uKristu

subota, 22.08.2009.

Prispodoba o bog-atašu i u-bog-om


Prije nego pristupim okolnostima vezanim uz uskrisenje Lazara, vrlo je umjesno dovesti u zariste razmisljanja Lukin izvjestaj o Isusovoj prispodobi o Lazaru i bogatasu.
Cjelovit izvjestaj se moze naci pod Lk 16.19-31
************
19 "Bijaše neki bogataš. Odijevao se u grimiz i tanani lan i danomice se sjajno gostio.
20 A neki siromah, imenom Lazar, ležao je sav u čirevima pred njegovim vratima..."
************

Vrlo je interesantno primjetiti da Lazar i bogatas u Isusovoj prispodobi dolaze kao kontrastna lica ili krajnosti. Njima Isus zeli prikazati stvarnost post-grobnog postojanja. Uoci ove prispodobe Isus naznacuje nekoliko drugih prispodoba koje svrhovito vuku slusatelja u ambijent duhovne logike. Naime, Isus naznacuje principnu stvarnost koja se primjenjuje na svakog covjeka kada UMIRE u fizickom tijelu. Tako on oslikava kontrast uzrocnog djelovanja na "ovom" svijetu i posljedicnih plodova u "onom" svijetu. Dakle, kontrast se dogadja izmedju MATERIJALISITCKI usmjerenog i DUHOVNO usmjerenog, jednog koji snosi posljedice raskosnog materijalistickog zivota i drugog koji ubire plodove svog produhovljena zivota. Ovom prilikom ne zelim da ulazim u iznimnu dubinu ovog izvjestaja vec samo da prenesem onaj dio koji je vezan uz razumjevanje Lazara iz Ivanova evandjelja.

Ono sto je vazno iscrpsti iz Lukinog izvjestaja je OPISNO oznacavanje bog-atasa i u-bog-og.

Iznimno je vazno razviti osjecaj za nacin na koji hebrejska predaja(a onda kasnije i prevodi te predaje) slikovito, dakle OPISNO, naziva lica ovog prispodobnog kontrasta:
- bog-atas = onaj koji ima materijalno bogatstvo i ne treba Bozju pomoc i
- u-bogi = onaj koji nema materijalno bogatstvo i zove se nadimkom "Bog je pomoc" (ili El eazar)

Od neprocjenjive vaznosti je uvidjeti OPISNI karakter imena Lazar koji opisuje njegovu srznu esenciju (kao sto sam vec spominjao u ranijem blogu) - a ta je da se ova osoba utjece u Bozju pomoc.
Otvoreno receno, ovo ime nije proizvoljna imenicna oznaka vec svrhoviti opis onoga koji se utjece Bogu. Ekvivalentni opisni nadimak za takvu osobu u moderno vrijeme bi bilo "SVETAC". Dakle, u stara se vremena, i djelom i hebrejske ostavstine, koristi "nadimak" za osobu bogoljubne konstitucije - ime Lazar ili El azar, ili Eleazar, ili Elizar, ili tome slicno... S takvom svrhom i Luka biljezi Isusovu prispodobu u kojoj Isus "imenuje" ubogog. Ne iz proizvoljne imenicne namjere - vec iz svrhovite opisne slikovitosti... naposlijetku radi se o prispodobi!

S ovim osjecajem mozemo uci u smisao misterijskog odnosa izmedju Isusa i Isusova prijatelja - ljubljenog ucenika - Lazara u evandljelju po Ivanu.

22.08.2009. u 10:13 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  kolovoz, 2009  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Kolovoz 2009 (10)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

uKristu

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr