uskoplje

25.10.2010., ponedjeljak

Prvo proljeće u kulturnoj ponudi središnje Bosne

ODJECI USKOPALJSKIH JESENI: Nema tome dugo kako smo pisali o slaboj promociji Uskopaljskih jeseni u domaćoj i inozemnoj javnosti, a sada, evo, ipak biva objavljeno nekoliko napisa o njima. Kao da žele opovrgnuti naše tvrdnje. I neka, radosni smo zbog toga. Pročitajte što o UJ piše Večernjak:


Svečanim mimohodom 12 kulturno-umjetničkih društava iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske gradskim ulicama Uskoplja jučer je završena tradicionalna 14. po redu kulturni manifestacija Uskopaljske jeseni.

Sedmodnevni program
Bogat sedmodnevni program građanima Uskoplja i susjednih općina ponudio je širok spektar kulturnih manifestacija satkanih od promocije knjiga, kazališnih predstava, igranog i dokumentarnog filma, učeničkih radova, glazbenih i plesnim nastupa i slično. Kroz manifestaciju Uskopaljske jeseni, koju organiziraju članovi uskopaljske podružnice HKD-a Napredak, napravljen je kulturni presjek svih kulturnih potencijala s kojima ova općina raspolaže. U svom rodnom mjestu predstavio se najplodniji i najnagrađivaniji hrvatski književnik Josip Mlakić sa svojim posljednjim romanom "Ljudi koji su sadili drveće" i koji se već nalazi u konkurenciji za dobivanje ugledne književne nagrade 'Ksaver Šandor Gjalski', koji je ovaj pisac s nekoliko ranijih svojih uradaka već nekoliko puta i osvajao.
Vođeni željom, kako nam je kazao predsjednik uskopaljske podružnice HKD-a Napredak dr. Tvrtko Krajina, da ova kulturna manifestacija bude svojevrsna prezentacija kulturnih zbivanja koji su ponikli u uskopaljskom kraju, kroz sedam dana prilika je dana i mladima, odnosno domaćim nadama. Tako su se tijekom proteklih sedam dana mogli vidjeti i nastupi dječjih zborova, kulturno-umjetničkih društava, amaterskog kazališta...

Međunarodni karakter
A kako se ne bi zatvorili strogo u svoj kulturni kotar, organizatori Uskopaljskih jeseni gostoprimljivo su otvorili svoja vrata i drugim sadržajima iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i cijele regije. Promocija filma Rajka Grlića "Neka ostane među nama", Branka Ištvančića "Duh u Močvari", dokumentarnog filma "Let iznad minskog polja" koji je napravila produkcijska kuća Kadar iz Širokog Brijega, promocija knjige "Bleiburg" don Ante Jelića i nastup KUD iz Slavonskog Broda, Omiša i Sinja, najbolji je dokaz da Uskopaljske jeseni imaju intenciju prerasti u ozbiljan regionalni kulturni događaj.

U brojkama
Više od pet tisuća posjetitelja i oko tisuću sudionika
 
Tijekom manifestacije Uskopaljske jeseni nastupilo je blizu tisuću sudionika, koju je pratilo više od pet tisuća posjetitelja. Tako ova manifestacija spada među kulturne raritete u Bosni i Hercegovini. Program je otvoren u nedjelju u Centru za obrazovanje i kulturu HKD-a Napredak Uskoplje.

|VL|HB.org|

- 12:00 - Komentari (19) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< listopad, 2010 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Opis bloga

Linkovi

Lektira