Trenerski blog

09.04.2013., utorak

6vs4



NAZIV VJEŽBE: 6vs4
CILJ VJEŽBE: Široko stajanje igrača u fazi napada, zajedničko djelovanje u fazi obrane
BROJ IGRAČA: 10
VELIČINA PROSTORA: cca. 15x15m
OPIS VJEŽBE: U ovoj igri 6 igrača igra posjed lopte protiv 4 suparnika. Igrači stoje u rasporedu prikazanom na gornjoj slici, i to na sljedeći način- u ekipi od šest igrača četvorica stoje izvan prostora za igru, a dvojica unutar. Njihova četiri suparnika svi stoje unutar prostora.
Igra počinje od ekipe šestorice koji moraju dodavanjima ostvariti što duži posjed lopte, dok ekipa četvorice mora taj posjed prekinuti, ne izlazeći iz prostora za igru, tj. ne napadajući vanjske igrače. Nakon što je posjed prekinut, ekipa četvorice pokušava ostvariti što više dodavanja, a od ekipe šestorice, svi igrači pokušavaju u što kraćem vremenu povratiti posjed. To znači da vanjski igrači moraju ući u prostor za igru da bi to ostvarili. Nakon povratka posjeda lopte, ekipa šestorke što prije mora stati u početni raspored i nastaviti sa posjedom.
KOMENTARI: Svi smo mi treneri nebrojeno puta govorili svojim igračima "u fazi napada se raširite, a u fazi obrane skupite". Evo i vježbe koja to automatski zahtijeva od igrača. U rasporedu na početku igre ekipa u posjedu lopte stoji široko. Nakon gubitka posjeda igrači koji su stajali široko moraju ući u prostor za igru i pokušati uzeti loptu. Samim ulaskom u taj prostor ekipa radi gustoću na terenu, odn. skuplja se.
VARIJACIJE: U naprednijoj varijatni može se uvesti bodovanje nakon ostvarivanja određenog broja dodavanja. Npr. ekipa šestorke dobiva jedan bod nakon ostvarenih 8 dodavanja, a ekipa četvorke nakon 5. Na taj način igra će postati još dinamičnija, a ekipa šestorke će još brže morati djelovati u fazi obrane, odn. u fazi oduzimanja lopte.

Oznake: SPORT, nogomet, 6vs4, posjed lopte, obrana, napad, trener, nogometni trening, trening, vježba


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.