uKristu

subota, 22.08.2009.

Isus zavoli mladog "bog-atasa"


U promisljanju o svjedocanstvu "ucenika kojeg Isus ljubi" dobivamo ulazni kljuc u duboki misterij u momentu kada Isus PRIMA djecicu k sebi.
Dozivljavajuci siri kontekst ove situacije u kojoj Isus objasnjava ucenicima cije je kraljevstvo nebesko, dobivamo iznimno vazan moment kada evandjelista izrazava koga je Isus ZAVOLIO.

************
Mk 10.20 (Mt 19.21 i Lk 18.22)
20 On mu odgovori: "Učitelju, sve sam to čuvao od svoje mladosti."
21 Isus ga nato pogleda, zavoli ga i rekne mu: "Jedno ti nedostaje! Idi i što imaš, prodaj i podaj siromasima pa ćeš imati blago na nebu. A onda dođi i idi za mnom."
************

Evandjelista uvodi uglednog mladica odmah poslije Isusova polaganja ruku nad djecicom (Mk 10.13). Evandjelista nam rijecju "uglednik" naznacuje da je mladic clan uzeg zidovskog kruga kojeg zajednica dobro poznaje i CIJENI.
Prijelaz anegdote s djecice na mladica se dogadja uslijed atomosfere u kojoj evandjelista zeli prenijeti fokus na uglednog mladica. Naime, ugledni mladic kao da zeli biti dionikom tog kraljevstva nebeskog za koje Isus kaze ucenicima da se mora biti poput ove djecice. I stoga, mladic pristupi, klekne Isusu i kaze da od najmladnjih dana sluzi Bogu. Cestitost ovog mladica se moze zakljuciti iz silnog cudjenja koje ucenici i prisutni izrazavaju prema Isusu kad Isus naglasava da je lakse devi nego bogatasu u kraljevstvo... medjutim...

U razvoju ovog odnosa, evandjelista Marko naznacuje da Isus POGLEDA mladica, naznacujuci da Isus pro-gleda KROZ njegovu dusu.
Isus zatim ZAVOLI ovog mladica. Treba imati na umu da evandjelja nikada ne koriste ovakav oblik izrazavanja "ZAVOLJETI nekoga" kad je Isus u pitanju. Ovime mozemo uvidjeti da se radi o razvoju posebnog odnosa izmedju ovog mladica i Isusa.

Zatim se Isus obraca mladicu sa ISKRENIM SAVJETOM. Ovdje treba imati na umu da Isus uvijek kada nudi savjet, on razrijesava ljudsku dusu. Tako i u ovoj okolnosti, Isus iskreno savjetuje da mladic rijesi osobne veze sa "bogataskim" zaledjem i da ga onda SLIJEDI.
Ono sto se ne uocava jasno iz evandjeoskih redaka jest mladicev konacni odgovor. Teolozi su nametnuli brzopletu predodzbu ovog susreta da mladic napusta bez ikakvog unutarnjeg "ploda" na Isusove rijeci. Medjutim to je brzopleto zakljucivanje... Proturjecna potpora ovom brzopletom zakljucivanju jest Isusov odgovor na pitanje iznenadjenih ucenika (jer su svi poznavali mladog uglednika kao IZUZETNO CESTITIOG: "Što je nemoguće ljudima, moguće je Bogu." Teoloska predodzba da Isus govori u korist "siromasnih" ucenika s ovim rijecima je brzopleto zakljucivanje. Isus ustvari jasno naznacuje da je TESKO "bogatasima" u kraljevstvo nebesko... - - - i onda redak poslije... - - - ali nije NEMOGUCE. Ono sto ljudima izgleda nemoguce (razumjeti Isusovu paralelu s Jeruzalemskim hodnikom "Usica igle") - jer deva ne moze kroz ovaj prolaz.... Bog MOZE! Drugim rijecima Bog ce uciniti da mladi "bog-atas" udje u kraljevstvo Bozje.

************
Mk 10.23-27
23 Isus zaokruži pogledom pa će svojim učenicima: "Kako li će teško imućnici u kraljevstvo Božje!"
24 Učenici ostadoše zapanjeni tim njegovim riječima. Zato im Isus ponovi: "Djeco, kako je teško u kraljevstvo Božje!
25 Lakše je devi kroz ušice iglene nego bogatašu u kraljevstvo Božje."
26 Oni se još većma snebivahu te će jedan drugome: "Pa tko se onda može spasiti?"
27 Isus upre u njih pogled i reče: "Ljudima je nemoguće, ali ne Bogu! Ta Bogu je sve moguće!"
************

Izuzetna vaznost ovog izvjestaja lezi u cinjenici da je ovaj izvjestaj prisutan o sva tri evandjelja osim Ivanovog... kao da je svjedocen iz VANJSKE perspektive...

22.08.2009. u 10:12 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  kolovoz, 2009  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Kolovoz 2009 (10)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

uKristu

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr