FALAFEL



Prvi put sam ga probala u Parizu i, premda mi sve skupa nije izgledalo obećavajuće, a nisam baš ni znala što jedem, oduševila sam se! Falafel je jelo s istočne obale Mediterana, posebno popularno u Izraelu i Libanonu. Lepinja se puni prženim kuglicama od slanutka, povrćem i umakom od jogurta.

Kuglice od slanutka:
400 g kuhanog slanutka
4 žlice krušnih mrvica
4 žlice brašna
1 žličica praška za pecivo
3 režnja češnjaka
pola glavice luka
1 žlica sezama
sol, papar, peršin
ulje za prženje

Prilozi:
mini rajčice
mladi luk
crveno zelje
patlidžan (pečen u pećnici, oguljen i narezan na šnitice)

Umak od jogurta:

2 dl jogurta
2 režnja češnjaka
peršin

Priprema:
Slanutak miksajte u mutipraktiku s češnjakom, lukom, začinima. Zatim dodajte sezam, brašno, prašak za pecivo i krušne mrvice i umijesite kuglu. Stavite je u hladnjak na pola sata. U tavi ugrijte ulje, oblikujte kuglice veličine oraha i pržite ih dok ne porumene. Kuglice stavljajte na papirnati ručnik da se ocijedi višak masnoće. Umak od jogurta pripremite ovako: sitno nasjeckate peršin i češnjak te ih dodajte u jogurt i pomiješajte. Povrće narežite, rajčice na četvrtine, luk na manje komadiće, zelje narežite na sitno, a patlidžan na šnitice. Uzmite lepinju
i zarežite je. U svaku lepinju stavite 4-5 kuglica od slanutka, povrća po želji i dodajte umaka od jogurta. Lagani i fini ručak!


22.11.2009. u 21:34 | 7 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?


<< Arhiva >>