SPASITELJI BEZ OPREME , VATROGASCI I BEZ PLAĆA [ # ]

BANJA LUKA

Poplave u kojima je Srpska proteklih dana doslovno grcala, iznenadile su čak i one koji su po opisu posla zaduženi za spašavanje i pomoć stanovništvu, a pokazalo se sijaset rupa u organizaciji i nedostatku adekvatne opreme. Naime, dugogodišnje muke i nevolje sa manjkom novca općinskih ureda Civilne zaštite dovele su do toga da su neki od njih katastrofalnu situaciju na terenu dočekali goloruki.

Iako sa istim problemima, lavovski dio posla uz njih odradili su i vatrogasci, mada i jedni i drugi kažu da su sa svojim mogućnostima učinili nadljudske napore. Najveći uspjeh je, kažu, to što nije bilo ljudskih žrtava.

Image and video hosting by TinyPic

U uredu CZ u Doboju imali su svega dvadesetak ribarskih čizama, pet gumenih čamaca, od kojih samo jedan sa brodskim motorom i oko 200 pokrivača. U Čelincu, jednoj od najugroženijih općina, nisu imali ni pokrivače ni čamce, a raspolagali su sa svega tri para čizama. „Treba nam 50 čizama, dva čamca, pumpe za crpljenje vode i akumulatorske lampe”, rekao je Rajko Orašanin, šef Civilne zaštite u Čelincu. Civilna zaštita u Kotor Varoši uopće nema vlastitu opremu. Treba im kažu čamac, 20 pari čizama, pumpe za vodu, agregat, cisterna, konopci, desetak zaštitnih odijela... Stanovnicima Gradiške, u kojoj je pod vodom 2.000 kuća, općinski ured osigurao je isto toliko mesnih narezaka i 160 pašteta. Načelnik štaba u Gradiški Dušan Malešević rekao je da je proračun ovog ureda na nuli, a da je pomoć koja stiže ograničena.

Dragan Štark, načelnik Odjeljenja za obuku, popunu i logistiku CZ RS kaže kako se sa ovim poplavama pokazao dugogodišnji problem financiranja ureda civilne zaštite „koji je morao dati i negativan rezultat”. On podsjeća da godinama nisu imali zakonske osnove za trajno rešavanje pitanja financiranja poslova Civilne zaštite. „Nije bilo dovoljno ulaganja u opremu u obuku i sve je zavisilo od mogućnosti i dobre volje Vlade RS i općinskih načelnika. To je konačno regulirano izmjenama Zakona o civilnoj zaštiti koji je nedavno usvojila Skupština RS. Njime je predviđeno da dva posto iz proračuna općina bude izdvojeno za općinska odjeljenja civilne zaštite”, objašnjava on. Po njegovim riječima, do sada nije postojala standardizacija za opremljenost za cijelu RS, nego je količina opreme u općinskim štabovima zavisila od procjene općinskih rukovodstava. Štark smatra da se uvijek može nešto učiniti da se sprječe masovna izlivanja, a to ne košta mnogo - čišćenja kanala, odvoda i korita rijeka.

Direktor Agencije za vode sliva Save Branislav Blagojević kaže da štete mogu smanjiti jer se jedna KM uložena u odbranu od poplava može vratiti do 15 puta. „Sistemi nisu održavani 20 godina, a to se s obzirom na našu ekonomsku moć nije ni moglo održavati. Imamo raslinje u odvodima, a negdje su ih i mještani zatrpali. Pokušavamo očistiti kanale, ali je za sanaciju obodnih kanala, nasipa i crpnih stanica potrebno oko 30 milijuna eura”, kaže Blagojević.

Muku sa financiranjem muče i vatrogasci koji su, po riječima predsjednika Vatrogasne zajednice RS Mile Međeda, u spašavanju od poplava posljednjih dana odradili lavovski posao. „Načelnici godinama zloupotrebljavaju novac za opremanje vatrogasnih jedinica. Svi privredni subjekti za to izdvajaju 0,04 posto, a 60 postodobija općina”, kaže Međed. On napominje da su „vatrogasci osnovni nosioci spašavanja u elementarnim nepogodama, a nitko ih ništa ne pita”. Kaže da u pojedinim općinama vatrogasci mjesecima rade bez plaće, a u poplavljenim područjima angažirano ih je više od 1.280.
blic

26.06.2010. ...17:17 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PREMA JADRANU KREĆE 70 NOVIH VATROGASNIH VOZILA [ # ]

ZAGREB
Piše: Mile Franičević

Glavni vatrogasni zapovjednik pojačava zaštitu najugroženijih područja. Sve što Hrvatska ima trenutno je ispravno za borbu s požarima. Uz 12 kanadera i zračnih traktora, na 24 dodatne baze idu nove postrojbe i oprema .

Glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin potvrdio je u petak Vjesniku da krajem ovog mjeseca na priobalje kreću dodatne vatrogasne snage. Nova oprema i sedamdesetak vatrogasnih vozila prebacuju se zajedno s gasiteljima na 24 lokacije. Ponajprije na otoke za koje vatrogasci procjenjuju da bi se ove sezone mogli biti na najvećem udaru požara.

Jurin procjenjuje da će najosjetljivije područje ovo će ljeto biti otoci srednje i južne Dalmacije. Posebno visoka opasnost od požara očekuje se i na zaštićenim područjima, nacionalnim parkovima i parkovima prirode te na poluotoku Prevlaci. "Puno nam je jeftinije ojačati na ovaj način snage na terenu. Prebacit ćemo kompletnu logistiku, što naravno košta, ali se i vrlo brzo isplati. Te postrojbe su sposobne same pogasiti i brzom intervencijom zaštiti ljude i imovinu", objašnjava Jurin.

