|
TORTA OD NARANČE S KREMOM OD SIRA
Ovaj je kolačić trebao biti moja ulaznica za igru Ajme, koliko nas je. Najprije sam čekala kraj mjeseca, a onda zbog tehničih problema post nije bilo moguće napisati/objaviti i ništa od toga. No nema veze, bolje ikad nego nikad. Talijani bi rekli Chi fa tardi, male alloggia. Doslovno, tko zakasni, loš smještaj nađe. Znate ono, dođete u kamp prekasno, sva dobra mjesta su zauzeta pa razapnete šator na neravnoj podlozi uz glavnu cestu. Ja ipak nekako mislim da za poslasticu nikada nije kasno. Dobro poznata i nepogrešiva kombinacija čokolade i naranče uz kremicu od sira i slatkog vrhnja.
Tortica (kalup promjera 20 cm):
1 cijela naranča
2 žutanjka
2 bjelanjka
1 cijelo jaje
150 g šećera u prahu
125 g mljevenih badema
75 g rastopljene čokolade
Krema od sira:
150 ml slatkog vrhnja
150 g krem sira
25 g šećera u prahu
2 žlice marmelade od naranče
Priprema:
Naranču dobro operite, stavite je u lončić, prekrijte vodom i kuhajte oko 1 h, dok ne omekša. Zatim je ocijedite i ostavite da se ohladi. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Dva žutanjka i jedno cijelo jaje kuhajte sa šećerom na pari desetak minuta stalno miješajući, dok se smjesa ne zgusne. Ostavite da se ohladi i dalje povremeno miješajući. Naranču narežite na manje komade pa u multipraktiku napravite pire. Dodajte smjesi od jaja i šećera. Zatim dodajte mljevene bademe te otopljenu čokoladu i sve promiješajte. Od bjelanjaka istucite snijeg te ga žlicom umiješajte u prvu smjesu. Kalup obložite masnim papirom, rubove namažite maslacem te ulijte smjesu. Pecite oko 45 minuta. Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi. Sada pripremite kremu od sira. Od slatkog vrhnja istucite šlag. U drugoj posudi miksajte sir, šećer i marmeladu dok smjesa ne postane kremasta. Na kraju u nju umiješajte šlag i ostavite u hladnjaku. Tortu poslužite na sobnoj temperaturi uz žlicu-dvije hladne kreme. Uživajte!
02.03.2010. u 13:01 |
9 Komentara |
Print |
# |
^ |
Komentari da/ne?
|
|
|
|
|
|