četvrtak, 03.11.2005.

Rečenica dana: ''Joj, vještice, dođi da te tata stavi na ''metlu''!''

Što sociolozi rade? Kakti proučavaju, znaju sve o društvu, šute i prave se pametni. Jesu li? Ne znam. Da li im je posao zanimljiv? Brijem da je, jest da ovisi što proučavaju u društvu. Ko za inat, voljela sam se i ja prije pravit pametna, a danas uglavnom znam da znam, pa ne pokušavam nadglasat samu sebe bez ikakvog višeg razloga. No, the point is, da je biti sociolog čisto onako smrtnički na dan ili dva cool zanimacija.

Prvo odredište:
Birc

Curice naruče kavu, naravno (jer su one sa 15 već odrasle i misle da su posisale svu mudrost svijeta) izvade kutiju Waltera i fumaju jednu za drugom. Ok, pušenje u ranoj dobi je nešto na što smo već navikli.
Sjede mirno, koja od njih se zalegne, ali uvijek postoji jedna koja vodi razgovor i želi da je svi čuju što će reći. To je prima blebetina i ona je uvijek zakon.

Zatim na vrata ulaze nogometaši iz drugoligaškog kluba. Mali grad, svi se znaju, svi ih znaju, pa tako i te cure. Nogometašim je već kojih 25, briga ih za klinke. Odmah kod cura dolazi do ozbiljnosti i još više pokazivanja kako su ''odrasle'' tako da pokušavaju staviti pozornost na cigarete, kavu i sve ostale stvari koje spadaju u svijet odraslih. A ona prima blebetina postaje blebetina još više i glasnije stavljajući na tapetu muški rod.
Nogometaše i dalje ne diraju ni pet posto. Nakon što su si popravile majicu kojih malih sto puta kako bi izgledale još bolje odlaze i na vratima ih se što više okrene kako bi poslale još koji pogled kojem nogometašu koji im je pogled uzvratio i što je nakon što su izašle izazvalo meškoljenje među glasovima...

Da izgledamo drugom spolu dobro počinje od malih nogu, a i nema razlike koliko čovjek ima godina, tj. u ovom slučaju bi imalo da se ne radi o poznatim osobama. Da li bi se tako ponašele da nisu kraj njih sjeli nogometaši? Ha, think about it.


Image Hosted by ImageShack.us

Drugo odredište:
Škola

Imamo turnus : 1. gimnazija – stojari – električari
2. ekonomisti – trgovci – komercijalisti - frizerke
Razlika između ljudi iz ova 2 turnusa je poput neba i zemlje. 50% dečkiju u prvom turnusu je ne baš nekaj, kradu Bogu dane i samo čekaju da završe škole, tj. zato su i upisali ova zanimanja (osim gimnazijalaca naravno, jer oni još moraju crnčit na faxu).
Jedine cure koje mogu gledati su gimnazijalke. Uglavnom, sa životnom perspektivom, pametne, nerijetko ''obične'' bez tone šminke.
Drugi turnus prevladava ženskim rodom. Tonom parfema, tonu farbe na glavama, od svih mogućih pudera, sjenila itd, itd. Uvijek su uređene tip top i izgledaju umišljeno. Naravno, ne sve, ali to da uvijek prevladava neko natjecanje to je istina
. Žena je ženi vrag i ovaj turnus to dokazuje.
Kad prosječna gimnazijalka prolazi kroz ovaj turnus onda što prije želi pobjeći od tud jer ima toliko puno žena da je to za razliku od njenog turnusa grozno. Dobro da se ne onesvjesti od parfema i to joj je grozno. Znaći – želi pobjeći.
Kada dođe frizerka u tunus od gimnatijalke želi što više ostati jer ima na tapeti toliko dečkiju koji su sa svih strana da najradije ne bi izašla van. Znaći – želi ostati. Jedini joj je problem što gimnazijalci znaju da su frizerke glupe, ali to ništa ne smeta druge.

Koji bi bio zaključak ovoga. Pa, da se iz društva ne može pobjeći. Tj. društvo nas oblikuje i čini nas onakvima kakvo je i ono samo. Gdje god dođemo poprimit ćemo neka obilježja tog društva.
Ako je jedna gimnazijalka naučena ne trošiti 100 kg šminke na dan za školu to je tako jer je to tako kod većine. Odlično se osjeća među dečkima bez šminke jer je na to navikla svaki dan u školi. Pak, frizerke imaju veliku konkurenciju u ljepoti, tako da su drugačije i nepojmljivo im je izaći bez šminke. Te karakteristike pojedinca određene su karakteristikama društva u kojem živi. Ali kako znam društva se mogu mjenjati, ali kako ni moja baba ne da zaklati svoje kokoši zbog ko zna čega, ne može promjeniti sve da ne kolju kokoši ak se boje pričje gripe (jer još uvijek govore o tom na vijestima???)

| 19:00 | Komentari (5) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>