Prema njegovim riječima,svakih 15 dana u dodatnim bazama radit će se rotacije, a ako se pokaže da za to ima potrebe, one će se nastaviti i u listopadu.Vremenske prilike, uz obilje oborina, omogućile su vatrogascima da mjesec dana odgode punu spremnost.- "Imamo najave da bi mjesec kolovoz mogao biti natprosječno topao, a to za nas vatrogasce znači da nas čeka visoka opasnost od požara i puno posla«, upozorava Jurin.Ove godine visoko raslinje je dodatna prijetnja zbog koje bi sezona mogla potrajati i dulje nego što je to uobičajeno.

- "Trava je već natprosječno visoka, a dobro se zna da se po njoj požar najbrže prenosi i širi. Visoka suha travu donosi nam dodatne nevolje", upozorava Glavni zapovjednik.Već standardno, požari na miniranim područjima se teže gase jer je vatrogascima zapravo onemogućen pristup.

- "Tu moramo mijenjati taktiku. Imamo najnovije karte Hrvatskog centra za razminiranje, a poslali smo ih i svim županijskim zapovjednicima«, objašnjava Jurin. Na terenu su i kontakt osobe HCR-a koje zapovjednik vatrogasne postrojbe može pozvati da se uključi u intervenciju ako je to potrebno.Osim toga, predstavnici hrvatskog vatrogastva sastali su se ovaj tjedan u Sarajevu sa bosansko-hercegovačkim kolegama. Prema međudržavnom sporazumu, hrvatski vatrogasci mogu ući deset kilometara u prostor susjedne države, uz prethodnu najavu.

»Radi se o području koje je također dijelom minski sumnjivo. Na nekim mjestima ne znamo prilazne puteve pa smo na sastanku u Sarajevu tražili da nam se osiguraju kontakt osobe s kojima i to možemo provjeriti«, kaže Jurin.Prema njegovim riječima, sve hrvatske vatrogasne letjelice su u potpunosti spremne.- "Sve što hrvatska ima u ovom trenutku je ispravno za borbu s požarima. Uz šest kanadera, šest zračnih traktora, četiri, a po potrebi i više helikoptera, pojačat ćemo se i sa sedamdesetak novih vatrogasnih vozila«, tvrdi Jurin.

Sustav vatrogastva gradi se od 1993., od ove godine jači je za jedan kanader i još dvije dodatne vatrogasne lokacije, Lovinac i Oklaj.- "Jači smo za iskustvo, a sve ostalo su već dobro poznati standardi. Imamo posebne postupke koji se uvježbavaju pa je tako bilo i ovaj put«, poručuje Jurin, dodajući kako ne postoje dva ista požara. Svaki je poseban, drugačiji i traži različit pristup gašenju.Upozorava kako je već navikao da se o vatrogastvu priča samo u sezoni, u tri ljetna mjeseca.- "To je naš posao cijele godine. Ovo su samo pojačane mjere za jedan dio naše zemlje. Cijeli sustav je postavljen tako da ćemo i ovo ljeto biti jedna vatrogasna postrojba od Pule do Dubrovnika, koja se koordinira samo sa jednoga mjesta, iz Divulja«, zaključuje Vjesnikov sugovornik.

Vojni specijalci obučeni za najteže akcije
Tim vojnih specijalaca prošao je prije nekoliko dana zajedničku obuku s vatrogascima Državne interventne postrojbe te pripadnicima Gorske službe spašavanja. U Divuljama su, koristeći dva vojna helikoptera Mi-8 MTV, uvježbavali zajedničko djelovanja u najzahtjevnijim akcijama spašavanja osoba ugroženih požarom. Tim Bojne za specijalna djelovanja HV-a uvježban je i za krizne situacije u kojima se izvlači posada iz srušene letjelice u moru. Riječ je o intervenciji kod koje, nakon dolaska na mjesto nesreće, specijalci iskaću iz helikoptera u more i izvlači unesrećene uz pomoć pojasa ili posebne košare za izvlačenje unesrećenika. Pripadnici HGSS-a proveli su obuku vatrogasaca DIP-a, koji su usavršili vještine desantiranja, odnosno spuštanja užetom iz helikoptera. Za potrebe moguće evakuacije civila i spašavanje vatrogasaca iz opožarenog područja i ove sezone Hrvatska na rapolaganju ima helikoptere Oružanih snaga.

Četiri "zlatna sata"
Kod većeg dijela javnosti prošlog se ljeta stvorio dojam kao da na našem priobalju gotovo da i nije bilo većih požara. Statistika, međutim, pokazuje posve drugačiju sliku. Na otvorenom prostoru lani je gorjelo više od 2100 puta. Vatrogasci kažu da su njihove pravodobne intervencije ključni razlog zbog kojeg nijedan požar nije eskalirao niti poprimio razmjere velikih ili katastrofalnih. Još važnije, nitko nije stradao i nijedna građevina nije oštećena. "Nama vatrogascima važan je podatak da je više od 90 posto prošlogodišnjih požara ugasili unutar četiri sata", kazao je Vjesniku Mladen Jurin, napominjući kako je unutar tog vremena požar uočen, angažire su potrebne snage a onda i ugašen. Čak 88 posto od svih prošlogodišnjih požara nije se proširilo na površinu veću od pet hektara.
vjesnik

19.06.2010. ...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZAVRŠENO ŠKOLOVANJE ZA VATROGASNA ZVANJA [ # ]

STUPNIK

U nedjelju 13.6.2010. u vatrogasnom domu DVD-a Stupnik održan je završetak osposobljavanja za zvanje vatrogasac i vatrogasac 1. klase. Osposobljavanje je polazilo 22 kandidata za zvanje vatrogasac i 6 kandidata za zvanje vatrogasac 1. klase, a osposobljavanje je trajalo od 17. travnja. Osim članova DVD-a iz Svetonedeljske zajednice, osposobljavanje su polazili kandidati iz DVD-a Stupnik.

Image and video hosting by TinyPic

Komisija pod vodstvom voditelja Komisije za osposobljavanje Gorana Škarića sa suradnicima Danielom Dekanić, Ivom Skopljakom, Mariom Čižmešijom, Dariom Devčićem zadovoljna je bila sa ozbiljnim pristupom tijeku osposobljavanja,Uspješno su završili 19 kandidata za zvanje vatrogasac i 6 vatrogasaca za zvanje vatrogasac 1. klase.

