POŽAR U BENKOVCU: Izgorjelo staro Kepolovo skladište!
[ # ]

BENKOVAC

U bivšoj tvornici polipropilenskih folija i ljepila Kepol Plast u Benkovcu u četvrtak oko 10 sati izbio je požar u skladištu kojega su čistili radnici Sirovine zbog priprema za otvaranje punionice novog zadarskog piva i vina. Vatra je zahvatila bačve s ostacima kaučuka koji je prije 25 godina služio kao sirovina za hidroizolaciju cijevi, pa je iz bivše tvornice vrlo brzo suknula vatra. Čule su se i manje detonacije, a širio se i gusti crni dim, ali benkovački vatrogasci stigli su za nekoliko minuta i započeli s gašenjem vatre što je potrajalo sat vremena. U požaru nitko nije ozlijeđen, a šteta se tek utvrđuje. - U gašenju su sudjelovale javne vatrogasne postrojbe Benkovac, Zadar i Biograd i DVD Polača sa 18 vatrogasaca i 7 vozila. Nakon gašenja pristupili smo sanaciji krovišta. Nisu bile neke velike eksplozije, u bačvama je ostalo nešto zapaljivog materijala. Nije bilo opasnosti za okolne objekte – kazao je zapovjednik JVP Benkovac Nikica Škaulj.
Image and video hosting by TinyPic
Direktor Kepola Božo Krce objasnio je kako su radnici demontirali staro postrojenje koje ne radi od 1991. godine jer će na to mjesto doći nova tvornica piva i punionica vina. - Radnik je pilao jednu vidu i pri tom je frcnula iskra. Tamo se proizvodilo ljepilo na bazi kaučuka i smole i brzo se sve zapalilo, ali su vatrogasci ubrzo došli i pogasili. Nije bilo nikakvih eksplozija. Kaučuk i smola izgaraju u Co2 i nikakve opasnosti i otrova za ljude i okoliš nije bilo. Već su dvije hale demontirane i još je ova preostala za demontažu. Štetu ćemo utvrditi naknadno – kazao je Krce, dodajući kako pivovaru i punionicu vina tvrtka Slad namjerava u pogonima nekadašnjeg Kepola otvoriti do početka ovogodišnje turističke sezone.

Na mjestu požara zatekao se i dogradonačelnik Benkovca Svemir Vrsaljko: - Nisam dobio nikakve informacije o eksploziji već o požaru. Došao sam među prvima ovdje i uočio sam da je došlo do izbijanja vatre. Zahvaljujući vatrogascima brzo je vatra ugašena. Nismo znali za sastav materije koja je gorjela, ali sve je ubrzo sanirano. Nikakve ugroze za život ljudi u blizini i široj okolici nije bilo. Djelovalo je zbilja zastrašujuće s gustim crnim dimom, ali ispostavilo se da je gore izgledalo nego što je zapravo bilo opasno – kazao je Vrsaljko.….zadarski.hr

Image and video hosting by TinyPic

25.02.2016. ...16:04 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VELIKI POŽAR TVORNICE U BENKOVCU: ‘Čula se eksplozija. Svi su vatrogasci na terenu!’
[ # ]

BENKOVAC

Mještani Benkovca koji žive nedaleko od tvornice čuli su jaku eksploziju. Tvrde da je u tijeku bilo čišćenje jednog skladišta u kojem je bilo mazuta, ulja i ostalih kemikalija. Nakon eksplozije u jednoj hali bivše tvornice plastike Kepol plast buknuo je veliki požar. Na terenu su vatrogasci koji pokušavaju ugasiti požar.
Image and video hosting by TinyPic
“Svi vatrogasci su nam na terenu, nažalost ne mogu vam reći više o stanju na požarištu”, iz postaje JVP Benkovac. “Požar je izbio u postrojenju. Na terenu smo s 8 vozila i 18 vatrogasaca JVP Benkovac, JVP Biograd, JVP Zadar i DVD Polača. Požar je stavljen pod kontrolu i ne postoji mogućnost širenja”, kazao je za Antenu Zadar Željko Šoša, zapovjednik zadarskih vatrogasaca. U policiji su potvrdili kako su dojavu o požaru dobili u 10.10 sati.….net.hr

Image and video hosting by TinyPic

...12:49 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ONE SE NE BOJE VATRE
[ # ]

PLOČE

Žene su bezbroj puta pokazale da mogu biti ravnopravne s muškarcima i na njihovom terenu. Ipak, one još uvijek izazovu zanimanje kad ih susretnemo u poslu u kojem to nije uobičajeno. Ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska predstavlja neke od njih. Ciklus o ženama u 'muškim' zanimanjima Dobro jutro zaokružuje pričom o hrabrim i što je rijetkost - profesionalnim vatrogaskinjama.

