Plavi svijet, Institut za istraživanje i zaštitu mora

ponedjeljak, 14.08.2006.

Who's who?

Bottlenose dolphin

Jedno od najcescih pitanja koje me pitaju je: kako znate koji dupin je koji? Mislim da je to jedna od najzanimljivjih prica o dupinima... Kako dakle razlikovati dupina od dupina dok brzo i kratko iskacu iz mora kako bi uhvatili zrak?

Kad negdje netko primjeti dupine clanovi Plavog svijeta uskacu u gumenjak i odlaze na mjesto dogadjanja. No dupine nije lako primjetiti: plavo more, oni dobro kamuflirani, a ako je valovito gornja peraja izgleda bas kao mali val. Zato se svi clanovi okrecu za 360 stupnjeva i pogledom traze skupinu dupina. Jedan od problema kojeg sam imala kada sam prvi put isla na more bio je recenica: THERE! Naime kada bi ugledala dupina refleksno bi digla ruku i povikala: THERE! (Tamo!) No to vozacu glisera nista ne bi znacilo ako me ne bi mogao vidjeti, svi bi prvo morali pogledati u mene da vide gdje pokazujem i u vremenskom razdoblju od okretanja glave prema meni, pa prema smjeru kamo pokazuju dupini vrlo lako mogu isceznuti. Zato se koriste oznake sata, kao u filmovima: Dolphins at six o’clock! znaci da je grupa iza ledja… Dolphins at twelve o’clock! Grupa je ravno naprijed, na three o’clock grupa je desno, a na nine o’clock grupa je lijevo. No dok se ti snadjes i smislis koji broj moras reci, mozak vec digne ruku i naredi ustima da poviknu THERE!

I eto, dupini su ugledani! Sto sad? Jedan od clanova drzi u ruci tablicu u koju s GPRSa upisuje vrijeme i koordinate kretanja glisera. Jedan clan zapisuje ponasanje dupina: putuju li, jedu li ili se pak igraju. Jedan clan fotografira zadnju peraju svih jedinki u grupi, jedan naravno vozi, a svi clanovi pokusavaju prebrojati dupine. Kako to nije bas jednostavan posao nikad se ne zapisuje TOCAN broj dupina jer uvijek postoji vjerojatnost da ste istog dupina 2 put prebrojali ili da ste jednog izostavila. Zato se upisuje MIN, MAX i PROBABLE pri cemu MIN oznacava koliko mislite da je najmanje bilo dupina, MAX koliko ih je najvise moglo biti, a PROB. koliko ih je najvjerojatnije bilo.



Pete slika gornju peraju....



U potrazi....

I tu dolazimo do odgovora na pitanje: kako znamo koji smo dupine vidjeli? Pa neznamo dok ne odemo u Centar i slike peraja ne usporedimo sa 160 slika iz baze. Peraje kod dupina su kao otisci prstiju, svaka je razlicita. Dupini su bica koja vole kontakt, uzivaju se igrati pa cak i boriti. Prilikom tih radnji, ali i prilikom napada ili neke nesrece na njihovom tijelu ostaju trajna obiljezja. Kako gornja peraja najvise „strsi” s tijela ona najcesce i nastrada, te tako dupini dobivaju rezove ili im cak fale komadi gornje peraje. Isto tako peraje su razlicite velicine ili oblika. Kao kod zebrinih pruga, leopardovih tockica ili tigrovih linija niti jedan dupin NEMA ISTU PERAJU. A kako dupini ne bi bili samo brojke radi lakšeg baratanja podacima svaki dupin ima ime. Uskoro planiramo krstiti oko 10 dupina.



Dupine fotoidentificiramo svakom prilikom jer na peraji moze doci do novih trajnih obiljezja. Daljnjom analizom svih prikupljenih i združenih podataka dobivamo podatke o učestalosti pojavljivanja dupina, pripadnosti određenom području, veličini područja u kojem borave, brojnosti, rasprostranjenosti, društvenoj ekologiji, uzorcima kretanja dupina, uzorcima stvaranja skupina, veličini populacije, reprodukcijskom statusu i/ili društvenoj organizaciji. Tako mozemo odrediti podrucje od osobite vaznosti za dupine kao sto su podrucje ishrane, mjesta gdje se odmaraju, gdje odgajaju mladunce, a godisnjim ili mjesecnim usporedbama velicine populacije mozemo odrediti smanjuje li se populacija ili pak povecava.


Evo jos jedan clanak, ovaj put iz Novog lista:

OBILJEŽENI ČETRNAESTI DANI DUPINA

Lošinjsko-cresko područje postaje rezervat za dupine

Ukupna površina budućeg rezervata u kojem, osim dobrog dupina, obitava još nekoliko ugroženih vrsta obuhvaća 52.576 ha - 241 ha kopna i 52.335 ha mora

VELI LOŠINJ - Ove godine tradicionalna, 14. po redu manifestacija Dan dupina, koju organizira Institut za istraživanje i zaštitu mora "Plavi svijet", proteže se na dva dana i dva grada - Veli i Mali Lošinj. Započela je jučer postavljanjem dječjih crteža na panoe u samom središtu Velog Lošinja, nastavila se jedrenjem na dasci, odbojkom na pijesku, osilikavanjem kontejnera za smeće te koncertom skupine "Positivo".
Za danas je predviđen program plivačkih i vaterpolskih natjecanja u uvali Rovenska, igre za djecu, a u 21 sat je na rasporedu završnica programa projekcijom dokumentarnog filma "Plavog svijeta" i koncertom skupine "Flyer". Najavljen je dolazak pomoćnika ministra kulture Zorana Šikića, izvršne tajnice Sporazuma o kitovima Crnog mora, Mediterana i susjednog atantskog područja Marie-Christine van Klaveren iz Monaka, ravnatelja Državnog zavoda za zaštitu prirode Davorina Markovića, načelnice Odjela za inventarizaciju i praćenje stanja prirode Ane Štrbenac, gradonačelnika Malog Lošinja Garija Cappellija, te direktora budimpeštanskog Capital Communicationsa Gabora Hegyija.
Inače, inicijativom "Plavog svijeta", instituta za istraživanje i zaštitu mora iz Velog Lošinja, privode se kraju napori usmjereni k osnivanju Lošinjskog rezervata za dupine, prvog takvog zaštićenog morskog područja na Sredozemnom moru. U Institutu najavljuju da iz nadležnog Ministarstva kulture stižu pozitivni signali, te će ovo područje, smješteno uz istočnu obalu Lošinja i u vodama južnog dijela otoka Cresa, uskoro biti preventivno zaštićeno. Uz dobrog dupina, u ovom području obitava još nekoliko ugroženih vrsta, primjerice glavate želve. Ukupna površina budućeg rezervata obuhvaća 52.576 ha - 241 hektar kopna i 52.335 ha mora.

B. PURIĆ

- 13:09 - Komentari (17) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

< kolovoz, 2006 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga



  • O ljudima i dogadanjima vezanim uz Institut i njegove projekte

Kontakt



  • Plavi svijet Institut za istraživanje i zaštitu mora,
    Kaštel 24, HR-51551 Veli Lošinj
    Telefon: +385 51 604 666
    Faks: +385 51 604 668
    e-mail: info@plavi-svijet.org

    Datum osnivanja: 17.12.1999.
    Registracijski broj: 08001352 u Registru udruga Republike Hrvatske
    Matični broj: 01492322
    Računi: Zagrebačka banka,
    kunski 2360000-1101307847,
    devizni Swift: ZABAHR2X račun broj 2500-1492322