Pro Evolution Soccer 5 Liga

utorak, 21.02.2006.

Diego Forlan

Diego Forlan
Diego Martín Forlán Corazo
Rođen 19. svibnja 1979. u Montevideu (Urugvaj)
Visina: 172, težina: 75
Klubovi:
01/1998 - 12/2001 Independiente (Argentina)
01/2002 - 08/2004 Manchester United (Engleska)
08/2004 - 06/2009 FC Villarreal (Španjolska)

Forlan je karijeru započeo u rodnome Uruguay igrajući za rezervne momčadi nogometnih divova iz Montevidea, Penarolu i Danubiu. No, tek uz mentorstvo Cesara Luisa Menottija u Independiente Avellanedai iz Argentine ostavio je svoj trag kao golgeter, iako je u početku igrao kao krilo, zabivši 36 golova u jednoj sezoni. Tako je proglašen jednom od najvećih nada u južnoameričkom nogometu, unatoč nepozivanju u reprezentaciju. Njegov stil igre uspoređivali su sa Alenom Bokšićem, njegovim igračkim idolom, i s Jurgenom Klinsmannom. Forlanova brzina, igra s obje noge, snaga i eksplozivna završnica zapela je za oko i velikim klubovima.

Manchester United platio je Ł6.9 miliona za njegov talent. Investicija Sir Alexa Fergusona koju su mnogi smatrali upitnom. Forlan je bez sumnje igrač velikog talenta, iako je njegov talent vrlo sirov. Svoj prvi gol za United zabio je u studenome 2002. u 5-2 pobjedi u Ligi Prvaka protiv Maccabi Haife, i to iz kaznenog udarca. Tek 6 tjedana kasnije zabija svoj prvi gol iz igre, kasni izjednaćujući, protiv Aston Ville na Old Traffordu. I tjedan kasnije, u domaćoj utakmici, zabija odličan gol iz daljine za pobjedu protiv Southamptona. Iako mu je onemogućeno mjesto u prvoj postavi, i unatoč suši golova, Forlan je postao kultni junak za navijače kluba nakon što je zabio gol protiv Liverpoola i to Jerzyju Dudeku kroz noge. Iako je bio popularan među navijačima i želio ostati u Unitedu i dokazati se, njegovi su dani bili odbrojani nakon što su za Crvene Vragove potpisali Wayne Rooney i Alan Smith. Vidjevši pa za njega nema mjesta u prvoj momčadi, u ljeto 2004. odlazi u Španjolsku gdje mu je obećano mjesto u prvoj postavi u Villarrealu.

Forlan zabija u svom prvom nastupu za Vilarreal u derbiju protiv Valencije i nije se osvrtao nazad. Villarreal je igrao možda i najbolji nogomet prošle godine u španjolskoj ligi, oni i prvaci Barcelona, a Forlana je na terenu točnim i lucidnim loptama hranio još jedan otpisani - bivša Barcelonina zvijezda Juan Roman Riquelme. Iako su svi očekivali da će Samuel Eto'o biti najbolji strijelac u Španjlskoj, Forlan je bio taj koji je zabijao važne golove u ključnim trenucima kroz sezonu, dokazavši da se zna nositi s pritiskom. Villarreal je sezonu završio na trećem mjestu, i mjesto u kvalifikacijama za Ligu Prvaka, a Forlan sa 25 golova i Eto'om u sjeni završava sezonu kao Pichichi (najbolji strijelac Španjolske), uspjeh koji mu je na kraju donio i prestižnu zlatnu kopačku evrope (ESM Golden Shoe Award) zajedno sa Arsenalovim Thierry Henryjem.

Nakon te predivne 2004/2005 sezone, Žuta Podmornica je izgleda naišla na velike valove i skrenula je s puta zadnjih par tjedana. Samo šesto mjesto u ligi, i potonuće u kupu kralja, jedino ih još plasman u osmini finala Lige Prvaka drži da ne potonu do kraja. Forlanova forma je pala ove sezone, toliko da je zabio samo 4 gola u 16 ligaških utakmica do sada. Villarrealu očito nedostaju golovi njihovog glavnog napadača, jer zaostaju 17 bodova iza prve FC Barcelone iako su još na poziciji koja ih vodi u kup UEFA.

Postignuća:
2003 Premiership Champions (Manchester United)
2005 Primera Division top scorer (Villarreal CF)

----------------------------------------------------------------------------------------

Ponedjeljak 20.2.2006.

AC Milan (vex) - Bayern Munchen (bobo) 3:1

Golovi: Inzaghi 44', Pirlo 49', Shevchenko 56'(P); Ballack 79'
Žuti karton: Ballack 46', Ismael 66' (Bayern)
Igrač utakmice: Andriy Shevchenko (Milan)


Lyon (vex) - PSV Eindhoven (bobo) 0:1

Golovi: Vennegoor of Hesselink 83'
Žuti karton: Reizeger (PSV) 87'
Igrač utakmice: Heurelho Gomes (PSV)


Villarreal (vex) - Glasgow Rangers (bobo) 5:3

Golovi: Forlan 9', 54', 90+' 90+', Jose Mari 15; Pršo 8', 47', 52'
Žuti karton: Ricksen 79', Ferguson 85' (Glasgow)
Igrač utakmice: Diego Forlan (Villarreal)
- 01:26 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>