Za zvanje VATROGASAC položili su: Danijel Marović , Dragutin Marović ( DVD Kerestinec), Mario Novak, Matija Mihina (DVD Rakitje), Vedran Mihelić, Marijo Grofelnik, Andrea Prelec, Maja Matijević, Vanja Anić-Matić ( DVD Strmec)Tina Hrubi, Vedrana Dutković, Anita Ričko, Petra Krčelić (DVD Sveta Nedelja), Matej Imprić , Zvonimir Pavlović, Jurica Huljak, Ivan Trgovec, Marijo Japjec, Stjepan Šimović, Luka Vladimir (DVD Stupnik) , Luka Grgurić i Josip Tončić ( DVD Veliki Lipovac)

Za zvanje VATROGASAC 1. KLASE položili su: Marijan Zebec (DVD Kerestinec), Petra Hus ( DVD Rakitje), Suzana Stevanović (DVD Strmec), Marija Kovačić, Matija Požarić i Dario Marenić ( DVD Sveta Nedelja).

14.06.2010. ...13:55 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PROSLAVLJENO 140 GODINA VATROGASTVA U LJUBLJANI [ # ]

LJUBLJANA

Vatrogasnom svečanošću u Ljubljani završilo svetkovanje povodom 140 godina vatrogasnog društva Ljubljana.U paradi je sudjelovalo 480 vatrogasaca i 28 vatrogasnih vozila. "U nevolji je dobrovoljstvo jedina snaga, koja čovjeku može pomoći," rekao je predsjednik vatrogasnog društva Ljubljana Jošt Jakša.

Image and video hosting by TinyPic

Predsjednik vatrogasnog društva Ljubljana Jošt Jakša napomenuo je kako slovenstvo krasi 140 godina tradicije dobrovoljnog rada i humanitarne pomoči čovjeku. "Za ruvodstvo dobrovoljnih vatrogasaca u Ljubljani ova obljetnica znači daljnju veliku obvezu, koju smo preuzeli od prethodnika, dužni smo ići još jače napred i pomagati drugima u nevolji. Drugdje u svijetu vatrogastvo je vrednovavo nažalost kod nas se to izgubilo na značaju" rekao jeJakša. Jakša je siguran, da je dobrovoljno vatrogastvo veliki zalog znanja i prednost Slovenije.

Javna vatrogasna služba u Ljubljani sastavljena je iz vatrogasne brigade Ljubljana i 35 dobrovoljnih vatrogasnih društava. U samoj Ljubljani je javna vatrogasnaslužba organizirana u sklopu odjela za zaštitu, spašavanje in civilnu zaštitu. Podpredsjednik vatrogasne zajednice Slovenija Janez Grobolšek je na kraju smotre naglasio, da vatrogastvo nije stvar pojedinaca nego samog mjesta. "vatrogasci su prva i prava županova vojska, bez koje bi teško vodio Općinu".



Župan Mjestne općine Ljubljana Zoran Janković je vatrogascima čestitao za 140 godina djelovanja te im se zahvalio na njihovom dosadašnjem radu, te napomenuo da ljubljančani i ljubljančanke mogu mirno spavati.U Mjesnoj kući može se do 4. srpnja pogledati vatrogastvo kroz vrijeme.
pročitaj više

11.06.2010. ...08:03 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U PROFESIONALNE VATROGASCE VIŠE NE MOGU STARIJI OD 30 GODINA [ # ]

ZAGREB
Piše: Mile Franičević
Foto: Arhiva

Moramo pomladiti službu, ali do višeg postotka profesionalnih mlađih vatrogasaca trebamo doći prirodnim odljevom, kaže Mladen Jurin.

U hrvatskim profesionalnim vatrogasnim postrojbama uskoro se neće moći zaposliti osobe starije od 30 godina. Vlada je, naime, u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o vatrogastvu kojima se - uz povratak smjenskog rada i ispravljanje nelogičnog osmosatno radnog vremena - predlaže uvođenje dodatnih, dobnih kriterija za prvo zapošljavanje u profesionalne vatrogasne postrojbe. Na izmjene se ide jer su sadašnje zakonske odredbe poticale stvaranje negativne dobne strukture i zapošljavanje osoba starije životne dobi.

Image and video hosting by TinyPic

»Profesionalne vatrogasne postrojbe postajale su sve starije, čemu je posljedica povećanje postotka profesionalnih vatrogasaca koji ne mogu zadovoljiti na liječničkom pregledu. Na taj način neke postrojbe imaju do 10 posto kadra koji nije sposoban za izlazak na vatrogasne intervencije, a ne može mu se naći odgovarajuće radno mjesto u vatrogasnoj postrojbi«, navodi se u prijedlogu zakonskih izmjena. Upozorava se na »posebno alarmantno stanje u malim postrojbama", te se predlaže uvođenje dobne granice za prvo zapošljavanje za zanimanje profesionalni vatrogasac.

Glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin izjavio je Vjesniku u srijedu da u Hrvatskoj ima 2300 profesionalnih vatrogasaca, od kojih se dvjestotinjak ne može koristiti u vatrogasnim intervencijama.- "Istina je da u sustavu imamo određen broj ljudi koji nisu sposobni odraditi posao na način na koji im je to propisano u rješenju. Zato sada imamo manje operativaca, a takve osobe raspoređujemo na lakša radna mjesta kao što su operativna dežurstva«, objašnjava Jurin.Prema njegovim riječima, za popravljanje starosne strukture u profesionalnom će vatrogastvu trebati četiri do pet godina.

