nedjelja, 27.11.2005.

Vatikan uvodi karantenu za gayeve

Ratzingerov izgon homoseksualaca iz Crkve opredmetit će se uskoro u dokumentu koji će objaviti Vatikan. Propisat će se period od raskida s homoseksualnošću do ulaska u Crkvu.

Vatikan će 29. studenoga objaviti dokument o homoseksualizmu i Crkvi te potrebnom isključivanju potencijalnih svećenika homoseksualaca iz sjemeništa, objavljuju u srijedu talijanska glasila.

"Bilo bi vrlo nepošteno kad bi jedan kandidat zatajio vlastitu homoseksualnost radi ulaska u redovništvo", piše u vatikanskom dokumentu o svećeništvu i homoseksualnosti, koji će biti objavljen javnosti 29. studenoga, piše Corriere della Sera.


Image Hosted by ImageShack.us

Dio sadržaja tog dokumenta objavila je katolička agencija Adista na svojoj internet stranici.

Prema pisanju talijanskih glasila, dokumentom se poziva homoseksualne osobe da same odustanu od svećeničkog poziva. "Homoseksualac koji pokušava tajno ući u redove klera bit će oštro upozoren", piše list i dodaje da postupak homoseksualaca koji ipak pokušavaju ući u sjemenište "ne odgovara duhu istine" i nije sukladan s "osobom koja drži da je pozvana služiti Kristu i njegovoj Crkvi".


Dokument, koji je potpisao kardinal Zenon Grocholewski, pročelnik Kongregacije za katoličko obrazovanje, naglašava da "Crkva ne može prihvatiti u sjemenište i svete redove one koji provode ili podržavaju tzv. gay-kulturu".

Dokumentom se želi izbjeći moguće napade na Crkvu zbog njezina stajališta prema homoseksualcima, pa se kaže da te osobe ne smiju biti izložene diskriminaciji u društvu.

Ističe se također da sama želja da se postane svećenikom nije dovoljna i da Crkva donosi odluku o tome je li netko sposoban za ulazak u sjemenište i ako za nekoga postoji "ozbiljna sumnja" ne smije biti primljen.


Image Hosted by ImageShack.us

No ako je tko imao u mladim godinama neke homoseksualne tendencije, koje je "jasno prevladao najmanje tri godine prije" zaređivanja u đakona, što je obično godinu dana prije zaređivanja u svećenika, prema vatikanskom dokumentu može služiti Crkvi.

| 19:08 | Komentari (3) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>