Chili con carne
Chili con carne smatra se jednim od najpoznatijih meksičkih jela. No postoji jedan mali problem: ono možda uopće niti ne potječe iz Meksika. Neki znalci kažu da se tamo ovakav Chili danas gotovo uopće ne može naći, dok se u SAD-u ukorijenio skoro kao tradicionalno jelo. Dapače, ono je pravo službeno jelo njihove države Teksas!
Priprema: 45 min
Kaloričnost: srednja
Složenost: visoka
Broj porcija: 6
Priprema:
Glavice luka očistimo i svaku prerežemo na dvije polovice koje narežemo na trakice. Češnjak narežemo na tanke ploškice, rajčicu pelati ocijedimo. U tavi na pola maslinovog i pola običnog ulja popržimo mljeveno juneće meso. Zatim dodamo luk, rajčicu pelati i zajedno pirjamo dok luk malo ne opusti, pa podlijemo crvenim vinom, začinimo solju, svježe mljevenim paprom, dodamo pire-rajčicu, mljeveni kumin, sitno sjeckane ljute papričice, na kockice narezanu svježu crvenu papriku, lovorov list, mesni temeljac pa sve zajedno kuhamo oko 10 minuta. U međuvremenu crveni grah (kidney) i kukuruz iz konzerve ocijedimo, dodamo na meso, promiješamo i ostavimo da se svi sastojci ugriju. Po potrebi još začinimo solju i paprom, pa jelo poslužimo u ugrijanim tortiljama uz dodatak naribanog sira.
|