"Moramo pomladiti službu, ali to se prije svega treba raditi prirodnim odljevom. Na taj ćemo način dobiti viši postotak upotrebljivih profesionalnih vatrogasaca od današnjega", objašnjava glavni vatrogasni zapovjednik. Vjesnikov sugovornik otkriva da trenutačno vlada velik pritisak kojim se traži osnivanje dodatnih profesionalnih postrojbi, a Jurin kao jedan od razloga navodi činjenicu da sve troškove profesionalnog vatrogastva kod nas pokriva isključivo država kroz minimalne standarde.

"Smatram da u ovom trenutku imamo dovoljan broj takvih postrojbi. Kada bi se sve one do kraja popunile, imali bismo oko 2800 profesionalnih vatrogasaca. Ono što trebamo je jačanje mreže dobrovoljnih društava. To će za hrvatski model biti sasvim dovoljno", zaključuje Mladen Jurin. Školovanje za zanimanje vatrogasac i vatrogasni tehničar svake godine završi stotinjak polaznika. Jedan dio zapošljava se u industrijskom sektoru, a većina uđe u profesionalni sastav.
vjesnik



...07:55 [ Komentari (0) ] Isprintaj

KOJE GREŠKE NAJČEŠĆE ČINIMO KAD SMO U OPASNOSTI [ # ]

ZAGREB

Ekipa magazina Provjereno istražila je kako preživjeti smrtne opasnosti.U prirodi valja pronaći nešto za jelo, barem jestivo bilje.Putnik ugrozio druge pri slijetanju aviona u Hudson

Provjereno NOVA TV savjeti profesionalnih vatrogasaca JVP Zagreb. from iskreni on Vimeo.


Ovotjedno izdanje magazina 'Provjereno' donosi korisnu priču o tome kako preživjeti katastrofe poput pada aviona, noći provedene na planini ili u šumi, te kako izvući živu glavu tijekom požara. Reporterka Ana Blažević je sama prošla sve te situacije, a s ostatkom ekipe magazina 'Provjereno' odvažila se na pravu avanturu na Velebitu. Tijekom snimanja reportaže o tome kako preživjeti u opasnim situacijama novinarka 'Provjerenog' i snimatelj riječkog dopisništva Nove TV Mario Kovačić prenoćili su u šumi u Nacionalnom parku Paklenica - obitavalištu medvjeda, poskoka i vukova, na visini od otprilike 1100 metara. S njima su bila i trojica članova zadarske Gorske službe spašavanja, na čelu s pročelnikom Nevenom Zrilićem.

Mnogi ne mogu ni zamisliti da provedu radni vijek u okruženju koje nas s godinama doslovce može ubiti. Dugogodišnje udisanje mikroskopskih čestica azbesta, mnoge zaposlene u proizvodnji tog zlokobnog materijala koštalo je života. U posljednjih nekoliko dana učestale su vijesti o smrtima oboljelih od azbestoze. Poteškoće s disanjem, kašalj i bol u prsima pouzdani su znaci da je bolest uznapredovala. Kako izgledaju posljednji dani onih koji su plaću zarađivali radeći s opasnim materijalima čiju je proizvodnju hrvatska vlada zabranila posljednja u Europi, gledatelji imaju priliku saznati u magazinu Provjereno u četvrtak 10. lipnja. Procjenjuje se da je od azbestoze umrlo 150 ljudi, a najmanje 400-tinjak ih strahuje da su i njihovi dani odbrojeni, jer posjeduju istu dijagnozu. Da li je zatvaranjem proizvodnih pogona azbesta prošla i opasnost od zlokobnih plućnih oboljenja budućih generacija, istražila je ekipa Provjerenog. Provjereno , večeras u 22.10 na Novoj TV.
dnevnik.hr

10.06.2010. ...16:34 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NAJUSPJEŠNIJI NA ŽUPANIJSKO NATJECANJE [ # ]

GALGOVO
Piše / Foto: Antun Bogolin

Vatrogasna zajednica grada Samobora je organizirala 6. lipnja na Športskom centru Galgovu vatrogasno natjecanje djece 6-12 godina u kategorijama djevojčice i dječaci.

Image and video hosting by TinyPic

Tri prvoplasirane ekipe stekle su pravo sudjelovanja u rujnu mjesecu na županijskom natjecanju. U izvođenju vatrogasne vježbe i trčanju vatrogasne štafete u kategoriji djevojčica osvojili su: 1. mjesto DVD Otok, 2. DVD Bobovica i 3. mjesto DVD Cerje.U kategoriji dječaka su se nakon izvođenja zadanih vježbi i vatrogasne štafete na prva na tri mjesta plasirali DVD Cerje, DVD Rude i DVD Petkov Breg.

Zbog zauzetosti u kategoriji mladeži nastupila je samo desetina DVD Petkov Breg, koja je jedina stekla pravo sudjelovanja na Županijskom vatrogasnom natjecanju.Natjecanje je vodilo stručno rukovodstvo VZG Samobor, a ispravnost izvođenja vježbi su ocjenjivali vatrogasni suci, čiji je rad budnim okom pratio kontrolor natjecanja Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije.Prvoplasirane desetine su nagrađene pokalima i priznanjima, a natjecatelji prigodnim medaljama.Uspješan domaćin u organizaciji natjecanja bilo je DVD Galgovo.
glasnik SSN

09.06.2010. ...13:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VJEŽBA EVAKUACIJE U OŠ VIKTORA KOVAČIĆA [ # ]

HUM NA SUTLI

U povodu obilježavanja mjeseca svibnja kao mjeseca zaštite od požara, u OŠ Viktora Kovačića Hum na Sutli u ponedjeljak 31. svibnja 2010. godine održana je vježba evakuacije.Vježbu su pripremili OŠ Viktora Kovačića i Vatrogasna zajednica općine Hum na Sutli, a krenulo se od pretpostavke da se dogodio požar u kotlovnici škole i da je došlo do propuštanja plina.