Nije nikakvo namještanje ni gluma za film. Ovo je početak smjene u vatrogasnoj postrojbi luke Ploče, a ovo su Sandra Žderić i Slađana Ćosić - profesionalne vatrogaskinje. Sandrin je posao, prema dnevnom rasporedu, dežurstvo na terminalu za tekuće terete. Tu će s kolegama budno pratiti svaki detalj, sve dok se nafta iz tankera ne prekrca u terminal. Slađana je, pak, na istome poslu pokraj autocisterni na ulazu u luku. Spremna je odmah intervenirati i ugasiti požar. Profesionalna vatrogasna postrojba Luke Ploče djeluje u sklopu tvrtke Vizir. Svojim radom pokriva 220 hektara luke, od čega su dvije trećine terminali i skladišta. Dva terminala za tekuće terete najrizičnija su područja, no najviše intervencija bilo je na rasutim teretima.
Image and video hosting by TinyPic
Biti vatrogasac jedno je od najtežih i najopasnijih zanimanja pa taj posao uglavnom obavljaju muškarci. No vatrogastvo je za naše dvije junakinje obiteljska tradicija, s očeva prenesena na kćeri. Slađanin je otac bio profesionalni vatrogasac koji ju često znao povesti na posao koji je ona odmalena zavoljela. Sandrin je bio zapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Gradac u čiji je rad i ona bila uključena, kao dio ženskog tima s kojim je često bila na natjecanjima. Nekoć otac vatrogasac, sad je sa suprugom u istoj postrojbi, u kontra smjeni, no svaki su četvrti dan zajedno kod kuće i kaže Sandra da imaju dosta vremena za obitelj.

Sandra i Slađana dobro se slažu s kolegama. I oni o njima imaju samo riječi hvale. Nikakve razlike nema između njih i muškaraca, nikakve diskriminacije, njihovi kolege ih poštuju, one njih tako da nema nikakvih tu problema, ističe Dragan Azinović, zapovjednik VP-a Luke Ploče. Vatrogaskinje će ipak prve reagirati kad se priprema marenda, rasprema stol i pere suđe. No poslovi u vatrogasnoj postrojbi luke Ploče nisu podijeljeni na muške i ženske. Sandra i Slađana zajedno će s kolegama jurnuti pred vatru – zlu ne trebalo.…. magazin hrt

Image and video hosting by TinyPic

20.02.2016. ...08:11 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PREZENTACIJA VJEŽBE SPAŠAVANJA KOD VELIKIH PROMETNIH NESREĆA
[ # ]

ZAGREB

Image and video hosting by TinyPic
U vatrogasnoj postrojbi Jankomir održana primopredaja opreme za spašavanje iz ruševina Specijalističkoj postrojbi civilne zaštite Grada Zagreba, te pokazna vježba spašavanja unesrećenih u automobilskih nesreća, prilikom koje su korištena nova sredstva i hidraulična oprema.…. net.hr

Image and video hosting by TinyPic

18.02.2016. ...17:06 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ČLANICE ŽENSKOG VATROGASNOG DRUŠTVA U SRBIJI DOBILE DIPLOME
[ # ]

KRALJEVO

U Kraljevu je danas 20 članica jedinog organiziranog Ženskog dobrovoljnog vatrogasnog društva u Srbiji dobilo diplome poslije završene obuke. Obuka je bila uvjet za formiranje Ženske vatrogasne jedinice. Predsjednica Savjeta za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva Lidija Pavlović izjavila je da je to prvo Žensko vatrogasno društvo kako u Srbiji, tako i u regiji i da okuplja žene iz kraljevačkih sela Vitkovac, Milakovac i Pečenog.

Na pitanje kako su povodom angažmana reagirali članovi obitelji, jedna od članica vatrogasne jedinice Danka Ristović iz sela Vitkovac kazala je da nisu imali nikakvih problema. "Kada je krenula akcija našeg organiziranja, željela sam da se pored svakodnevnih poslova priključim Ženskom vatrogasnom društvu i imala sam podršku supruga", kazala je Danka Ristović. Predsjednik udruženja Bojan Milutinović, u suradnji sa vatrogasnim savezom, bio je organizator obuke prvih žena vatrogasaca u Srbiji, kao i inicijatior njihovog udruživanja. Gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić prilikom dodjele diploma o završenoj vatrogasnoj obuci, obećao je prvim ženama vatrogascima u Srbiji da će u suradnji sa bratskim gradom Mariborom uložiti napor kako bi jedino Žensko vatrogasno društvo u Srbiji dobilo vatrogasno vozilo.….021.rs

