajem. Aktivni dopirnos Hrvatske vinogradarske struke u raspavama pojedinih sekcija, ako izostavimo znanstvenike Instituta iz Poreča; minoran, ravan nuli, dok je sa druge strane bilo više od 100-tinjak znanstvenika iz svih vinogradarski važnih zemalja Europe i Svijeta. Šteta. Hrvatska struka i znanost, mogli su jako profitirati, jer imalo se je koga pitati, od koga čuti odogovor i raspravljati sa kime. Stara balkanska boljka... mi sve znamo, nitko nama nije potreban.

GESCO na Web-u

Malo ili ništa. Na adresi www.gesco.com nalazi se nešto drugo, www.gesco.info isto tako, neki drugi sadržaj, www.gesco.org isto tako, ništa, pa ni na www.gesco.fr nema ništa. Domena www.gesco.hr je slobodna i prazna, a www.gesco.cc ne postoji. Niti na google-u ništa bolje. Prvih 10 linkova imaju sasvim drugu temu. A i na wikipedii, ništa. Doista šteta, ako je medij današnjice Internet, a na njemu nema/tj. nisu dostupne u prvom "nivou" inforamcije o GESCU. A ako ništa ne ide onda www.pogodak.hr i tamo se može vidjeti bar malo; www.totalportal.hr prenosi vijest iz Vjesnika te se nalaze i stranice Instituta za poljoprivredu i turizam o GESCO skupu, koja je i službena stranica 15. GESCO skupa.
I naravno ovaj mali blog.

(u slijedećm nastavku; Politika vs. struka, te nekoliko riječi o pojedinim sekcijama i radovima).



- 12:28 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.