TYCHE

nedjelja, 14.09.2008.

Profesionalno misljenje

Evo i da zakljucim ovu trilogiju o Maggie i problemu lazne trudnoce.

Ovo prenosim zbog svih vlasnika i vlasnica zenskih pasa koji bi se mogli naci u slicnoj situaciji, a koji citaju ovaj blog.

Iznimnom ljubaznoscu gospode dr. sc Nikice Prvanovic dobila sam dragocjen podatak s pravog mjesta - naime gospoda radi na Klinici za porodništvo i reprodukciju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, a po onome sto Google pretraga kaze, iza nje je i vrlo impresivna medunarodna karijera i sudionistvo na mnogobrojnim usavrsavanjima diljem EU i clanstvo u mnogim vaznim institucijama.


Stoga - profesionalno misljenje - prvo prenosim ponovno navod gdje Prvanovic iz komentara prethodnog posta, a onda dijelovi e-maila.

KOMENTAR

Odlucila sam se na malo podulji komentar jer vjerujem da te citaju i drugi vlasnici pasa, kojima bi dobro doslo nekoliko konkretnih informacija o ovoj bolesti. A slucajno sam zavrsila veterinu, doktorirala na reprodukciji, usavrsavala se diljem EU a sada radim na sveucilisnoj klinici za reprodukciju pa mislim da o tome ponesto i znam sto bi ti moglo biti korisno
Evo nekoliko dodatnih informacija, mislim da ce te zanimati:
Lazna trudnoca se povremeno javlja nakon tjeranja u otprilike 30% kuja. Pojava predstavlja atavizam a bila je neophodna u vrijeme kada su psi zivjeli u coporima. Tada su se sve kuje u coporu istovremeno tjerale a parila se samo dominantna kuja. Sve ostale kuje su je hormonalno pratile tako da, kad bi se ona ostenila, sve su bile spremne pomoci u odhrani legla. Naime, dok su psi zivjeli u divljoj prirodi i morali su sami loviti hranu, jedna bi kuja tesko ili nikako uspjela sama odhraniti 5-6 malih. A u interesu copora je bilo da se prenesu geni najjacih roditelja. Stoga su ostale kuje nesebicno dojile a potom lovile hranu za stenad koju nisu ostenile. Otud lazna trudnoca a potom pojava mlijeka i slicno. Problem je u tome sto kuja koja zivi u kuci, psiholoski gledano, smatra ukucane svojim coporom. Kako ju ti hranis i oblacis, ti si za nju dominantna zenka. Stoga se ona lijepo pripremila i rado bi ti pomogla u dojenju i hranjenju. A igracke je skupila jer misli da su to tvoji stenci. Problem s laznom trudnocom (strucni naziv za navedeno stanje je pseudocyesis) su komplikacije. Naime, vrlo cesto dolazi do mastitisa (upala mlijecne zlijezde) i upravo zato ti je kolegica pripisala kapi (to su najvjerojatnije pripravci koji blokiraju hormon prolaktin te tako zaustavljaju stvaranje mlijeka). Moguce su komplikacije i sa maternicom (maternica luci maternicno mlijeko za nepostojece stence tijekom prve faze razvoja pa moze doci do pretjeranog razvoja maternicinh zlijezda, nakupljanja sadrzaja u maternici, prodora bakterija, stvaranja gnoja u maternici i ostalih nezgodnih i opasnih posljedica). Zato ti preporucam da kuju svakako odvedes na ginekoloski pregled koji ce ukljuciti i ultrazvuk maternice, da budes sigurna da je s kujom sve u redu. i jos nesto, dobro je izmori, puno je setaj, oduzmi joj lutkice a kroz hranu joj pojacaj dozu vitamina B kompleksa (osobito B6) i vidjet ces kako ce simptomi uskoro nestati. Ako imas jos pitanja, samo reci. Nadam se da sam pomogla (dr. sc. Nikica Prvanović,dr. vet. med., Klinika za porodnistvo i reprodukciju, Veterinarski fakultet, Sveuciliste u Zagrebu)

MAIL

*******************
ja bih ti svakako preporucila uklanjanje maternice i jajnika, odnosno
kirurski zahvat. Naime, kao sto sam vec napomenula,tvoja kujica pojacano luci spolne hormone, sto predstavlja atavizam u njenoj fiziologiji ali i povecava rizik od nekoliko vrlo opasnih bolesti. Prva takva bolest je nakupljanje gnoja u maternici, sto sam ti vec objasnila.

Takodjer se povecava rizik od nastanka karcinoma na mlijecnim zlijezdama (oni su takodjer ovisni o hormonima) koji mogu biti fatalni po život kuje. Tijek bolesti isti je kao kod karcinoma dojke kod zena. Zahvaljujuci spolnim hormonima i njihovim receptorima u mlijecnoj zlijezdi dolazi do razvoja tumora u sisi. Potom tumor maligno alterira (postane zlocudan), buja i salje metastaze u limfne cvorove, pluca, bubrege...slicno kao kod ljudi.

Ukoliko napipas kvrzicu u nekoj od Maggie-nih sisica, svakako mora na
pregled, snimanje i uklanjanje sise s lifnim cvorovima. Postupak je vrlo
slican kao u humanoj medicini. Ukoliko se odlucis za injekcije koje
spominje tvoja veterinarka, rizik od nastanka gnojne upale maternice i
karcinoma mlijecnih zlijezda se jos povecava. Ukoliko se odlucis za
parenje i stenjenje, to joj nece odmoci ali ni pomoci. U iducem ce ciklusu
vjerojatno biti isto. Nazalost, jedino pravo i trajno rijesenje je
operacija.

Razumijem tvoj strah od operacije. No, moram ti reci da je u nacelu rijec
o rutinskom kirurskom zahvatu gdje je smrtnost kod zdravih kuja zanemariva (puno ispod 1%). No, moram priznati da rizik ipak postoji i zato je dobro raspitati se gdje ces kujicu odvesti na zahvat, jer nemaju sve veterinarske ambulante jednako iskustva, nemaju isti sustav narkoze i slicno. Pa nemaju svi niti iste rezultate. Ja radim vec 10 godina,
operiramo u prosjeku 10 kuja tjedno i ne mogu se sjetiti kada nam je
zadnji put kujica uginula tijekom kastracije. Sigurno prije vise od 5
godina...ne znam.

To se uglavnom ne dogadja. No, u otprilike 5% kuja moze se javiti inkontinencija nakon operacije, no to rijesavamo i to uspjesno,
primjenom supstitucijske terapije. Nazalost, ne poznam nikoga od kolega u Osjeku, pa ti ne mogu nikoga niti preporuciti. Ali ako se malo raspitas, sigurna sam da ces nekoga naci.

dr. sc. Nikica Prvanović, DVM
Klinika za porodništvo i reprodukciju
Veterinarski fakultet
Sveučilište u Zagrebu

***************************************

Eto, i sad - temeljem svih prikupljenih informacija, najvjerovatnije je da cemo joj dozvoliti jedan okot, a potom je ipak sterilizirati ... Kako cemo realizirati okot kad dode vrieme, jos ne znamo, ZET nam je daleko rolleyes - ali morat cemo nesto smisliti.

U ponedjeljak cemo doznati rezultate pretrage krvi koju su joj u petak vadili. Eto - to bi za sad bilo to.

Ostajte u dobru ...

- 09:17 - Komentari (22) - Isprintaj - #