Image and video hosting by TinyPic

...15:50 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI IZ MAČKOVCA ODRŽALI GODIŠNJU SKUPŠTINU
[ # ]

MAČKOVEC

U subotu, 13. veljače održana je izvještajna skupština DVD-a Mačkovec na kojoj su uz članove bili predsjednik Mjesnog odbora Mačkovec Josip Varga, predstavnik Grada Čakovca David Vugrinec, počasni član DVD-a Mačkovec dipl. ing. Antun Novak i predstavnici svih udruga koji djeluju u Mačkovcu. Društvo danas u svojim redovima okuplja ukupno 96 članova. Od tog broja, 56 članova starijih je od 18 godina. Struktura operativnog članstva prema vatrogasnim zvanjima je sljedeća: tri viša vatrogasna časnika I. klase, jednog višeg počasnog vatrogasnog časnika, dva počasna vatrogasna časnika, tri vatrogasna časnika I. klase, šest vatrogasnih časnika, pet vatrogasnih dočasnika I. klase, tri vatrogasnih dočasnika, 19 vatrogasaca I. klase, 10 ispitanih vatrogasaca i tri člana bez temeljnog ispita. 12 članova postrojbe posjeduje važeća liječnička uvjerenja. Vatrogasna mladež ima 40 članova.
Image and video hosting by TinyPic
U 2015. godini bilo je 250 podupirajućih članova. U prošloj godini izvršeno je ukupno 8 intervencija. Od tih 8 intervencija, 7 je bilo tehničkih, a jedna je bila požarna. Tehničke intervencije odnosile su se na ispumpavanje vode iz podruma i bunara. Jedina požarna intervencija izvršena je u 12. mjesecu prošle godine kada se u vožnji zapalilo kombi vozilo. Lani su u kolovozu proslavili 90. obljetnicu društva. Od 24 do 27. srpnja na izvanrednoj dislokaciji na poluotok Pelješac, temeljem poziva ţupanijskog zapovjednika, sudjelovala su dva njihova člana Goran Pfeifer i Nikola Vurušić. Zajedno s pripadnicima JVP-a Čakovec, ostalim dobrovoljcima, gasili su požar i sanirali teren na nepristupačnom terenu i u vrlo visokim temperaturama. Po povratku u Čakovec dislokacija je ocjenjena kao uspješno obavljena intervencija bez ozljeda i materijalnih šteta.

Tijekom prošle godine vidljivo je da je DVD Mačkovec imao čak 8 natjecateljskih odjeljenja i uz relativno mali broj nastupa postigao vrhunske rezultate što potvrđuje i ovogodišnje sudjelovanje na državnom natjecanju vatrogasne mladeži koje će se održati u Puli. Nikola Besedić u ime VZMŽ i VZG Čakovec je uručio diplome za slijedeća vatrogasna zvanja: zvanje vatrogasac - Dario Ivanuša i zvanje vatrogasac I. klase - Josipa Varga, Branimir Vrbanec, Ante Brajković i Dinko Šafarić. Diplome su primili: zvanje vatrogasni dočasnik - Robertino Huzjak i zvanje vatrogasni časnik - Matija Zorković, Zvonimir Jurinić, Nikola Vurušić i Srećko Sović. Također je uručio zvanje počasnog časnika dugogodišnjem članu i veteranu Stjepanu Čehu. Dobrovoljno vatrogasno društvo Mačkovec imenovalo je Mirka Šoltića počasnim članom DVD-a Mačkovec zbog posebnog doprinosa u ostvarivanju ciljeva i zadataka Društva.…. e-međimurje

Image and video hosting by TinyPic

15.02.2016. ...15:31 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VEDRAN KRIŽNIK NOVI PREDSJEDNIK DRUŠTVA
[ # ]

DONJI MOSTI

U subotu, 13. veljače, održana je redovna godišnja skupština DVD-a Donji Mosti. Nakon utvrđivanja kvoruma, pristupilo se radu gdje su podnesena izvješća za prethodnu godinu te je iznesen plan rada za narednu godinu. Protekla godina bila je jedna od aktivnijih godina. Naime, uspješno su odrađene dvije požarne intervencije. Članovi su sudjelovali na raznim događanjima, što u samom mjestu, što izvan.

