New age dreamers

subota, 11.08.2007.

...SEKTE I POKRETI...

Ako ste uspjeli zamijetiti oko nas se sve više ljudi skuplja u neka "društva"...u najgorem slučaju javljaju se među mlađom populacijom koja ni nije svjesna u što se upušta u želji za novim vođom i novim dogmama..

Image Hosted by ImageShack.us


Dakle krenimo od početka...Potrebno je spomenuti tri vrste tzv."udruženja"..

SEKTA : naziv joj dolazi od latinskog sequi što znači slijediti, a to je zajednica sa relativno malo članova koji žele pridobiti što više istomišljenika..

DENOMINACIJA: zajednica koja je nastala iz sekte, razlikuje se od nje po veličini, te se za razliku od sekte odlikuje masovnošću i otvorenošć, priznaje ostale religije..

KULT : od lat. cultus što znači štovanje božanstva, najčešće privremena grupa, manja i slabije organizirana od sekte, ne zahtijeva posebne uvijete članstva..

Image Hosted by ImageShack.us


Prvu pojavu sekti bilježimo tijekom drugog svjetskog rata koje su u to vrijeme bile male i njihovim članom se moglo postati tek u odmaklim godinama, što je naravno drastična razlika danas..A vrlo je velika razlika i u razlozima zbog kojih su tada nastajale od onih razloga zbog kojih nastaju danas..Ali u srži dijele isto..Osobe koje su se odvojile nisu bile zadovoljne nečim ili su željeli nametnuti svoju volju...
Tijekom drugog svjetskog rata takve su organizacije nastajale zbog siromaštva, gladi i slabije veze između Njega i čovjeka, a temeljene su na budizmu i hinduizmu..
U današnje vrijeme uzroci se uvelike razlikuju od prijašnjih..u pitanju je najčešće samoostvarenje i samootkupljenje, što ih u neku ruku na privid čini optimističnima..
Najčešći uzroci nastajanja današnjih organizacija je usamljenost osobe, problematična obitelj, prevelika uniformiranost crkve, te čisto pitanje morala i moralnog izbora..

11.08.2007. u 19:19 • 3 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< kolovoz, 2007  
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Kolovoz 2007 (1)
Lipanj 2007 (1)
Travanj 2007 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

O ČEM SE TU RADI...

Mjesto na kojem ne postoje tabu teme koje se odnose na neobjašnjive, čudne ili samo nove stvari i događaje...

Image Hosted by ImageShack.us

Linkovi

Blog.hr
Forum.hr
Monitor.hr