uskoplje

30.10.2004., subota

Studentarija

Promicanje i zastita interesa i prava studenata, čuvanje, promicanje i sirenje hrvatske kulture i duhovnosti ovoga kraja i uopće, odgojno-obrazovni rad (predavanja, tečajevi, repeticije i sl.), pomoć i stipendiranje studenata, uspostavljanje suradnje s institucijama vlasti i lokalne uprave, udrugama, svima drugim udrugama i institucijama koji mogu pomoći ostvarenju ciljeva Udruge, suradnja s ovakvim i sličnim udrugama”Tako glasi Članak 6. Statuta Udruge hrvatskih studenata Uskoplja osnovane u Uskoplju 19. kolovoza 2004. godine, u kojemu su sadržana programska načela i ciljevi zbog kojih je ova Udruga i osnovana. Svojim osnutkom udruga uskopaljskih studenata pridružila se je šturom popisu udruga iz Uskoplja koje često volimo zvati nevladinim, a koje su, opet, osnovni nosioci ideje civilnog društva. Značaj ovakvih udruga u razvijenom svijetu danas je izuzetno velik, a tradicija duga, pa se tako, pola u šali, pola u zbilji zna reći da je svaki Englez predsjednik jedne, a član još nekoliko udruga ili klubova.
Značaj ovih udruga za razvoj društva u cjelini uvidjeli su i naši susjedi, pa tako u BiH danas djeluje preko 600 nevladinih udruga. Bh Hrvatima je, za razliku od Srba i Muslimana, značaj nevladinih udruga ostao, čini se, nepoznat, a kako je u drugim hrvatskim sredinama u BiH, tako je, nažalost, i u Uskoplju. Uskopljani su, čini se, jako marljivi kada je potrebno osnovati neku udrugu, no, kada na red dođu akcije, koje, dakako, zahtijevaju mnogo rada i odricanja, entuzijazam naglo splasne, a pograbljene funkcije još neko vrijeme ostaju krasiti zlatne epolete naših zaslužnih sugrađana.
Tko se još uopće sjeća udruge Ranjeno Uskoplje, tko uopće zna da je u Uskoplju nekad osnovan Klub hrvatskih intelektualaca, a tko je čuo da je i neka udruga koja okuplja Uskopljane izvan Uskoplja, poput one pompozno najavljivane zagrebačke udruge, organizirala i sprovela bilo kakvu akciju?
Izuzetak su podružnica Napretka, mada se njen rad, donekle s pravom, može označiti kampanjskim i, osobito, Hrvatska uzdanica, koja je, između ostalih, na polju izdavaštva učinila ono što do sada nitko u Uskoplju, a i šire nije učinio. Vrijeme koje je pred nama odredit će u koju će se skupinu Udrugâ svrstati studentska udruga. Vjerujem da će, s obzirom na karakteristike populacije koju zastupa, ova Udruga zauzeti mjesto među aktivnim Udrugama i, čak štoviše, da će i sve druge oko sebe učiniti aktivnijima.

Na kraju, spomenimo i to, da se o Udruzi hrvatskih studenata Uskoplja više može pročitati na studentarija(a: Mario Juričević)

- 08:13 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

  listopad, 2004 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Opis bloga

Linkovi

Lektira