Valja istaknuti komemoraciju poginulim civilima iz triju sela Mosti iz II. svjetskog rata i poraća, zatim obilježavanje blagdana sv. Benedikta , zaštitnika župe Donji Mosti, čuvanje Božjeg groba u župnoj crkvi, sudjelovanje u manifestaciji Lužđana u organizaciji Udruge žena Donji Mosti, Florijanovo kod DVD-a Gornje Zdelice i ostalo. Najveći pomaci napravljeni su na području osposobljavanja članova te u nabavi opreme. Osposobljeno je osam novih vatrogasaca, jedan vatrogasac 1. klase, dva dočasnika te tri dočasnika 1. klase. Što se tiče opreme, vlastitim sredstvima nabavljeno je 8 kompleta zaštitnih odijela, dok je zahvaljujući donaciji iz Slovenije, a posebnim zalaganjem Gasilske zveze Postojna na čelu s Markom Simšićem društvo opremljeno sa dva vozila (od kojih smo jedno nedavno registrirali), a uz vozila našlo se razne opreme kao što su kacige, zaštitna odijela, cijevi, sredstva za gašenje, armature te ostala oprema.
Image and video hosting by TinyPic
U planu je izgraditi nadstrešnicu za staru vatrogasnu špricu, potrebno je legalizirati vatrogasni dom kako bi mogli aplicirati za EU fondove, također je predviđena daljnja nabava opreme (posebno za tehničke intervencije), a nastavljamo i sa osposobljavanjima, što za viša zvanja, a želja nam je osposobiti članove za određene specijalnosti u vatrogastvu. Na kraju, pošto je dosadašnji predsjednik DVD-a Dario Prelec podnio ostavku na dužnost, izabrali smo vršitelja dužnosti do iduće skupštine koja je ujedno i izborna. Tako je za predsjednika izabran Vedran Križnik, dok je novi potpredsjednik Darko Kovačević. Prethodni predsjednik, Dario Prelec zahvalio se na povjerenju koje mu je skupština iskazala u nešto manje od dva mandata te je rekao da je stekao dragocjena iskustva u društvu. Izborom predsjednika završio je radni dio skupštine, a nastavilo se domjenkom i druženjem članova.

Image and video hosting by TinyPic

...13:46 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U VATROGASNOM DOMU U BABOTOKU ODRŽANE DVIJE REDOVNE GODIŠNJE SKUPŠTINE TAMOŠNJIH UDRUGA
[ # ]

BABOTOK
Piše: Antun Jakovov

U vatrogasnom domu Babotoka 6.2.16 održale su se dvije redovne godišnje skupštine. U prijepodnevnim satima svoju redovnu 54-tu godišnju skupštinu održala je udruga Napredna žena Babotok. Kao več i uobičajno skupštini su bile nazočne skoro sve članise kao ivječnik općine Kapela Niko Belec. Prvo se je izvjestilo o radu prošle godine,gdje su se družile sa drugim udrugana,uređivale okoliš oko doma .pripremala za nekoliko fešti koje su se održavale u domu,Bile su u posjetu staračkom domu u Bjelovaru i drugo. Blagajnica je izvjestila o stanju u blagajni,a zatim je utvrđen rad za ovu godinu.Nakon skupštine popile su kavvu i pojele po koji kolačić,jer za opuštanje nije bilo vremena,trebale su pripremit za skupštinu DVD-a pa su tako naveće svi skupa slavili.
Image and video hosting by TinyPic
Sa početkom u 19 sati svoju64.redovnu godišnju skupštinu održao je DVD Babotok. Od gostiju su bili načelnik općine Kapela Danijel Kovačec,zatim dvd društva okolnih mjesta,kao i članovi DVD susjedne nam općine i Žipanije Virja sa kojim imaju dobru suradnju. Nakon vatrogasne himne predsjednik DVD Niko Belec izvjestio je o radu prošle godine,a opširnije je govorio tajnik Mladen Veličan. Tako su bili na Općinskom natjecanju ,organizirali nekoliko turnira u beli kao i jedan malonogometni turnir. Radilo se u domu kao i uređivanju okoliša oko doma,kosila trava svaki tjedan i drugo. Bio je i jedan požar kojeg su gasili članovi DVD-a a pridružio im se i Općinski DVD. Blagajnik je izvjestio o skoro praznoj blagajni,pa bi je trebalo malo i napuniti. Utvrđen je i plan rada za ovu godinu,a između ostalog potrebna je i garaža za cisternu kao i prostor za kuhinju.
Image and video hosting by TinyPic
Baš kad je predsjednik DVD-a Niko Belec govorio da su im potrebne 100 m vatrogasnih cijevi i dođe načelik Danijel Kovačec i u svakoj ruci nosi po dvije cijevi duljine po 15 metara, baš kao da je znao da im je to potrebno. A predsjednik DVD-a iz Donjih Zdjelica obečao im je dvije cijevi po 15 metara i tako se evo ove večetri sakupilo 100 metara cijevi. Kad bi se bar stalno tako ispunjavale želje. A da nije to sve, predsjednik DVD-a Virje omogučio je i ove godine da se kod njih školuju nekolilko članova DVD-a Babotoka a nije to ni prva takova donacija. Skoro svi članovi školuju se ili idu na predavanje u Virje susjednu županiju iako imamo našu.To je već odavna tradicija koja se stalno obnaša još od osnutka DVD-a u Babotoku. Nakon govora gostiju završena je skupština a zatim pristupilo svečanoj večeri bolje rečeno svečanom gulašu koji su kuhali članovi udrure Bilogorska sela, Najbolji gulaš u okolini. Sviralo se i plesalo uz Stare staze do jutarnjih sati. Ovim putem se zahvaljuju svima donatorina,a da dobili su i za poklon EU zastavu.

Image and video hosting by TinyPic

13.02.2016. ...10:04 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PROJEKT SANACIJE I REKONSTRUKCIJE VATROGASNOG SPREMIŠTA
[ # ]

GLINA

Danas, 12. veljače 2016. godine, s početkom u 10:00 sati, u prostorijama Gradske uprave održana je prezentacija projekta sanacije i rekonstrukcije vatrogasnog spremišta DVD-a Glina. Uz gradonačelnika Stjepana Kostanjevića i njegove suradnike, prezentaciji su prisustvovali predstavnici DVD-a Glina, i pročelnica konzervatorskog odijela u Sisku. Ovo je projekt koji je od iznimne važnosti kako za rad DVD-a, tako i za sam Grad Glinu, istaknuo je gradonačelnik Stjepan Kostanjević. „Sanacijom i rekonstrukcijom vatrogasnog spremišta omogućit će se kvalitetniji i bolji rad DVD-u, a evo ovim putem još jednom koristim priliku da se zahvalim na svemu dobrome što DVD Glina radi za ovaj Grad, i želim im još puno sreće i uspjeha u daljnjem radu.“…. grad glina

Image and video hosting by TinyPic

12.02.2016. ...15:49 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NAJMANJE JEDNA OSOBA POGINULA U PADU KRANA
[ # ]

NEW YORK

U središtu Manhattna u New Yorku srušio se ogroman kran koji je usmrtio najmanje jednu osobu dok su dvije teško ozlijeđene prevezene u bolnicu. Nesreća se dogodila oko 8.25 sati po američkom vremenu u blizini Tribece. Kran je pao na nekoliko parkiranih automobila. Masivni crveni kran djelomično je pao i na jednu zgradu i zakačio dalekovode. - Pao je točno pred mojim prozorom. To je bio zaglušujući zvuk. Mogao sam osjetiti vibracije u zgradi - izjavio je jedan od stanovnika agenciji AP.

David Wichs (38) ubijen je dok je sjedio u svom parkiranom automobilu kada je na njegov auto pala dizalica sa visine od 60 metara na zemlju. Dizalica, koji se nalazi na 57 Worth Street u Tribeca, bila osigurana i spuštala se kako bi ju zaštitili od snježnog nevremenaa zbog čega je došlo do pada za sada nije poznat uzrok . Na mjesto događaja raspoređeno je 140 vatrogasaca FDNY i EMS-a te je upućeno 376 bagera radi raščišćavanja. Ima dojava da curi plin. Inače u New Yorku jsu sniježni i vjetroviti uvjeti.…. pročitaj više


Image and video hosting by TinyPic

06.02.2016. ...07:57 [ Komentari (0) ] Isprintaj

STOŽER ZAŠTITE I SPAŠAVANJA MEĐIMURSKE ŽUPANIJE DONIO NOVE SMJERNICE I PLAN RAZVOJA
[ # ]

ČAKOVEC

Prošle je godine odrađivano niz aktivnosti koje su bile definirano Planom, a na sreću nije bilo većih potreba za intervencijama na terenu, za razliku od 2014. kada se naš kraj boravio s poplavama, ukratko je zaključeno na 5. sjednici Stožera zaštite i spašavanja Međimurske županije, kojoj su predsjedali zamjenik župana, ujedno i načelnik Stožera Zoran Vidović, pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Čakovec Ladislav Söke, te stručni suradnik za poslove županijskih tijela i zaštite i spašavanja Alan Resman. Prema prvoj točki dnevnog reda, napravljena je detaljna analiza stanja sustava zaštite i spašavanja u Međimurskoj županiji u 2015. godini koja je za našu županiju bila relativno mirna u odnosu na prijašnju. „Stožer je u cijelom tom periodu ispunio svoju svrhu, te dokazao da je spreman na sve eventualne ugroze sigurnosti“, rekao je Vidović dajući svoje viđenje rada Stožera u proteklom razdoblju.
Image and video hosting by TinyPic
Daljnjom je raspravom dotaknuta tema migranata koji su u našoj županiji dobro organiziranim tranzitom prevezeni do granice sa Slovenijom gdje su nastavili svoj put, čime se dokazala i spremnost službi na hitnu reakciju. Na dnevnom redu se našao i prijedlog smjernica za organizaciju i razvoj sustava civilne zaštite na području županije za razdoblje 2016. – 2019. godine, koji se donosi svake četiri godine, a obuhvaća mjere i aktivnosti kojima se sudionici usmjeravaju kako postupati i kako preventivno djelovati da ne bi došlo do većih posljedica u situacijama opasnosti. Novost je uvođenje osobe koordinatora na lokaciji koju će načelnik Stožera, temeljem odluke Stožera, imenovati da bude na određenoj lokaciji u situaciji kad negdje nastane veća nesreća. Također, izglasan je i prijedlog Plana razvoja sustava civilne zaštite na području Međimurske županije za 2016., kojim se definiraju aktivnosti, sudionici, te financijska konstrukcija za naredne tri godine. Zaključeno je kako je potrebno organizirati osposobljavanje Stožera civilne zaštite Međimurske županije u suradnji s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje.

