< svibanj, 2021  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

LIDIJA PAVLOVIĆ-GRGIĆ

KNJIGE

- zbrika priča "Najjača riječ", IK Planjax, Tešanj, 2020.

- zbrika priča na engleskom jeziku "The Richest Child Around", Style Writes Now, Sarajevo, 2020.

- knjiga bajki "Gdje živi bajka?", IK Planjax, Tešanj, 2019.

- slikovnica "Tamo gdje ima bezbroj čuda", Papinska misijska djela BiH i Papinska misijska djela RH, Sarajevo / Zagreb, 2019.

- višejezična zbirka poezije "Leteći ljudi", Klepsidra, Kreševo, 2015.

- dvojezična koautorska knjiga pjesama "Pluralita semantiche", Edizioni Universum, Italija, 2015.

- ebook "Wilhelm" (izdanje na engleskom), Style Writes Now, Sarajevo, 2014.

- zajednička zbirka poezije "Dotaknuti stihom", Kultura snova, Zagreb, 2013.

- zbirka priča "Kišne kapi u piščevoj luli", Zaklada "Fra Grgo Martić", Kreševo, 2011.

- dvojezična zbirka poezije "Let u TROstihu" DHK HB, Mostar, 2008.

POEZIJA

PRIČE

VIJESTI

20.05.2021., četvrtak

"Književno veče srijedom": Lidija Pavlović-Grgić i Marija Fekete-Sullivan



Online program "Književno veče srijedom" Društva bh. pisaca, prevodilaca i bibliotekara u Švedskoj ugostio je u srijedu navečer književnicu, novinarku, publicisticu i ilustratoricu Lidiju Pavlović-Grgić i njezinu posebnu gošću Mariju Fekete-Sullivan, književnicu, prevoditeljicu i vlasnicu digitalne izdavačke kuće Style Writes Now. Moderatorica je bila Milena Rudež, književnica i prevoditeljica koja već 30-ak godina živi i stvara u Danskoj pišući poeziju i prevodeći bh. i danske autore, a program su pratili pisci i ljubitelji književnosti sa svih strana svijeta.

Pavlović-Grgić je predstavila svoje nove knjige priča za djecu objavljene krajem 2020., zbirke priča „Najjača riječ“ (IK Planjax, Tešanj) i „The Richest Child Around“ (Style Writes Now, Sarajevo) te podsjetila na ranije naslove, poput zbirke poezije „Leteći ljudi“ čije su pjesme prevedene i objavljene na deset jezika.

- Knjiga „Knjiga najjača“ riječ objavljena je u IK Planjax, izdavačkoj kući s kojom godinama imam lijepu suradnju. Obuhvaća 25 kratkih priča inspiriranih mojim djetinjstvom i odrastanjem moje kćeri, kojoj je knjiga i posvećena, te susretima s djecom, a ja sam ju ilustrirala kao i svoje ostale knjige za djecu. Zbirka priča na engleskom jeziku „The Richest Child Around“ realizirana je zahvaljujući prevoditeljskom, uredničkom i izdavačkom angažmanu Marije Fekete-Sullivan i sadrži deset priča, a dostupna je na Amazonu gdje će se uskoro pojaviti i njezino tiskano izdanje, kazala je Pavlović-Grgić koja je osim svojih pjesama objavljenih u dvojezičnoj danskoj antologiji „Ny lyrik fra Bosnien-Hercegovina“ iz 2018. pročitala priču „Rod“ zastupljenu u obje predstavljene knjige. Također je podijelila s prisutnima audio verziju bajke „Tu gdje zastade konjic“ (iz knjige „Gdje živi bajka?“, IK Planjax, 2019.) koju je naratorski vješto oživio za Radio Mariju BiH Vlado Kudić, pisac, kantautor, novinar i profesionalni vojnik.



Fekete-Sullivan, koja je uz Milenu Rudež i recenzentica knjige „Najjača riječ“, pobliže je predstavila tu i knjigu „The Richest Child Around“. Istaknula je kako su je priče tih knjiga privukle vještinom pisanja, duhovitošću i univerzalnim porukama dobrote koju će zasigurno prepoznati čitatelji svih generacija.

Pavlović-Grgić je podsjetila na vrijedan dugogodišnji prevoditeljsko-izdavački angažman Fekete-Sullivan u sklopu Style Writes Nowa, njezinu poznatu knjigu za djecu „Sirenin san“, koja je od prve objave 1995. u Singapuru doživjela više izdanja diljem svijeta. Također, podsjetila je i na nominaciju Fekete-Sullivan za u prestižnu nagradu „Astrid Lindgren“.

- Dugi niz godina pišem za djecu, a „Sirenin san“ objavljen je na više jezika i svako izdanje ima zasebne ilustracije, pa tako čak i likovnih umjetnika iz Gambije i Švedske. Velika je čast biti nominirana za nagradu „Astrid Lindgren“, a prije mene su istu nominaciju zaslužili poznati bh. pisci za djecu: Bisera Alikadić, Fahrudin Kučuk, Mirsad Bećirbašić, Jagoda Iličić, Ljubica Ostojić, Šimo Ešić, Ferida Duraković… Drago mi je da sam unutar svojeg izdavačkog projekta Style Writes Now objavila na engleskom sve njih uz stotinjak drugih naslova koji su dostupni na Amazonu i tako ih mogu upoznati čitatelji širom svijeta, rekla je Fekete-Sullivan koja je također čitala svoje kratke priče za djecu, a između ostalih i naslov „Sretni zet“.

Budući da je Pavlović-Grgić od početka suradnica i odnedavno predsjednica žirija za izbor najljepših bajki Festivala dječije umjetnosti FEDU, a Fekete-Sullivan dobitnica prve nagrade „Planeta Bajka“ za najbolju neobjavljenu bajku u 2017., obje gošće su podsjetile i na značaj međunarodnog umjetničkog projekta FEDU čiji je cilj u više vrsta umjetnosti podržavati razvoj talentirane djece i predstavljati najbolje od dječjeg stvaralaštva i stvaralaštva za djecu te su u duhu te teme pročitale i stihove Fahrudina Kučuka, poznatog pisca za djecu te začetnika i direktora FEDU-a.

Dnevni list