svibanj, 2007 | > | |||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |
Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv
Malvazija iz glinenih amfora (L. Jelavić, Glas Istre) VINAR MARINO MARKEŽIĆ PREDSTAVIO JEDINSTVEN NAČIN PROIZVODNJE VINA To je zapravo povratak prirodi, jer naš novi proizvod nismo proizveli u vinariji, nego u prirodi, kaže ugostitelj i vinar Marino Markežić KREMENJE - Poznati istarski ugostitelj i sve poznatiji vinar Marino Markežić iz Kremenja nastavlja s istraživanjima i novim iskušenjima u proizvodnji malvazije. U novoj vinariji Stancija Kabola stvara novitete u proizvodnji vina, pa je tako nakon potpuno novog načina proizvodnje malvazije koja je godinu dana nakon mecerizacije odležala u hrastovim bačvama, na red stiglo još jedno iznenađenje koje je predstavio brojnim novinarima, poslovnim partnerima i drugim gostima. - Odlučili smo malvaziju stvarati kroz duže razdoblje u glinenim posudama koje se proizvode u dalekoj Gruziji, koja je poznata po grožđu i vinu. U svijetu je nekoliko entuzijasta koji su to isto pokušali s drugim sortama grožđa, a ovo je prvi put da se to pokušalo i s malvazijom. To je zapravo povratak prirodi, jer naš novi proizvod, malvaziju koju smo nazvali Amfora Kabola, zapravo nismo proizveli u vinariji, nego u prirodi, gdje je bila u potpunom kontaktu sa zemljom, kaže Markežić. Korištenje zemljanih amfora u postupku stvaranja vina omogućava podizanje kvalitete, jer je ležanje mladog vina bez uklanjanja grožđanih lupina sve do proljeća, a zatim prešanje, najstariji način proizvodnje vina. Takvo vino u vinariji Kabola dozrijeva u velikim drvenim bačvama, zadržavajući sve osobnosti malvazije. Da bi se dobio veći dojam promjene, Markežić je gostima prvo ponudio malvaziju Kabola 2006. proizvedenu u bačvama od inoxa, a zatim malvaziju Reserve' – berba 2005. proizvedenu u velikim hrastovim bačvama, da bi na kraju svi uživali u neobičnoj strukturi i karakteru Amfore. O tehnologiji proizvodnje i karakteristikama novog vina Amfora te o somelijerskom pristupu govorili su Natale Favretto i Sandi Paris. Naravno, degustacija novog vina prošla je uz obilje delicija, uz oduševljenje brojnih gostiju u neobično uređenom i ugodnom ambijentu Stancije Kabola, gdje se nalaze vinarija i svi ostali prateći sadržaji. |