Za provedbu pojedinih zadaća iz ovog Plana pokušat će se dobiti dodatna financijska sredstva apliciranjem projekata prema fondovima EU, u suradnji s udrugama civilnog društva i DUZS. Napomenuto je pritom kako postoji želja za modernizacijom opreme i cjelokupnog sustava obrane od poplava, ali i kako će se sukladno novom Zakonu o sustavu civilne zaštite, naziv Stožera prilagoditi odredbama te preimenovati u Stožer civilne zaštite Međimurske županije.…. e-međimurje

Image and video hosting by TinyPic

02.02.2016. ...15:37 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PEKLENIČKI VATROGASCI ODRŽALI 91. REDOVNU GODIŠNJU SKUPŠTINU
[ # ]

PEKLENICA

U subotu 30. siječnja DVD Peklenica održao je svoju 91. redovnu godišnju skupštinu u dvorani Društvenog doma. Pred velikim brojem uzvanika i gostiju iz drugih vatrogasnih društava podneseno je detaljno izvješće Upravnog odbora i Zapovjedništva koje donosimo u cijelosti. DVD Peklenica ima ukupno 70 članova, od toga 5 bez temeljnog ispita, 17 sa temeljnim ispitom, to jest ispitani vatrogasac ili vatrogasac 1.klase, zatim 2 dočasnika, 4 dočasnika 1.klase, 2 vatrogasna časnika, 1 vatrogasnog časnika 1.klase, 7 veterana te 35 djece i mladeži.

U 2015. godini operativa je imala ukupno 34 radnih obaveza: vježbe, takmičenja, radne akcije, dežurstva, osiguranja te intervencije. Od preventivnih aktivnosti ističem akciju Vuzmenka 2015, intervencija nije bilo, a članovi DVD-a Peklenice u dva navrata su obišli prijavljene vuzmenke. Za vrijeme žetvene sezone provodili smo preventivnu akciju Žetva 2015. sukladno naputcima Vatrogasne zajednice Međimurske županije, te odluci Gradskog Vijeća, u to vrijeme organizirano je dežurstvo. Primijetili smo da su poljoprivrednici koji na našem području obavljaju žetvene radove dobro upoznati sa opasnostima od požara te da uglavnom posjeduju vatrogasne aparate za početno gašenje požara. Operativa je 2015. imala na sreću samo 3 intervencija, i to 1 požar otvorenog prostora, te 2. tehničke intervencije: kod jakog vjetra srušen dimnjak i oštećeno krovište, te srušeno stablo na objekat. Što se može reći da mještani djeluju preventivno. Također sudjelovali smo na javnoj vježbi „Markovo 2015“ u Selnici sa 5 člana zajedno sa DVD-ima sa područja grada i Javnom Vatrogasnom Postrojbom Čakovec, te na međunarodnoj javnoj vježbi „Mura 2015“ u organizaciji Državne Uprave za zaštitu i spašavanje i sudjelovali sa 8 članova: 7 markiranata i zapovjednikom sektora Mali Balaton. Već tradicionalno, i ove godine osiguravali smo sigurnost gradskog maratona to jest Utrke grada. Također, osiguravali smo i koncert Miroslava Škore u Murskom Središću.
Image and video hosting by TinyPic
Od opreme prošle godine nabavili smo muška i ženska svečana odjela za članove. Te smo od DVD-a Mursko Središće na poklon, povodom 90. godišnjice DVD-a, dobili par izolacionih aparata sa rezervnim spremnicima. Što im se i ovim putem zahvaljujemo! U mjesecu Travnju posjetili smo prijateljsko vatrogasno društvo u Austriji u Pernersdorfu gdje smo ugodno se iznenadili sa organiziranošću društva i opremljenosti tamošnjih DVD-a. Imali smo prilike pratiti opsežnu vatrogasnu vježbu koja je bila vrlo zanimljiva. Također su nam priredili kratke male izlete u obližnja mjesta te smo proveli nezaboravan vikend sa austrijskim vatrogasnim prijateljima. Natjecateljske aktivnosti su započete početkom svibnja. Županijsko natjecanje održano je 30.05 u Svetom Martinu na Muri. Sudjelovali smo sa dvije ekipe i to sa pomladak muški i ekipa pomladak žene. Ekipa pomladak muški postigli su 42. mjesto a pomladak žene prvo. Sa ekipama mladeži i podmladka bili na 17. Igrama vatrogasne mladeži u Žiškovcu gdje su sudjelovale 64 ekipe. DVD Peklenica nastupila je sa 6 ekipa. Pomladak žene 2 osvojile odlično 1. mjesto te 3. mjesto Mladež žene. Pomladak žene 1 i 3 osvojile su 4. I 9. Mjesto. Pomladak muški osvojili su 13. Mjesto te mladež muški 15. Mjesto. Svi su dobili za nagrađen trud medalje a i najmlađa sudionica natjecanja je dobila nagradu, naša Hana Vršić. …. pročitaj više

