srijeda, 09.08.2006.

ČOVJEK JE ČOVJEKU TERMIT

Eto, opet ja o životinjama. A kaj ću, kad ih volim. :)
Ovoga puta ćete saznati nešto o malenim termitima.
Termiti su štetočine. Postoje još od doba dinosaura.Ima ih oko 2000 vrsta.
Najveci broj se nalazi u tropskim krajevima.

Photobucket - Video and Image Hosting

Termiti su slični mravima,ali trup im je deblji,svijetle je boje,a štipaljke su im savijene.
Termitima «upravljaju» kralj i kraljica,a u termitnjaku se još nalaze i vojnici i radilice,koji su slijepi.
Termiti grade termitnjake u drvetu,bušeći kanale kroz njega,i kasnije ga oblažući ilovačom, radi održanja vlage. Termitnjake grade i pod zemljom,da bi došli do dubljeg korenja,a tada veličina termitnjaka na površini može iznositi i do 7 metara u visinu, i 20 u širinu.

Photobucket - Video and Image Hosting
"Punica, pogledajte kak je velik! Termitnjak. Ne bojte se, vaša kčer je sigurna u mom zagrljaju."-to su bile zadnje riječi ovog momka prije nego je naglo zapuhao zapadnjak i srušio termitnjak na njih. Žena je preživjela. Nisu imali djece. Nasreću.

Zadatak radilica je osiguranje hrane za potrebe čitave zajednice. Radilice jedu drvo, probave ga i povrate i time hrane sve termite.
Pri završetku crijeva radilica nalazi se jedna tekućina, i ako tu tekućinu promatramo pod mikroskopom uočit ćemo tisuće praživotinja iliti protozoa. Te protozoe pretvaraju celulozu drveta u šećer, čime se hrane svi termiti.
Pri polaganju jaja matica je nepokretna,i tada joj radilice pomažu. Jedne ju hrane, a druge jaja odnose u posebnu sobu. Matice legu jaja svake dve sekunde, mogu nositi i leti i zimi,a ponekad i čitav život, koji traje i do 10.godina.

Photobucket - Video and Image Hosting

I to je to. Sad neko vrijeme neće biti zoo-tema. Obećajem. Možda bi mogao neku pjesmu(ne remix nego vlastitu), već dugo nisam...
Vidjet ćemo. :)

P.S. Još jednom, oprostite kaj vam na komentare odgovaram svake prijestupne al trudim se na sve odgovorit. Imam nekih problema s kompom, sve mi je zdrmano. Trebao bi ga skroz re-installirat al žao mi je silnih pjesama koje imam(25GB) i koje sam tako teško skupljao a neke nemam ni na CD-ima. Osim toga, tu su još i slike, programi.... Ma užas!

- 00:53 - Komentari (15) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.