uskoplje

08.10.2008., srijeda

Red đakonata bogoslovu Davoru Topiću

Svečano je bilo na spomendan sv Jeronima u Skopaljskoj Gračanici...


Pobožno, svečano i radosno bilo je 30. rujna, na spomendan sv. Jeronima, u župi Srca Marijina u Skopaljskoj Gračanici, kada je mons. Pero Sudar, pomoćni biskup vrhbosanski, podijelio red đakonata bogoslovu Davoru Topiću.
Uz prelijepo vrijeme i nazočnost trideset i pet svećenika, lijepog broja časnih sestara, bogoslova i sjemeništaraca, vjerni puk uskopaljske doline svjedočio je stupanju na njivu Gospodnju još jednog radnika.

Početak priprave za jubilej 100 godina župe



Pozdravljajući biskupa i sve nazočne župnik vlč. Tadija Ivoš je rekao kako je slavlje đakonskog ređenja upravo na spomendan sv. Jerke, koji je drugotni patron ove župe, početak trogodišnje priprave za proslavu jubileja stotinu godina postojanja ove župe. Prema njegovim riječima sve je to znakovito jer je biskup prvi župnik u svakoj župi a svećenici su samo njegova produžena ruka.
Vodeći u Misno slavlje biskup Sudar je istakao uzvišenost svećeničkog poziva čiji je prvi stupanj đakonat.
„Đakon, svećenik, biskup – je osoba koju Bog poziva i pripušta u nevjerojatnu svoju blizinu, da mu služi i naviješta Njegovo kraljevstvo“,
rekao je Biskup istaknuvši kako je to izraz Božje blizine i ljubavi prema Njegovu narodu.
„I ovaj danas čin jest izraz Božje brige za Vrhbosansku nadbiskupiju, za Božji narod ovdje“,
naglasio je mons. Sudar.
Nakon Evanđelja uslijedilo je predstavljanje kandidata za đakonat. Inače, ta je uloga privilegirana rektoru bogoslovije, no budući da je Davor dio školovanja proveo izvan Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa, generalni vikar preč. Luka Tunjić je predstavio kandidata izrazivši jamstvo o prikladnosti istoga.

Bog izabire i čini dostojnim one koje On želi



U misnoj homiliji Biskup je govorio o značaju i dužnostima onih koji se upuste u avanturu svećeničkog poziva. Sukladno liturgijskom spomenu na prevoditelja Biblije na latinski – sv. Jeronima i godini sv. Pavla, kao crvena nit u biskupovoj propovijedi se provlačila tema Riječi Božje kao one koja nadahnjuje i daje snagu za crkveno djelovanje.
„Božji narod svaki put kad se okuplja oko stola Gospodnjega da sluša i prima Riječ Božju na simboličan ali stvaran način se vraća na početka Crkve te istovremeno participira i anticipira tj. sudjeluje u nečemu što ga u budućnosti čeka. Na svoj način sudjeluje na ostvarenju Kraljevstava Božjega“,
rekao je na mons. Sudar istaknuvši ulogu đakona koje su apostoli izabrali kako bi im pomagali u brizi za „one koji sami sebi ne mogu priskrbiti za svagdašnji život“. To je, kako je protumačio Biskup, od očetka bila dvostruka briga Crkve: naviještanje Kraljevstava Božjega i djelotvorna ljubav koje zajedno čine vjerodostojnu cjelinu. „Bog, kako ga je živio i pokazao Isus Krist, jest Onaj koji voli čovjeka u puni ni njegove stvarnosti. Vršiti ovu dvostruku službu jest i danas poziv đakona: pomagati svećenicima, biskupima, da ne zaborave ovu važnu ulogu Crkve – služiti djelatnom ljubavlju“, naglasio je mons. Sudar i u nastavku ocrtao dramu čovjekova iskustva prema kojoj je služenje Bogu velika čast ali istovremeno teška i zahtjevna obveza koju čovjek svojim snagama ne bi mogao ostvariti niti je nje dostojan. Govoreći o načinu Božjeg izabranja Biskup je rekao kako to izmiče našoj mudrosti.
„Bog ima nekakva svoja pravila. Ali oni koje On izabere, po sebi, nisu ništa posebno bolji od onih koje nije pozvao, kao što ni mi kršćani nismo po sebi bolji od drugih ljudi. Dapače, ponekad i gori. No, Bog izabire i čini dostojnim one koje On želi. Stoga se takvi moraju hraniti snagom koja dolazi od Njega. Zato sv. Pavao i poziva svoga učenika Timoteja: 'Produbljuj Božju riječ!'“,
rekao je biskup Sudar ističući kako će onaj koji se nadahnjuje Riječju naći odgovore na pitanje: Zašto!?, koje se toliko puta ostavlja svakom čovjeku a napose đakonu-svećeniku-biskupu. Završavajući homiliju Pomoćni vrhbosanski biskup je ređeniku Davoru zaželio da upravo u Riječi Božjoj traži svoju uporišnu točku. „Nek ti Isus bude učitelj i pratitelj. On te nikada – pa ni onda kada ti samog sebe odbaciš – ne će odbaciti. Tu leži tvoja snaga ali o obveza da ni ti sebe ne odbaciš, nego se prihvaćaš onakvim kakav jesi. Iz te perspektive ćeš moći biti onakav kakvog te Isus želi. Samo takav ćeš uspješno i radosno živjeti poziv na koji si pozvan“, kazao je Biskup.
Na koncu Mise svima je zahvalio župni vikar vlč. Ilija Ivoš istaknuvši kako narod ove župe voli Crkvu i svećenika.
„Da nije tako ne bi ova župa imala 8 živućih svećenika, 12 časnih sestara, 5 bogoslova i 5 sjemeništaraca“,
rekao je vlč. Ilija.

Nova kap u sveopćoj suši redovničkih i svećeničkih zvanja



Završavajući Euharistijsko slavlje Biskup je čestitao vlč. Davoru, njegovim roditeljima i cijeloj župnoj zajednici.
„Kao što seljaci-poljoprivrednici, kad dugo nema kiše a onda padne, zahvaljuju Bogu, tako i mi – u ovoj sveopćoj suši redovničkih i svećeničkih zvanja slavimo Boga zahvaljujući mu“,
rekao je mons. Sudar.
Nakon čestitanja u crkvi i suncem obasjanom i lijepo uređenom crkvenom dvorištu, uslijedio je ručak u župnoj dvorani. Uz lijepo druženje, kako to obično biva kada se ovakvim povodom okupe svećenici, „pali“ su i govori podrške, čestitanja i nagovještaja stvarnosti koja očekuje novozaređenoga. Sve je bilo začinjeno pjesmom i prigodnom šalom.
Govoreći o važnosti ovog dana vlč. Davor je kazao kako ga promatra kroz prizmu značenja biti reda đakonata i uloge Riječi Božje u njemu.
„Ovo je ujedno i poruka obiteljima da treba osluškivati Božji glas; da obitelji trebaju surađivati s Bogom – osobito roditelji – kako bi onda i iz njih netko bio glasnik Božje ljubavi“,
rekao je đakon Davor.
Cjelokupan događaj je bio duhovno osvježenje za župu koja je nekoć sv. Jeronima – u narodu od milja zvanog sv. Jerko – slavila kao svoj prvotni patron. Neki su u ovome pročitali kako je to poziv da se sv. Jerko ponovno vrati na mjesto koje mu u ovoj župi pripada.
(Katolički tjednik)

- 23:50 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< listopad, 2008 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Opis bloga

Linkovi

Lektira