Image and video hosting by TinyPic

...10:02 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ODRŽANA REDOVNA IZVJEŠTAJNA SKUPŠTINA DVD-a MRACLIN
[ # ]

MRACLIN

Uz prisustvo puno članova i uglednih uzvanika u Društvenom domu je održana je 128. redovna izvještajna skupština DVD-a Mraclin, popularna Knajpa. U svojem početnom izlaganju predsjednik Darko Vukašinec pozdravio je sve prisutne goste i uzvanike. Iz Grada je došao gradonačelnik Dražen Barišić i zamjenik gradonačelnika Stjepan Kos. Dio službenih predstavnika vatrogasaca predvodio je u ime HVZ-e Mijo Brlečić i Čedomir Krizmanić kao izaslanik Upravnog odbora VZGVG-e. Izuzetno zadovoljstvo bilo je zapljeskati članovima DVD-a Mladost Kaštel-Sućurac, koji su došli u najjačem sastavu a predvodio ih je predsjednik gospodin Musinov. Predsjednik Vukašinec zaželio je brzo ozdravljenje njihovom članu koji nije mogao doći – Ivici Batini.

Pozdravljao je tada redom sva gostujuća vatrogasna društva i uzvanike: DVD Tugonica – Podgrađe kraj Marije Bistrice, DVD Okuje, DVD Mlaka, DVD Lomnica, DVD N. Čiče, DVD Kobilić, DVD Ribnica, DVD Gradići, DVD Lukavec, DVD S. Čiće, DVD Markuševec, DVD Strmec Bukevski, DVD Buševec, DVD Kuče, DVD Vukovina, DVD Velika Gorica, DVD Kosnica, DVD Cerovski Vrh, DVD Šiljakovina, DVD Velika Buna i DVD Lazina Čička, kuma zastave Mladena Galekovića, majku poginulog branitelja i člana Tomislava Hrkovca – Ljubicu Hrkovec , izaslanika Vatroprometa Željka Vučkovića, predsjednicu MO Mraclin Sandru Crnić, Plemenitu opčinu turopoljsku, NK Mraclin, KUD Dučec, Udrugu umirovljenika Mraclin, Klub veterana domovinskog rata Tomislav Hrkovec, HSS Mraclin, Lovačko društvo Jarebicu Mraclin, Plemenitu sučiju Mraclin, Streljačku udrugu Sokol Mraclin, Autoprijevoz Vlahovac, KOVA, Elektro-Kovačić, Bistro Calypso, Betonski proizvodi Braća Cvetnić i Pilana i proizvodnja Iličić.