Image and video hosting by TinyPic

U pripremnom dijelu načelnik Vatrogasne zajednice Marijan Čuček i ravnateljica škole Biserka Špiljak upoznali su zaposlenike sa Planom evakuacije.Vježba je započela u 8,15 sati signalom za opasnost od požara te su učenici s učiteljima i ostalim osobljem napustili zgradu škole. Vatrogasci četiri vatrogasna društva – DVD Straža, Klenovec, Prišlin-Hum i Druškovec u sklopu vježbe izvršili su gašenje požara, pretraživanje škole i spašavanje ranjenih.

Vježba je uspješno završila u 9,35. Za učenike je to bilo uzbudljivo, ali vjerujemo i korisno iskustvo. Cilj ove vježbe je bio razviti i održati pripremljenost učenika i zaposlenika škole za ispravno reagiranje i postupanje u slučaju opasnosti.Vatrogasna zajednica Općine Hum na Sutli uspješno surađuje sa školom, te je već i povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje prezentirala svoj rad. Tom su prilikom učenicima petih razreda pokazali vatrogasna vozila i opremu, zaštitnu odjeću i obuću, a demonstrirali su i gašenje požara aparatom.
Dobra suradnja potvrđena je i kroz pripremu i realizaciju ove važne vježbe.
hum na sutli

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZMIJA U KREVETU [ # ]

UŽICE

U posljednja četiri dana u centru Užica pojavile su se tri zmije: dvije su ušle u stanove, a jedna je gmizala po asfaltu ispred prodavaonice.Vatrogasci su zbog ovih gmizavaca intervenirali dva puta.

U centru Užica pojavile su se zmije i počele zalaziti u stanove! Jedna Užičanka našla je zmiju u smočnici, a druga u krevetu. Jednu zmiju Užičani su vidjeli kako gmiže po asfaltu ispred prodavaonice u centru grada. Vatrogasci su zbog ovih gmizavaca intervenirali dva puta.U petak su dobili poziv da dođu u gradsko naselje Senjak jer je zmija ušla u stan.
- Zvala nas je panično žena i rekla da joj je zmija ušla u stan. Stan se nalazi na prvom katu zgrade. Morali smo skoro sve stvari ispremetati i iznjeti kako bismo je našli. Bila je obmotana oko škara kreveta. Uspjeli smo je izvuči. Zmija je bila duga nešto više od metar i reklo bi se da je u pitanju smuk - kaže jedan vatrogasac.

Image and video hosting by TinyPic

Druga zmija je izazvala manju paniku među građanima u samom centru grada. U nedjelju naveče, oko 21 sat u centru Užica, vatrogasci su uhvatili zmiju dugu oko 1,5 metara, dok je prostor osiguravala interventna jedinica užičke policije. I ova zmija vjerojatno pripada neotrovnim smukovima. Policiju i vatrogasce pozvao je Željko Moračanin.

- Pošao sam prema automobilu i odjednom mi je nešto progmizalo ispod noge. Prvo sam pomislio da je neki kabl, ali kada sam vidio da se kreće, ustuknuo sam. Nisam mogao da vjerujem očima. Zmija usred grada! Odmah sam pozvao policiju i vatrogasce. Zmija je išla iz pravca pravaonice „Simpo" prema prodavaonici „Daneks", gdje se uspuzala uza zid i zavukla u prazan prostor između dva zida. Ubrzo su došli vatrogasci i sklonili zmiju - ispričao je Moračanin.Obje zmije su jučer bile u vatrogasnom domu.

A u naselju Stari grad žena je prije tri dana pronašla sklupčanu zmiju u smočnici, ali nije zvala vatrogasce.- Zmija je bila mala, ali nikako nam nije jasno kako je uspjela uči čak u kuću. Na prozoru smočnice se nalazi mreža, a da bi ušla kroz ulazna vrata bilo je potrebno proči kroz hodnik i dnevni boravak. Ne znamo koja je zmija bila u pitanju, ali svaka izaziva jezu i strah. Žena je pozvala susjeda koji je ubio zmiju - pričaju mještani Starog grada.Građani se žale da su primjetili veliki broj zmija na gradskoj plaži i da su uglavnom u pitanju neotrovne vodenjarke i smukovi.
press

08.06.2010. ...18:30 [ Komentari (0) ] Isprintaj

2.KUP SVETOG FLORIJANA ODRŽAN U OSTRNI [ # ]

OSTRNA
Piše: Božidar Cik

Image and video hosting by TinyPic

05. lipnja 2010. godine u Velikoj Ostrni, ispred Vatrogasnog doma održano je vatrogasno takmičenje djece 6 - 12 godina pod nazivom 2. Kupa Sv. Florijana . Na takmičenju je sudjelovalo 27 ekipa iz 18 društava koja dolaze iz VZŽ Zagrebačke, VZŽ Koprivničko-Križevačke, te iz VZG Zagreba. Po lijepom i sunčanom vremenu u ugodnoj atmosferi, takmičenje je otvorio Zapovjednik VZG Dugog Nikola Rnjak. rezultati Muški

Image and video hosting by TinyPic

U kategoriji Djeca-muška najbolja je bila ekipa DVD-a Bešlinec, ispred ekipa DVD-a Savski Nart i DVD-a Lonjica. U kategoriji Djeca-ženska slavila je ekipa DVD-a Paukovec ispred domaće ekipe DVD-a Ostrna i DVD-a Leprovica.Sve ekipe dobile su učesničke diplome, prve tri ekipe po kategorijama dobile zaslužene pehare i medalje, a najboljoj ekipi pripao je prijelazni pehar
rezultati Ženske

...10:53 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DVD REŠETARI - 80 GODINA DOBROVOLJNOSTI I HUMANONOSTI [ # ]

REŠETARI

U nazočnosti četrdeset predstavnika DVD-a i vatrogasnih Zajednica DVD Rešetari obilježilo je 80 godina kontinuiranog rada. Svečanost su uveličali župan brodsko-posavski Danijel Marušić i njegova zamjenica Ružica Vidaković, Teodor Fricki, počasni predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice, zapovjednik Vatrogasne zajednice BPŽ Stjepan Županić, Siniša Vuković i Ivana Prpića, predsjednik i zapovjednika Vatrogasne zajednice općine Rešetari, općinski načelnik Zlatko Aga i predsjednica općinskog Vijeća Milka Perković.

