Za prave gurmane
PUNJENI LIGNJUN
- 1 kg lignjuna
- 3-4 režnja češnjaka
- 3-4 žlice krušnih mrvica
- 3-4 žlice usitnjenog petrusimula
- 2 dcl bijelog suhog vina
- 1 dcl maslinova ulja
- sol i papar
Lignjuni se dobro operu i očiste te isperu pod mlazom vode dok ne pobijele. Krakovi se odrežu i usitne te zajedno s nasjeckanim petrusimulom, češnjakom, mrvicama, soli, paprom i maslinovim uljem dobro izmiješaju. Dobivenom se smjesom pune sipe i zatvore čačkalicama.
I to se ubaci u prćnicu na 220 C kad je blizu kraja pećenje posole i popare te poliju s vinom.
Sastojci:
- 80 dkg lignjuna
- 30 dkg dagnji ili 30dkg očišćenih škampa
- 2 režnja češnjaka
- 10 dkg crnih maslina
- 5 dkg ukiseljenih kapara
- 3 dkg naribanog sira
- 4 dl gustog soka od rajčice
- 1 dl suhog bijelog vina
- 5 dkg mrvica
- 1 dl maslinovog ulja
- 1 svežnjić peršinovog lišća
- sol i papar
Priprema:
Dagnje pažljivo otvoriti kako bi sačuvali sok i izvaditi meso iz ljuštura.
Očišćenim lignjunima odrezati krakove.
Maslinama izvaditi koštice te ih nasjeckati zajedno s češnjakom i kaparima. Krupno nasjeckati dagnje, te dodati smjesi zajedno s njihovim sokom.
Dodati mrvice i dinstati 5 minuta. Primiješati nasjeckani peršin, mrvice, sir, sol i papar.
Time napuniti lignjune, pa svaku zavezati jednim krakom i još čačkalicom zatvoriti otvor. Preostale lignjune pržiti 5 minuta, zaliti vinom te zagrijavati na niskoj temperaturi 10 minuta da ispari tekućina. Dosoliti, popapriti i miješati još 10 minuta.
Izvaditi lignjune, a u posudu dodati sok od rajčica, pa dinstati 10 minuta. Po želji posoliti i popapriti. Malo ohlađene lignjune narezati i oslužiti s umakom od rajčica.
|