Nakon predloženog dnevnog reda i plana rada pristupilo se je prihvaćanju istog pa su članovi radnog voditeljstva Zlatko Kovačić (predsjednik), Zvonimir Šafar i Ana Galeković, Matija Kos (zapisničar), Vlado Vinetić i Mario Cvetnić (voditelji zapisnika), Petar Krešimir Hubak i Nenad Kovačić (verifikaciona komisija) zauzeli svoja mjesta. Zlatko Kovačić se je zahvalio na povjerenju za vođenje sjednice te zamolio predsjednika da podnese izvješće o radu za proteklu 2015. godinu. Aktivnosti tijekom te godine bile su prema njegovim riječima obilne i raznolike a temeljile su se očuvanju života naših ljudi i materijalnih bogatstava kao prioritetnim zadaćama 128. godišnjeg društva. Iz tog proizlazi preventivno djelovanje, mnoge vježbe, održavanje sredstava, uključivanje što više djece i mladeži kroz iskustvo je sve to čime se danas društvo ponosi. U slijedu kronološkog prikaza navedene su mnoge aktivnosti koje možete čuti u zvučnom zapisu ovdje.
Image and video hosting by TinyPic
Zatim je blagajnik Željko Kovačić podnio izvješće o financijsko-materijalnom stanju koje je u pozitivi ali pretpostavlja da će nakon realizacije zacrtanih planova biti manje. Predsjednik Nadzornog odbora Vjekoslav Kovačić dao je pozitivno mišljenje za rad društva i zaključak da je sve vođeno po propisima. Nakon toga je predložio da se svakako izradi novi poligon i obavi dodatna obuka članova u rukovanju aparatima za gašenje prahom i ostalim sredstvima. Nikola Galeković i Željko Kovačić iznijeli su plan rada i financijski plan za 2016. godinu. Zlatko Kovačić zatim je napomenuo nekoliko detalja o načinu financiranja koje dolazi i od gospodarskih aktivnosti koje po njemu u ovoj godini trebaju biti veće. Zahvalio se na suradnji i posebnom prijateljstvu Mladosti iz Kaštel-Sućurca i podsjetio na nekoliko zanimljivih detalja iz tih vremena. Za govornicu je izašao njihov predsjednik Musinov i naveo sve članove jakog izaslanstva misleći pritom na veliki značaj ove suradnje i prijateljstva. Pristupilo se tada svečanom potpisivanju prvog dijela Povelje o suradnji i bratimljenju dvaju društava, DVD-a Mraclin i DVD-a Mladost iz Kaštel-Sućurca. Drugi dio će se 15.10. ove godine potpisati u Kaštel-Sućurcu.

U obraćanju gostiju svima su se zahvalili i sve najbolje u radu zaželjeli Željko Vučković, predsjednik DVD-a Tugonica – Podgrađe Stjepan Skuliber (prvi puta na skupštini), Mijo Brlečić, Čedomir Krizmanić i Sandra Crnić (domaćica doma i predsjednica MO). Zaželjela je društvu što manje intervencija te da ih maze dobri rezultati u svim natjecanjima. Bratimljenje sa prijateljskim DVD-om navela je kao lijepi čin na ponos cijelog sela.Član društva i zamjenik gradonačelnika profesor Stjepan Kos sve je pozdravio i rekao kako se nada da će 2016. godina biti bez poplava i sa čim manje intervencija. Zahvalio je predsjedniku Darku Vukašincu na upornosti jer je i to bio jedan od razloga da su se neke stvari realizirale. Siguran je da će u zajedničkoj suradnji s gradonačelnikom obaviti navedene radove koji su planirani. U svojoj kolekciji ima dosta filmova o DVD-u a u nekima je jasno prikazana suradnja i dio radova s DVD-om iz Kaštel-Sućurca.Završnu riječ gostiju imao je gradonačelnik i saborski zastupnik Dražen Barišić. Posebno je naglasio ulogu zamjenika i prijatelja gospodina Stjepana Kosa jer je siguran da će se preko komunikacije preko njega riješiti svi problemi i planovi. Sve razine društvenog rada oni pokrivaju i generacijski i prema interesu svakog od njih. Bratimljenje sa društvom iz Kaštel-Sućurca, događaj je kojem je svakako htio prisustvovati i dati određenu čast Grada za 40 – godišnju suradnju.

Nakon toga dodijeljene su zahvale i priznanja članovima društva za deset godina (Stjepan Galeković, Dominik Kos, Sara Gerić, Mihael Cvetnić), dvadeset godina (Ivan Vlahovac, Pavao Krešimir Hubak), trideset godina (Tomislav Vinetić, Dubravko Matanović, Mario Cvetnić, Stjepan Premuž, Denis Galeković), četrdeset godina (Mijo Cvetnić, Tihomir Hubak, Krešimir Kos, Franjo Galeković, Davor Galeković, Marija Galekovic, Verica ?, Liljana Marinčić, Branka Križanić, Gordana Kovačić – Hubak, Dunja Vukašinec, Ljubica Posavec, Ljerka Galeković) za poseban doprinos (Stjepan Kos, Marko Kos, Ivan Vukašinec).Nakon čestitke svima koji su dobili zaslužena priznanja i zahvale na sudjelovanju, gosti i članovi društva su pozvani na domjenak i druženje koje je do ranih jutarnjih sati potrajalo uz Tamburaški sastav Fakini.…. velikagorica.com

Image and video hosting by TinyPic

01.02.2016. ...15:25 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters