VATROGASCI WINDHAMA DOBILI HOWERCRAFT
[ # ]

WINDHAM

Vatrogasci Windhama imaju novi način reagiranja na spašavanje na vledu zahvaljujući velikoj donaciji. Naime zastupništvo RV-a doniralo je vatrogascima četverosjedni hovercraft. Ispočetka je vlasnik Lee`s Family Trailer Sales planirao prodati vozilo dok nije shvatio koliko bi to moglo biti korisno vatrogascima za spašavanje na ledu te ga donirao. Šef vatrogasne službe Windhama rekao je da će sa ovim hovercraftom moći brže u kraćem vremenu brže preći dulji put. "Pogotovo u ovo doba godine, kada uvjeti na ledu nisu prikladni za neki drugi uređaj. Ovo je vozilo koje nam daje sigurnost da se možemo sigurno izvući i vratiti na obalu", rekao je zamjenik šefa vatrogasaca Windhama, Brent Libby te dodao kako će se prije upotrebe hovercrafta vatrogasci obučiti za rad sa njim.…. izvor: vgme.com

30.01.2021. ...14:26 [ Komentari (1) ] Isprintaj

VATROGASCI I DALJE SANIRAJU POSLJEDICE POTRESA, MEĐU NJIMA SU I SPLITSKI
[ # ]

HRVATSKA

Sisačko-moslavačka županija
Na području Vatrogasne operativne zone (VOZ) Glina angažirana su 24 vatrogasca s 10 vozila s područja dvije županije i to VZŽ Bjelovarsko-bilogorske i Karlovačke, Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Split i Šibenik te domicilne snage DVD-a. Zabilježeno je 5 intervencija. Na području VOZ Sisak angažirane su snage Javne vatrogasne postrojbe Sisak te DVD-i s područja Grada Siska s 52 vatrogasca, 16 vatrogasnih vozila, a evidentirano je 37 intervencija. Na području VOZ Petrinje angažirano je 26 vatrogasaca sa 7 vatrogasnih vozila s područja dvije županija RH, i to VZŽ Primorsko-goranske i Zagrebačke te domicilne snage DVD-a i Javne vatrogasne postrojbe Petrinja. Na području Petrinje evidentirana je 21 intervencija.

Grad Zagreb
Zbog razornog potresa koji je 29. prosinca pogodio veći dio središnje Hrvatske s epicentrom kod Petrinje u Sisačko-moslavačkoj županiji snažno se osjetio i u Gradu Zagrebu tako da je potaknuo nova oštećenja na objektima koji su stradali u ožujku prošle godine, kao i nastajanje novih oštećenja na istim i drugim objektima koja se odnose prvenstveno na dimnjake, dijelove krovišta, zidova i fasada. Vatrogasci JVP Grada Zagreba i lokalnih DVD-a s područja Grada Zagreba su tijekom dana 29. siječnja odradili 10 tehničkih intervencija uklanjanja dimnjaka, sanacije krovišta, uklanjanja oštećenih crjepova, zidova i fasada i izvida vezanih za procjenu stanja navedenih dijelova objekata i mogućnosti interveniranja vatrogasaca.
Na navedenim intervencijama ukupno (kumulativni zbroj) su sudjelovala 34 vatrogasaca s 11 vatrogasnih vozila.

Karlovačka županija
Tijekom 29. siječnja, a zbog potresa koji je 29. prosinca 2020. pogodio veći dio središnje Hrvatske s epicentrom kod Petrinje u Sisačko-moslavačkoj županiji, na području Karlovačke županije zabilježeno je 6 intervencija saniranja dimnjaka i/ili krovišta od kojih je čak 5 bilo na području Vojnića. U tim intervencijama sudjelovalo je ukupno 18 vatrogasaca sa 6 vatrogasnih vozila iz DVD-a Vojnić i JVP Karlovac.…. izvor: dalmacijadanas.hr

...10:20 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DRAŽEN SLAVICA NAKON 14 GODINA PROGOVORIO O KOBNOM DANU NA KORNATIMA
[ # ]

ŠIBENIK
Piše: Ivana Paradžiković

Dražen Slavica nakon 14 godina progovorio o kobnom danu na Kornatima: ''Sjeo sam među kolege i 15 minuta plakao. To mi je najteži trenutak u životu''. Šutio je 14 godina i nosio teret jedinog krivca. I onda je prošloga tjedna vrhovni sud presudio: Dražen Slavica, županijski zapovjednik, nije kriv za kornatsku tragediju. Tim je povodom stao pred naše kamere i odlučio prvi put olakšati dušu i ispričati svoju istinu, stigmu s kojom su živjeli on i njegova obitelj, nametnutu krivnju zbog pogibije 12 vatrogasaca.

Draženu Slavici stavljali su na teret akciju spašavanja, kojom uopće nije on upravljao. Potom da nije tražio pomoć. Da je on krivac što su dvojica maloljetnika bila na intervenciji. Sve to vrijeme Dražen Slavica iz pijeteta prema stradalima i njihovim obiteljima šutio je i dokazivao svoju istinu na sudu. Ovo je trenutak da ona izađe na vidjelo. Sve manjkavosti, traljavosti sustava uspio je dokazati, ali nažalost, za njih nikada nitko neće odgovarati jer kriv je cijeli sustav. Draženu je to bio najteži trenutak u životu. ''Sjeo sam među kolege pa sigurno jedno 15 minuta sam se isplakao. To mi je najteži trenutak u životu, ali nisam mogao sebi dopustiti da ne dođem među njih'', kazao je kroz plač Slavica. Od cijelog sustava koji sudjeluje u akciji gašenja požara kakav je bio na Kornatima, na optuženičkoj klupi našao se samo on, županijski zapovjednik Dražen Slavica. ''Ovaj postupak služio je tome da ovo ne izađe van. I zbog ovoga sam imao neku nit da me neće osloboditi, da će vrtjeti unedogled. Pokazuje raspad sustava, nekog drugog - ne našeg. Ne sustava na koji smo mi mogli utjecati. Danas je isto stanje'', istaknuo je Slavica. Riječi jedinog preživjelog itekako zvone. I to s razlogom. Frane Lučić, kolegama je rekao kako im zavidi što nije i on smrtno stradao. ''Dragi moje kolege, slava vam i zavidim vam što i ja nisam skupa s vama smrtno nastradao, odnosno kad me već nije spržilo do neprepoznatljivosti kao vas, da sam bar umro od dehidracije čekajući pomoć koja nikako ne dolazi'', kazao je Lučić na Kornatima.

Zvao je pomoć, ali uzalud
Spašavanje koje je 14 godina na leđima nosio županijski zapovjednik kao svoj teret uopće nije bilo pod njegovom ingerencijom. Većinu informacija uopće nije imao. Pomoć je zvao, ali pomoć nije dolazila. Akciju spašavanja stradalih vatrogasaca vodio je MORH. Spašavanje je počelo u 18:20, a u bolnici su završili tek u 21 sat. Iz MORH-a nitko nikada nitko nije bio optužen. U spašavanju su sudjelovala tri helikoptera. Bolnica u Splitu je mobilizirana. ''Oko 20 sati, to je bio već sumrak, zove me dežurni operativni iz Šibenika i kaže da su helikopteri otišli s otoka, a ozlijeđeni su ostali na otoku. Ne znam kako je to moguće'', kazao je Slavica. Na večernjim vijestima 2007. godine Sofija Preljvukić kazala je kako se helikopteri trebali doći, ali se nikada nisu pojavili. ''Danas su na splitskom helidromu i liječnici i političari čekali da stignu helikopteri s unesrećenima koji su trebali doći, no helikopteri se uopće nisu pojavili'', obznanila je Preljvukić. Zbog juga i terena morali su ozlijeđene dizati i prebacivati u obližnji maslinik. I okupljeni turisti u masliniku vidjeli su da se nešto događa. ''U uvali Šipnate ima nekoliko objekata vikendaša i turista. I oni su vidjeli da se nešto događa i okupili su se u masliniku. Kako su ovi spuštali ozlijeđene, oni su uzimali ozlijeđene i nosili ih u uvalu Šipnate'', izjavio je Slavica. Zadnji helikopter koji je pokupio ozlijeđene odletio je u vojnu bazu i prebacio ozlijeđene u kola hitne pomoći. A ostali su ostali na otoku sve dok ih nije na kraju policijski brod prebacio u Zadar. ''To se do danas nije utvrdilo. Ja nisam u postupku saznao tko je bio i tko je odgovoran za akciju spašavanja. A ja znam da ja nisam'', istaknuo je Slavica.

Nusprodukti izgaranja
U dva suđenja rađena su razna vještačenja, između ostalog i kako su vatrogasci nastradali. Ustanovljeno je da se dogodio eruptivni požar. Nešto u što mnogi ni danas ne vjeruju. ''Svi stradali i ozlijeđeni nisu imali mehaničkih ozljeda na tijelima. To bi značilo da nije bilo aktiviranja nekakve eksplozivne naprave'', objasnio je Slavica. Vještačenje je utvrdilo kako su se nusprodukti izgaranja koji su i dalje gorivi valjali po tlu kako ih je požar gurao ispred sebe. Plinovi su to teži od zraka. Nabili su se u kotlinu, a zatim je južni krak požara doletio. ''Došlo je do nagle ekspanzije i izgaranja tih plinova u toj kotlini, a oni su bili negdje pri vrhu i taj dio ih je zahvatio'', rekao je Slavica. Proizlazi to iz svjedočenja jedinog preživjelog. ''Da nije čuo eksploziju, da je čuo jako huk i da ga je pržila visoka temperatura. Oticati su mu počeli prvo prsti, on se okrenuo, povukao je prvo vizir preko lica jer je imao kacigu na glavi i napravio je nekoliko koraka i pustio se na zemlju'', dodao je Slavica. Taj toplinski udar od plinova bio je viši od dvije tisuće stupnjeva, a trajao 60 do 80 sekundi. ''Po tim vještačenjima, za njih je bio koban taj udah vrelog zraka, toplinski udar koji su udahnuli. Oni su imali izrazite opekline dišnih puteva'', objasnio je Slavica. A potom je preko njih prešla i vatra. ''Isto se provlačilo kroz optužnicu da nisu imali adekvatnu zaštitnu opremu. Svaka vatrogasna postrojba kako je pravna osoba za sebe, tako vodi računa i odgovorna je za svoju zaštitnu opremu. Na teret mu se stavljalo što su na intervenciju poslani maloljetnici. A to je odgovornost zapovjednika svake postrojbe, ne županijskog vatrogasnog zapovjednika. ''Ugovori su sklopljeni za učenički posao. Pravna osoba DVD Tisno, ugovor je potpisao maloljetnik, supotpisao je roditelj i potpisala je odgovorna osoba iz vatrogasne postrojbe. Mog potpisa nema'', istaknuo je Slavica.

Na intervenciju nisu smjeli biti poslani
Jednako kao što je to učinio Grad Vodice za drugog maloljetnika. Ali na intervenciju ih njihovi zapovjednici postrojbi nisu smjeli poslati. I to je jedino što se od tada do danas promijenilo. ''Sustav nije napredovao. Dok god mi ovo ne izučimo, dok god ovo ne stavimo u nastavni program izobrazbe dobrovoljnih i profesionalnih vatrogasaca, dok god se njima ova priča u budućnosti ne bude pričala, sustav neće biti dobar'', naglasio je Slavica. Da je taj dan sustav radio, do takvog požara vjerojatno ne bi ni došlo. A sustav nije jedan čovjek. ''Svi ste mi uzeli dite od 17 godina, joj, majko moja'', čuli su se jecaji na komemoraciji. ''Moj brat je imao 16 i po godina, po nijednom zakonu nije moga bit u helikopteru i njega sad nema ovdje'', moglo se također čuti na komemoraciji.

Bespotrebna avantura
Na komemoraciji održanoj 2007. godine, tadašnji predsjednik Stjepan Mesić kazao je kako ništa nije vrjednije od ljudskoga života. ''U ovom slučaju životi su izgubljeni u bespotrebnoj avanturi jer ništa nije vrjednije od ljudskog života, pa ni najvrjednija materijalna dobra, a kamoli trava'', izjavio je Mesić. U šibenskom kazalištu tada je tadašnji predsjednik Mesić na upit obitelji tko je kriv, rekao: ''Pa onaj tko ih je poslao u smrt za šačicu trave'', podsjetio je Slavica. A on je taj. Kriv za sve. Za spašavanje koje nije vodio, ali i za odluku da vatrogasce uopće pošalje na intervenciju. Punih 14 godina trudio se dokazati kako je samo poštivao zakon jer zakon kaže kako su nacionalni parkovi prioritet. ''Nitko njih nije poslao da poginu, naš zadatak je gašenje požara'', napomenuo je Slavica. Taj dan bilo je orkansko jugo, visoke temperature zraka, požar na Hvaru i u zaleđu Vodica. Dojava o požaru na otoku Kornatu stigla je u 11:50. Obavijestio je državnu razinu i od nje zatražio kanader i dva helikoptera - jedan za transport vatrogasaca, drugi za gašenje. ''Odmah u startu smo dobili informaciju da imamo jedan kanader na raspolaganju od četiri u Hrvatskoj'', prisjetio se Slavica. Dva su bila na remontu, i to u srcu požarne sezone. Još je jedan Hrvatska velikodušno dala na posudbu u Grčku, dakle samo je jedan bio na raspolaganju - zauzet požarom na Hvaru. Helikopter koji je kasnio za transport vatrogasaca s njima je uzletio oko 13 sati. ''Mi ne znamo kad će doći kanader, nemamo povratnu informaciju'', govori Slavica. ''A onaj prvi od 12 sati koji je tražen za gašenje, izdana je zapovijed zapovjedništva Hrvatske vojske da mora ići helikopter za gašenje, nikada nije došao na Kornat niti je opozvana ta zapovijed'', naznačio je Slavica.

Otežana komunikacija
Nitko nije znao točnu lokaciju te grupe vatrogasaca. Bila je otežana komunikacija. I dan danas tamo je loš signal za mobitel. ''Zapovjednik koji je vodio vatrogasnu intervenciju na Kornatu svog je zamjenika uputio na najviši vrh Kornata da ostvari vezu s centrom u Šibeniku da nam prenese stanje.'' Pola sata nakon toga dolazi kanader. No radi boljeg gašenja netko mu je trebao davati informacije s požarišta, pola sata koliko je gasio dobrim dijelom nitko nije upravljao njime. Zamjenik zapovjednika koji je trebao biti na vrhu Kornata u iskazu je rekao kako ga nije vidio. ''Isti taj zamjenik s Pedinke, najvišeg vrha Kornata, nekoliko kilometara dalje spustio se u gostionu Šipnate'', govorio je Slavica. I u vrijeme stradavanja dotični je sat vremena sjedio u gostionici mimo vatrogasne intervencije, dodao je Slavica. Paralelno se razbuktava požar u zaleđu Vodica. Oko 15 sati zapovjednik koji je vodio tu intervenciju traži kanader jer požar ide na kuće. ''Poslije mi se stavljalo na teret da sam ja premjestio kanader s Kornata u Vodice. Državna razina odlučuje gdje će ići kanader'', pojasnio je Slavica. Dodao je kako on nema ovlasti nazvati i preusmjeravati kanader. Postoje zapisi da se kanader protivio odlasku u Vodice i tražio još i pomoć helikoptera u gašenju. Zašto ona nije stigla, nikada se nije ni utvrđivalo. ''Vidljivo da je helikopter uzeo vjedro, da je oko 15:05 poletio. Međutim, poletio je i - otišao na Hvar. Ta dva helikoptera nisu došla'', istaknuo je Slavica. Tada dolazi poziv u operativni centar Šibenik. ''Kolega mi je kazao da ga je zvao sin. Naime, da su u nekom vatrenom okruženju i da napravim nešto'', rekao je Slavica.

