Loza i vino

  svibanj, 2007 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Listopad 2007 (3)
Rujan 2007 (13)
Srpanj 2007 (4)
Lipanj 2007 (11)
Svibanj 2007 (7)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Informacije iz područja vinogradarstva i vinarstva iz Hrvatske i svijeta. Sve što je zanimljivo i vrijedno znati iz područja vinogradarstva i vinarstva uz "drugo" mišljenje. Autor bloga mr.sc. David Gluhić.

Linkovi
Osnovni link:
Blog.hr
Linkovi o vinu i vinovj lozi:
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč
Vino.hr
Vinogradarstvo.com
Hrvatski zavod za vinogradarstvo i vinarstvo
AZRRI-Agnecija za ruralni razvoj Istre
Selo moje malo:
Funtana.hr


29.05.2007., utorak

Dani otvorenih vinskih podruma u Istri (2)

Malvazija iz glinenih amfora
(L. Jelavić, Glas Istre)

VINAR MARINO MARKEŽIĆ PREDSTAVIO JEDINSTVEN NAČIN PROIZVODNJE VINA

To je zapravo povratak prirodi, jer naš novi proizvod nismo proizveli u vinariji, nego u prirodi, kaže ugostitelj i vinar Marino Markežić

KREMENJE - Poznati istarski ugostitelj i sve poznatiji vinar Marino Markežić iz Kremenja nastavlja s istraživanjima i novim iskušenjima u proizvodnji malvazije. U novoj vinariji Stancija Kabola stvara novitete u proizvodnji vina, pa je tako nakon potpuno novog načina proizvodnje malvazije koja je godinu dana nakon mecerizacije odležala u hrastovim bačvama, na red stiglo još jedno iznenađenje koje je predstavio brojnim novinarima, poslovnim partnerima i drugim gostima.
- Odlučili smo malvaziju stvarati kroz duže razdoblje u glinenim posudama koje se proizvode u dalekoj Gruziji, koja je poznata po grožđu i vinu. U svijetu je nekoliko entuzijasta koji su to isto pokušali s drugim sortama grožđa, a ovo je prvi put da se to pokušalo i s malvazijom. To je zapravo povratak prirodi, jer naš novi proizvod, malvaziju koju smo nazvali Amfora Kabola, zapravo nismo proizveli u vinariji, nego u prirodi, gdje je bila u potpunom kontaktu sa zemljom, kaže Markežić. Korištenje zemljanih amfora u postupku stvaranja vina omogućava podizanje kvalitete, jer je ležanje mladog vina bez uklanjanja grožđanih lupina sve do proljeća, a zatim prešanje, najstariji način proizvodnje vina. Takvo vino u vinariji Kabola dozrijeva u velikim drvenim bačvama, zadržavajući sve osobnosti malvazije.
Da bi se dobio veći dojam promjene, Markežić je gostima prvo ponudio malvaziju Kabola 2006. proizvedenu u bačvama od inoxa, a zatim malvaziju Reserve' – berba 2005. proizvedenu u velikim hrastovim bačvama, da bi na kraju svi uživali u neobičnoj strukturi i karakteru Amfore. O tehnologiji proizvodnje i karakteristikama novog vina Amfora te o somelijerskom pristupu govorili su Natale Favretto i Sandi Paris. Naravno, degustacija novog vina prošla je uz obilje delicija, uz oduševljenje brojnih gostiju u neobično uređenom i ugodnom ambijentu Stancije Kabola, gdje se nalaze vinarija i svi ostali prateći sadržaji.




- 08:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.