Ovih se dana ne čuje pitanje: "Tu bi, tu ne bi"? Dvojba je riješena. Na jelovniku nema više ni tice, ni prasice. No...hmm...
Francuzi, Talijani i svinje vole tartufe. Oblikom su slični krumpiru ili grudi blata. Tartufi spadaju u najegzotičnije i najskuplje blagoutroblje ovoga svijeta, bilo da su spremljene na salatu ili poširane u šampanjcu. Tražene su zbog okusa i glasa koji ih bije da „razbuđuju erotske i gastronomske užitke kod bradatog dijela stanovništva, kao i onoga u suknji“, kako je to zapisao gastronom Francuz Brillat-Savarin.
Tartufi se traže uz pomoć posebno obučenih pasa, u Rusiji čak i pomoću medvjeda, na Sardiniji koriste koze, a za svinje manje više svi znamo. Dobro izvježbana svinja može namirisati gljivu i do metar pod zemljom. Krmače su posebno podobne za traženje, jer lako mogu namirisati tvar koja se zove androstenol. Osim u tartufima ta tvar kola i u krmkovim testisima, te kad se krmak uzbudi ona iz testisa stiže u pljuvačne žlijezde. Dovoljan je jedan zapah mirisa i krmača je već spremna za parenje.
Što je dobro svinjama, dobro je i ljudima.
Gledajući njihovu nutritivnu vrijednost ona otprilike odgovara hranjivoj vrijednosti povrća oko 30 kcal, s najvećim udjelom vode 80-90%. Berba tartufa vrši se od kolovoza do prosinca. Ono po čemu su tartufi najjači afrodizijak je ipak njihova visoka cijena i do 4000 eura po kilogramu. Naravno postoji i jeftiniji jelovnik...
|