Vojska nije poslala helikopter
Tužiteljstvo mu je stavljalo na teret da od 15:30 nije radio ništa. A zabilježeni su njegovi pozivi prema stradalim vatrogascima, četiri minute od informacije obavijestio je državnu upravu. Tražio je helikopter za izvid. Vojska pak nije poslala helikopter, nego mali avion koji nije utvrdio ništa. Informacije je umjesto od vojske dobio s terena. ''To se događa u 16:25, kada mi prvi put saznajemo o stradavanju vatrogasaca, da im hitno treba pomoć'', pojasnio je Letica. Opet je uzbunio državnu razinu. Otprije traženi helikopter ipak je došao dva sata nakon što je bio tražen, preletio i vidio stradale. No nije se mogao spustiti, pa je poslan drugi. MORH dalje nije davao informacije. ''Spašavanje vodi MORH i saznali smo da se uključuje gorska služba spašavanja'', istaknuo je Slavica. Pomoć je vatrogascima stigla tek u 18:20, dakle dva sata nakon vijesti o stradavanju. Zašto? Nikada se nije istraživalo. U sporu protiv njega tužiteljstvo je imalo 173 svjedoka, on samo dva. Tužitelj je držao završnu riječ osam sati. Iznjedrio je ovaj postupak dvije oslobađajuće presude i obrazloženje na 400 stranica. ''Vjerojatno se u nekakvim višim krugovima to poklopilo i onda sam ja postao paravan da se ovo sve pa ne zamrači, nego odvede istraga u krivom smjeru jer je istraga išla u postupku protiv mene. Nije se nikad klasično istraživala kornatska tragedija'', napomenuo je Slavica. I to je svojevrsna tragedija. Za obitelji čiji su sinovi dali život za državu, a ona im opalila šamar. Kao i čovjeku koji je odgovorno istrpio da mu se teret sustava i neke tuđe pogreške nakaleme na leđa. ''U konačnici, hoće li mi se itko ispričati ovo što su mi napravili'', upitao se Slavica. Obitelj mu je također pretrpjela. ''Apsolutno, ali dobro. Neće uspjeti istjerati vatrogasca iz mene'', zaključio je Slavica. Djeca su mu 14 godina rasla uz stigmu. On je degradiran sa strane u Javnoj vatrogasnoj postrojbi. Sve što se dokazalo na suđenjima i sve što se utvrdilo izgleda da će ostati u zidovima sudnice, ali bez optuženika na klupi.…. izvor: dnevnik.hr

29.01.2021. ...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI NAŠE ŽUPANIJE I DALJE POMAŽU NA POTRESOM POGOĐENIM PODRUČJIMA
[ # ]

DUBROVNIK

Na području Sisačko-moslavačke županije koje je pogodio razoran potres, nastavljen je angažman vatrogasaca. Na terenu su uz domaće vatrogasne snage, angažirani vatrogasci iz šest vatrogasnih zajednica županija te Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Split i Šibenik. Prema trenutno obrađenim podacima, od dana 28. prosinca 2020. do 27. siječnja 2021. godine na intervencijama uklanjanja posljedica razornog potresa kumulativno je sudjelovao 10281 vatrogasac s 2717 vatrogasnih vozila, a odrađeno je 11629 intervencija. Na području Vatrogasne operativne zone (VOZ) Glina angažirane su snage s područja VZŽ Bjelovarsko-bilogorske i Karlovačke te Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Split i Šibenik kao i domicilne snage dobrovoljnih vatrogasnih društava. Ukupno je evidentirano 7 intervencija koje su odradila 24 vatrogasca sa 10 vatrogasnih vozila.

Na području VOZ Sisak angažirana su 44 vatrogasca sa 13 vatrogasnih vozila iz Javne vatrogasne postrojbe Sisak te DVD-a s područja Grada Siska i VZG Popovače, a zabilježene su 32 intervencije. Na području VOZ Petrinja angažirano je 35 vatrogasaca sa 10 vatrogasnih vozila, a evidentirana je 31 intervencija. Na području VOZ Petrinja angažirane su snage s područja pet županija, i to VZŽ Primorsko-goranske, Dubrovačko-neretvanske, Karlovačke, Zagrebačke i Požeško-slavonske te domicilne snage DVD-a i Javne vatrogasne postrojbe Petrinja. Prema trenutno obrađenim podacima za 27. siječanj 2021. godine ukupno su angažirana 103 vatrogasaca s 33 vatrogasna vozila, a evidentirano je 70 vatrogasnih intervencija.…. izvor:dulist.hr

28.01.2021. ...11:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI I DALJE ANGAŽIRANI NA SANACIJI POSLJEDICA POTRESA
[ # ]

SISAK

U intervencijama uklanjanja posljedica razornog potresa sudjelovalo više od 10 tisuća vatrogasaca

Na području Sisačko-moslavačke županije koje je pogodio razoran potres, nastavljen je angažman vatrogasaca. Na terenu su uz domaće vatrogasne snage, u ispomoći angažirani vatrogasci iz šest vatrogasnih zajednica županija te Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Split i Šibenik. Prema trenutno obrađenim podacima, od dana 28. prosinca 2020. do 26. siječnja 2021. godine na intervencijama uklanjanja posljedica razornog potresa kumulativno je sudjelovalo 10178 vatrogasaca s 2684 vatrogasna vozila, a odrađeno je 11559 intervencija. Na području Vatrogasne operativne zone (VOZ) Glina angažirane su snage s područja VZŽ Bjelovarsko-bilogorske i Karlovačke te Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Split i Šibenik kao i domicilne snage dobrovoljnih vatrogasnih društava. Ukupno je evidentirano 14 intervencija koje su odradila 24 vatrogasca sa 10 vatrogasnih vozila.

Na području VOZ Sisak angažirana su 52 vatrogasca sa 16 vatrogasnih vozila iz Javne vatrogasne postrojbe Sisak, a zabilježeno je 36 intervencija. Na području VOZ Petrinja angažirano je 29 vatrogasaca sa 12 vatrogasnih vozila, a evidentirane su 32 intervencije. Na području VOZ Petrinja angažirane su snage s područja pet županija RH, i to VZŽ Primorsko-goranske, Dubrovačko-neretvanske, Karlovačke, Zagrebačke i Požeško-slavonske te domicilne snage DVD-a i Javne vatrogasne postrojbe Petrinja. Prema trenutno obrađenim podacima za 26. siječanj 2021. godine ukupno je angažirano 105 vatrogasaca s 38 vatrogasnih vozila, a evidentirane su 82 vatrogasne intervencije. Vatrogasci JVP Grada Zagreba i lokalnih DVD-a sa područja Grada Zagreba su tijekom dana 26. siječnja imali 22 tehničke intervencije uklanjanja dimnjaka, sanacije krovišta, uklanjanja oštećenih crijepova, zidova i fasada i izvida vezanih za procjenu stanja navedenih dijelova objekata i mogućnosti interveniranja vatrogasaca. Na navedenim intervencijama ukupno je sudjelovalo 48 vatrogasca s 24 vatrogasnih vozila. Gledajući na cjelokupno razdoblje od 29. prosinca 2020. godine, zagrebački vatrogasci su u Zagrebu odradili 1794 intervencije, a na području Sisačko-moslavačke županije 546 intervencija.…. izvor: sjeverni.info

27.01.2021. ...11:00 [ Komentari (1) ] Isprintaj

ZAVRŠEN ANGAŽMAN ZAGORSKIH VATROGASACA NA PODRUČJIMA NAJTEŽE POGOĐENIM POTRESIMA
[ # ]

KRAPINA

U nepunih mjesec dana 200 zagorskih vatrogasaca saniralo više od 300 krovova oštećenih građevina

Više od 10.000 vatrogasaca dosad je sudjelovalo na gotovo 11.600 intervencija na područjima pogođenim potresom, izvijestili su iz Hrvatske vatrogasne zajednice. Među njima su bili i zagorski vatrogasci čiji je angažman na području Sisačko-moslavačke županije završen, a njihovo su mjesto sada preuzeli vatrogasci iz drugih županija, piše Radio Stubica. Prema riječima županijskog vatrogasnog zapovjednika Marijana Lovrenčića, u intervencijama od 29. prosinca prošle do 24. siječnja ove godine sudjelovalo je 200 zagorskih vatrogasaca. Već 29. prosinca, kaže Lovrenčić, u Petrinju je otišlo 17 vatrogasaca s četiri vatrogasna vozila. Pretraživali su ruševne kuće u središtu Petrinje, s ciljem pronalaska osoba koje su ostale pod ruševinama. Od sljedećeg dana, 30. prosinca, zagorski su vatrogasci bili angažirani na području grada Gline s vozilima za rad na visini: autoplatforma DVD-a “Straža” Hum na Sutli i autoljestve JVP-a Krapina. – Vozila su u nedjelju vraćena u Zagorje i tako je ovaj angažman na području Petrinje i Gline, djelomično i na području Letovanića i Hrvatske Kostajnice, završen. Prije svega radilo se o sanacijama dimnjaka i krovova, a preko 300 ih je sanirano isključivo s našim vatrogascima i vozilima iz naše županije. Uz već spomenuta vozila, u jednom su periodu bile angažirane i autoljestve DVD-a “Zabok” te autoplatforma DVD-a “Oroslavje” – rekao je Lovrenčić za Radio Stubicu.…. izvor: zagorje-international

...10:16 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZA VATROGASCE NAJVIŠE IZDVOJIO KRK, KNIN UDESTEROSTRUČIO SREDSTVA, OTOK IH UTROSTRUČIO.....
[ # ]

ZAGREB

Analiza: podaci konsolidiranih proračuna za 2019. godinu

Zabok, Krk, Ivanić Grad i Daruvar jedini su gradovi koji su i u 2019. za svoje vatrogasce izdvajali preko 10 posto proračuna. Najveći rast izdvajanja imao je, pak, Grad Knin, a u apsolutnim brojkama, najveći su rast imali gradovi Krk, Našice, Biograd na Moru, Dubrovnik, Vinkovci, Bjelovar, Novska, Omiš i Zadar. U postotnom rastu nakon Knina slijede gradovi Otok, Komiža, Nin, Ivanec, Novska, Orahovica, Našice Solin i Biograd na Moru. Grad Krk je lani pak najviše izdvojio za vatrogastvo u odnosu na broj stanovnika, a slijede gradovi Biograd na Moru, Zabok, Opatija, Đurđevac, Mali Lošinj, Ivanić Grad, Dubrovnik, Umag i Pazin. U odnosu na ukupan proračun najviše je lani za vatrogastvo izdvojio Zabok, a slijede ga gradovi Krk, Ivanić Grad, Daruvar, Našice, Ogulin, Knin, Čazma, Imotski i Buzin.

Ljeti s kopna na obalu u ispomoć dolaze vatrogasci zbog gašenja požara, a tijekom prethodnog razdoblja situacija se u potpunosti promijenila. Uslijed potresa u Zagrebu, pa onda nedavno i u Sisačko-moslavačkoj županiji velik broj vatrogasnih postrojbi iz svih gradova, pa tako i onih uz more odjurili su u pomoć na kontinent. Jer osim gašenja požara, što se uvijek prvo pomisli kod spomena vatrogasaca, njihova je uloga vezana i za intervencije za spašavanje ljudi i imovine. A takvih je intervencija, primjerice, samo nakon potresa na području SMŽ do sada bilo oko 10.000. Takva vrsta katastrofe pokazala je važnost ulaganja u vatrogasce i njihovu opremu. Pa zato osim zakonski potrebnih sredstava koji gradovi moraju izdvojiti za vatrogastvo, mnogi ulažu u dodatnu opremljenost, ali i edukaciju i vježbe. U našoj analizi vidljivo je da tek četiri grada izdvaja iz proračuna više od 10 posto, njih oko 30 između pet i 10 posto, a ostali manje od toga. Vidi se i znatno povećanje sredstava u 2019., lani je zasigurno bilo i veće, a isti će se trend, prema najavama, nastaviti i u ovoj godini. Najviše su sredstva za vatrogastvo u 2019. godini u odnosu na 2018. godini povećali gradovi Knin, za 4,7 milijuna kuna, Krk za 3,4 milijuna, Našice 3,2 milijuna, Biograd na Moru 2,5 milijuna kuna, Dubrovnik gotovo 2,5 milijuna, Vinkovci 2,3 milijuna, Bjelovar 2,1 milijun, Novska 1,8 milijuna kuna, Omiš 1,7 milijuna i Zadar blizu 1,7 milijuna kuna. I u postotnom rastu predvodi Knin s oko 1.000 posto rasta, Otok 293,40 posto, Komiža 226,65 posto, Nin 174,10 posto, Ivanec 129,77 posto, Novska 111,45 posto, Orahovica 109,90 posto, Našice 98,83 posto, Solin 74,02 posto i Biograd na Moru 67,12 posto.



Knin: DVD aktivan kroz cijelu godinu

‘Što se tiče ulaganja u vatrogastvo, nabavljena je nova cisterna, povećanja se odnose na ulaganja u novu opremu, edukacije, stručno usavršavanje, a kroz cijelu godinu imamo zaposlene djelatnike u DVD-u, a ne samo sezonski.’ – kratko su nam odgovorili iz Grada Knina.

Krk: Nabavljeno novo tehničko vozilo
Grad Krk je osnivač Javne vatrogasne postrojbe koja djeluje na području otoka Krka kao jedina postrojba, a po potrebi i šire i financirana je iz proračuna grada, šest otočkih općina, državnog proračuna -decentraliziranih sredstava za vatrogastvo, Područne vatrogasne zajednice otoka Krka i vlastitih sredstava. Važnost ulaganja u vatrogastvo otočkih JLS je višestruka i to naročito radi pojačanog cestovnog i nautičkog prometa u vrijeme turističke sezone kada je značajno povećan broj sudionika u cestovnom i nautičkom prometu i korisnika objekata, kuća za odmor i najam. Potrebna je i pojačana aktivnost na zaštiti i prevenciji od požara u ljetnom razdoblju. U protupožarnoj aktivnosti po potrebi sudjeluju i otočka dobrovoljna vatrogasna društva (šest DVD) . Sukcesivno se ulaže u objekte i opremu. Povećano ulaganje u vatrogastvo je evidentirano uglavnom radi nabave novog tehničkog vozila s opremom u vrijednosti od 3.441.250 kuna, koje je financirano iz proračuna Grada kroz dvije proračunske godine i to 2019. godine u iznosu 1.250.000,00 kn, a 2020. u iznosu od 950.000,00 kn. Iznos od 1.241.250,00 kn financirala je JVP iz akumuliranih sredstava od Područne vatrogasne zajednice kroz višegodišnje razdoblje koje je namjenski izdvajala. Za djelatnost Javne vatrogasne postrojbe grada Krka u 2018. godini ukupno je utrošeno 6.269.769,00 kn, u 2019. godini 8.991.458,00 kn, a planirano je u 2020. godini 6.877.577,00 kn i u 2021. 6.084.000,00 kn. Pored sredstava koja se na temelju zakona uplaćuju Područnoj vatrogasnoj zajednici grad je i za izgradnju zgrade DVD-a utrošio u 2019. godini iz proračuna 336.000 kuna.

Dubrovnik: Osigurane bolje plaće, lani dobili i vatrogasni brod
Ulaganja ove gradske uprave u vatrogastvo, ali i u bolju opremljenost interventnih i žurnih službi, u protekom gotovo četverogodišnjem razdoblju bila su značajna, a ista se provode sustavno. Posve razumijevajući važnost adekvatno opremljene i funkcionalne vatrogasne službe, gradonačelnik Mato Franković vrlo brzo po stupanju na tu dužnost, izabran je za predsjednika Vatrogasne zajednice Grada Dubrovnika te je odmah i najavio početak procesa izrade novog kolektivnog ugovora Javne vatrogasne postrojbe Dubrovački vatrogasci. Novi kolektivni ugovor kojim je dubrovačkim vatrogascima osigurano povećanje plaća i bolji radni uvjeti donesen je još u travnju 2018. godine. Iste godine otvoren je novi Vatrogasni dom na Osojniku, izgrađen zahvaljujući donaciji velike prijateljice Dubrovnika, dobrotvorke gospođe Olge Stoss iz grada prijatelja Bad Homburga. Njezina udruga ”Kroatienhilfe” pomogla je s iznosom od 1,75 milijuna kuna, Grad Dubrovnik u investiciji je sudjelovao s oko 700 tisuća kuna, a donatorica je osobno donirala potreban namještaj i opremu. Za izgradnju novog vatrogasnog doma u Zatonu uz državnu cestu D8 na novoformiranoj građevinskoj čestici površine 1.554,00 metara kvadratnih izrađen je projektna dokumentacija kao i projektna dokumentacija (glavni projekt i troškovnici) prometnog rješenja uže okoline objekta (prometno uređenje križanja na D8) i potpisan je sporazum s Hrvatskim cestama o financiranju izgradnje istog što je preduvjet za ishođenje građevinske dozvole za izgradnju objekta vatrogasnog doma.

