Bijela rotkva salata - Pronađi pratnju

utorak , 18.12.2018.

Crna rotkva










Click here: Bijela rotkva salata






Najbolji zdravi recepti sa crnom rotkvom Rotkva može da se jede i kuvana i presna. Visoke temperature i nedovoljna količina oborina u uvjetima dugog dana izazivaju rubenost, odnosno, razvoj spužvastog tkiva u unutrašnjosti hipokotila. Zbog mirisa i okusa potiče apetit, najčešće se od nje pravi salata, miješa se s jabukom, maslinom, kiselim krastavcima, začinjava maslinovim uljem i kiselim mlijekom ili vrhnjem. U nastavku saznajte na koje sve načine možete upotrebiti ovo dragoceno povrće, koje je veoma zdravo ali i pored toga nije baš često na našim trpezama.



bijela rotkva salata

Zbog svega toga trebalo bi je svakako uvesti u svoju prehranu, ako ne već svakodnevnu, onda barem povremenu. Crna rotkva se takođe može jesti sirova a najčešće se dodaje u salate. Zbog ovoga, češće mokrite i posetpeno se ublažava oticanje poznato kao edem.



bijela rotkva salata

Crna rotkva - Egzotična rotkva bogata aktivnim enzimima… Japanska duga bijela rotkva ili daikon lat. U prvoj godini razvije hipokotilsku krtolu, u donjem delu je koren, a na vrhu vrlo skraćena stabljika s rozetom izduženog, dlakavog lišća.



bijela rotkva salata

Rotkva je dvogodišnja je biljka. U prvoj godini razvije hipokotilsku krtolu, u donjem delu je koren, a na vrhu vrlo skraćena stabljika s rozetom izduženog, dlakavog lišća. Krtola može biti okruglog, valjkastog ili konusnog oblika. Spolja je načešće crne boje, ali ima kultivara smeđe i krem bele boje. Unutrašnje tkivo je belo, sočno i jedro. Na cvetnoj stabljici visine 1,5 m, nalaze se grozdaste cvasti s cvetovima bele, ružičaste ili ljubičaste boje. Plod je komušica s oko 6 — 8 semena. U 1 g može biti 100 — 160 semena. Zahvaljujući svom mirisu i ukusu, u ishrani podstiče apetit i pojačava lučenje želučanog soka. Teže se vari i stoga je treba što više usitniti. Povoljno deluje na izlučivanje sluzi iz organa za disanje pa se preporučuje kod bronhitisa, prehlade i kašlja. Agroekološki uslovi za gajenje rotkve Temperatur a Minimalna temperatura za klijanje iznosi 1 — 2 şC, a pri 20 şC niče već za 2 dana. Optimalna temperatura za rast i razvoj iznosi 15 — 20 şC. Voda Za kasnu prolećnu i letnju setvu potrebno je navodanjavanje kako bi se omogućlo jednolično nicanje. Zemljište Najbolje uspeva na srednje teškim, ilovastim zemljištima, bogatim humusom, dobre strukture i propusnosti uz pH 5,6 — 7. Agrotehničke mere gajenja rotkve Plodored Rotkva se ne sme sejati na istome mestu 3 do 4 godine, a kupusnjače su joj loši predusevi. Gaji se nakon kulture đubrene organskim đubrivom. Obrada zemljišta Zemljište se obrađuje na 20 — 30 cm dubine, formiraju se gredice, površina zemljišta se obradi frezom, a prema potrebi i lagano povalja. Đubrenje Đubrenje rotkve usklađuje se prema planiranom prinosu i zalihama hraniva u zemljištu. Azot se primenjuje u više navrata da bi se izbrgao prenagli rast, koji može prouzrokovati sunđerasti koren. Nega zasada Međuredna kultivacija i navodnjavanje kišenjem posle setve i tokom vegetacije osigurava stabilan prinos i kvalitet rotkve. Seje se na otvorenom kada se temperatura ustali iznad 12 şC, što u kontinentalnom području bude u drugoj polovini aprila. Može se sejati sve do sredine jula, pa se može uzgajati i kao postrni usev nakon ranog krompira, graška ili žitarica. Seje se na gredice uz razmak 25x20 cm, odnosno 20 semena po m2. U zavisnosti od o krupnoće semena i načina setve potrebno je 4 — 8 kg semena po hektaru. Berba i skladištenje rotkve Rani kultivari beru se 50 — 60 dana nakon sejanja. Na lakšim zemljištima rotkva se može čupati ili vaditi odgovarajućim mašinama. Jesenja rotkva obično se vadi u oktobru ili početkom novembra. Sa nje se odstranjuje lišće i pakuje u duboke gajbice ili mrežaste vreće od sintetičkih vlakana, i tako se oprema za tržište. Slaže se u vezice ili nakon orezivanja lišća pere i pakuje u perforirane PE vrećice za jediničnu prodaju. Rana rotkva s lišćem može se skladištiti do 2 nedelje pri temperaturi od 0 şC i relativnoj vlazi vazduha 95 %, a bez lišća do mesec dana. Jesenja rotkva najčešće se skladišti u podrumima i trapovima, gde se može održati 4 — 6 meseci. Romić; Povrćarstvo; Čakovec, 2002.



NAMIRNICA KOJA SPASAVA OD NAJTEŽIH BOLESTI:JEDITE JE I ZABORAVITE NA PRITISAK I ŠEĆER!
Daikon pomaže u probavi cjelovitih žitarica i povrća, a naročito u probavi masnoća. Ali, organizam dijabetičara ne može da proizvodi insulin. Sok crne rotkve pospešuje proizvodnju žuči, povećava njenu prohodnost, razlaže kamenčiće, normalizuje rad žučne kese i ispira je. Recepti Ovaj recept se lako prati i pruža vam dobar način da ubacite malo bele rotkve u svoju ishranu. Zbog svega toga trebalo bi je svakako uvesti u svoju prehranu, ako ne već svakodnevnu, onda barem povremenu. Bela rotkva je dobra za dijabetičare Insulin je hormon koji pomaže pri upijanju glukoze u telu. U povoljnim uvjetima rotkvica može dospjeti u tehnološku zrelost za 20 do 40 dana zbog čega je, tijekom proljetnog i jesenskog razdoblja, kontinuiranom sjetvom svakih 10-15 dana moguće ostvariti 3 do 4 berbe. Bela rotkva je puna digestivnih enzima, sličnih onima koji postoje u našem crevnom traktu. Kome se ovaj prirodni lek ne preporučuje? Od vitamina najvažniji je vitamin C, a zatim karoten, odnosno provitamin A i vitamini B grupe.

[Crna rotkva salata tko je ne smije jest|Kolači sa jagodama|Analni sexs]






Oznake: bijela, rotkva, čili, daikon

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.