Opis Bloga





Ovaj blog isprva je služio da mogu i ja staviti avatar pokraj svojih komentara na blogove, ali izgleda da ću ipak podijeliti s vama "vječni sjaj ćuknutoga uma".
Sva prava su pridržana. Sva odgovornost prebačena je na vas
Za sve eventualne komplikacije i nuspojave,obratite se svome liječniku ili ljekarniku.

toxy2foxy@gmail.com

Fuck you Horatio, imam bolje cvikse



Prosinac 2012 (8)
Studeni 2012 (4)
Listopad 2012 (8)
Rujan 2012 (10)
Kolovoz 2012 (7)
Srpanj 2012 (12)
Lipanj 2012 (12)
Svibanj 2012 (16)
Travanj 2012 (6)
Ožujak 2012 (5)
Veljača 2012 (2)
Studeni 2011 (7)
Listopad 2011 (12)
Rujan 2011 (11)
Kolovoz 2011 (7)
Srpanj 2011 (9)
Lipanj 2011 (13)
Svibanj 2011 (10)
Travanj 2011 (11)
Ožujak 2011 (6)

Knjige


Ove su me veselile, zamislile, okupirale, oduševile i nasmijale.



George R.R. Martin - Pjesma Leda i Vatre -


Douglas Adams - Vodič Kroz Galaksiju Za Autostopere


James Clavell - Kralj Štakora


Frank Herbert - Dune


Norman Mailer Krvnikova Pjesma


Leon Uris - Mila 18


Lois McMaster Bujold - Pustolovine Milesa Vorkosigana


J.M. Simmel - Može i Bez Kavijara


Dan Simmons - Hyperion


Guy Gavriel Kay - Lavovi Al Rasana


Isaac Asimov - Fondacija


Stephen King - Rose Madder


David Benioff - Grad Lopova


Terry Pratchett - Svijet Diska


Aldous Huxley - Vrli novi svijet



ponedjeljak, 02.05.2011.

Globalno zastrašivanje

Pao snijeg u Reykjaviku!
To je kao vijest na portalima i teletextu, a ja začuđena što je to uopće vijest, meni se nekako normalnim čini da na Islandu padne snijeg početkom 5. mjeseca.
Ali me onda podsjetilo na nešto o čemu već duže vrijeme razmišljam nakon čitanja jedne knjige.
Knjiga se zove Stanje straha... Iako kao beletristika nije nešto super napisana, kao ideja mi je bila izuzetno zanimljiva, tim više što je pisac istražio materiju, naveo izvore kojima se služio, i općenito posvetio temi odlično s idejne strane, nešto slabije sa strane priče i zapleta. Kako mu je to bila zadnja knjiga (preminuo je nakon toga) pretpostavila sam da je rekao samom sebi: E sad kad me Hollywoodsky mainstream više ne može ogaditi, red je da im kažem šta mislim o histeriji koja vlada zapadom!...To reče, napisa Stanje straha i izdahnu..RIP Michael Chricton, bio si dobar pisac....
Dakle sama ideja u knjizi je na neki način revolucionarna.... Knjiga tvrdi, potkrijepljeno dokazima, da NE POSTOJI GLOBALNO ZATOPLJENJE .. da je to Strah izmišljen padom Berlinskoga zida, kad je srušen the Strah od nuklearnog holokausta, pod hitno je trebalo "dati" novi Strah zapadnim građanima i držati pod kontrolom razvoj trećega svijeta...
Zato se svako malo pojavljuju Strahovi, koji se pokazuju neopravdanima, ali služe svojoj svrsi.
Udruge za zaštitu okoliša niču kao gljive poslije kiše, u udrugama se vrti ogroman novac, plaćaju se znanstvenici, ali samo oni koji potkrijepljuju tezu o Globalnom zatopljenju, dok se svi koji misle suprotno, a ima ih, marginaliziraju i redovito ih se optužuje da rade za velike kompanije.
Tako smo u ovih zadnjih tridesetak godina imali više Strahova, koji "potkrijepljuju" taj jedan Big Strah, a koji su se pokazali u najmanju ruku bezvezni: pčele ubojice, tigrasti komarci, Sars, kravlje ludilo, el nino, svinjske i ptičje gripe, sve se vezivalo za globalno zatopljenje, a sve se pokazalo mnogo manjim i bezopasnijim.
Furedi Frank, britanski sociolog: Culture of Fear- " Zapadna društva sve su imućnija i sigurnija, očekivana životna dob sve se više produljuje pa bi se moglo očekivati i da su stanovnici sve opušteniji i imaju sve izrazitiji osjećaj ugode i sigurnosti. No istina je drukčija. Zapad je obuzet panikom, boji se neznanaca, stranaca, bolesti, kriminala, okoliša. Boji se doma u kojem živi, hrane koju jede, tehnologije koja ga okružuje. Osobito se boji stvari koje niti ne vidi, bakterija, kemikalija, aditiva, zagađivača. Čovjek je nervozan i deprimiran. Uvjeren je da propada priroda cijelog planeta!"
Ima mnogo znanstvenih radova koji se bave tom tematikom i mnogi znanstvenici tvrde da se temperatura našeg planeta ne povećava drastično pod utjecajem čovjeka, niti se povećava razina mora, ne kao u "računalnim simulacijama" kojima se bave društva za zaštitu okoliša, dapače, negdje se i smanjila, a led je na Islandu deblji nego prije !
Pa sam se i ja tako zapitala, šta je to globalno zagrijavanje ? Znate li vi ? .... " Globalno zagrijavanje je TEORIJA po kojoj pojačana emisija ugljikova dioksida i još nekih plinova, uzrokuje povišenje prosječne temperature zemljine atmosfere, zbog "efekta staklenika".
-" Zamislite da je Zemljina atmosfera nogometni teren. Najveći dio atmosfere sastoji se od dušika. Krenemo li od jedne strane nog. igrališta, dugog stotinu metara, dušik će zauzeti najveći dio, 78%. Od preostalih dvadesetak posto najveći dio otpada na kisik. Dušik i kisik skupa čine 99% terena. Preostaje još 1% i u tom postotku najveći dio zauzima plin argon. Preostaje još nekoliko cm igrališta, oko 0.12%. Od tih pet šest centimetara igrališta na ugljikov dioksid otpada 2 cm. Eto, toliko je ugljikova dioksida u našoj atmosferi. Dva centimetra od stotinu metara."-
Riječi poput kriza, katastrofa, kataklizma, pošast i propast, su se prije 90-tih u medijima pojavljivali rijetko kao i pridjevi krajnji, neviđeni, nezabilježeni i užasni .... Početkom 90-tih, s padom Berlinskog zida, sve se to promijenilo.
Već 50 godina zapadne vlade drže građane u stanju neprekidnog straha. Padom Berlinskog zida, trebalo je kreirati novi izvor straha pa su nam servirali ekološki strah. Na zaštitu i istraživanje štetnih utjecaja godišnje se troše milijarde, iste one koje mogu nahraniti treći svijet.
A priroda se ne obazire na nas, mi smo mušica ma leđima slona. Svi termiti na zemlji teže 4 puta više nego svi ljudi na zemlji....
Zato me jako iznenadilo da je snijeg na Islandu početkom 5. mjeseca čudo !













| komentari (15) | print | # |

<< Arhiva >>


Komentari On/Off

Linkovi


spacetelescope.org
timescapes.org
devianart.com
dnevnik.hr
javno.hr
AJB.net



Svaka od ovih pjesama ima posebno značenje za mene.
One su ja pjevasretancrysmokin