uskoplje

03.09.2008., srijeda

Mučenja u zloglasnim logorima Armije BiH

Sa suđenja za zločine počinjene nad bugojanskim Hrvatima...


Dvojica svjedoka Tužiteljstva, bivši pripadnici jedinica Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), ispričali su kako su se predali Armiji BiH u srpnju 1993. nakon “sporazuma o bezuvjetnoj predaji” između zapovjednika Stipice Zelića i četvrtooptuženog Senada Dautovića, javlja BIRN - Justice Report.
Slaven Brajković bio je u grupi koja se predala krajem srpnja 1993. godine, nakon čega je prvo zatočen u Salon namještaja.
“U podrumu salona nalazilo se oko 50 ili 100 ljudi. Nismo saslušavani, ali su neke dečke izvodili i tukli. Josip Čubalo i Stipica Zelić su tučeni - kad su se vratili, bili su slomljeni od batina. To su sve radili pripadnici Brigadne policije Armije RBiH”,
kazao je Brajković.
Nisvet Gasal, Musajb Kukavica, Enes Handžić i Senad Dautović optuženi su za zločine nad civilima Hrvatima koji su tijekom 1993. i 1994. bili zatočeni u garažama u Bugojnu, Salonu namještaja i logoru na stadionu “Iskra”.
Tužiteljstvo tereti Gasala i Kukavicu kao odgovorne za funkcioniranje logora “Iskra”, dok se Enes Handžić, bivši pomoćnik komandanta za bezbjednost 307. brigade Armije RBiH, i Senad Dautović, bivši član objedinjene komande Armije RBiH za Bugojno, terete za učešće u planiranju i zarobljavanju civila u tom gradu.
Brajković je posvjedočio da je u rujnu 1993. prebačen na stadion “Iskra”, te se osvrnuo na teške uvjete u logoru, u kojem je ostao do ožujka 1994. godine.
“Na stadionu je bilo redovnih prozivki ujutro, ali i prozivanja kada su vodili da tuku. Nikada nisam vidio tko to proziva, ali ljudi koji su odlazili, vraćali bi se slomljeni. Neki koji su prozvani, nisu se nikada ni vratili, kao, recimo, Zoran Galić”,
prisjetio se Brajković.
Prema iskazu svjedoka Brajkovića, Gasala je “viđao u logoru, kao i Kukavicu”, i s vremenom se “situacija u logoru popravljala, kako se bližio kraj rata i manje su bile tenzije”.
Drugi svjedok Tužiteljstva, Ilija Udovičić, također se prisjetio teških uvjeta koji su vladali u logoru “Iskra”.
“Dana 29. studenog 1993. godine, po mene je u sobu u logoru došao Ajkunić Ibrahim, čuvar u logoru i tada brigadni policajac, i izveo me na tuču. Bilo je još oko pet ili šest vojnika koji su me tukli po rukama i tijelu. I danas imam posljedice od toga dana”,
izjavio je Udovičić.
Optuženi Gasal i Kukavica su iznijeli molbu Sudskom vijeću da budu premješteni iz Kazneno-popravnog doma Tuzla, gdje se nalaze u pritvoru, u istu pritvorsku jedinicu u Sarajevu, “kako bi bili bliže Sudu”, jer ih, kako su kazali, “vožnja iz Tuzle iscrpi pred ročišta”.
Sud će odluku donijeti naknadno.
Nastavak suđenja je 5. rujna.

- 23:00 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< rujan, 2008 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Opis bloga

Linkovi

Lektira