U svibnju 2019. u Dubrovnik je prvi put u povijesti uplovio vatrogasni brod. Brod, nazvan po dubrovačkom vitezu Orlandu za potrebe Vatrogasne zajednice grada Dubrovnika, izgradila je istarska tvrtka Marservis d.o.o. s dugogodišnjim iskustvom u proizvodnji plovila. Investicija je stajala četiri milijuna, a financirana je sredstvima Grada Dubrovnika i JU Rezervat Lokrum. Polivalentno plovilo ukupne dužine 13,5 metara s dva motora, 550 konjskih snaga za brze intervencije prvenstveno se koristi u akcijama vatrogasne postrojbe na moru. Omogućit će žurni transport vatrogasaca na Elafite i Lokrum, brzu reakciju gašenja požara, a koristit će se i kod promptnih intervencija u slučaju onečišćenja mora te u ostalim hitnim akcijama spašavanja ugroženih ljudskih života. Unatoč pandemiji koronavirusa, koja je imala negativne financijske učinke na proračun Grada Dubrovnika, sva sredstva u gradskom proračunu namijenjena Vatrogasnoj zajednici ostala su nepromijenjena i tijekom 2020. odnosno 2021. godine, a ista uključuju i novo planiranu nabavku planirane opreme za rad, primjerice nabavke radne zaštitna odjeća za vatrogasce.

Bjelovar: Kupljeno novo navalno vatrogasno vozilo
U 2018. za vatrogastvo, zaštitu i spašavanje izdvojeno je 7.778.855,25 kuna iz Proračuna Grada Bjelovara i decentraliziranih sredstava. Od tog iznosa za Javnu vatrogasnu postrojbu je izdvojeno 6.883.980,25 kuna, za Vatrogasnu zajednicu Grada Bjelovara 850.000,00 kuna te za Civilnu zaštitu 44.875,00 kuna. U 2019. godini sredstva su povećana na 10.233.972,85 kuna, također iznos koji se odnosi na proračun i decentralizirana sredstva. Od tog iznosa za Javnu vatrogasnu postrojbu je izdvojeno 9.281.978,62 kuna, za Vatrogasnu zajednicu Grada Bjelovara 927.869,60 kuna te za Civilnu zaštitu 20.000,00 kuna. Također, Grad Bjelovar je za potrebe DVD Novoseljani kupio brentače za 4.124,63 kuna. ‘Napominjemo da je kupljeno novo navalno vatrogasno vozilo u vrijednosti 2 milijuna kuna, od čega 1,6 milijuna kuna Grad Bjelovar plaća putem leasinga. Prva rata je išla u siječnju 2020., ali je odluka na Gradskom vijeću Grada Bjelovara o tome donesena u studenome 2018. Javna vatrogasna postrojba financirala je ostatak, tj. 400.000,00 kuna iz vlastitih sredstava. Novo vozilo zamijenilo je vozilo staro 33 godine te su tako ispunjeni svi kriteriji operativne aktivnosti JVP Grada Bjelovara sukladno zakonskim i podzakonskim aktima. Javna vatrogasna postrojba Grada Bjelovara jedna je od vodećih postrojbi u kontinentalnoj Hrvatskoj po opremljenosti i organiziranosti.’ – ističu u Gradu Bjelovaru.

Novska: U 2019. osnovana Javna vatrogasna postrojba
Grad Novska je u 2019. godini osnovao Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Novske čime smo unaprijedili sustav zaštite od požara, a s obzirom na djelovanje JVP i cjelokupan sustav zaštite i spašavanja. Obučavanje vatrogasaca za izvanredne situacije vrši se svakodnevno, nabavljeno je nove opreme i vozila, uređeni prostori za vježbanje i obučavanje vatrogasaca. Vatrogasna zajednica Grada Novske također se dodatno opremila opremom i vozilima te jača sustav dobrovoljnog vatrogastva. ‘ – kaže gradonačelnik Novske Marin Piletić

Po stanovniku je najviše u 2019. godini iz proračuna izdvojio Grad Krk, a riječ je o iznosu od oko 1,5 tisuće kuna, Biograd na Moru je po stanovniku izdvojio 1,1 tisuću, Zabok 943,03 kune, Opatija 771,29 kuna, Đurđevac 701,64 kune, Mali Lošinj 658,02 kune, Ivanić Grad 651,16 kuna, Dubrovnik 630,99 kuna, Umag 603,18 kuna i Pazin 596,93 kune.


Opatija: JVP financira Grad i tri općine, u 2021. plan je gradnja novog i modernog Vatrogasnog centra
Javna vatrogasna postrojba Opatija je jedina profesionalna ujedno i središnja postrojba cijele Liburnije, nositelj je zaštite od požara za područje Grada Opatije i liburnijskih općina: Matulji, Lovran i Mošćenička Draga. Nastavno na važnosti koju vatrogasna djelatnost pruža zajednici u smislu sigurnosti i promptne reakcije u različitim oblicima nesreća i nepogoda, Grad Opatija, zajedno s tri susjedne općine, već dugi niz godina izdvaja visoka sredstva za civilnu zaštitu i za opatijsku postrojbu. Tako je u 2019. godini za GSS te za postrojbe civilne zaštite izdvojeno 892 tisuće kuna, a za djelovanje opatijske postrojbe 8 milijuna i 266 tisuća kuna. Iduće 2020. godine uloženo je 1,02 milijuna kuna za civilnu zaštitu dok je postrojba financirana sa 8,1 milijun kuna. U financiranju Javne vatrogasne postrojbe Grad Opatija sudjeluje sa 57%, Općina Matulji s 23%, Općina Lovran s 14% i Općina Mošćenička Draga sa 6%. Sukladno dogovorenim postocima sufinanciranja Grad Opatija je u 2019. godini uložio 4,7 milijuna kuna, a 4,6 milijuna kuna uloženo je 2020. godine te je isti iznos planiran i za ovu godinu. S obzirom na neadekvatnu lokaciju i zastarjelu infrastrukturu sjedišta opatijske postrojbe, u 2021. godini planirana je izgradnja novog i modernog Vatrogasnog centra. Tako je za potrebe nove i visoko funkcionalne infrastrukture te redovno djelovanje Javne vatrogasne postrojbe Opatija ove godine planirano 37 milijuna i 144 tisuće kuna. Isto tako, ove će se godine civilna zaštita, područna vatrogasna zajednica Liburnije i GSS financirati s jednim milijunom i 115 tisuća kuna. Iskreno smo ponosni na rad naše opatijske postrojbe. Nebrojeno puta svjedočili smo važnosti koju imaju vatrogasci za naš grad, ali i našu turističku destinaciju’ navodi gradonačelnik Ivo Dujmić, te dodaje da se je s razvojem turizma i prometa stvorio niz novih opasnosti i izazova za koje vatrogasne postrojbe moraju imati brza i učinkovita rješenja. Znajući da sigurnost zajednice jamči snažna lokalna vatrogasna postrojba Grad Opatija je, zajedno sa susjednim općinama, odlučio pokrenuti 29 milijuna vrijedan projekt izgradnje novog Vatrogasnog centra u Opatiji. Javnost često zaboravlja da djelatnici javnih vatrogasnih postrojba ne gase samo požare, to su ekipe koje su prve na terenu u slučaju svih vrsta nesreća, ugroza i prirodnih katastrofa, a među njima su i specijalizirani ronioci i penjači, zaključuje gradonačelnik.

Umag: Stalni član tima je i potražni pas Brixi
Vatrogasna djelatnost na području Grada Umaga organizirana je u sastavu Područne vatrogasne zajednice Umag (PVZ Umag) kao tijela nadležnog za vatrogastvo na području Gradova Umag, Buje i Novigrad te Općina Brtonigla, Grožnjan i Oprtalj, a članice PVZ-a su sve vatrogasne organizacije s područja djelovanja, a to su: Javna vatrogasna postrojba Umag (JVP Umag), Dobrovoljno vatrogasno društvo Umag (DVD Umag), Dobrovoljno vatrogasno društvo Buje (DVD Buje), Dobrovoljno vatrogasno društvo Neapolis Novigrad i Dobrovoljno vatrogasno društvo Oprtalj (DVD Oprtalj). ‘U PVZ-u Umag u potpunosti smo svjesni svih rizika koje sa sobom donose klimatske promjene jer smo nažalost i na našem području osjetili posljedice istih (olujni vjetar, poplave, tuča, suša i dr.), zbog čega smo odlučili više truda i financijskih sredstava uložiti u razvoj operativnih snaga vatrogastva, kao temeljnih operativnih snaga sustava civilne zaštite. Pored spomenutih elementarnih nepogoda, požara objekata i požara otvorenog prostora, iz godine u godinu u porastu je broj tehničkih intervencija raznih vrsta, zbog čega je bilo potrebno uložiti u osposobljavanje i opremanje naših vatrogasaca (profesionalnih i dobrovoljnih).’ – kažu u Gradu Umagu i dodaju: ‘Kako bismo išli u korak s vremenom, za potrebe JVP Umag samo u posljednje tri godine nabavili smo autocisternu vrijednosti 1,8 milijuna koja služi za prijevoz pitke vode i vode, s dodatnom opremom u vrijednosti od 100.000,00 kn, servis auto-ljestvi u vrijednosti od 800.000,00 kuna, dva Ford Ranger pick up tehnička vozila, Toyota Land Cruiser, terensko vozilo za intervencije traganja i spašavanja na nepristupačnom terenu. Nadalje, nabavljena je osobna zaštitna oprema u vrijednosti 500.000,00 kn (kacige za strukturne požare, kacige za šumske požare, interventna odijela za strukturne požare, odijela za šumske požare, odijela za potrage), jastuk za spašavanje sa visina do 25 m te je stalni član tima posao i naš prekrasni potražni pas, Brixi.’

Dakle, razvidno je da su Gradovi i Općine, osnivači PVZ-a Umag, samo u tom dijelu za razvoj vatrogastva u posljednje tri godine uložili preko 5.000.000,00 kn. Osim naprijed spomenutih ulaganja u sredstva, opremu i ljudske potencijale koji se odnose na JVP Umag, iz proračuna Gradova i Općina osnivača PVZ Umag godišnje se dodatno izdvaja oko 1.700.000,00 kuna od kojeg iznosa se 55% uplaćuje na račun svakog pojedinog DVD-a, koji zatim samostalno odlučuju o nabavi potrebnih sredstava i opreme, dok se preostalih 45% sredstava troši na održavanje ranije nabavljenih vozila i opreme te za nabavu novih vozila, sredstava i opreme za potrebe JVP Umag. U 2021. godini prioritet u PVZ-u Umag je nabava opreme i sredstava te obuka vatrogasaca za obavljanje vatrogasne djelatnosti na moru, a u idućem trogodišnjem razdoblju planirano je dodatno ulaganje u poboljšanje prostornih i drugih uvjeta rada DVD-a, jer bi se samim tim poboljšali uvjeti za dislocirani rad JVP Umag tijekom cijele godine, posebno za vrijeme ljetne požarne sezone, a sve u cilju ravnomjernog pokrivanja zone odgovornosti PVZ Umag, skraćivanja vremena potrebnog za intervenciju i preventivnog djelovanja. Također je planiran dovršetak instalacije nove telefonske centrale u JVP Umag, ugradnja fiksnog agregata, nabava maski za izolacijske aparate s ugrađenom komunikacijom te izmjena i nadopuna uništene ili dotrajale zaštitne opreme.

Pazin: U 2021. daljnje povećanje sredstava za vatrogastvo
Vatrogastvo kao stručna i humanitarna djelatnost seže u sve pore zaštite i spašavanja ugroženog građanstva i imovine stoga Grad Pazin kontinuirano izdvaja značajna financijska sredstva kako bi osigurao nesmetano odvijanje svih zadaća Javne vatrogasne postaje Pazin. Tako je u 2019. godini za potrebe vatrogastva iz gradskog Proračuna izdvojeno 5,1 milijun kuna, u 2020. godini planirana su sredstva u visini 5,2 milijuna dok se za 2021. godinu planira izdvojiti iznos od 5,6 milijuna kuna za usluge protupožarne zaštite. Shodno širokom spektru djelovanja, vatrogastvo zahtjeva konstantna ulaganja, adekvatnu opremljenost postrojbe i edukaciju vatrogasnog kadra kako bi se isti u svakom trenutku mogao nositi s izazovima današnjice. Naime, JVP Pazin glavna je i operativna snaga sustava civilne zaštite Grada Pazina te osim preventivnih mjera zaštite od požara, gašenja požara i spašavanja ljudi i imovine ugroženih požarom i tehnološkim eksplozijama sudjeluje u pružanju tehničke pomoći u nezgodama i opasnim situacijama kao i provođenju drugih poslova u ekološkim i drugim nesrećama. JVP Pazin uspješno djeluje na području od preko 500 km2 zahvaljujući razumijevanju Grada i drugih osnivača o potrebama i važnosti ulaganja u vatrogastvo. Naime, područje odgovornosti i područje djelovanja JVP Pazin je cijeli teritorij Grada Pazina i Općina Cerovlje, Lupoglav, Gračišće, Motovun, Tinjan, Karojba i Sv. Petar u Šumi. Iz Grada ističu kako nedostatak decentraliziranih sredstava za financiranje redovnog rada javnih vatrogasnih postrojbi uvelike opterećuje proračune jedinica lokalne samouprave koje izdvajaju značajna sredstva za rad JVP Pazin iznad minimalnog standarda, sve kako bi se osiguralo pravovremeno, kvalitetno i uspješno obavljanje vatrogasnih intervencija i protupožarne zaštite. ‘Na vatrogastvu i zaštiti sigurnosti naših sugrađana ne smije se štedjeti’, naglasio je gradonačelnik Renato Krulčić i dodao kako se upravo iz tog razloga dodatna sredstva osiguravaju iz Proračuna Grada Pazina i Općina sukladno Sporazumu o osnivanju JVP Pazin.

Pazin: U 2021. daljnje povećanje sredstava za vatrogastvo
Vatrogastvo kao stručna i humanitarna djelatnost seže u sve pore zaštite i spašavanja ugroženog građanstva i imovine stoga Grad Pazin kontinuirano izdvaja značajna financijska sredstva kako bi osigurao nesmetano odvijanje svih zadaća Javne vatrogasne postaje Pazin. Tako je u 2019. godini za potrebe vatrogastva iz gradskog Proračuna izdvojeno 5,1 milijun kuna, u 2020. godini planirana su sredstva u visini 5,2 milijuna dok se za 2021. godinu planira izdvojiti iznos od 5,6 milijuna kuna za usluge protupožarne zaštite. Shodno širokom spektru djelovanja, vatrogastvo zahtjeva konstantna ulaganja, adekvatnu opremljenost postrojbe i edukaciju vatrogasnog kadra kako bi se isti u svakom trenutku mogao nositi s izazovima današnjice. Naime, JVP Pazin glavna je i operativna snaga sustava civilne zaštite Grada Pazina te osim preventivnih mjera zaštite od požara, gašenja požara i spašavanja ljudi i imovine ugroženih požarom i tehnološkim eksplozijama sudjeluje u pružanju tehničke pomoći u nezgodama i opasnim situacijama kao i provođenju drugih poslova u ekološkim i drugim nesrećama. JVP Pazin uspješno djeluje na području od preko 500 km2 zahvaljujući razumijevanju Grada i drugih osnivača o potrebama i važnosti ulaganja u vatrogastvo. Naime, područje odgovornosti i područje djelovanja JVP Pazin je cijeli teritorij Grada Pazina i Općina Cerovlje, Lupoglav, Gračišće, Motovun, Tinjan, Karojba i Sv. Petar u Šumi. Iz Grada ističu kako nedostatak decentraliziranih sredstava za financiranje redovnog rada javnih vatrogasnih postrojbi uvelike opterećuje proračune jedinica lokalne samouprave koje izdvajaju značajna sredstva za rad JVP Pazin iznad minimalnog standarda, sve kako bi se osiguralo pravovremeno, kvalitetno i uspješno obavljanje vatrogasnih intervencija i protupožarne zaštite. ‘Na vatrogastvu i zaštiti sigurnosti naših sugrađana ne smije se štedjeti’, naglasio je gradonačelnik Renato Krulčić i dodao kako se upravo iz tog razloga dodatna sredstva osiguravaju iz Proračuna Grada Pazina i Općina sukladno Sporazumu o osnivanju JVP Pazin.

Zabok je imao najveći udjel izdvojenih proračunskih sredstava za vatrogastvo, 17,91 posto, a slijedi Krk 12,57 posto, Ivanić Grad 12,03 posto, Daruvar 10,48 posto, Našice 9,61 posto, Ogulin 9,48 posto, Knin 9,34 posto, Čazma 9,12 posto, Imotski 9,08 posto i Buzet 8,95 posto.

24.01.2021. ...07:41 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASAC IZ GLINE U POTRESU OSTAO BEZ KUĆE, SAD MU KOLEGE ŽELE IZGRADITI NOVU
[ # ]

GLINA

Mladi vatrogasac iz Gline, Ivica Jambrešić, nakon velikog potresa je neumorno kolegama pomagao sanirati štete, a da mnogi pri tome nisu znali da je sam ostao bez kuće. Saznalo se to slučajno, čak sedam dana nakon potresa, a kolege su mu odlučili pomoći u izgradnji novog doma. "Vatru gasi, brata spasi, a on je naš brat po vatri i jednostavno odlučili smo da mu pomognemo, kao vatrogasci. To smo i počeli aktivno činiti. Očekivao sam da će se dečki sami prijaviti ako imaju štete, ali jednostavno to ovdje nije bio slučaj. Nisu eksponirali sebe nego su tražili rješenja za nekog drugog", rekao je za Radio Mrežnicu zapovjednik Vatrogasne zajednice Karlovačke županije Goran Franković. Jambrešić o svojoj kući nije ni razmišljao dok je pomagao drugima, niti se žalio, a kolege su da je ostao bez doma saznale kad je došla dojava. "Došla je dojava o kućnom broju 23 i po pregledu slike ja sam se javio da je to moja kuća. Onda me pitao da što radim tu, a kakva mi je kuća. Rekao sam mu da ne mogu biti kod kuće, da moram pomagati drugima jer mojoj kući više nije bilo pomoći", ispričao je. On je u vrijeme potresa bio na intervenciji, a supruga s djecom je bila u Petrinji.
"S kućom tada nisam znao što je. Uspio sam dobiti suprugu koja je na posao povela djecu jer sam ja išao na intervenciju, a poslije sam trebao ići raditi u kaznionicu. Rekla je da je strašno, ali da su dobro. Nakon toga su se svi signali prekinuli, nismo se više mogli ni čuti", priča Jambrešić. Njegova obitelj morala izaći iz kuće u Glinskom Novom Selu jer je opasna. Roditelji njegove supruge dobili su kontejner preko puta kuće, a on i supruga s djecom smjestili su se u obližnji Viduševac kod njegovih. Kolege iz Karlovca su mu pomogli izvući stvari iz nedovršenog potkrovnog stana u kojem su živjeli. Omogućili su mu i pravnu pomoć, a Karlovačka županija će, zajedno s ovdašnjim obrtnicima, uskočiti oko buduće izgradnje doma. Za sad je još sve u fazi dogovora, ali vrlo brzo će se znati model po kojem će se to raditi, piše Radio Mrežnica. Iako su Karlovčani otišli iz Gline, zapovjednik Franković kaže kako nastavljaju surađivati. Osim Ivici osobno, pomoći će i DVD-u Glina koji je u potresu ostao bez svog vatrogasnog doma. "Imamo obitelj jednog vatrogasca kojem ćemo pomoći, ali smo odlučili pomoći i velikoj vatrogasnoj obitelji. Vatrogasno društvo u Glini je staro više od 100 godina. Zgrada njihova doma ima obnovljen krov, ali sve ispod njega u potresu je stradalo. Ideja je da im na raspolaganje damo moderni projekt kojeg smo pripremili za Vatrogasni centar Slunj koji bi se gradio iznova na drugoj lokaciji i u kojem bi se povezalo svih sedam DVD-a s glinskog područja", otkrio je Franković.…. izvor: index.hr

23.01.2021. ...16:54 [ Komentari (1) ] Isprintaj

CIVILNA ZAŠTITA I REAKCIJA NA POTRES
[ # ]

ZAGREB
Piše: doc. dr. sc. Robert Mikac

doc. dr. sc. Robert Mikac, docent iz područja sigurnosnih studija na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu; zapovjednik Civilne zaštite Republike Hrvatske od 2012. do 2015. godine


Nakon snažnog potresa koji je 29. prosinca 2020. godine pogodio središnju Hrvatsku, kao i stotina manjih koji su uslijedili nakon njega, puno se raspravlja o brzini reakcije, načinu koordinacije, uključenim institucionalnim i volonterskim akterima, prioritetima, trenutnim i budućim aktivnostima. Rasprava uključuje mnoga pitanja, probleme i relacije koje imamo i koje smo stvorili u Hrvatskoj u proteklih trideset godina. Jedna od nezaobilaznih tema koja nikog u ovoj situaciji ne ostavlja ravnodušnim jest i pitanje civilne zaštite. Rasprava se trenutno vodi oko dva ključna pitanja. Prvo, je li civilna zaštita reagirala pravovremeno? Drugo, koordinira li civilna zaštita uspješno sve uključene na terenu – od državnih institucija, preko volontera, do samih stradalih? U mnoštvu najrazličitijih komentara mogli su se pročitati i čuti kvalitetni uvidi u stanje i problematiku pa sve do onih koji su pisani paušalno i bez sagledavanja šire slike. Ovaj kraći osvrt donosi neke više ili manje poznate činjenice o civilnoj zaštiti kako bi početno nivelirali stanje stvari, a svrha mu je u određenim sekvencama dati tumačenje trenutnog stanja, dok mu je cilj naznačiti preporuke za budućnost. Tekst je pisan neutralno i ne upire prstom u nikog te otvara pojedina dodatna pitanja za širu raspravu i dublju analizu. Suvremena civilna zaštita bilo gdje u svijetu predstavlja platformu (ovdje se u startu izbjegava koristiti termin sustav) zaštite i spašavanja ljudi, imovine, životinja, kulturnih dobara i okoliša, kritične infrastrukture i drugih vrijednosti države i društva. U Hrvatskoj ju trebamo promatrati u najmanje tri kategorije. Prva, ujedno i povijesna, odnosi se na period stvaranja države, gdje je civilna zaštita dala značajan doprinos u Domovinskom ratu na brojnim područjima, sudjelovala u spašavanju mnogih života, imovine i životinja te provodila sanaciju i asanaciju terena.

Druga kategorija je ustavnog i normativnog karaktera po kojoj je civilna zaštita ustavna kategorija dana u nadležnost i obvezu jedinicama lokalne samouprave u neposrednom ostvarivanju potreba naših građana, dok sukladno Zakonu o sustavu civilne zaštite svi mi građani ove zemlje (uz određen broj iznimaka) smo obveznici civilne zaštite. Treća kategorija je organizacijske prirode, u kojoj govorimo o sustavu i gdje možemo tražiti odgovore na početna pitanja. U razmatranju organizacije civilne zaštite važne su dvije stvari. Prva, tko sve sudjeluje u civilnoj zaštiti. Druga, kako civilna zaštita djeluje kao sustav. Civilnu zaštitu, pored do sada navedenih jedinica lokalne samouprave i građana, čine sudionici (Vlada RH, MUP RH, tijela državne uprave i druga državna tijela, Oružane snage RH, jedinice područne (regionalne) samouprave) i operativne snage (stožeri civilne zaštite, operativne snage vatrogastva, Hrvatskog Crvenog križa, Hrvatske gorske službe spašavanja, udruge građana, postrojbe i povjerenici civilne zaštite, koordinatori na lokaciji, pravne osobe). Civilna zaštita broju uključenih dionika čini najsloženiji sustav sigurnosti i zaštite u Hrvatskoj, te skoro da ne postoji institucija ili osoba koja izravno ili neizravno nije dio civilne zaštite. Kao sustav, civilna zaštita je organizirana na načelima solidarnosti, supsidijarnosti i kontinuiteta djelovanja gdje svaka administrativno-politička jedinica i razina odgovara na izazove i zahtjeve unutar njezinog djelokruga ovlasti i odgovornosti. Ovdje se radi o 555 općina i gradova, 20 županija i Gradu Zagrebu te cjelokupnoj Hrvatskoj na državnoj razini. U jedinstven sustav uvezana je putem Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova RH (prijašnja Državna uprava za zaštitu i spašavanje).

Hrvatska je do ovog zadnjeg potresa putem sustava civilne zaštite odgovorila na dvije velike krize i niz manjih kojima su naši građani i država bili izloženi. Potrebno je navesti kako je središnja platforma reakcije 2014. godine u otklanjanju posljedica učinaka velikih poplava u istočnom dijelu zemlje bila upravo civilna zaštita, te kako je 2015./2016. godine tijekom izbjegličko-migrantske krize uz vodstvo MUP-a civilna zaštita bila središnja poluga svih ključnih procesa. Civilnu zaštitu u tim i drugim događajima predstavljali su svi ranije navedeni sudionici, operativne snage, kao i građani. Civilna zaštita je uključena i u aktualnoj COVID-19 pandemiji i posljedičnoj krizi u sve moguće zadaće od interesa zaštite naših građana. Pored toga, snage vatrogastva su udarna snaga civilne zaštite na svim razinama i svaki dan odrađuju stotine i stotine spašavanja, poslova i usluga za naše građane. Hrvatska ujedno predstavlja i „zlatni standard“ za sve države u Europi što se tiče združenog gašenja požara otvorenih prostora uz potporu letjelica Oružanih snaga. Sljedeće važno, unutar civilne zaštite kao njezina operativna snaga djeluje i Hrvatska gorska služba spašavanja koja predstavlja vrlo uspješnu organizaciju i brend Republike Hrvatske. Po učincima u svom području rada ravna je sposobnostima elitnih hrvatskih vojnih i policijskih specijalnih postrojbi u njihovim zadaćama. Država ujedno ima formiranu Državnu intervencijsku postrojbu vatrogastva (profesionalci) i Državnu intervencijsku postrojbu civilne zaštite (mala jezgra profesionalaca plus volonteri). Jedna i druga postrojba je osposobljena i specijalizirana za najteže i najsloženije zadaće u vatrogastvu i civilnoj zaštiti. Za ovu priliku možemo izdvojiti Državnu intervencijsku postrojbu civilne zaštite Odjel Rijeka koja je po sposobnostima i dokazanim rezultatima dosadašnjih intervencija sam vrh specijaliziranih jedinica u Hrvatskoj. Tako da možemo reći kako Hrvatska ima puno toga vrijednog i provjerenog unutar civilne zaštite.

Da bi došli malo bliže potencijalnim odgovorima na početno postavljena pitanja, potrebno je staviti civilnu zaštitu u hrvatski kontekst. U navedenom bit će korisna i jedna paralela sa sportom. Hrvatska sukladno istraživanjima u koja se možemo pouzdati (poput određenog broja domaćih stručnjaka i izvještaja Eurostata), predstavlja visokobirokratiziranu državu, preusitnjenu na mnoštvo općina, gradova i županija, vrlo male razine učinkovitosti po svim razinama i linijama rada. Svakako, čast izuzecima. Ovo nije novost, no govori i o kontekstu civilne zaštite. Važno je naglasiti kako birokracija sama po sebi nema negativan predznak jer ona u jednoj imenici objedinjuje sve javne servise o kojima građani ovise i predstavlja temelj funkcioniranja svake države. Izazov nastaje kada je preglomazna i ima nisku razinu učinkovitosti obavljanja svojih poslova i obveza. Zatim je značajno navesti kako svuda u svijetu tako i kod nas, sukladno teoriji Davida Graebera o besmislenim poslovima, nas obilježava čitav niz poslova koje radimo u našem društvu a nisu potrebni, troše vrijeme, resurse i energiju te ne doprinose ostvarivanju potrebnih ciljeva i svekolikom razvoju. Tako je i u civilnoj zaštiti. Jer civilna zaštita pored onog najvidljivijeg dijela koji se odnosi na operativne aktivnosti provodi i veliki broj poslova i zadaća koji nisu javno vidljivi, a neki od njih su i besmisleni. Sljedeće bitno su prioriteti i način njihove realizacije. Kada prioriteti nisu jasno postavljeni i osigurani resursi (ljudski, materijalni, tehnički i financijski) niti ne možemo očekivati napredak te se otvaraju besmisleni poslovi kako bi uposlili ljude da nešto prividno rade. Tako da bez jasne vizije, misije, strateškog planiranja, resursa i nadasve sustava gdje je potrebno sve to zajedno, svaka sredina, društvo i država je osuđena na prosječnost i frustraciju. Hrvatsku općenito, a civilnu zaštitu specifično, možemo u značajnoj mjeri prepoznati u ovom okviru.

Napravimo na trenutak paralelu sa sportom. Izuzetna smo sportska nacija, naši timovi i pojedinačni sportaši i sportašice ostvaruju izvanredne rezultate u mnogim sportovima sve do najvećih uspjeha na europskim, svjetskim i olimpijskim natjecanjima. Možemo reći kako smo svi izuzetno ponosni na naše sportaše, kao i da se poprilično dobro svi zajedno razumijemo u to kako nastaje uspjeh. Sukladno teoriji o vrhunskim rezultatima, potrebno je imati brojne početne ključne pretpostavke da bi se mogli nadati kako će ciljani rezultat biti i ostvaren (no često vrhunski rezultat nije postignut). Prvo, radi se o tjelesnim i mentalnim predispozicijama svakog sportaša i sportašice, potom o odricanju cijele obitelji da bi pojedinac uspio i na kraju u timskim sportovima radi se o sustavu. Stavit ćemo fokus na navedeno. Uspjeti u timskom sportu znači imati sposobne i motivirane pojedince, imati organizaciju, imati kontinuitet, imati vrhunskog trenera, ulagati značajna sredstva i vrijeme te se nadati da će željeno stanje biti ostvareno. Jer u konačnosti ovisite o brojnim objektivnim i subjektivnom okolnostima od kojih na neke možete utjecati, na neke ne možete. Znači vrhunski rezultat možemo očekivati pod pretpostavkom predanosti, sposobnosti, ulaganja, jasnih ciljeva, uspješne realizacije i postojanja sustavnog pristupa. Isto je relevantno i razmatrajući civilnu zaštitu. Ovim smo stigli do središnjeg dijela osvrta koji se tiče dva ključna pitanja postavljana proteklih desetak dana vezanih uz civilnu zaštitu. Da li je civilna zaštita reagirala pravovremeno? I, da li civilna zaštita uspješno koordinira sve uključene na terenu – od državnih institucija, preko volontera, do samih stradalih? Oko oba odgovora lome se mnoga koplja, polarizira situacija i društvo. Trenutno vidljiv presjek promišljanja po portalima i u javnom diskursu govori o tome kako značajan broj ljudi smatra da je reakcija bila zakašnjela i kako u prvim danima civilna zaštita nije uspješno koordinirala aktivnosti na terenu.
Ovdje su uključeni i oni izravno najpogođeniji. U prilog tome idu slike, prilozi, svjedočanstva kako su prve veće skupine ljudi koje su došle pomoći (koje dolaze izvan pogođenog prostora) bili volonteri, navijači, prijatelji unesrećenih stigli nekoliko sati nakon razornog potresa. S druge strane državni vrh i razina regionalne samouprave imaju mišljenje da je reakcija bila pravovremena i uspješna. Vjerojatno u ovom slučaju kao i u mnogim stvarima u životu istina je najčešće negdje na pola puta. Ovaj tekst nema namjeru ulaziti u navedeno već ukazati na određene činjenice koje nisu do sada uzete u razmatranje u široj društvenoj raspravi, a utječu na mogućnost preciznijih odgovora na ova dva pitanja. Radi se o tri teme. Prva tema je već djelomično opisana i tiče se birokratiziranosti svuda oko nas. Civilna zaštita predstavlja presjek našeg društva i institucija, niti je išta bolja, ali ni slabija od većine procesa koji se dešavaju u našem društvu. Mnoge naše institucije i procesi su građeni za prošla vremena i nemaju odgovore na brze i višerazinske izazove s kojima se susreću. U mnogim drugim državama je slična situacija no pošto mi naš život živimo ovdje htjeli bismo da stvari ovdje funkcioniraju brže i bolje što se nas samih tiče. U tome se vjerojatno svi slažemo. Druga tema se odnosi na brzinu pokretanja sustava. Brojna empirijska iskustva, teorijska znanja i simulacijski modeli potvrđuju da su visokobirokratizirani sustavi i institucije tromi u reakciji na iznenadan događaj. To nije ništa novo i slično se dešava u cijelom svijetu. Što je viša razina birokratiziranosti i više rukovodećih kadrova koji nešto moraju odobriti time je i reakcija sve sporija i sporija. Plastični primjer u Hrvatskoj je primjer Hrvatske gorske službe spašavanja kojoj je bilo nekoliko puta ponuđeno da postane dio državno-institucionalnog sustava. Time bi dobili više resursa, veće mogućnosti i brže rješavanje njima određenih važnih pitanja. Navedeno nisu prihvatili upravo zato što bi takvim potezom umanjili ono po čemu su najpoznatiji, a to je brzina reakcije, sloboda djelovanja i spašavanje života ispred birokratiziranih procedura.

Tako da kad govorimo o brzini reakcije važno je znati što je organizacijska struktura labavija i manje državno-institucionalizirana ima veću fleksibilnost, dinamičnost i brže vrijeme odaziva. Dok su se volonteri, udruge, navijači mogli organizirati unutar nekoliko sati i krenuti prema pogođenom području, državnim institucijama trenutno to zbog već opisanih razloga nije ostvarivo. Time smo zagazili u treću važnu temu koja se tiče brzine reakcije, a to je normiranost. Mi do sada nikad nismo u ovom društvu postavili normu vremenskog okvira koji očekujemo i koji će biti primjeren za reakciju na katastrofu. Vatrogasci imaju normu za koliko minuta moraju nakon dojave izaći iz postaje na intervenciju, u medicinskom spašavanju uobičajeno govorimo o „zlatnom satu“ nakon kojeg se unesrećenima znatno smanjuje mogućnost preživljavanja, neka druga područja imaju svoje norme. Tako i treba biti jer putem normi provjeravamo najbolju praksu, unapređujemo postupanja i povećavamo učinkovitost bilo čega što radimo. Na žalost, do sada nismo propisali normu koliko je vremena potrebno kad nam se desi velika nesreća i/ili katastrofa da svi, ali prvenstveno državni sustavi budu aktivirani i potpuno funkcionalni na terenu. Tako da rasprava bez jasnog okvira je poprilično subjektivna i neproduktivna. Možda zbilja u katastrofi svim ključnim državnim sustavima treba između 24 do 48 sati da budu aktivirani, pokrenuti i stavljeni u funkciju. Navedeno nećemo moći provjeriti sve dok tako nešto ne propišemo i testiramo u vježbama i stvarnim situacijama. Nastavno na navedeno možemo trenutno svatko za sebe tražiti i odgovor na drugo pitanje: Da li civilna zaštita uspješno koordinira sve uključene na terenu? Kako bi sa što većom preciznošću mogli odgovoriti na to pitanje, potrebno je imati odgovor na prethodno pitanje (Da li je civilna zaštita reagirala pravovremeno?), jer odgovor na prvo pitanje uvjetuje odgovor na ovo pitanje. Bez prvog odgovora, drugi je poprilično hipotetski. Ovdje je važno obratiti pozornost i na izvještavanje i prikaz stanja stvari od strane medija i svih koji putem društvenih mreža stvaraju sliku o situaciji na terenu. Uopće ne dvojeći o ispravnim namjerama svih prenositelja informacija pitanje je do koje mjere su educirani o fenomenologiji katastrofa, načinu funkcioniranja civilne zaštite, njezinim pojedinačnim i sveopćim sposobnostima.

Time dolazimo do trećeg dijela osvrta koji je vezan uz preporuke za budućnost. U prvom dijelu je dan opći prikaz pozitivnih i manje pozitivnih okolnosti i stanja u kojem se općenito nalazimo, a specifično civilna zaštita. Navedeno je u uzročno-posljedičnoj vezi s kvalitetom, učinkovitosti i brzinom reakcije civilne zaštite, opisano u drugom dijelu. Dok je treći dio nastavak u kojem su sukladno uvidu u prethodne cjeline navedene određene preporuke za budućnost. Prva preporuka je smanjiti razinu birokracije i povećati joj učinkovitost. Navedeno je proces koji iziskuje jasne ciljeve, prioritete, sposobne, educirane i predane ljude na svim razinama. Sljedeća preporuka se odnosi na prioritete, bez jasnih prioriteta te imena i prezimena odgovornih osoba za realizaciju nema napretka. Svi procesi trebaju biti personalizirani i imati jasno određeno tko je odgovoran za realizaciju. Naredno važno, a može biti izuzetno korisno, odnosi se na teritorijalnu sektorizaciju. Mi imamo previše općina, gradova i županija koje sve imaju obveze i odgovornosti u civilnoj zaštiti što usporava brzinu reakcije. Belgija i Nizozemska su se našle u identičnoj situaciji, pa da bi ubrzale sustave i procese svaka je svoju državu organizirala u sigurnosne zone koje se aktiviraju za potrebe djelovanja civilne zaštite ili u nekim drugim okolnostima. Tako može učiniti i Hrvatska, koja već ima uspostavljenih pet zona civilne zaštite uz koje su vezana zonska skladišta sa značajnim količinama opreme. Koncept samo treba nastaviti dograđivati i unapređivati sustav, rješenja i procedure. Četvrta preporuka se odnosi na potrebu sveopće standardizacije u procedurama, digitalizaciji, korištenju suvremenih softverskih rješenja. Time će se pospješiti i brzina reakcije odnosno odgovora na krize te sposobnost koordinacije najrazličitijih aktera na terenu. Posljednje i najviše važno, odnosi se na ulaganja. Civilna zaštita do sada unatrag trideset godina po svim razinama dobila je nedovoljno resursa svih oblika i količina da bi mogla biti učinkovitija nego što jest. Koliko smo do sada uložili, toliko i imamo. Tako da ako želimo imati učinkovitiju civilnu zaštitu svi zajedno moramo uložiti znatno više jer bez ulaganja nema niti vrhunskih rezultata.…. izvor: zaštita.info

...06:38 [ Komentari (1) ] Isprintaj

OTROVAN JE POTRAŽNI PAS KOJI JE S VATROGASCIMA IŠAO U PETRINJU
[ # ]

SLANO


Uginula je belgijska ovčarka Alis, potražni pas koji je s vatrogascima iz Slanog išao u Petrinju gdje je trebao sudjelovati u potrazi. Pas je nedavno otrovan, nakon čega je uginuo. Kako je kazao njen vlasnik Srđan Botica iz DVD-a Slano, u Petrinji, srećom, nije bilo potrebe za traganjem od strane njihove ekipe. Vlasnik Alis za Dubrovački dnevnik je kazao da se situacija s trovanjem dogodila i s njegovim labradorom prije nekoliko godina, a iznimno je tužan zbog događaja te nije htio previše komentirati ovaj slučaj. Pretpostavlja se da je Alis otrovana otrovom za štakore.…. izvot: index.hr

22.01.2021. ...17:03 [ Komentari (5) ] Isprintaj

TREČI KONVOJ POMOĆI IZ NJEMAČKE STIGAO U SISAČKO-MOSLAVAČKU ŽUPANIJU
[ # ]

SISAK

'Od srca zahvaljujem dragim prijateljima na ovoj donaciji', rekao je zapovjednik Brlečić

Danas su njemački vatrogasci iz pokrajine Baden-Württemberg na potresom pogođeno područje dopremili treći konvoj pomoći. Konvoj su dočekali državni tajnik za vanjsku trgovinu i razvojnu suradnju Ministarstva vanjskih i europskih poslova Zdenko Lucić te županijski vatrogasni zapovjednik Mijo Brlečić. Konvoj koji su činila 4 kombi vozila te 16 kamiona i šlepera s 43 vatrogasca, je dopremio 17 stambenih kontejnera i sanitarnih kontejnera, vatrogasnu opremu i građevinski materijal potreban za obnovu. Također je donirano i jedno bolničko vozilo. Nakon dolaska, njemački vatrogasci su posjetili zapovjedništvo Vatrogasne operativne zone Glina, gdje im je prikazan rad vatrogasaca na ovom području. Vatrogasci Baden-Württemberga su prvi konvoj sa 110 tona vatrogasne opreme, medicinske opreme i prehrambenih potrepštine dopremili 2. siječnja. Drugi konvoj koji su činila 23 vatrogasna vozila i šlepera dostavio je 8. siječnja raznu vatrogasnu opremu, građevinski materijal, odjeću, higijenske i prehrambene potrepštine. Također su za potrebe vatrogasaca na pogođenom području donirana 3 navalna vozila i 2 kombi vozila.

Dugogodišnji prijatelji hrvatskog vatrogastva, vatrogasci Baden-Württemberg posebnu vezu imaju s vatrogascima Sisačko-moslavačke županije. Zahvaljujući kontaktu između zapovjednika Gerhadra Laia i Mije Brlečića, još od Domovinskog rata njemački vatrogasci su dostavili oko 50 vozila za ovo područje te veliku količinu vatrogasne i ostale opreme. - U ovom trećem konvoju stigao je veći broj stambenih kontejnera koji će pomoći smještaju građana na stradalom području, a vatrogasna oprema će biti raspoređena vatrogascima na terenu. Od srca zahvaljujem dragim prijateljima na ovoj donaciji - rekao je zapovjednik Brlečić.…. dalmatinski portal

...17:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VRHOVNI SUD: Dražen Slavica oslobođen odgovornosti za kornatsku tragediju: ‘Ajme, završila je i ta agonija‘
[ # ]

ZAGREB
Piše: Dušan Miljuš

‘Nije znao niti morao ili mogao znati odnosno predvidjeti mogućnost nastupanja konkretne opasnost za gasitelje od južnog kraka požara‘

Dražen Slavica (53), bivši zapovjednik šibenske Javne vatrogasne postrojbe pravomoćno je oslobođen optužbe za smrt 12 vatrogasaca koliko ih je na licu mjesta i od posljedica stradalo pri gašenju požara na Kornatima 30. kolovoza 2007. godine. Slavica je dosad već bio dvaput oslobođen optužbe, ali je Vrhovni sud uvijek ukidao presudu, ali sada je konačno pravomoćno oslobođen optužbe. Posljednji put Slavica je oslobođen pred vijećem zadarskog Županijskog suda 2018. godine, ali se šibensko županijsko državno odvjetništvo žalilo na presudu. Vrhovni sud Hrvatske zaključio je kako je prvostupanjski sud pravilno zaključio da Slavica nije odgovoran za postupanja ili propuste osoba koje su trebale djelovati na temelju svojih ovlasti prema zakonu te nije bio nadležan za vođenje vatrogasne intervencije u kojoj su sudjelovale zračne snage, a Slavicu nitko nije ni ovlastio da zapovijeda vatrogasnom postrojbom. Sud navodi kako je pomoć zračne eskadrile došla znatno kasnije nego je zatražena, a Slavica nije bio odgovoran za teškoće u komunikaciji i nemogućnost stupanja u kontakt s gasiteljima, pa zbog toga on nije ni mogao znati što se događa na terenu. Vrhovni sud smatra da Slavica nije mogao predvidjeti eruptivni požar, tu rijetku i iznenadnu pojavu, a to ne bi mogao niti itko drugi da je bio u njegovoj poziciji i da je raspolagao onim informacijama koje je imao i Slavica. "Optuženik je bez čekanja obavijestio nadležno tijelo o dojavi da su gasitelji nastradali, ali nije imao pravodobne i točne informacije o tome gdje su se gasitelji iskrcali iz helikoptera, kojim su se smjerom kretali, gdje je ostavljana vatrogasna kruška, niti o činjenici da su ušli u klana i vatreno okruženje. Pravodobno je ispunio svoju zadaću izvještavanja nadležnih o potrebi spašavanja vatrogasaca", piše u oslobađajućoj presudi Vrhovnog suda. Na kraju se zaključuje kako je zadaća sudova utvrditi je li optuženik počinio kazneno djelo, a ne utvrđivati tko je za to odgovoran, ako to nije optuženi.

"Vrhovni sud je ocijenio da je prvostupanjski sud pravilno odlučio kada je optuženika oslobodio optužbe"; kaže se na kraju priopćenja Vrhovnog suda o odluci koja je napisana na 13 stranica. Za Dražena Slavicu ovo i znači kraj agonije a kako se osjećao rekao je 21. listopada prošle godine kada je dolazio na sjednicu vijeća Vrhovnog suda: "Navikao sam se. Teško je. Prošlo je 13 godina i očekujem kraj ove agonije. Ja sam svoju kaznu već prošao - rekao je Slavica uoči ulaska na Vrhovni sud. Za stradale vatrogasce rekao je da su to prije svega bili njegovi dobri prijatelji i kolege i da mu je iznimno teško zbog onoga što se dogodilo i da mu je jednako teško kako onda tako i danas. - Iskreno mi je žao, rekao je Slavica. - Konačno je došlo sve na svoje. Ova je optužnica bila promašena, ali ona je bila pod utjecajem atmosfere i morali su naći krivca i našli su ga u čovjeku koji je bio 100 kilometara od mjesta događaja. Radilo se o klasičnom nesretnom slučaju i to o takvom koji su se dogodili možda u dva ili tri slučaja u svijetu i tu ne možemo govoriti o kaznenoj odgovornosti. Imali smo dvije oslobađajuće presude unazad pet godina i smatram da se sve to nepotrebno odužilo što je itekako ostavilo posljedica i na Slavici - rekao nam je odvjetnik Čedo Prodanović, branitelj Dražena Slavice. Dražen Slavica vijest o oslobađajućoj presudi primio je s olakšanjem i rekao nam je: - Ajme, nakon 13 godina završila je i ta agonija i mog dokazivanja nedužnosti u ovoj nesreći. Dogodilo se to što se dogodilo i nakon toga se moralo naći krivca i uhvatili su mene kao najslabiju kariku. Postupak se trebao okončati puno ranije, jer tijekom dokaznog postupka nismo doznali ništa novo što već nismo znali - komentirao je oslobađajuću presudu bivši javni vatrogasni zapovjednik šibenske postrojbe. Dr. sc. Šime Savić, odvjetnik koji je zastupao Franu Lučića jedinog preživjelog vatrogasaca s Kornata o oslobađajućoj presudi Draženu Slavici jer rekao: - Tužno je da, bilo policija koja je pripremala kazneni progon i provodila očevid, kao i državno odvjetništvo koje je vodilo predmet, a i sud nakon 13 godina nisu došli do krivca. Za sve te godine angažiran je cijeli državni aparat, pričinjeni su veliki troškovi, a nije se došlo do rezultata, a posebno je tužno da je zadarski Županijski sud u svojoj odluci naveo mogućnost da su krivci neki drugi koji nisu prijavljeni za tu tragediju. Takve stvari i dužina trajanja postupka zasigurno ne stvaraju dobru sliku o postupcima i pravosuđu, zaključio je odvjetnik Savić.…. izvor: jutarnji.hr

20.01.2021. ...15:45 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VELIKO SRCE ZAPREŠIČKIH VATROGASACA
[ # ]

ZAPREŠIĆ
objavio: Dražen Mufić

DVD Zaprešić pokazao je veliku hrabrost u najtežim trenucima koji su zadesili Hrvatsku

DVD Zaprešić pokazao je veliku hrabrost u najtežim trenucima koji su zadesili Hrvatsku. Nakon razornog potresa krajem prosinca, odmah su izašli na teren i u suradnji s JVP Zaprešić odradili brojne intervencije u samom centru Zaprešića, ali su nakon određenih intervencija u Zaprešiću poslali i dio ekipe na izvanredne dislokacije u Glinu i Letovanić. Dok su kroz Zaprešić sanirali urušene dimnjake, skidali crjepove koji su prijetili građanima, u Glini su uklanjali dimnjake, sanirali krovove, obilazili potrebite, pomagali koliko su mogli, ali i saznali što im je najpotrebnije. Paralelno, u prostorijama Društva su prikupljali najpotrebniju pomoć za potresom pogođena mjesta te vozili izravno ljudima, a uz osmijeh podrške barem im na trenutak dali nadu u bolje sutra. Za pomoć stradalima nisu dvojili niti trenutka, odlazak na dislokaciju prihvatili su bez imalo razmišljanja, prikupljanjem pomoći pokazali kako su upravo oni na koje građani u svakom trenutku i na bilo koji način mogu računati. Na svaki poziv izlaze, svaku štetu saniraju, pružaju ruku podrške i nikad ne odustaju od svog poziva, a najmanje kad su drugima najpotrebniji.…. izvor: 01portal.hr

18.01.2021. ...20:22 [ Komentari (1) ] Isprintaj

BANDIĆ POHVALIO ZAGREBAČKE VATROGASCEI ISTAKNUO:"Pokazali ste da možemo računati na vas kad je najteže"
[ # ]

ZAGREB

Gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić očito je prepoznao naporan rad zagrebačkih vatrogasaca te im je javno zahvalio.

