< | studeni, 2018 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Kad te, ovako ka mene, svako malo, ka Jeremiju iz „Alan Forda“ uvati koja monada ča ti smanji radijus kretanja na oni od hokejaškoga golmana, ne ostaje ti puno izbora Pogotovo ako moraš odradit obećanje ča si ga da svojin curama, koje su u podsjećanjima na to diskretne ka mlade čimavice: „Kad ćeš napravit onu vruću čikolatu ča si nan obeća?“ Bija san je jedan put učinija, po ovome ricetu, ali me oni odozdala stalno oni bada perunon pa san malo priominija ricetu, meknija san čikolatu vulgaris, to ka onu običnu mliječnu, i doda malo cimeta pa se mojin prinčipesan nija baš svidilo. Ovi put nisan tija ništa riskirat ... uzeja san „Dorinu“ od 20 deki za kuvanje, i sve uspija nabavit osin toga #$%& „zvjezdanog anisa“ ... who cares! Naravno, udrija san duplu dozu, jer nas je troje, a nećemo sad mumat čikolatu za stolon a da nas šura (brat od žene, za sjevernjake) samo gleda. Zato je bila dupla doza i četri čikare ... ... a najveća nagrada mi je bila ča su nji dvi zamalo, skoro, uzele kruva pa pomazale čikaru a na moje pitanje „Oću li je učinit opet?“ Vinka je odgovorila samo ginganjen glave gori doli. Jer jon je kučerin (žličica, za sjevernjake) još bija u justima. ka predmet oblizivanja i čišćenja zadnji ostataka čikolate po čikari. Kad san već saša doli, zamolija san moje cure da mi pomožedu donit materijal ... začas su dva mixera bila na stolu ... ulje, jaja, zeru papra, sok od po limuna, soli, senfa ... i nakon malo reklama iz našega studija ... bila je gotova „majoneza ala Dine“ koju san davno prvi put učinija ... ... po uputama moga pokojnoga pape Dinka. Nima tu nikakovoga posebnoga riceta. U posudu se meknu žumanca. Najčešće dva, jerbo mi je to dosta za onu veliku bocu (ka od meda!) napunit. Bilance odložite u posebnu posudu, vidićete kasnije zašto Koliko žumanci, toliko kučerini senfa, ka i limunova soka. Samo malo popaprit, i posolit po želji. Naoružat se strpljenjen, jer sad dolazi najdosadniji dil posla ... mikser radi, a u smjesu lagano dodajite ulje. Suncokretovo, jer san prova jedan put sa maslinovin pa mi grubo vonja (miriše, za sjevernjake). U spomenutu dozu gre cca po litre ulja. Lagano dodavat, neka ulje gre samo malo brže nego kap-po-kap ... uz stalni rad miksera, ponekad pristat dodavat uje, ali mikser mora udarnički radit ... Neka vas ne pripadne ča je smjesa ispočetka malo ka ritka, do kraja će se stvdrnit, nima straja Nakon ča ste zadovoljni količinon, ka i tvrdoćon smjese, ostavite mikser da i dalje miša, a vi se pribacite (valjda jemate i pomoćni mikser!) na ono bilance ča san reka da odložite u drugi sud. Dodajte malo soli, i otucite da bude tvrdi snig. Udunite napokon oni mikser ča miša glavnu smjesu, moajte ga da odmori i da se malo oladi ... i dodajte je u otučeno bilance, da ne rečen snig, dobro promišajte vrljačon (kuhačom, za sjevernjake) dok se sve lipo poveže ... i to je to! „Majoneza ala Dine“ je gotova i spremna za konzumaciju, a između kusanja je valja čuvat u frižideru, ne triba ni napominjat ... Uzdravlje, u slast, prijatno ... i naravno ... Zdravi i veseli bili!!! |