srijeda , 07.11.2007.

Muke po pomorcima



Koliko ste puta čuli staru uzrečicu: "Navigavanje je kruh sa sedam kora" ?
E pa taj teško zarađeni kruh bi uskoro mogao dobiti i svoju osmu, najtvrđu koru. Naime insistiranje Vlade RH na izmjeni Pomorskog zakonika kojom bi se pomorcima koji plove na stranim brodovima počelo naplaćivati navodne zaostatke znači: - Vlada želi iz njihovih plaća ubrati 200 milijuna kuna navodnih dugovanja za poreze i doprinose.

Svi oni trebat će platiti navodna dugovanja od 50 do 70 tisuća kuna.

Pomorci su zapravo dobrovoljni zatočenici na brodovima, koji radi specifičnosti posla ne mogu ostvariti ista prava kao ostali zaposlenici u Hrvatskoj. Oni nemaju pravo na beneficirani radni staž, plaćaju doprinos za zapošljavanje a nemaju pravo na naknadu kao nezaposlene osobe ako ostanu bez posla, plaćaju doprinos za zdravstveno osiguranje a po isteku zakonskog perioda nemaju pravo na naknadu plaće za vrijeme trajanja bolovanja. Pored toga, u slučaju da ih bolest onemogući u nastavku obavljanja svog zanimanja vrlo brzo ostaju na ulici bez kakve zaštite. Štoviše, u mirovinu ne mogu s manje od 60 godina, a nema stranog brodara koji želi ukrcati tako starog pomorca.

Skandalozno je da ih vlada kroz Pomorski zakonik ne štiti, nego umjesto toga pokušava od njih ubrati harač poreza i doprinosa. Takvu nepravdu, kaže, pokušao sam spriječiti već u Saboru kod donošenja izmjena Pomorskog zakonika, ali bezuspješno. Najavljujem stoga podizanje ustavne tužbe kako bi osporio članak 38. Pomorskog zakonika.

Više o ovoj inicijativi možete pogledati na http://www.toncitadic.com/inicijative/kutak-za-pomorce

- 10:22 - Komentari ( 12 ) - Isprintaj - #
Nezavisna lista Tonči Tadić - "Obala, otoci, Zagora"