Caught in the trapula

< studeni, 2004  
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Tokijske pričice
Meet Tokyo, part I
Japanci kao ekološki osvješteni radoholičari bez smisla za odijevanje i humor
Lude noći Roppongija
O balkanskim barbarima i gejšama
Organiziranost i pedantnost Japanaca
Stanovanje u Tokiju
Podstanarstvo
Vodič za razmjenu vizitki
Kako zbariti Japanku
Tokijska željeznica i metro

Places to go
Forum.hr
Nokaut forumi

BLOG.HR
Zanimljivi
Hal:UI
Ptica Trkachica
Marita
Jimblog
Plavuša sa Harvarda
The Flapper Girl
Big Mamma
Barbie Lobotomy
Zrinsko pismo
Jesus Quintana

Korisni
AUTOfreak
Hot
Direktor svemira

Simpa
Ane
Ida
Jordan
Bestijica
Bridge
Loptica skochica
Regina Elena

Trla baba lan
Plodovi zemlje
Drito Konj
Placebine halucinacije
Mentalne diareje
Jupiter
Soulfox
Love & marriage
T.R.A.S.H.

All over the world
Bushman
New York city
Eureka
The Last Broadcast
Laos

Designerski wow
Duchess
Rat design
My virtual lounge
Melted

Cool Recycle bin
Scorpy
Annie De Meni
Keks i smrad
Usagino igralište
Dax
Pixie

Opis bloga
Za obične besmrtnike.
Trapula mail

08.11.2004., ponedjeljak

E dežela sjebala te EU

Zaputili se mi u četvrtak u deželu, djelomično poslom. Na granici opći pretres vozila i putnika, te izrazito prgavo ponašanje carinika smo preveli kao "dobrodošlicu" Hrvatima u Europsku Uniju. Još žešću dobrodošlicu iskusio je jedan državljanin BiH kojeg su sa granice vratili natrag jer nije imao vizu za Sloveniju. Morati ću pratiti općepolitičku situaciju malo bolje, jer sam prvi put na granici čuo da BiH državljani trebaju vizu za Sloveniju. "Protjerani" čovjek imao je tretman najtraženijeg kriminalca po Interpolovoj listi, a carinik ga je častio uvredama i prijetnjama da više nikada neće preći slovensku granicu. Mi smo to sve pratili u čudu, a možete misliti koliko je začuđen bio taj čovjek, koji je prihvatio to da nije poštovao propis, ali nije nikako mogao shvatiti bezobrazno ponašanje policije i carine.

Pređemo mi granicu i sjednemo odmah u neki kafić na benziskoj pumpi, te razgovaramo o cijeloj priči. Uto nam uleti konobarica sa komentarom "aha, evo još je dio svijeta upoznao našu Europsku Uniju", nastavivši priču kako je običnom stanovniku jebenije nego ikad od osamostaljenja države.

Za jednu državu koja je kročila u EU Slovenija ima očajne ceste i vrlo lošu signalizaciju. Itekako smo se namučili dok smo stigli do Trbovlja, a određeni dijelovi ceste su bili toliko uski da je promet bio naizmjeničan, reguliran semaforom. Spomenuti ćemo i povratak prema Zagrebu, kada su svi naši automobili nasjeli na istu foru - tabla kaže lijevo Zagreb, a nakon nekoliko metara postoji tabla za Zagreb sa strelicom udesno. Doma se vraćaš na "eci peci pec".

Plus toga, kakva je to EU kada se i dalje sve plaća u tolarima, a u dobrom dijelu države možeš plaćati i u kunama. Janezi se pretvaraju da ne znaju hrvatski, ali znaju uzeti kune od Balkanaca s kojima graniče. Kune su dobre, a Hrvati su niža vrsta, poznata po kriminalu i lopovluku. Valjda su tu foru pokupili iz Austrije, gdje u Metrou upozorenje za lopove piše na njemačkom i hrvatskom jeziku.

Primijetili smo da su Slovenci poprilični nacionalisti, no nikako mi ne ide u glavu kako su onda toliki broj Mehmeda i Nemanja povukli sa sobom u EU. Država im je puna doseljenika iz Srbije i BiH, čak ima i dosta Hrvata. Očito se svi tiskaju u državu koja se najbliže primakla Europi. Moraju malo pripaziti jer kažu da je Slovenija toliko mala da ju možeš proći sa rezervom benzina. Eh da, jedan od suputnika je odvalio još jaču foru. Pitanje: "Zašto skijaški skakači na Planici kreću na skok sa putovnicom?" Odgovor: "Da ne bi imali problema kad doskoče u Hrvatsku". :-)

Kroz priču sa lokalnim stanovništvom skužili smo da se dobrobiti Europske unije još uvijek ne naziru na horizontu običnog čovjeka. Neke su stvari poskupile i to je jedino što ljudi primjećuju zasad u preobrazbi Slovenije u europsku državu. Zlobnici bi rekli kako su preko noći asimilirani.
Još uvijek po kafićima i restoranima Hrvati su dočekani kao begovi puni para. Kažu oni nama "ma super je vama Hrvatima, to je život". E dežela dežela ...
- 08:27 - Komentari (12) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>