uskoplje

23.09.2010., četvrtak

Što su Krišto i Raguž bez brkova?

Pomislite samo da na stranicama, recimo Izbornog povjerenstva BiH, kao u našem slučaju, umjesto Bosanska Gradiška / Gradiška ili Bosanski Novi / Novi Grad stoji samo Bosanska Gradiška ili samo Bosanski Novi, kako bi reagirale srpske stranke i politički predstavnici Srba u BiH?
Pomislite samo da se na tim istim stranicama pojavi suprotan primjer, kako bi reagirao Željko Komšić i drugi predstavnici bošnjačkog naroda?


Prije desetak dana objavili smo post o činjenici da Državno izborno povjerenstvo BiH, i to ne prvi put, koristeći nepostojeće ime "Gornji Vakuf" za naš grad i općinu, na najgrublji način krši odredbe pozitivnih propisa i zakona BiH. Riječ je o neprikrivenoj pristranosti, o potihom guranju jednoga imena, potajnom promoviranju interesa jednoga naroda na uštrb interesa drugoga naroda i u ovom slučaju, na uštrb interesa države BiH.
Mi smo na ovom blogu skromnim postom ukazali na ovu zloupotrebu, koja je sve prije nego slučajna, nadajući se da će zbog ovoga - a ime našega grada i općine za Hrvate Uskoplja jest prvorazredno političko pitanje - reagirati neka od političkih stranaka, koje se, u ovo predizborno vrijeme, diče svojom snagom i vjernošću svojim biračima. Na žalost, to se nije dogodilo!
Da bi su vjerovalo u snagu, ona ne smije biti selektivna, ako se trsi štiti interese Hrvata u BiH, ona mora zaštiti ponajprije interes svojih najmanjih i naizgled najbeznačajnijih članova: i onog pastira na Blidinju, i onog postolara u Goraždu, i trapističkog redovnika u Banjoj Luci, i povratnika koji čisti derventske ulice, da bi se pokazala snaga zajedništva, ta snaga mora zaštititi pravo i najmanjeg dijela tog zajedništva od protuzakonitih ponašanja pogotovo državnih institucija. Snaga Hrvata mjeri se položajem onog najmanjeg i najugroženijeg među nama.
Pomislite samo da na stranicama, recimo Izbornog povjerenstva BiH kao u našem slučaju, umjesto Bosanska Gradiška / Gradiška ili Bosanski Novi / Novi Grad stoji samo Bosanska Gradiška ili samo Bosanski Novi, kako bi reagirale srpske stranke i politički predstavnici Srba u BiH?
Pomislite samo da se na tim istim stranicama pojavi suprotan primjer, kako bi reagirao Željko Komšić i drugi predstavnici bošnjačkog naroda?
Za razliku od njih "snaga u koju vjerujemo" i "snaga zajedništva" pokazuju svoje mišiće na plakatima suprotne strane, svoju kreativnost realiziraju u crtanju brkova predsjedničkom kandidatu suprotne strane, a pri tome se diče političkim akademijama, a iz njihova svakodnevnog ponašanja i, na kraju, odnosa prema pitanju imena našeg grada i općine, vidljivo je da nisu apsolvirali ni abecedu političkog djelovanja.
I tako pored njih, razapetih između prizemnog crtanja brkova Ragužu i Krištinoj i intelektualističke onanije zvane politička akdemija, promiču prava životna pitanja zbog kojih bi oni trebali i postojati, dotle im Željko Komšić na glasovima Hrvata Donjeg Vakufa, Prnjavora i Kalesije (tu je održao predizborne skupove!), odnosi izbore, a Milorad Dodik izrasta u "oca nacije".
Sve do novih izbora, koji će, baš poput ovih, biti povijesni.
- 09:40 - Komentari (40) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< rujan, 2010 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Opis bloga

Linkovi

Lektira