Toni Tešija

05.10.2012., petak

TONI TEŠIJA -DIVLJI VJETROVI GRAND PRIX -ZLATNA RUŽA 2012

Pobjednici finalne večeri glazbenog festivala Zlatna Ruža 2012
GRAND PRIX - DIVLJI VJETROVI ZLATNA RUŽA 2012
Izvođač : Toni Tešija
Autor glazbe i teksta :Toni Tešija
Aranžman :Tiho Orlić






- 10:51 - Komentari (1) - Isprintaj - #

02.10.2012., utorak

Interview Toni Tešija: Glazba je uvijek bila dio mene



Toni Tešija, hrvatski pjevač i kantautor, prvi službeni nastup kao solo izvođač imao je na Marko Polo festivalu 1999. godine osvojivši nagradu publike s pjesmom „Ja ću tebe uvijek voljeti“ za koju glazbu i tekst potpisuje njegov prijatelj Dražen Zečić. Cijeli materijal za Tonijev novi album snimio je Thompsonov bend, a Tiho Orlić je producirao i aranžirao kompletan album. Godine 2002. Tešija je zamrznuo svoju karijeru iz egzistencijalnih razloga, ali ostaje u doticaju s glazbom otvaranjem najvećeg splitskog music shopa SPLIT ALL STAR. Pjevač je nedavno, na poziv svog dugogodišnjeg prijatelja Mate Bulića, nastupio na humanitarnom koncertu u Blatnici. U skoroj budućnosti namjerava snimiti nekoliko spotova i završiti pregovore s izdavačkom kućom.

Tko je radio na Vašem novom albumu?

Cijeli materijal za moj novi album je snimio Thompsonov bend, Tomislav Mandarić na gitari , Ivica Ike Bilić na bubnjevima, Željko Šparmajer - Šparma na klavijaturama, dok je kompletnu glazbenu priču producirao i aranžirao moj dugogodišnji prijatelj Tiho Orlić.

Prvi službeni nastup imali ste na Marko Polo festivalu 1999. godine. Kakav je osjećaj osvojiti nagradu publike za pjesmu „Ja ću tebe uvijek voljeti“?

Osjećaj je bio veličanstven, ali moram priznati, budući da je to bio moj prvi profesionalni nastup, da nisam očekivao nikakvu nagradu, a kamoli da osvojim nagradu publike, tada mi je bilo važno samo sudjelovati i predstaviti sebe i pjesmu najbolje što znam u koju smo vjerovali moj dugogodišnji prijatelj i tadašnji suradnik Dražen Zečić, koji potpisuje glazbu i tekst za pjesmu „Ja ću tebe uvijek voljeti“, i ja... Nedugo nakon festivala pjesma postaje veliki hit na svim radijskim postajama diljem Lijepe naše, da bi za desetogodišnjicu Marko Polo festivala pjesma „Ja ću tebe uvijek voljeti“ bila uvrštena u 44 najveća hita Marko Polo festivala.

Zašto ste 2002. zamrznuli pjevačku karijeru?

Jednostavno sam morao napustiti pjevanje i boriti se za egzistenciju, jer se na temelju jedne pjesme nije moglo živjeti. Menadžeri su mi se obraćali iz svih krajeva Lijepe naše, ali nisam imao dovoljno svojih pjesama za nastup te sam zbog toga morao napustiti pjevačku karijeru. Nedugo nakon toga sam otvorio prodavaonicu glazbenih instrumenata Split All Stars te sam prodavao instrumente i na taj način sam ostao u doticaju s glazbom i sve to vrijeme patio jer nisam pjevao. Zapravo, htio sam, ali mi nije imao tko napisati pjesmu; D. Zečić je gradio svoju karijeru koja je bila u uzlaznoj putanji, a s drugima nisam htio raditi, nakon nekoliko godina izgleda da neke stvari same po sebi sjednu na svoje mjesto, a i želja za pjevanjem nikako da popusti, uzeo sam gitaru u ruke, prikupio sve svoje samopouzdanje koje sam imao i pokušao ono što osjećam pretočiti u pjesme i tako su nastale prve skladbe, koje su na prvo slušanje oduševile mog prijatelja Tihu Orlića, a i druge ljude koji znaju posao. To me ohrabrilo, i danas, nakon pet godina rada i truda, imam materijal za čak dva albuma. Prošle godine nastupio sam na dva festivala - Splitskom festivalu s pjesmom “Nema te” te u BiH na Melodijama Mostara 2011. s pjesmom „U meni sve umire“ te sam se na taj način formalno vratio na scenu, ali kao kantautor, što mi je prije deset godina bilo nezamislivo - vidjeti sebe u toj ulozi kao ja nešto pišem ili skladam , a već danas imam svoje pjesme koje s ponosom pjevam i predstavljam svima vama. Izdvojit ću nekoliko naslova: „Suze ledene“, „Da mi je znat“, „Divlji vjetrovi“, „Ponosno križ svoj nosim ja“ ... Te iste pjesme možete poslušati na YouTubeu.

Nastupali ste nedavno na humanitarnom koncertu u Blatnici zajedno s Thompsonom, Matom Bulićem, Tihom Orlićem i mnogim drugim izvođačima. Kakvi su Vaši dojmovi s tog koncerta?

Bila mi je iznimna čast doći sudjelovati i nastupiti na humanitarnom koncertu u Blatnici na koji me pozvao moj veliki prijatelj Mate Bulić. Dojmovi su veličanstveni, bilo je lijepo nastupiti i usput imati čast otvoriti koncert pred tolikom brojnom publikom.

Surađivali ste s mnogim renomiranim glazbenicima. Tko je na Vas ostavio poseban dojam?

Dugo se bavim pjevanjem, točnije od svoje petnaeste godine, odsvirao sam bezbroj svadbi i manje ambicioznih gaža, tako da na takvim manifestacijama trebaš znati pjevati sve i svašta. Ne mogu nikoga izdvojiti jer utjecaj su imali svi pjevači, strani i domaći koji su tada bili popularni, da ih sad ne nabrajam i ima ih previše, od svakog sam ponešto naučio što se tiče pjevanja. Poslije sam usavršavao svoje pjevanje kod poznatog splitskog pop-rock učitelja Marina Miše Limića, te sam usput učio svirati klavir i gitaru. Glazba je uvijek bila u meni, još od mog ranog djetinjstva uvijek sam nešto pjevušio te pjevao po zborovima i u crkvi.

Je li Vam draže pisanje pjesama ili pjevanje?

Draže mi je pjevati, pisati i skladati je puno teže i zahtjevnije, ali naučio sam i to.

Koji su Vam sljedeći planovi?

Moji planovi za budućnost u glazbenoj karijeri su završiti pregovore s izdavačkom kućom, snimiti nekoliko spotova te ih prezentirati široj javnosti na državnoj i lokalnoj televiziji. Nakon toga planiramo izdati album, nadam se da ćemo uspjeti do kraja ove godine, usput ćemo predstavljati sebe i svoje singlove na raznim manifestacijama, solo koncertima te usput gostovati na radiopostajama.
- 13:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< listopad, 2012 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Ožujak 2014 (1)
Listopad 2012 (2)
Svibanj 2012 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Biografija

Linkovi