uskoplje

07.10.2008., utorak

Svjedočenje Zdravka Batinića odgođeno do daljnjeg

Iskaz Zdravka Batinića kojeg je obrana bivšeg premijera Herceg Bosne Jadranka Prlića pozvala da svjedoči o događajima u Uskoplju odložen do daljnjeg pošto tužitelju nije dostavljen adekvatan sažetak njegovog svjedočenja


Iskaz Zdravka Batinića, kojeg je obrana bivšeg premijera Herceg Bosne Jadranka Prlića pozvala u Hag da ovog tjedna svjedoči o događajima u Uskoplju, zbog "proceduralnih" je problema odložen do daljnjeg. Svjedok će se, po odluci vijeća koje vodi postupak protiv šestorice bivših čelnika herceg-bosanskih Hrvata, u Hag vratiti nakon što obrana dostavi tužitelju detaljan sažetak njegovog iskaza kako je to, inače, predviđeno pravilima.
Batinić, bivši zapovjednik HVO u Uskoplju je, inače, u Hag doputovao prošlog petka i sve je bilo spremno za njegovo svjedočenje, međutim prije nego što je ušao u sudnicu sudac Antonetti je saopćio odluku vijeća da će Prlićeva obrana za njegovo ispitivanje imati na raspolaganju samo dva umjesto planirana četiri sata.
Prlićeva obrana je ovim skraćivanjem vremena kažnjena zato što tužitelju nije dostavljen adekvatan sažetak svjedokovog iskaza kako joj je prošlog tjedna bilo naloženo. Tužiteljstvo se, naime, u nekoliko navrata žalilo da obrana ne dostavlja detaljne sažetke iskaza svojih svjedoka. U konkretnom slučaju je zatraženo da se zbog nedovoljnih informacija, koje su uz to tužiteljstvu dostavljene u zadnji trenutak, Batinić izbriše s popisa svjedoka Prlićeve obrane.
Prlićev branitelj Michael Karnavas je na ovakvu odluku Pretresnog vijeća burno reagirao, tvrdeći da su njome ugrožena prava optuženog. Nakon što se konzultirao sa svojim branjenikom, branitelj je odustao od "ponuđenog" dvosatnog ispitivanja i obavezao se da će u najskorije vrijeme poslati tužitelju detaljan sažetak svjedokovog iskaza.
Vijeće je konstatiralo da će konačnu odluku o vremenu koje će obrana imati na raspolaganju za glavno ispitivanja Batinića donijeti naknadno, u zavisnosti od informacija navedenih u novom, detaljnijem sažetku svjedokovog iskaza.
Pošto je jedini svjedok planiran za ovaj tjedan jučer vraćen kući suđenje šestorici bivših čelnika Herceg Bosne je prekinuto do narednog ponedjeljka, kada će obrana Jadranka Prlića izvesti svog novog svjedoka. (ICTY)

- 14:30 - Komentari (32) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< listopad, 2008 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Opis bloga

Linkovi

Lektira