Image and video hosting by TinyPic

Dobrovoljno, hrabro i nesebično Rešetarački su vatrogasci tijekom 80 godina spašavali živote i imovinu i bili na raspolaganju mještanima Rešetara i drugih mjesta u trenucima njihove osobne nedaće. Pod vatrogasnim geslom „Vatru gasi-brata spasi“ nikad nisu pitali čije gori. Uvijek je trebalo žurno se okupiti i vatru ugasiti, bilo da je gorjela kuća, gospodarska zgrada, strnište, zapušteno poljoprivredno zemljište ili šuma. Posljednjih godina, a tako i u ovoj, spašavali su imovinu od poplave i stanovništvo opskrbljivali pitkom vodom. O povijesti društva, organizaciji i aktivnostima u proteklih 80 godina govorio je Marijan Vinter.

Imam veoma ugodnu dužnost da u ime Hrvatske vatrogasne zajednice i u svoje osobno ime najsračnije čestitam svim članovima i vodstvu DVD Rešetari značajnu obljetnicu osnutka i uspješnog rada. Čestitam na postignutim uspjesima i zahvaljujem se u ime Hrvatske vatrogasne zajednice - kazao je Teodor Fricki rešetaračkim vatrogascima i zaželio uspjeh u budućem radu. - Ovo društvo je do sada imalo perspektivu i opravdalo postojanje. Ima i budućnost. Ovo i sva naša društva na području Županije, ovog trenutka i ubuduće, odraditi će svoj poziv – kazao je Stjepan Županić pozdravljajući okupljene vatrogasce i njihove goste.

Image and video hosting by TinyPic

Čestitam društvu 80. obljetnicu. Prije dvije godine 3. lipnja Rešetari su imali veliku poplavu. Kada sam došao sreo sam načelnika općine i naravno vatrogasce. Ovu obljetnicu slave pod izvanrednim stanjem koje je izazvala poplava i koje je još uvijek na snazi. Vatrogasci na cijelom području Županije pomažu jedni drugima i idu na krizna stanja. Prava vrijednost vatrogastva je da uvijek budu na dohvat ruke i prvi koji izlaze na teren. Treba vam pružiti podršku i naravno da će Brodsko-posavska županija to uvijek činiti – kazao je župan Danijel Marušić, dodajući da je DVD Rešetari zaslužilo sve pohvale.

- Iako ima 80 godina ovo društvo doživljava svoju najbolju i najbolju mladost. Govorim to iz razloga jer se puno toga obistinilo i dogodilo dobroga ovom društvu, od nabavke novog vozila i opreme do uređenja vatrogasnog doma. Ovo društvo nikada nije bilo spremnije ni opremljenije. Opravdalo je svoje postojanje i prije nekoliko dana. Za vrijeme poplave se vidjelo koliko je ovo društvo spremno i koliko može pomoći. Ispimpali su vodui iz 300 podruma i isto toliko bunara i bilo na usluzi svim građanima u našoj Županiji – kazao je Zlatko Aga.

Image and video hosting by TinyPic

Obljetnica je bila prilika da se prisjete preminulih vatrogasaca, ali i svih poginulih u Domovinskom ratu, posebno vatrogasaca i ostalih branitelja s područja općine Rešetari. Vijenci su položeni i svijeće zapaljene kod spomenika poginulim braniteljima i središđnejg križa na mjesnom groblju. U župnoj crkvi služena je sveta misa. Podijeljena su i brojna vatrogasna priznanja i odličja za doprinosu vatrogastvu. Održana je i javna vatrogasna vježba i druženje brojnih gostiju koji su zadovoljni napustili Rešetare. Dobrom organizacijom zadovoljan je bio Đuro Marčević, predsjednik DVD-a Rešetari, kao i svi članovi društva koji su se, treba to istaknuti, iskazali dobrom organizacijom.
nova gradiška

07.06.2010. ...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ODRŽAN 9.KUP GRADA SISKA [ # ]

SISAK

Povodom obilježavanja 04. lipnja, Dana Grada Siska i proslave nebeskog zaštitnika Svetog Kvirina, u organizaciji DVD-a Sisak, održano je vatrogasno natjecanje 9. Kup Grada Siska. Po izuzetno lijepom vremenu na prostoru poligona iza Vatrogasnog doma u Sisku na natjecanje se prijavilo 19 ekipa u sve četiri kategorije. Za sve sudionike natjecanja domaćin je pripremio ukusnu hranu (pohvale Miki i Careku) i okrjepu (pohvala Anti i Mirku).

Image and video hosting by TinyPic

Nakon fer i sportske borbe, koju uvelike moramo zahvaliti našoj sudačkoj ekipi u sastavu Ivica Šolaja, Dražen Sekulić, Dražen Marjanić, Miljenko Brnjilović, Franjo Prišćan, Žaklina Marjanić i Mirjana Zubatović postignuti su sljedeći rezultati: Muški "A" 1. DVD DONJE MEKUŠJE 2.DVD ZAPREŠIĆ 3. DVD DEANOVEC, Muški "B" 1. DVD MLADOST SISAK 2.DVD JOHOVEC 3.DVD STARO ČIČE, Žene "A" 1. DVD ZAPREŠIĆ 2. DVD SISAK 3. DVD VELIKO SVINJIČKO, Žene "B" 1. DVD JOHOVEC 2. DVD MALA HRASTILNICA 3. DVD MLADOST SISAK

Image and video hosting by TinyPic

Nakon završetka natjecateljskog dijela sudionici su se okušali, drugu godinu za redom, u našem jedinstvenom natjecanju u brzom namatanju 30-metarske „B“ tlačne cijevi kojoj su najveću spretnost i brzinu pokazali, u muškoj konkurenciji Matija Kramarić član DVD-a Desno Trebarjevo s vremenom od 59,60 sec, a u ženskoj konkurenciji članica DVD-a Sisak Samanta Knežević s vremenom od 70,00 sec. Pobjednici ovog natjecanja u trajno su vlasništvo primili pehare koji će ih podsjećati na ovo jedinstveno i zabavno natjecanje.

Image and video hosting by TinyPic

Prilikom proglašenja pobjednika standardnom trojcu domaćina Predsjedniku Davoru Rude, Zapovjedniku Ivanu Apolović i Tajniku Ivici Marjanić pridružili su se i Dogradonačelnik Grada Siska gosp. Agan Velić te Pročelnik ureda Gradonačelnika Grada Siska gosp. Tomislav Dovranić. Najboljim ekipama za osvojena prva tri mjesta u svakoj kategoriji pehare je uručio gosp. Agan Velić, a prvoplasiranima i prijelazne pehare dok su svim ekipama koje su učestvovale na današnjem natjecanju uručene diplome za učestvovanje. Sudačkoj komisiji također su uručene zahvalnice za izuzetan doprinos u održavanju ovog natjecanja.

Poslije proglašenja pobjednika nastavilo se s druženjem i plesom u kojem su prednjačile članice DVD-a Mladost Sisak, DVD-a Johovec, DVD-a Veliko Svinjičko, te simpatične navijačice DVD-a Osekovo. Već po tradiciji, naši najvjerniji gosti, koji su zajedno s nama ispratili muziku, bili su muška, a po prvi puta i ženska (srdačna zahvala za žene), ekipa DVD-a Johovec.

Image and video hosting by TinyPic

Ovim putem zahvaljujemo se svim natjecateljima i Dobrovoljnim vatrogasnim društvima koji su nazočili na našem 9. Kupu Grada Siska, u gradu koji je kolijevka hrvatskog vatrogastva, s nadom da su se dobro osjećali u našoj sredini, te s isprikom za sitne propuste ako ih je bilo. Sve ih zajedno, a i sve ostale koji ovaj put nisu bili s nama, pozivamo na naš, kako je Dogradonačelnik u svom obraćanju istaknuo, jubilarni 10. Kup Grada Siska koji će se održati 04. lipnja 2011. godine, točno na Dan Grada Siska i zaštitnika Svetog Kvirina uz nadamo se, svesrdnu pomoć Vatrogasne zajednice Grada Siska i Grada Siska.
REZULTATI

06.06.2010. ...19:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POKAZNA VJEŽBA "KRPA 2010" TE POSVEĆENJE KIPA SVETOG FLORIJANA [ # ]

SVETA NEDELJA
Piše: Damir Marenić

Pierce CAFS. Pierce CAFS.

Jučerašnjom pokaznom vježbom pod nazivom „KRPA 2010“ svetonedeljski vatrogasci su prisutnim mještanima i gostima prikazali intervenciju možebitne situacije u samom centru Grada. Sama vježba imala je kao pretpostavku oštećenje na plinskoj instalaciji u autopraonici “Krpa“. Tom prilikom došlo je do požara prostorije u kojoj je smješten plinski bojler te jedan dio opreme koji je potreban za rad autopraonice.

Image and video hosting by TinyPic

Dolaskom na mjesto intervencije utvrđeno je daje došlo do požara u prostoriji gdje se nalazi plinski bojler te da u prostorijama autopraonice ima velike količine dima koji se proširio na stambeni dio u kojem ima stanara koji su zarobljeni u svojim stanovima te iste treba u što kraćem roku evakuirati.Nakon što je zatvoren dovod plina i isključena električna energija ,uz pomoć pjenila , izolacionih aparata te uz pomoć eksploziometra istovremeno se vršila evakuacija i spašavanje te gašenje . Napomenimo kako se u neposrednoj blizini autopraonice nalazi i objekt od kulturnog značaja trebalo je i njega štititi vodenim mlazovima.

Image and video hosting by TinyPic

U ovoj vježbi sudjelovalo je 13 vatrogasaca te četiri vozila,opasnosti za vatrogasce krile su se u dimu, visokoj temperaturi i mogućnosti eksplozije. Samu vježbu promatrali su ugledni gosti među kojima : u ime Zagrebačke županije Željka Šabarić kao izaslanica župana Kožića, gradonačelnik Svete Nedelje Drago Prahin, dogradonačelnik Ivica Pavlić, zamjenik predsjednika Vijeća Svete Nedelje Freddy Burić, predsjednik VZG Sveta Nedelja Damir Marenić te izaslanici DVD-a Kerestinec, Rakitje, Samobor i Strmec.

Image and video hosting by TinyPic

Poslije izvršene pokazne vježbe uslijedilo je posvećenje kipa Svetog Florijana kojeg su članovi DVD Sveta Nedelja postavili ispred vatrogasnog doma te podizanja društvene zastave na jarbol gdje se sada vijori uz državnu i gradsku. Sam čin posvećenja obavio je velečasni Drago Bubnjar. U pozdravnoj riječi prisutnima su se obratili predsjednik VZG-a Damir Marenić, županijska izaslanica Željka Šabarić te gradonačelnik Drago Prahin. Svetonedeljšćani su se ovaj puta pokazali kao pravi domaćini te je uslijedio bogati domjenak u velikoj sali DVD-a. Na kraju spomenimo da je ovaj događaj popraćen od strane tv OTV-a i Svetonedeljske Panorame, Svetonedeljskog lista, Nove Svetonedeljske Panorame, radio SVN-a, Vatrogasnog Vjesnika te Vatrenih Vijesti 911.

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.



  • Pierce CAFS.

    vzo1993@gmail.com

    Image and video hosting by TinyPic
    Pierce CAFS.

