TRAFO

srijeda, 01.11.2006.

PIRAMIDA

Istraživanje podzemnih kompleksa podno Visočice

VISOKO- Fondacija Arheološki park: Bosanska piramida Sunca nastaviće geo-arheološka istraživanja i tokom zimskih mjeseci. Na red su došli kompleksi podzemnih tunela u krugu fabrike KTK-a i na izletištu Ravne. Na taj način bit će održan kontinuitet radova na najvećem geo-arheološkom Projektu u svijetu.

«Nakon završenih poslova na konzerviranju postojećih sondi na Visočici i Plješevici, početkom novembra ćemo se upotpunosti posvetiti kompleksu podzemnih tunela na Ravnama i ovom kod fabrike KTK u Prijekom koji se razikuje od prvog jer je malo «čistiji», budući da su nanosi pijeska i drugog materijala nešto manji. Tako su, na pojedinim mjestima, svodovi visoki i do tri, pa i do tri ipo metra. Time su i te sekcije puno pogodnije za hodanje i za rad.»- rekao je nezavisni istraživač Semir Osmanagić okupljenim novinarima.

Za tunel iskopan kod fabrike KTK-a znalo se i prije. Bio je predviđen kao atomsko sklonište za oko hiljadu radnika. Jedan krak tunela vodi u desnu stranu, prema piramidi Sunca, drugi ide sredinom prema središtu Bosanske doline piramida, a treći ulijevo prema piramidi Mjeseca.

«Preliminarni rezultati sa onim što je do sada vidljivo, ili po nekih 40-ak metara u svom od krakova, daju vrlo obećavajuće prognoze da ćemo se, kako budemo čistili, tako i približavati našim piramidama i središtu visočke doline u u kojoj sugurno leži jedan od ključeva za razrješenje misterija Bosanske doline piramida.»- tvrdi Osmanagić

Rad će se odvijati kontinuirano od novembra pa sve do aprila naredne godine. U tunelima će raditi dvadesetak radnika, a stručnim projektom će rukovoditi inježenjeri iz rudnika Zenica, koji će sistemom podgrada omogući siguran način obavljanja radova. Svakih desetak dan javnost će biti informisana o istraživanja u tunelima na Ravnama i u Prijekom.

VISOCKO OKO

U proteklih sedam mjeseci, stručni timovi Fondacije su radili na tri lokaliteta: Bosanskoj piramidi Sunca, piramidi Mjeseca i kompleksu podzemnih tunela. Rezultati su, prema riječima predsjednika Upravnog odbora Fondacije Semira Osmanagića više nego zadovoljavajući.

"Zapravo, više nije pitanje da li piramide postoje već kojom će brzinom one biti iskopane. Nakon dvije stotine dana istraživanja i utrošenih stotinu hiljada radnih sati kako na terenu tako i na laboratorijskim analizama, utvrdili smo da su zidovi piramide Sunca napravljeni od izljevenih, betonskih blokova vrlo visoke kvalitete, jasno se vidi terasasti oblik piramide Mjeseca, a u podzemnim tunelima pronašli smo megalitne blokove s urezanim simbolima, potencijalnim prvim evropskim pismom", kazao je za FENU Osmanagić.

Zbog značaja ovog projekta, Fondacija je najavila i nastavak radova u toku zimskog perioda. Aktivnosti će biti usmjerene na kompleks podzemnih tunela.

Članovi Fondacije su posebno ponosni na činjenicu da su, pored Projekta istraživanja bosanskih piramida, pokrenuli još dva: Projekt kamenih kugli te istraživanja kamenih hramova u Bandolu pored Travnika.

U toku današnje prezentacije završnih naučnih rezultata, prikazan je i kratki dokumentarni film s izjavama domaćih i stranih eksperata koji su posjetili te istraživali Bosansku dolinu piramida.

Mjesto najvećeg geoarheološkog istraživanja ove godine u svijetu posjetili su egiptolozi, geolozi, arheolozi Aly Barekat, Mohamed Ibrahim Aly, Lamija El Hadidi, Dario Andretta i mnogi drugi. Zajednički zaključak svih gostiju je da su piramidalne građevine u Bosanskoj dolini piramida djelo ljudskih ruku te da su vrijedne istraživanja.

Prema riječima potpredsjednika Vanjskotrgovinske komore BiH Mahira Hadžiahmetovića, vrijednost projekata Fondacije ogleda se i u afirmaciji turizma i privrede u BiH.

"Fondacija doprinosi razvoju kako turizma tako i privrede BiH i Vanjskotrgovinska komora BiH je to prepoznala. Zato smo ovdje i zato ćemo njihov rad i dalje podržavati", kazao je Hadžiahmetović.

Nakon prezentacije, uručene su i zahvalnice ambasadama, organizacijama, sponzorima, medijima te pojedincima koji su, na bilo koji način, pomogli rad Fondacije.
- 23:06 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.