Nakon razornog potresa u prosincu prošle godine koji je pogodio područje Sisačko Moslavačke županije te Zagreba i okolice, u ime Grada Zagreba i svoje osobno zahvaljem profesionalnim Vatrogasna postrojba Zagreb koji su pomogli u spašavanju ljudskih života te saniranju šteta na njihovim domovima. U ovim iznimno teškim vremenima kada nas je uz potres pogodila i pandemija, pokazali ste još jednom svoju veličinu, nesebičnost, odgovornost i zajedništvo kada su u pitanju ljudski životi i njihova imovima. Svojim intervencijama na najvišim visinama – saniranju krovova i dimnjaka pokazali ste da možemo računati na vas u najtežim trenutcima. Na tome vam još jednom odsrca zahvaljujem i poručujem da imate našu podršku. Uvjeren sam da ćemo upravo u duhu zajedništva nadvladati ove teške trenutke. Još jednom veliko hvala”, stoji u Facebook objavi na njegovoj službenoj stranici.…. izvor: zagreb info

17.01.2021. ...10:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽEŠKI VATROGASCI I DALJE AKTIVNI NA POTRESOM POGOĐENOM PODRUČJU
[ # ]

POŽEGA



Vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe grada Požege 29. prosinca 2020. dislocirani su u Petrinju s autocisternom po nalogu Ravnateljstva za robne zalihe pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja. Tamošnjem su stanovništvu distribuirali vodu, a potom su angažirani kao logistika Stožeru Civilne zaštite za uklanjanje posljedica razornog potresa. Tjedan dana kasnije, od 6. siječnja 2021. godine, u Petrinji nam se pridružuje po 1 vatrogasac iz DVD-a Požega koji su još uvijek u smjenama na terenu. Po zapovijedi Glavnog vatrogasnog zapovjednika JVP grada Požege s autosljestvom DVD Požega dislocirani smo u Sisak. Po dvojica vatrogasaca u smjenama na terenu su bili od 30. prosinca 2020. do 10. siječnja 2021. Zbog vremenskih uvjeta, obima i zahtjevnosti posla ekipe su se izmjenjivale svaka 2 dana. Autoljestvom smo skidali oštećene dimnjake i krovove čije je eventualno urušavanje predstavljalo opasnost za građane. Nadamo se da više nećemo morati svjedočiti ovakvim i sličnim katastrofama, no naša je poruka jasna: Budete li nas ikada trebali, spremni smo pomoći!- stoji u objavi JVPG Požega…. izvor: portal34

...08:50 [ Komentari (0) ] Isprintaj

GORAN FRANKOVIĆ: U 20 DANA ODRADILI SMO VELIKI POSAO
[ # ]

GLINA
Autor: Miloš Milovanović

U Operativno vatrogasnom zapovjedništvu Hrvatske vatrogasne zajednice , Vatrogasne operativne zone Glina danas je održana konferencija za medije na kojoj su novinari upoznati s radom i aktivnostima karlovačkih vatrogasaca koji već 20 dana pomažu na području Gline. U ime glavnog vatrogasnog zapovjednika RH najprije je govorio zapovjednik Vatrogasne zajednice Sisačko moslavačke županije Mijo Brlečić. –Imamo puno intervencija, svi smo voljni pomoći stradalim mještanima i to danonoćno radimo. U ime glavnog vatrogasnog zapovjednika zahvaljujem se na svemu onome što su vatrogasci napravili, ne samo na području Gline, nego i Petrinje, Siska ,Hrvatske Kostajnice, Majura, Kukuruzara, Martinske Vesi, Lekenika i na svim onim dijelovima gdje su mještani stradali od potresa. Imali smo puno angažiranih vatrogasaca, blizu 9.000 , a odrađeno je oko 10.000 intervencija na području svih spomenutih gradova i općina. Po našoj evidenciji, bilo je angažirano oko 2.200 vatrogasaca, te su aktivnosti bile izuzetne i velike. Angažman vatrogasaca je sada sve manji i manji, oni su odradili svoj dio i sad ćemo biti samo suport građevinskim tvrtkama te svima onima koji će imati potrebu za saniranjem zgrada koje su dobile najrazličitije oznake od onih crvenih pa do žutih. Spremni smo i najviše vatrogasaca imamo angažiranih na području Gline; smanjili smo broj u Sisku i Petrinji, ali ih je u Petrinji još uvijek ostalo dovoljno da bi mogli zadovoljiti sve potrebe građana. Od ponedjeljka planiramo mijenjati dio snaga vatrogasaca tako da dođu novi ljudi jer dovoljno je ovdje biti pet šest dana, na ovoj zimi kako bismo mogli nastaviti aktivno raditi i zadovoljavati sve potrebe koje imaju mještani, rekao je Brlečić.

Sve aktivnosti koje se provode na području Gline provode se u suradnji sa Stožerom civilne zaštite grada Gline, a koordinator Stožera Dražen Naglić je kazao: –Područje grada Gline je veličine 543 kvadratna kilometra, sa 69 naselja. Objekti su dislocirani te zbog toga i danas imamo veliki broj angažmana, sve treba obići i sve napraviti. Upravo je u tijeku tranzicija sa hitnih vatrogasnih intervencija na otklanjanju opasnosti na građevinske intervencije; prvo one manje, a onda i veće. Stigla je uputa iz Ministarstva o načinu uklanjanja objekata koji su srušeni, međutim upute o tome kako će se građevinski radovi i s kojom dokumentacijom obavljati još nisu stigle. Mi ćemo kroz vatrogasne intervencije napraviti sve što možemo i koliko je to moguće. U svakom slučaju nastojimo i nadamo se da ćemo ubuduće na ovom području imati određene snage, ne samo u ovo doba katastrofe, nego i u mirnodopskom razdoblju u obliku nekog spasilačkog centra. Centar bi objedinjavao funkcioniranje svih žurnih službi. Radi se na projektnoj dokumentaciji i prijedlogu kojeg ćemo uputiti prema nadležnim institucijama te iznalaženju lokacije.

Zapovjednik Vatrogasne operativne zone Glina i županijski vatrogasni zapovjednik Karlovačke županije Goran Franković detaljno je pojasnio što je sve odrađeno te kako funkcionira samo zapovjedno mjesto.
-Sretan sam jer nakon 20 dana nemamo ni jednog ozlijeđenog ili poginulog vatrogasca kao niti pripadnika operativnih snaga. Prvi primarni cilj nam je bio pružiti pomoć stradalom stanovništvu, nakon toga ukloniti ugroze, a treći zadatak bio je napraviti brze sanacije kako bi ljudi mogli nastaviti živjeti u svojim objektima. U ovih 20 dana imali smo angažiranih 4.500 pripadnika operativnih snaga; što vatrogasaca, što statičara, alpinista, pripadnika HGSS-a, Crvenog križa. Svi oni su prošli kroz ovo zapovjedno mjesto i svi su bili u sustavu evidentirani kao i njihove aktivnosti koje su proslijeđene na državnu razinu. Na ovom području smo proteklih 20 dana imali 3.200 angažiranih vatrogasaca i to s različitih područja RH. Sa razine Karlovačke županije svakodnevno je bilo upućivano 1.800 vatrogasaca i bez obzira što smo imali intervencije na svom području, ovdje smo pružali maksimalnu ispomoć, izjavio je Franković. Na ovom području bilo je angažirano tisuću vozila, od toga 780 vatrogasnih. S područja Karlovačke županije bilo je, pak, angažirano 480 vozila. Do sada su vatrogasci na ovom području obavili 2.400 intervencija i to na prostoru koji obuhvaća oko 7.500 objekata. To znači da su vatrogasci na oko 40 posto objekata imali neku intervenciju. -Možemo reći da smo odradili veliki posao i da u sljedeća četiri dana planiramo odraditi još 200-tinjak intervencija, kazao je Franković i istaknuo da su radili na jednom novom principu.

–Ovdje smo uveli jednu drugu tehnologiju rada koja se pokazala uspješnom. Gradska uprava će, nakon što završimo naše primarne ciljeve, imati podlogu da nastavi raditi na našim principima. Mislim da je to taj drugi dio značaja koji smo mi doprinijeli ovom kraju da uvođenjem nove tehnologije pomognemo i radu gradske uprave. Ovdje su se pojavili i naši statičari; Karlovačka županija je uputila potporu i preko naših građevinara, zatim humanitarnom pomoći, hranom za operativne snage itd. Nama, Vatrogasnoj zajednici Karlovačke županije bio je cilj pomoći kroz dva elementa i to pomoć vatrogascu i pomoć vatrogasnoj organizaciji. Želja nam je da stvorimo preduvjete da naš vatrogasac koji je detektiran ovdje kao ugrožena osoba kojem je srušena kuća da mu je vratimo u prvobitno stanje i da on bude prvi koji će proći proces kao što smo mi bili prvi ovdje na mjestu da pomognemo drugima. Sve to sinergijski ćemo riješiti s Karlovačkom županijom, našim donatorima koji su se već javili i to će biti prva pomoć osobi – a to će biti vatrogasac. Druga pomoć koju ćemo napraviti je pomoć DVD-u Glina, odnosno vatrogasnim snagama Glina da im napravimo projektnu dokumentaciju za Vatrogasno spasilački centar Glina. Pojašnjavajući koja je nova tehnologija uvedena Franković je rekao. –Uveli smo ovdje ne samo informatizaciju, nego digitalizaciju. Korištenjem GIS sustava koji se primjenjuje na području Karlovačke županije, a kojeg smo primjenjivali i za naše intervencije; ovdje smo to samo transformirali u jedan drugi oblik pomoći i onda evidenciju svih objekata u digitalnom obliku sveli na jedan zajednički nazivnik. Dakle, vatrogasac na terenu može što trenutno i radi; daje informacije zapovjednom mjestu, ono ih obrađuje, šalje odgovarajuće snage na teren te određeni zahtjev prema državnoj razini. Sve to što mi imamo vidi se u državnom stožeru Civilne zaštite tako da glavni vatrogasni zapovjednik u jedinici vremena ima sve ono što vatrogasac na terenu uoči, utvrdi, odnosno što realizira, zaključio je Franković.…. karlovački

16.01.2021. ...14:31 [ Komentari (0) ] Isprintaj

GABRIELA JE VATROGASKOINJA I COVID SESTRA: U osnovnoj školi sam znala da ću gasiti požare
[ # ]

SVETA MARIJA
Piše: Iva Milotić

Vatrogastvo, kojim se bavi već 20 godina, na neko je vrijeme morala ostaviti po strani. Prije korone znala je nakon smjene u domu zdravlja odjuriti na gašenje i tri požara u nizu

Ništa mi nije teško, jednostavno volim pomagati ljudima. U bolnici su me u jednom trenutku najviše trebali i davala sam im cijelu sebe, rekla je Gabriela Jakupek (27), medicinska sestra iz Svete Marije kraj Čakovca. Svoju drugu ljubav, vatrogastvo, kojim se bavi već 20 godina, na neko je vrijeme morala ostaviti po strani. Zbog korona virusa smjene su joj u čakovečkoj bolnici trajale po 12 sati. Stari i teško pokretni pacijenti, koji k tome imaju i Covid-19, bili su povjereni upravo Gabrieli. - Radilo se po četiri-pet sati, a zatim je pauza bila tek od pola sata do sat. Nakon toga se opet radilo, ukupno 12 sati na dan. Naporno je, ali ne treba se žaliti - kaže.

U vatrogastvo se zaljubila na prvi pogled
Ona je zapravo zaposlena u Domu zdravlja Čakovec, ali je u zadnje vrijeme zbog korone bila mobilizirana u čakovečkoj bolnici na Covid odjelu. - U bolnici mi je u početku bilo vrlo teško i naporno. Svi smo padali s nogu. Nedostajalo je radne snage. Ali sad, kad sam se opet vratila u Dom zdravlja i kad sve rezimiram, smatram da mi nije bilo tako loše. Bio je to onaj prvi šok - kaže Gabriela. Kako za sada stvari stoje, u čakovečku bolnicu se više neće vraćati jer se situacija s koronom tamo smirila.Teško joj pada i to što se kao predsjednica Vatrogasne mladeži DVD-a Sveta Marija ne može posvetiti djeci koju novači u redove mladih vatrogasaca. Inače, Gabriela ima najviši stupanj naobrazbe u vatrogastvu te je časnica prve klase. Za vatrogasce se zainteresirala, kaže, još kao djevojčica, u prvom razredu osnovne škole. - Došli su nas upoznati s osnovama vatrogastva i zaljubila sam se na prvi pogled - kaže Gabriela.

I tri intervencije na dan
Na intervencijama, tvrdi, radi sve što i muški kolege. Ne pada joj teško ni kad je na intervenciju pozovu nakon što se vrati kući iz Doma zdravlja. - Znalo se dogoditi da nakon posla u istom danu odem na tri intervencije. Bilo je to vrijeme žetve, kad su požari česti - prisjetila se Gabriela. Dodaje kako se nikad još nije našla u opasnoj situaciji jer je uglavnom gasila šumske i poljske požare. - Išla bih, naravno, i na opasne intervencije. Na to me tjera jaka želja da spasim čovjeka, da pomognem koliko mogu - kaže Gabriela.…. izvor: 24sata.hr

15.01.2021. ...19:51 [ Komentari (1) ] Isprintaj

GRAD SAMOBOR ULAŽE VIŠE OD 5 MILIJUNA KUNA U OPREMU VATROGASACA I VOZILA
[ # ]

SAMOBOR
Autor: Anja Franić - Modrić

U ovoj će godini Grad Samobor izdvojiti 915.000,00 kuna za obavljanje vatrogasne djelatnosti u dobrovoljnim vatrogasnim društvima i Vatrogasnoj zajednici grada Samobora. Osim toga, Grad će uložiti i pola milijuna kuna u vatrogasnu opremu, za što se do sad iz proračuna izdvajalo 210.000,00 kuna te je riječ o značajnom povećanju od 150 %. Što se dodatnih ulaganja tiče, najznačajnija u 2021. bit će svakako nabava nove vatrogasne autocisterne vrijedne gotovo 2 milijuna kuna za Javnu vatrogasnu postrojbu grada Samobora te navalnog šumskog vozila za DVD Rude ukupno vrijednog 1,5 milijuna kuna, a za što su sredstva djelomično osigurana još u 2020.godini. Novo kombi vozilo vrijedno 250.000,00 kuna nabavljeno je i za DVD Klokočevac, a isto će biti uručeno ove godine. „O opremljenosti i operativnoj spremnosti samoborskih vatrogasaca govori konstantan angažman na dislokacijama na područjima ugroženima potresom, ali i velika humanost iskazana u akcijama prikupljanja pomoći. Grad Samobor prepoznaje njihove potrebe te ulaže značajna sredstva kako bi im omogućio što kvalitetnije uvjete za rad.“, ističe načelnik Stožera Željko Stanec.…. izvor: radio samobor

14.01.2021. ...21:40 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U NEDELJU UJUTRO POČELE SU ZAVRŠNE PRIPREME ZA SKIDANJE 14 METARA VISOKE I 15 TONA TEŠKE KAPE ZVONIKA SISAČKE KATEDRALE
[ # ]

SISAK

U nedjelju ujutro počele su završne pripreme za skidanje 14 metara visoke i 15 tona teške kape zvonika sisačke katedrale. Uz pet zagrebačkih vatrogasaca u operaciji će sudjelovati trojica kranista iz tvrtke Mamut uz podršku sisačkih vatrogasaca

Kako je izjavio voditelj vatrogasnog odjeljenja JVP grada Zagreba Marko Adamčić koji vodi radove, planirano je da postupak skidanja kape počne u 11 sati, bez obzira na vremenske prilike. "Važno je da nema jačeg vjetra, ali kiša ili snijeg nam ne smetaju. Upravo obavljamo završne radove priprema, što uključuje vezivanje sajli i dodatnih gurtni za osiguranje, te vezivanje kape zvonika za kransku dizalicu koja će ga spustiti. Jučer smo obavili sve početne pripreme i ne očekujemo dodatne probleme", rekao je Adamčić. Uz pet zagrebačkih vatrogasaca u operaciji će, ističe, sudjelovati trojica kranista iz tvrtke Mamut, uz podršku sisačkih vatrogasaca.

Budući da je sudjelovao u sličnoj akciji na zagrebačkoj katedrali, rekao je kako je riječ o sličnom postupku, s tom razlikom što je zagrebačka katedrala dvostruko viša, a toranj je kameni, dok je na sisačkom zvoniku postolje kape drveno. Zbog toga je u Zagrebu korišten eksploziv, a u Sisku je podnožje piljeno. Oko katedrale je postavljen perimetar sigurnosti, ali izvođači operacije upozoravaju promatrače na nužan oprez. U Sisak je stigao i premijer Andrej Plenković.…. izvor: jutarnji list

10.01.2021. ...11:43 [ Komentari (0) ] Isprintaj

KOPRIVNIČKI DOBROVOLJNI VATROGASCI DONIRALI VRIJEDNU VATROGASNU OPREMU DVD-u MALI GRADAC KOD GLINE
[ # ]

MALI GRADAC
Piše: Sandra Špoljar

Vatrogasna zajednica grada Koprivnice donirala je vatrogasnu osobnu zaštitnu opremu kolegama iz DVD-a Mali Gradac kod Gline. Nakon što su u nekoliko navrata sudjelovali na saniranju šteta od potresa u okolici Gline, dogovoreno je da svaka od članica VZG-a Koprivnica donira dio opreme prijeko potrebne za obavljanje redovne djelatnosti, a koja je vatrogascima na tom području uvelike potrebna. – Naših osam dobrovoljnih vatrogasnih društava skupilo je osobnu zaštitnu opremu koju smo danas odvezli u Mali Gradac, kolegama koji već danima rade na saniranju posljedica potresa, a nemaju dovoljno niti osnovne opreme. Vrijednost prikupljene i donirane opreme je oko 25.000 kuna i vjerujemo da će itekako dobro doći dobrovoljcima iz DVD-a Mali Gradac – rekao je Ivan Golubić, predsjednik VZG-a Koprivnica koji je dovezao opremu, a s njim su bili i gradonačelnik Mišel Jakšić te dogradonačelnica, a ujedno i načelnica koprivničkog Stožera civilne zaštite Ksenija Ostriž.

Članovi DVD-a Mali Gradac izrazili su zahvalnost na ovoj velikoj pomoći koprivničkih kolega te naglasili kako je oprema došla u prave ruke i sigurno će uvelike pomoći vatrogascima u obavljanju poslova na saniranju štete od potresa, ali i kasnije u budućnosti. Podsjetimo, koprivnički dobrovoljni i profesionalni vatrogasci u dvije su smjene boravili u Sisačko-moslavačkoj županiji gdje su neumorno radili na saniranju šteta s kolegama iz cijele Hrvatske. I dalje su u pripravnosti te spremni u svakom trenutku ponovno pomoći na potresom pogođenom području.…. izvor: glas podravine i prigorja

...10:36 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCIMA MALOG LOŠINJA URUČENO PRIZNANJE ZA NAJPOTHVAT
[ # ]

PETRINJA

Danas je u Petrinji organizirana smotra vatrogasaca na kojoj je upriličeno dodjeljivanje priznanja za najpothvat u vatrogastvu za 2019. godinu.

Naime, u listopadu 2019. godine JVP Mali Lošinj je sudjelovao na zahtjevnoj intervenciji spašavanja života šesnaestogodišnjaka koji je na otoku Cresu ostao zarobljen u špilji dugačkoj 50 m koja ponire u dubinu. Na intervenciji su sudjelovala tri vatrogasca: Saša Mandić, Branko Vojniković i Darko Badurina. Zahvaljujući iznimnoj sposobnosti i snalažljivosti trojice vatrogasaca na vrlo teškoj i nesvakidašnjoj intervenciji spašen je mladi život i izbjegnuta tragedija. Vatrogasci su još jednom takvim činom pokazali kako su spremni u opasnost dovesti i vlastiti život kako bi pomogli potrebitima. Za ovakav pothvat nominirani su i za Ponos Hrvatske.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković nakon obavljene smotre vatrogasaca uručio je vatrogascu Saši Mandiću i Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Malog Lošinja priznanje za najpothvat u vatrogastvu u 2019. godini. – Ponosan sam što imamo ovako hrabre i požrtvovne vatrogasce. Svi smo mi jedno, a jedan od nas je spasio, na ovoj izrazito teškoj intervenciji, jedan mladi život. Hvala Vam od srca na svemu što činite – rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. Priznanje je primio vatrogasac Saša Mandić zahvalan što je nagradu mogao primiti među svojim kolegama na terenu. – Sretan sam što sam ovdje s vama, i ponosan sam što ste moja braća – rekao je Saša Mandić te je nakon primanja priznanja otišao na nove zadatke u svoj Mali Lošinj.…. izvor: fiuman.hr

...10:24 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI NASTAVLJAJU S UKLANJANJEM ZVONIKA SISAČKE KATEDRALE: Postupak je radi teško oštećenog tornja izuzetno zahtjevan
[ # ]

SISAK

Kako je rekao koordinator akcije, građevinar Davor Vrbanek, zbog dotrajale drvene konstrukcije prijeti stalna opasnost da se kapa, ili cijeli zvonik, svakog trenutka uruše. Vatrogasci su u subotu ujutro nastavili složeni postupak uklanjanja pedesetak metara visokog zvonika sisačke katedrale, a cijeli postupak i napore vatrogasaca uz dužnosnike Sisačke biskupije s primjerene udaljenosti prati i velik broj građana. Skidanje teško oštećenoga crkvenog tornja na sisačkoj katedrali Uzvišenja sv. Križa trebalo je početi jučer no odgođeno je zbog lošeg vremena, a s tornja je skinut samo križ. Zbog velikih oštećenja i težine objekta riječ je o izuzetno zahtjevnom postupku. Kako je rekao koordinator akcije, građevinar Davor Vrbanek, zbog dotrajale drvene konstrukcije prijeti stalna opasnost da se kapa, ili cijeli zvonik, svakog trenutka uruše.


“Predviđeno je da se najprije uz dvije višetonske dizalice, zahvati i spusti kapa zvonika. Kako prilikom zahvata limene kape ne bi došlo do urušavanja zidanog dijela zvonika, on je privremeno učvršćen obručima. Budući da se za potresa cijeli zvonik već odvojio od crkve i nagnuo, a u gornjem dijelu pomak iznosi čak 25 centimetara, cijeli se zvonik mora ciglu po ciglu razložiti i spustiti”, kazao je Vrbanek. Budući da se u blizini katedrale nalaze drugi objekti Sisačke biskupije, to je jedini način da se na njima ne pričini nova šteta ili ugroze građani. Ukoliko se ne pojave druge poteškoće, izvođači radova očekuju da bi tijekom subote mogli skinuti kapu zvonika. Neposredno nakon tog postupka počet će skidanje zidanog dijela zvonika izgrađenog sredinom 18. stoljeća. Namjera je da se u prvoj fazi ukloni gornji dio zvonika iznad zgrade crkve, a kasnije i preostali dio.…. net.hr

09.01.2021. ...13:49 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NA PODRUČJE GLINE OTIŠLA ČETVRTA SMJENA KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKIH VATROGASACA
[ # ]

GLINA


Četvrta smjena vatrogasaca Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije, temeljem zapovjedi glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića, upućena je u subotu na dislokaciju, na područje Grada Gline. Vatrogasci su raspoređeni u 4 radne skupina i raditi će na saniranju oštećenih krovišta, koja su stradala tijekom razornog potresa koji je nedavno pogodio područje Sisačko-moslavačke županije. U ispomoći sudjeluju profesionalni vatrogasci iz JVP Đurđevac (2), kao i dobrovoljni vatrogasci iz DVD-a Trema Dvorišće (3), DVD-a Đelekovec (3), DVD-a Torčec (2), DVD-a DVD-a Prugovac (4), DVD-a Apatovec (1), DVD-a Sveti Petar Orehovec (1), DVD-a Đurđic (1), DVD-a Bukovje (1) i DVD-a Srednji Dubovec (1). Pored 19 operativnih vatrogasca, na terenu su 3 kombi vozila i 1 zglobna platforma. Naši podravsko-prigorski vatrogasci smješteni su u dvorani Osnovne škole Glina, a djeluju u sklopu Vatrogasne operativne zone Glina. Dodatne vatrogasne snage su u pripremi, te će iste ukoliko se ukaže potreba žurno biti upućene na ugroženo područje.…. prigorski.hr

...13:24 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASNE SNAGE IZ 19 ŽUPANIJA NEPRESTANO NA TERENU
[ # ]

SISAČKO MOSLAVAČKA ŽUPANIJA

Na području pogođenom potresom neprestano djeluju i vatrogasne snage. Ukupno su u ispomoći Sisačko-moslavačkoj županiji angažirani vatrogasci iz 19 vatrogasnih zajednica županija.


Vatrogasne snage su tijekom 8. siječnja nastavile sa aktivnim radom na uklanjanju oštećenih dimnjaka, sanaciji krovišta, uklanjanju crijepova, osiguravanju ruševnih mjesta te drugih zadaća u svrhu spašavanja i zaštite ljudskih života. Prema obrađenim podacima 8. siječnja 2021. godine, ukupno je angažirano 567 vatrogasca sa 125 vatrogasnih vozila, a evidentirano je 549 vatrogasnih intervencija. Na području Vatrogasne operativne zone (VOZ) Glina su angažirane snage s područja VZŽ Karlovačke, Koprivničko-križevačke, Zagrebačke, Krapinsko-zagorska, Šibenko-kninske i IVP Split, Zadar i Šibenik sa ukupno 236 vatrogasaca, 32 vatrogasnih vozila, a evidentirano je 78 intervencija.

Na području VOZ Sisak su angažirane snage s područja VZŽ Bjelovarsko-bilogorske, Međimurske, Požeško-slavonske, Varaždinske, Zagrebačke i Virovitičko-podravske županije sa ukupno 166 vatrogasaca, 35 vatrogasnih vozila, a evidentirano je 230 intervencije. Na području VOZ Petrinje su angažirane snage s područja VZŽ Primorsko-goranske, Splitsko-dalmatinske, Zadarske, Ličko-senjske, Dubrovačko-neretvanske, Grada-Zagreba, Osječkobaranjske, Istarske i IVP Dubrovnik sa 165 vatrogasaca, 58 vatrogasnim vozilom, a evidentirane su 241 intervencije. Od značajnih intervencija koje su odrađene zajedno sa ostalim službama na terenu ističemo skidanje križa sa sisačke katedrale (JVP Zagreb i JVP Sisak).

“Započeli smo uklanjanje tornja sa zvonika katedrale u Sisku. Skidanje se radi u fazama. Prva faza je uklanjanje ostataka žbuke i cigle te osiguranje gurtnama zidanog zvonika od urušavanja. Druga faza je skidanje križa sa tornja i treća faza osiguranje samog tornja i skidanje istog u cijelosti. Skidanje tornja vrši se na sličan način kao i na Zagrebačkoj katedrali. Danas se planira izvršiti treća faza uklanjanja cijelog tornja, i nakon toga uklanjanje zvona iz zvonika. Radove izvode djelatnici JVP grada Zagreba, specijalistički tim za spašavanje iz dubina i s visina. Spašavanje iz ruševina odrađuje se u suradnji sa JVP Grada Siska, poduzećem Mamut Zagreb, PU Sisačko-moslavačka i djelatnika župe” – rekao je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba Siniša Jembrih.…. fiuman.hr

...13:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI: “NA KROVOVIMA KUĆA NAŠLI SMO MINSKO-EKSPLOZIVNA SREDSTVA!”
[ # ]

PETRINJA

Nakon razornog potresa koji je građane Banije ostavio bez krova nad glavom, tu je i dodatan problem. Statičar Domagoj Buđarnija i zapovjednik Operativnog vatrogasnog zapovjedništva Petrinja Hrvoje Ostović kazali su za RTL Danas da gotovo nema dimnjaka koji nije oštećen ili uništen.


Uslijed potresanja i statike koja više nije sigurna, kako na objektima tako i na dimnjacima, opasnosti su višestruke. Od mogućnosti gušenja do koje može doći uslijed poroznosti dimnjaka, pogotovo oni koji su starije gradnje do požara koji mogu dodatno ugroziti stanovnike i prilikom čega može doći do ljudskih žrtava”, rekao je Ostović za RTL Danas. Ipak, prilikom sanacija naišli su i na opasnosti iz Domovinskog rata: “Nažalost kroz aktivnosti, a bilo je gotovo 2500 intervencija koje su vatrogasci odradili na terenu, uz sve ostale zadaće s ciljem pomaganja građanima Petrinje, u dva slučaja smo usred saniranja krovova i dimnjaka zatekli i minsko eksplozivna sredstva. Apeliramo da građani predaju takva sredstva ukoliko ih imaju, bez sankcija se mogu predati nadležnoj policijskoj upravi, ali i da nam prilikom sanacije daju informaciju o tome kako ne bi došlo do ozljede vatrogasaca. Povratne informacije s terena govore da taj naknadni potres nekako nije pogoršao situaciju. Nešto prijava ima, reagirali smo. Pukotine su se nešto proširile, ali ne značajnije. Znači, kuće koje su označene zelenom i dalje su u zelenom, one koje su označene crvenom – nisu zabilježene neke veće situacije da je stabilnost dalje narušena. Mi radimo svojim tempom i dalje po prijavama“, istaknuo je Ostović za RTL Danas.…. teklić.hr

...09:04 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASKINJA KRISTINA:"Kćerkicu Emu nam čuva šogor, a suprug i ja po Petrinji uklanjamo oštećene dimnjake"
[ # ]

STUPNIK

Nakon odrađene 24-satne smjene u Plivi, gdje je zaposlena kao profesionalna vatrogaskinja, Kristina Trgovec (27) iz Stupnika, došla je kući, poljubila kćerkicu Emu, koja još nema ni dvije, i umjesto u krevet na zasluženi odmor - sjela u kombi kolega iz DVD-a Stupnik i otišla popravljati crjepove i sanirati dimnjake u Petrinju do noći, i opet će sutra tako. U međuvremenu je, otkrila nam je, "maznula" jedan burek za snagu. Nije joj ovo prvi dan u Petrinji, s ekipom svojih DVD-ovaca sjurila se ovdje samo nekoliko sati nakon potresa u utorak. Nije ju omela ni briga supruga Ivana, koja je prerasla u ljutnju. On, naime, jako dobro zna kakvoj se opasnosti Kristina izložila - on joj je kolega s posla iz Plive i također jedan od vatrogasaca koji se odazvao pozivu u pomoć iz Petrinje. Muž i žena, profesionalni vatrogasci, dijele radno mjesto u Zagrebu, a jedno drugome dolaze na smjene u Petrinju, gdje rade kao volonteri. Ponekad im se smjene i poklope, onda Emu čuva šogor Mario.


Ni lako, ni bezopasno
- Kada se dogodio ovaj jaki potres, on je bio na poslu, ja doma. Zamolila sam šogora da pričuva Emu i krenula, muža sam nazvala usput i javila mu, nije bio baš sretan, jer je bio kaos i nije znao što nas čeka. No, znao je da neće biti lako ni bezopasno. Ostali smo 24 sata, a onda nam je došla smjena. Prvo smo pretraživali ruševine, kako u gradu, tako i u okolnim selima, tražeći ozlijeđene, onda smo osvjetljavali bolnicu, zadnjih dana radimo na visini i uglavnom uklanjamo dotrajale dimnjake - kaže Kristina, koja je školovana veterinarska tehničarka, ali se prekvalificirala za zanimanje koje ju je privlačilo. Oduvijek je voljela pomagati ljudima, pa ne osjeća fizički napor u svojem poslu, iako jest naporno. Do sada je imala intervencija u požarima i prometnim nesrećama. Da je lako, nije, ali šalom nakon intervencija, ona i kolege, kaže, tjeraju loše misli. Petrinja je, međutim, jedna sasvim nova dimenzija. - Ljudi su jako prestrašeni i rastreseni, pomažemo koliko možemo i stignemo. Dok sam na intervenciji fokusirana sam na posao, ne razmišljam što je bilo i što bi se moglo desiti da zatrese dok smo na krovu, emocije probiju samo na večer kad sjednem pred TV i vidim te slike iz drukčijeg kuta - kaže nam Kristina. Sa suprugom se dobro razumije, kaže, jer imaju puno zajedničkih tema, ali ipak se nada da Ema neće krenuti njihovim stopama. - Ne želim brinuti gdje je i što je - smije se Kristina. S Kristinom i njezinim timom iz DVD-a Stupnik ekipa Jutarnjeg lista obilazila je petrinjske kuće čiji su vlasnici zvali pomoć. Jedan od njih je Željko Vujanović. On je imao oštećenje dimnjaka, no, zanimljivo je, dokrajčio ga je jučerašnji potres oko 8 sati, a ne onaj od utorka.