    IZVJEŠĆE O POŽARIMA

    Image and video hosting by TinyPic
    Image and video hosting by TinyPic
    Pravilnik o jedinstvenom obliku i kroju odore pripadnika vatrogasnih postrojbi te oznakama zvanja

    Image and video hosting by TinyPic
    Image and video hosting by TinyPic29.09.2012.
    INOVATIVAN HRVATSKI PROIZVOD--- ROLLWAGON
    ZAGREB: Predstavili bismo Vam novi i inovativan hrvatski proizvod namijenjen vatrogascima - RollWagon. Radi se o multifunkcionalnom uređaju za brzo i jednostavno namatanje i transport vatrogasnih cijevi širine od 50 – 180 mm i dužine do 30 m. Malih je dimenzija i težine, pogodan za ugradnju u sva vatrogasna vozila. Dimenzije: 700 x 400 mm .......Težina: 10 kg
    Rollwagon možete pogledati …. OVDJE
    Rollwagon u akciji pogledajte …. OVDJE
    Molimo komentirajte! Hvala. Za sve info i upite obratite nam se putem e-maila ili na br. 091/5086211!

    Image and video hosting by TinyPic03.12.2011.12:00|
    UVOĐENJE BROJA 193
    ZAGREB:- Sukladno preporukama Europske unije, većina europskih zemalja za pozivne brojeve hitnih službi koristi kratke kodove koji počinju znamenkom 1, po uzoru na 112. Također, brojevi koji počinju znamenkom „9“ koriste se za podatkovne usluge.No, treba podsjetiti da mobilni uređaji koji su proizvedeni prije srpnja 2007. godine ne pružaju mogućnost biranja brojeva hitnih službi bez prethodnog utipkavanja broja županije. Upravo iz tog razloga Vijeće HAKOM-a donijelo je 09. prosinca 2009. godine Plan numeriranja RH. Tim je planom omogućena rezervacija kratkih kodova, odnosno brojeva 192, 193, 194, 155 i 1987 za buduće potrebe hitnih službi policije, vatrogasaca, hitne medicinske pomoći, Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru i pomoći na cestama. Slijedom navedenog, od 01. prosinca 2011. godine implementiran je novi žurni broj 193 za poziv prema vatrogascima, no u prijelaznom razdoblju i dalje će u funkciji biti stari broj 93 i to slijedećom dinamikom:
    - od dana implementacije do 03. prosinca 2012. godine brojevi 93 i 193 koristiti će se paralelno.
    - od dana 03. prosinca 2012. godine prilikom pozivanja broja 93 korisnici će biti upozoreni govornom porukom da je broj 93 neaktivan te da je usluga „Vatrogasci“ dostupna na broju 193.
    - od dana 02. siječnja 2014. godine broj 93 se u potpunosti gasi (uključujući i govornu poruku); prestaje paralelan rad i ostaje aktivan samo broj 193.



    Image and video hosting by TinyPic
    Image and video hosting by TinyPic
    …. PRIRUČNIK ZA NATJECANJA VATROGASACA U REPUBLICI HRVATSKOJ /2012/

    SIJEČANJ 2013

    Image and video hosting by TinyPic05.01.2013.16:00|
    4. ZIMSKI KUP DVD-a JOHOVAC
    JOHOVEC:- DVD Johovec organizira 4. Zimski kup DVD-a Johovec u spajanju usisnog voda 05.01.2013. godine u 16:00 sati u školsko-sportskoj dvorani u Križu …. RASPIS

    TRAVANJ 2013

    Image and video hosting by TinyPic06.04.2013.11:00|
    3. MEĐUNARODNA UTRKA VATROGASACA
    MALI LOŠINJ:- Javna vatrogasna postrojba grada Mali Lošinj organizira 3.Međunarodnu utrku vatrogasaca
    na 8 km u park šumi Čikat. Subota, 06.04.2013.godine, 11 sati …. RASPIS

    Image and video hosting by TinyPic
    KUP

    Image and video hosting by TinyPic
    19.01.2013.
    DVD Antin (osječko-baranjska)
    DVD Podevčevo (varaždinska)
    02.02.2013.
    DVD Strmec (zagrebačka)
    DVD Kotoriba (međimurska)
    09.02.2013.
    DVD Donji Mihaljevec (međimurska)
    16.02.2013.
    DVD-a Sveta Marija (međimurska)
    23.02.2013.
    DVD Donji Vidovec (međimurska)
    02.03.2013.
    DVD Sveta Nedelja (zagrebačka)
    09.03.2013.
    DVD Rakitje (zagrebačka)
    DVD Galgovo (zagrebačka)
    16.03.2013.
    DVD Kerestinec (zagrebačka)
    17.03.2013.
    DVD Donja Dubrava (međimurska)
    06.04.2013.
    VZG Samobor (zagrebačka)
    13.04.2013.
    VZG Sveta Nedelja (zagrebačka)




    VATROGASNE OZNAKE

    HRVATSKA
    Pierce CAFS.

    SLOVENIJA
    Pierce CAFS.



    Image and video hosting by TinyPic

    Pierce CAFS.Vatrogasna himna
    Pierce CAFS.Hrvatska himna

    IP

    VATROGASNA REAGIRANJA

    Dopis poslan ministru unutarnjih poslova vezan uz problematiku vatrogastva
    23.svibanj 2012.
    Poštovani ministre,
    sukladno zaključcima sa sastanka održanog 15. svibnja 2012. u Ministarstvu unutarnjih poslova, dostavljam Vam prijedloge u svezi mogućih rješenja triju problema koje smo raspravili na navedenom sastanku, i to:
    - Moguće izmjene i dopune Zakona o vatrogastvu
    - Donošenje pravilnika iz Zakona o vatrogastvu
    - Provedba stručnog ispita za vatrogasce s posebnim ovlastima i odgovornostima.... pročitaj više

    24. sjednica Vlade Republike Hrvatske
    03.svibanj 2012.
    Prijedlog odluke o minimalnim financijskim standardima za decentralizirano financiranje redovite djelatnosti javnih vatrogasnih postrojbi u 2012. godini
    .... pročitaj više

    Pierce CAFS.

eXTReMe Tracker
free counters