[ Blog je zatvoren od 26.1.2008. Ne zaboravite na TV-forum, Forum o Zabranjenoj ljubavi te moj drugi blog! ] Izgubljeni (Lost) - TV-world #1 - Blog.hr

Izgubljeni (Lost)
[ # ]

Kao što su se početkom 90-ih svi pitali, uključujući i nas, tko je ubio Lauru Palmer u seriji 'Twin Peaks', tako je danas jedno od omiljenijih pitanja popularne kulture što se zapravo zbiva u 'Izgubljenima'?


Serija „Izgubljeni“, čija se treća sezona upravo počela emitirati na američkoj televizijskoj postaji ABC, dok domaći gledatelji prate kraj druge sezone na Novoj TV, po mnogo čemu je totalni televizijski proizvod novog doba. U SAD-u „Izgubljeni“ imaju golemu fanovsku bazu, svaku epizodu serije o 48 preživjelih putnika avionske nesreće na misterioznom otoku u Južnom Pacifiku prati više od 15 milijuna gledatelja. Iako možda na prvi pogled likovi serije djeluju poput onih iz „Melrose Placea“ (redom su svi ljepuškasti), radi se o vrlo složenoj priči, dramaturške strukture poput labirinta, a svaka epizoda, osim priče iz sadašnjosti, nudi uvid u prošlost jednog od likova serije. Serija je bremenita značenjima, skrivenih tragova (poput onih u računalnim igricama), s radnjom koja se multiplicira zahvaljujući velikom broju likova. I kao što su se početkom 90-ih svi pitali, uključujući i nas, tko je ubio Lauru Palmer u seriji 'Twin Peaks', tako je danas jedno od omiljenijih pitanja popularne kulture što se zapravo zbiva u “Izgubljenima“? Je li to samo nečiji san, nalaze li se preživjeli zapravo u limbu (sada znamo da on više ne postoji), manipuliraju li njima vanzemaljci...

„Twin Peaks“ je dragulj američke televizijske produkcije 90-ih godina i ipak djelo rasnog filmskog autora kao što je David Lynch. „Izgubljeni“ su ipak „samo“ vrlo inteligentna umotvorina televizijskih producenata kojima je palo na pamet da pomiješaju radnju filma „Brodolom života“ s najpoznatijim svjetskim formatom reality showa „Opstanak“. Rezultat je televizijska serija koja je „zblurala“ granice između stvarnosti i televizijske iluzije; obožavatelji tako na internetu raspravljaju o svakoj epizodi, a producenti se poprilično oslanjaju na fanovska razmišljanja neprestano im nudeći nešto novo. Interaktivna igrica na internetu „The Lost Expirience“ zabavljala je fanove tijekom druge sezone; producenti sada spremaju videoigru, akcijske figurice koje će govoriti te 13 mini epizoda za mobitele. Gledateljima u Americi omogućeno je i gledanje novih epizoda na ABC-jevoj Internet stranici dan nakon emitiranja na televiziji. Besplatno i bez reklama.

Iako se čini da u Hrvatskoj serija nema veći odjek, s Nove TV tvrde da „Izgubljeni“ imaju čvrstu fanovsku bazu. U prilog tome ide činjenica da je bilo čak 20.000 prijava za nagradnu igru koja je jednog obožavatelja vodila na set serije na Havajima. –Seriju prati mlađa urbana publika između 18 i 35 godina, srednje ili visokoobrazovana s natprosječnim primanjima – tvrde s Nove TV.
Ono što „pametne gledatelje“ može intrigirati u seriji „Izgubljeni“ pojedini su likovi formirani po filozofskim konceptima; tako je lik koji je u prvoj sezoni tumačila Mira Furlan (luda Francuskinja po imenu Danielle Rousseau) predstavljao koncept čovjeka po misliocu Jean-Jacquesu Rousseauu kao iskonsko dobrog, kojeg je iskvarila tek civilizacija.

Jedan od glavnih likova serije zove se John Locke, baš kao i engleski filozof iz 17. stoljeća koji je zagovarao ideju društva vođenog prirodnim zakonima i čovjeka čije se znanje bazira na iskustvu. Autori serije su u ruke putnicima leta 815 stavili i brojne knjige: „Braća Karamazovi“, „Srce tame“, „Gospodar muha“... No, ono što je autorima najviše uspjelo jest stvaranje uvjerljivog i dosljednog univerzuma „Izgubljenih“, često baziranog na nadrealnim i horor događanjima, u pravilu pokretanog brojnim podudarnostima. Kako serija odmiče, tako su uočljivije sve brojnije povezanosti preživjelih u avionskoj nesreći u njihovim prijašnjim životima. Koja je prava priroda Drugih s kojima se pleme preživjelih konfrontira na Otoku, što znači misteriozni niz brojeva koji se opetovano javljaju, kakva je to čudna organizacija The Dharma Initiative koja je na Otoku sagradila podzemne, vrlo sofisticirane bunkere, koja je prava priroda čudovišta nalik Predatoru... pitanja su koja strukturiraju osnovu mitologije „Izgubljenih“.
Finale druge sezone očekuje nas početkom studenog. Na epizode treće sezone morat ćemo čekati godinu dana.

„Izgubljeni“ su jedna od najskupljih televizijskih serija, njezin godišnji proračun iznosi 65 milijuna dolara, a na njoj radi ekipa od 500 ljudi. Pilot-epizoda koja je trajala 90 minuta i bila emitirana u listopadu 2004. koštala je između 10 i 14 milijuna dolara i tako postala najskuplji pilot svih vremena. Svaku epizodu serije u prosjeku gleda 15,5 milijuna ljudi.

Izvor: STUDIO

01.11.2006. , srijeda, 19:59 [ Ovdje komentiraj (6) ] Posjeti forum

<< Arhiva >>

< studeni, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Toliko vas je bilo od 15.05.2006!

10 najkomentiranijih postova

  • 01. Dora 2007. (83)
    02. Puna kuća (46)
    03. Zvjerinjak 'Zabranjene ljubavi' (39)
    04. Anin dvostruki život (38)
    05. Velike greške Običnih ljudi (36)
    06. Sam u kući (34)
    07. Juhuhu (33)
    08. One Tree Hill (32)
    08. Policijska patrola (32)
    09. Kosti (31)
    09. Will i Grace i Dadilja (31)
    10. Prvi radni dan (30)
    10. Lovci na natprirodno (30)

    TV-program


Blog kalendar