Spustili 300 dimnjaka
- Veliki potres nam je uništio jedan dimnjak, ovaj se dobro držao, vjerojatno je bio načet, pa ga je ovaj dokrajčio - govori nam domaćin Željko. Vatrogasac kojega su dizalicom spustili na krov i koji je sanirao problem je Marijo Bijader, zamjenik zapovjednika DVD-a Stupnik. Sada više nije opasan za ljude. On i njegova ekipa do sada su na isti način spustili više od 300 dimnjaka, pa su im i najzahtjevnije takve akcije postale dnevna rutina. I on je, kao i Kristina, ovdje na terenu od utorka. Svaki dan je tu njihovih desetak ljudi. Također je zaposlenik Plive. Tamo odradi 24 sata dežurstva, onda je tri dana, koja bi se trebao odmarati, u Petrinji, pa natrag u Plivu.….jutarnji.hr

06.01.2021. ...12:45 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NASTAVLJA SE ANGAŽMAN VATROGASACA NA POTRESOM POGOĐENOM PODRUČJU
[ # ]

SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA
Piše: Mario Gršić


Vatrogasne snage angažirane na području Sisačko-moslavačke županije su 5. siječnja nastavile sa aktivnim radom na uklanjanju oštećenih dimnjaka, sanaciji krovišta, uklanjanju crjepova, uklanjanju cigli, osiguravanju ruševnih mjesta te drugih zadaća u svrhu spašavanja i zaštite ljudskih života. Kao i proteklih dana izvršene su smjene ljudstva sa dopunom snaga i također otpuštanjem na odmor dijela snaga. Sve dislocirane snage iz drugih županija bile su raspoređene na području Gradova Sisak, Petrinja i Glina te općine Majur kod Hrvatske Kostajnice. Dana 5. siječnja, bilo je angažirano ukupno 613 vatrogasaca sa 141 vatrogasnim vozilom iz Sisačko-moslavačke županije, drugih vatrogasnih zajednica županija te DVIP-ova Zadar, Split i Šibenik. Veliku pomoć vatrogascima pružaju građevinski strojevi državnih i privatnih tvrtki. Vatrogasne snage su i tijekom noći bile na obilasku terena, a saniranje posljedica ovog razornog potresa vatrogasne snage zajedno s pripadnicima svih drugih službi nastavljaju do daljnjeg.…. portal53

...12:36 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASNA ZAJEDNICA DOBILA VRIJEDNI SUSTAV ZA DEKONTAMINACIJU VOZILA, OPREME I PROSTORA
[ # ]

VARAŽDIN

Vatrogasna zajednica Varaždinske županije bogatija je za novi, vrijedni sustav za obavljanje dezinfekcije, dekontaminacije zatvorenih prostora, vozila i opreme te određivanje stupnja kontaminacije, mjerenje potrebnih parametara tijekom postupka i zaštitu operatera. Proizvođač sustava je talijanska tvrtka Cristianini, a takve uređaje koriste i vojska te druge žurne službe diljem svijeta za uklanjanje kontaminacije bakterijama, virusima, gljivicama i parazitima (među njih spada i virus SARS-CoV-2). Važno je istaknuti kako je nabavku tog sustava financirala Varaždinska županija pa je tom prilikom i zamjenik župana Robert Vugrin posjetio sjedište Vatrogasne zajednice i nazočio demonstraciji rada sustava.


- Župan Čačić je još 2019. godine obišao sva dobrovoljna vatrogasna društva na području Županije, upoznao se s njihovim radom, aktivnostima ali i potrebama. Slijedom toga je napravljena i analiza stanja te je odlučeno kako ćemo pomoći u nabavci određene opreme, pa su pored ovog sustava kupljene i dvije sirene te pet agregata. Moram naglasiti kako će ovaj sustav biti na raspolaganju svim žurnim službama, poput Zavoda za hitnu, PU varaždinskoj te drugima. Koristim priliku da se po isteku jedne zahtjevne godine zahvalim svim vatrogascima i vatrogaskinjama na pomoći i doprinosu kojeg daju u mnogobrojnim akcijama i aktivnostima koje provodimo - rekao je Vugrin.

Zahvalivši se zamjeniku župana na posjeti, predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedeljko Vukalović istaknuo je izuzetno dobar odnos s Županijom te je naznačio kako će ovaj novi sustav doprinjeti kvalitetnijem obavljanju njihovog posla, poglavito u ovo vrijeme pandemije. - Ovdje se radi o mobilnom uređaju koji služi za dekontaminaciju vozila i prostora do 100 m3 ima raspršivač bez zraka, a sam postupak se provodi zasićenom parom te dezinficijensom certificiranim od zdravstvenog i veterinarskog istraživačkog centra talijanske vojske - rekao je Vukalović.…. varaždinske vijesti

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SLOVENSKI VATROGASCI POMAŽU PETRINJI
[ # ]

PETRINJA

Među velikim brojem onih koji su u srijedu stigli u pomoć Petrinji su i slovenski vatrogasci koji su ondje donijeli kuhinju, radijatore i znanje.


Vatrogasci iz Kobarida dostavili su pomoć koje Petrinji šalje slovensko Udruženje kampova. „Donijeli smo kuhinju i imamo pun kombi radijatora i grijača”, rekao je Sašo Rosič koji je vozio jedan od četiri vozila s pomoći koja su u srijedu stigli iz Kobarida. Kazao je i kako će se, kad dostave pomoć, javiti lokalnim vatrogascima kako bi ponudili svoje usluge i dodatnu materijalnu pomoć. Rosič je rekao kako nisu imali nikakav problem s prelaskom granice, što je inače otežano mjerama protiv koronavirusa, jer imaju papire s podacima kome donose pomoć.

Kobarid je i sam bio poprište dvaju potresa. Jedan od najjačih u povijesti Slovenije pogodio je to područje 1998. s magnitudom 5,6 stupnjeva po Richteru, uništivši više od 4.000 tisuće objekata, a u potresu 2004. snage 4,9 stupnjeva život je izgubila jedna osoba. Na područje Petrinje i okolnog područja u srijedu i dalje stiže velika količina pomoći. Do grada se od silaska s autoceste kod Lekenika vozi u kolonama, a po registracijama automobila vidi se da pomoć stiže iz svih dijelova Hrvatske, od Dubrovnika i Slavonskog Broda do Istre.…. seebiz

...11:39 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ISTARSKI VATROGASCI NA METI LOPOVA: Netko im je ukrao brod za pretraživanje, mole građane za pomoć
[ # ]

LABIN-RABAC


U periodu kada je rad naše službe najviše potreban i koristan žalosno je da se ovakve stvari dešavaju’. Vatrogascima iz DVD-a Labin – Rabac netko je ukrao brod za pretraživanje. O tome da su žrtve krađe izvijestili su na službenom Facebooku DVD-a te su građane zamolili za pomoć. “U noći s 2. na 3.1. 2021. ispred prostorija DVD-a Labin-Rabac ukradeno je vatrogasno plovilo zajedno sa motorom i prikolicom. U periodu kada je rad naše službe najviše potreban i koristan žalosno je da se ovakve stvari dešavaju. Ako imate kakva saznanja o događaju, molimo da se javite Ući Dundari na 0911219924 ili u policijsku postaju na 192”, objavili su istarski vatrogasci na Facebooku.…. net.hr

03.01.2021. ...20:00 [ Komentari (1) ] Isprintaj

VATROGASNA ZAJEDNICA OSUDILA VATROGASKINJU KOJA JE VIDEOM OPTUŽIVALA CRVENI KRIŽ
[ # ]

ZAGREB

Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) osudila je u nedjelju istup jedne vatrogaskinje koja se samoinicijativno nalazi u Petrinji i koja je u svojem video uratku osudila rad Crvenog križa na potresom pogođenim područjima. “Ovim putem obavještavamo javnost da se HVZ ograđuje od optužbi vatrogaskinje koja je iznijela svoje osobno viđenje stanja na terenu. Vatrogaskinja nije mobilizirana odnosno ne boravi na temelju zapovijedi nadležnog niti glavnog vatrogasnog zapovjednika te se samoinicijativno uputila u pomoć stradalim krajevima”, stoji u priopćenju HVZ-a. Pozvali su na zajedništvo i na koordinirano djelovanje u teškim trenucima kada svi nastoje učiniti sve kako bi ublažili posljedice razornog potresa. “Pripadnici Crvenog križa, vatrogasci kao i sve nadležne službe, neumorno obavljaju svoje poslove i ovim putem upućujemo zahvalu svima njima na suradnji i nastojanjima da se što prije okonča ovo izrazito teško razdoblje za sve nas”, navodi se u priopćenju.…. N1info

...19:25 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NAKON TRAGEDIJE U PETRINJI VATROGASCI APELIRAJU NA VOLONTERE: Nemojte riskirati svoj život!
[ # ]

PETRINJA

U Petrinji su na terenu brojni volonteri, koji žele pomoći, ali istodobno i sebe dovode u opasnost.

U nedjelju su se u Banovini ponovno mogle vidjeti registracije iz svih krajeva Hrvatske. Od Dubrovnika sve do Vukovara. No, žurne službe apeliraju na sve volontere da se ne penju na krovove, ni ulaziti u ruševine bez adekvatne opreme. Posebno su istaknuli da se ljudi ne penju u tenisicama na krov. Glavni vatrogasni zapovjednik je kazao kako su u nedjelju dvojica vatrogasaca zadobila lakše tjelesne ozljede nakon što su se poskliznuli, a oni imaju svu adekvatnu opremu. Primjer je i tragedija koja je zadesila volontera, 57-godišnjaka iz Vrbovskog, koji je došao s najboljom namjerom, no to je nažalost završilo kobno. Kažu kako je bolje pričekati pomoć, a ne samostalno ići kako ne bi riskirali svoj, a ni tuđi život.

U padu s krova u nedjelju nešto poslije 10 sati u Petrinji je smrtno stradao 57-godišnji muškarac, javila je policija. Dogodilo se to dok je kao volonter obavljao radove ne jednom oštećenom krovištu na području grada. Vatrogasci koji su mu prvi priskočili u pomoć, a onda i Hitna pomoć koja je došla na mjesto događaja, nažalost, nisu ga uspjeli reanimirati. Doznajemo da se radi o Albinu C. iz sela Mali Jedrč nedaleko Severina. Donirao je jučer vlastitu kamp-prikolicu jednoj obitelji stradalnika, a danas je pokušao pomoći na krovištu, što je za njega bilo kobno. Radi se o umirovljenom vojniku, bivšem specijalcu i aktivnom članu mjesnog DVD-a. - Zvao me jučer, pitao jesam li na području Petrinje da se nađemo. Rekoh mu da dolazim sredinom tjedna. To je zadnje što smo se čuli, ne mogu vjerovati - ispričao nam je Albinov prijatelj.…. jutarnji.hr

...17:45 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NJEMAČKI VATROGASCI DONIRALI 90 TONA OPREME I NAMIRNICA
[ # ]

SISAK


Vatrogasci iz Njemačke su stigli u Sisak s 90 tona vatrogasne opreme, opreme za bolnice i namirnica. Vatrogasci Vatrogasne zajednice Baden Württemberg dopremili su ogromnu količinu raznovrsne opreme u Sisak. Donaciju su predali ispred Javne vatrogasne postrojbe u Vatrogasnoj ulici u Sisku.…. index.hr

02.01.2021. ...18:02 [ Komentari (0) ] Isprintaj

HEROJI: TROJICA VATROGASACA OZLIJEĐENA PRILIKOM SPAŠAVANJA LJUDI IZ RUŠEVINA, SPASILI UKUPNO 30 LJUDI
[ # ]

PETRINJA/GLINA/ SISAK

"Da posao nije ni malo lagan, te da su vatrogasci u stalnoj opasnosti, svjedoči podatak da su tri vatrogasca bila lakše ozlijeđena. Također je zabilježen slučaj da su vatrogasci u jednom objektu pronašli eksplozivna sredstva, o čemu su obavijestili i pripadnike policije".Vatrogasci iz gotovo cijele Hrvatske, koji pomažu vatrogascima iz Sisačko-moslavačke županije, u Petrinji, Glini, Sisku i okolnim naseljima već peti dan uklanjaju ruševine te su izravno spasili više od 30 ljudi, a trojica su vatrogasaca ozlijeđena. U intervencijama spašavanja ljudi iz ruševina gdje su vatrogasci koristili potražne pse, spašeno je i izvučeno više od 30 ljudi ispod ruševina. Intervencije su uključivale pretraživanje prostora, uklanjanje opasnih dijelova građevina, uklanjanje dimnjaka, prekrivanje krovova, čišćenje kolnika, označavanje opasnih mjesta, prijevoz i dostava potrepština, vode i ostalog nužno potrebnog, priopćila je u petak Hrvatska vatrogasna zajednica.

800 vatrogasaca na terenu
U intervencijama je na cjelokupnom području svakodnevno sudjelovalo više od 800 vatrogasaca, 220 vatrogasnih vozila i 11 potražnih pasa. Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković istaknuo je i da je veliki broj intervencija zabilježen u susjednim županijama, a pogotovo na području Grada Zagreba. Posebno je zahvalio vatrogascima koji su uključeni u prikupljanje i dostavu pomoći i u pomoć stanovništvu kroz neoperativne vatrogasne aktivnosti te je zamolio građane za strpljenje. U Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici ističu kako dojave o oštećenim objektima pristižu stalno. Vatrogasni stožeri raspoređuju raspoložive snage prema prioritetima i prema raspoloživim snagama na terenu, a u suradnji s drugim službama.


Građani ih zovu i gdje ne bi trebalo
Javlja se problem jer građani zovu vatrogasce za intervencije koje nisu primarno vatrogasne prirode. Vatrogasne linije,193, su zakrčene, pa postoji opasnost da informacije o pravoj ugrozi ne stignu na vrijeme do vatrogasaca. “Molimo građane za strpljenje, jer poziva imamo jako puno. Uklanjanje opasnih dijelova objekata traje, a moramo poduzeti sve mjere kako ne bismo ugrozili građane niti vatrogasce na terenu. Svi zaprimljeni pozivi građana bit će riješeni”, poručio je zapovjednik Stožera za upravljanje vatrogasnim operacijama na područjima grada Petrinje i okolice Dario Gauš, iz riječke Javna vatrogasne postrojbe.

Težak posao
“Da posao nije ni malo lagan, te da su vatrogasci u stalnoj opasnosti, svjedoči podatak da su tri vatrogasca bila lakše ozlijeđena. Također je zabilježen slučaj da su vatrogasci u jednom objektu pronašli eksplozivna sredstva, o čemu su obavijestili i pripadnike policije”, priopćili su iz Hrvatske vatrogasne zajednice. Podsjetili su da su lokalni vatrogasci odmah bili angažirani nakon prvog potresa, a izravna spašavanja građana krenula su nakon velikog potresa koji je pogodio to područje 29. prosinca 2020. Po zapovjedi glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića na ispomoć u Petrinju je upućeno ukupno 339 vatrogasaca sa 47 vatrogasnih i 42 transportnih vozila te 11 potražnih pasa iz ukupno 11 vatrogasnih zajednica županija diljem Republike Hrvatske. Prema Gradu Sisku je i upućeno ukupno 104 vatrogasaca sa 15 vatrogasnih i 13 transportnih vozila ukupno pet vatrogasnih zajednica županija diljem Hrvatske. Također je angažirana i Državna vatrogasna intervencijska postrojba Hrvatske vatrogasne zajednice – Odjeli Šibenik, Zadar, Split i Dubrovnik, s ukupno 32 vatrogasca i četiri vatrogasna vozila te pet transportnih vozila. Tijekom 30. prosinca 2020. upućene su dodatne vatrogasne snage te zamjena već aktiviranim vatrogascima iz osam županijskih vatrogasnih zajednica s ukupno 43 vatrogasca, 19 vatrogasnih vozila i dva transportna vozila.…. net.hr

01.01.2021. ...17:28 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters