26.05.2006., petak

LITERARNO UDARENA 2

No da eto opet potreba za tipkanjem. Fasciniro me baudelaire i to mi je bila tema eseja za hrv. Sad je to ovdi, u čast svim umjetnicima bilo koje vrste. Čitajte baudelaira-preporučam spleen 4.

Biti umjetnik u parizu,živjeti boemski u blizini eiffela i provoditi dane na montmartreu oduvijek je mamilo uzdahe, prvo zgražajuće a kasnije zavidne. Lijeno se voziti po dalekom moru, uživati u egzotičnim krajevima,padati na dno društva i ponovno se uzdizati-baudelaire je iskušao sve.
Baudelairova poezija obuhvaća cijeli opseg pojma čovjek,one najgadnije ljudske faze i sanja psihe na na rubu propasti,smrad i učmalost grada,beskrajne poroke,ružnoću okoline i naravno,neizbježnu smrt. Ipak, tu su ljepota veličanstvenih detalja prirode,mirisi i zvukovi spojeni u jedno,užitci ljubavi,najneobičniji ispadi mašte. Da bi mogao slagati stihove, pjesnik mora iskusiti ono o čemu piše. A baudelaire je čas živio punim plućima a čas pokušavao zatomiti dah u truleži najnižih slojeva pariškog društva. Licemjerna okolina se zgražala nad njegovim životom i zabranjivala navodno moralno poveđujuće pjesme,iste one koje opisuju ono što gospoda drži iza zaključanih vrata. Baudelaire je pokušao sve i svašta da pronađe lijek za svoju ispaćenu dušu,bijeg od stvarnosti za čovjeka nadahnutog i slobodnog poput njega trajao je i trajao. Velegrad,indija,žene,vino,svi osjećaji i osjetila te smrt kao mogući izlazisamo su djelić baudelairovog svijeta i ljudskosti,pjesništva. No zaprepašćujuća je a ujedno i divna njegova težnja za visinom,smirenjem,ispunjenjem sebe i ravnotežom sreće u životu,nepokolebljiva snaga volje unatoč depresivnoj bezizlaznoj situaciji u kakvoj je bio,odbačen od društva,osamljenik,stranac u svijetu. I to ne samo jednom.optimist i pesimist odjednom,grešnik koji teži uzdignuću,savršen promatrač svijeta i utjecaj na umjetnost. Ipak,prije svega baudelaire je bio čovjek i pjesnik. I mi trebamo biti kao on,tražiti nešto pozitivno i lijepo u svijetu često dalekom od savršenoga,ili barem gledati oblake.

Mudraci kažu...

<< Arhiva >>

< svibanj, 2006  
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

VJEŠTICA identity card

- u naslovu: L.
- 9 sretan broj
- naj boja Ljubičasta
- obožava Harryja Pottera
- svira čelo
- mrzi rozu boju
- voli Simse
- općenito voli Algoritam
- mrzi kemiju
- voli bit zaljubljena
- najdraži skladatelj Čajkovski
- obožava plesati kad je sama doma
- treba naočale
- uglavnom je optimist
- ne voli kukce
- jjako škakljiva!
- pije
- pije kruškovac, rum, M. liker, pivo, vino,

MALENE VIOLE
Mi smo malene vijole
nas prsti nikad ne bole
ne sviramo božanstveno
mi samo pauze brojimo
kad netko da nam šestaestinke
pretvaramo ih u osminke
ne gudimo, pauziramo
i tako, sve do kraja
mi falširamO!

SJENA idc

Vrit. kaj napisat... ja sam ona pod Z. tamo gore.
sviram kljavu idem u glazbenu, i čorava sam. i pijem. i imam svoj blog. sa Smrtnom i Vješticom idem u gimnu...djelimo zajedno istu patnju i suosječamo. slušam metal, a i pomalo i stari dobri hard rock. i tako to. ne volim poslijepodneva, zato jedva čekam kad padne noć, il kad se zbudim ujutro... i Smrtna tvrdi da sam hipi. nisam hipi! znaj! smrtna!! volim svašta. i svakoga. isto tako i ne volim. no to je to. aj bok.

Smrtna idc

Dakle, ono, JA! :P Još uvijek nitko i ništa, al nekima kao puno značim.
"A" iz Z.L.A., visoka naspram Vještice i Zizmiša, patuljak prema normalnoj osobi.
Što se tiče čupe, dužina nije baš nešto, ali o širini bi se dalo pričat. Uglavnom, boje su zakon, osim roze. Da ne pišem romane (iako mi je želja objavit jedan) samo ću nabrojat "moje":
optimizam, daleki Istok, ljubičasto, bongo Žužek,
The Beatles, Simon & Garfunkel, Sinatra, U2, ABBA, Bob Marley,
crtanje, hipiji, pjesme....veselo, yoga (antitalent za sport!! - osim skijanja i plivanja)...
mir i tišina, SPAVANJE, rum i šampanjac, putovanja, vojim crnu čokoladu s narančom, i sladoled od limuna.

Image hosting by TinyPic