Photobucket - Video and Image Hosting,blog,hrvatska,film,fotografija,gastronomija,ljubav,glazba,humor,internet,karijera,književnost,novac,obitelj,obrazovanje,osobno,poezija,politika,priče,putopisi,računala,religija,seks,sex,sport,televizija,umjetnost,zdravlje,znanost,rasprave,diskusije,korisnik,politika,www" /> Photobucket - Video and Image Hosting,blog.dnevnik.hr/thankyouforthemusic77a" />
www.Bigoo.ws www.Bigoo.ws www.Bigoo.ws www.Bigoo.ws

Najveći ABBA blog na stranicama blog.hr

30.04.2006., nedjelja

Photobucket - Video and Image Hosting

Photobucket - Video and Image Hosting

ABBA priča je počela u Lipnju 1966. kada je Björn Ulvaeus (rođen 1945.) upoznao Bennyja Anderssona (rođen 1946.) prvi put. Björn je bio član vrlo popularne folk grupe the Hootenanny Singers, dok je Benny svirao sintisajzer u Švedskoj najvećoj pop grupi iz 60-tih - The Hep Stars.

Dvojac je napisao prvu pjesmu zajedno kasnije te godine, a pri kraju desetljeća postali su normalni partneri koji su skladali pjesme. U to vrijeme, Benny je napustio The Hep Stars, dok su The Hootenanny Singers postojali samo u studiu. The Hootenanny Singers su izdali svoje ploče na Polar Music snimajućoj studio marki, koju je posjedovao Stig Anderson (1931. - 1997.), tko je poslije postao ABBA-in menadžer. Stig je također napisao tekstove mnogih ABBA-inih hitova tijekom prvih par godina grupine karijere.

Na proljeće 1969., Björn i Benny upoznali su dvije žene koje su poslije postale ne samo njihove zaručnice nego i druga polovica ABBA-e. Agnetha Fältskog (rođena 1950.) bila je uspješna solo pjevačica koja je prvi singl izdala 1967. Agnetha i Björn vjenčali su se u Srpnju 1971. Anni-Frid Lyngstad (rođena 1945.), također znana kao Frida, počela je svoju karijeru malo prije Agnethe.
Frida je originalno iz Norveške, ali se preselila u Švedsku kao vrlo mala. Benny i Frida se nisu vjenčali do Listopada 1978.

Kao prvo, četiri člana muzicirali su pišući tekstove pjesmama, instrumentalnom pratnjom, produktivnim radom ili pratećim vokalima do snimaka koje su sami napravili kao solo ili duo izvođači.
U 1970., atraktivni zvuk njihova četiri kombinirana vokala dao im je ideju da naprave kabaret akt Festfolk (koji je imao duplo značenja "zaručeni parovi" i "ljudi za zabavu"). Prvi pokušaj nije uspio, ali u proljeće 1972. snimili su pjesmu zvanu "People Need Love", srednje veliki hit u Švedskoj.
U to vrijeme zvali su se Björn & Benny, Agnetha & Anni-Frid.

Ohrabreni uspjehom, 1973. su se plasirali na pjesmu eurovizije u Švedskoj s pjesmom "Ring Ring".
Završili su na trećem mjestu, ali su se singl i album istog naziva natjecali za top pozicije na Švedskoj top ljestvici. "Ring Ring" također je posato hit u nekoliko drugih Europskih zemalja.

Grupa se plasirala na selekcije u Švedskoj ponovno u 1074., ovaj put s pjesmom "Waterloo", koja ih je dogurala do finala u Brightonu u Engleskoj. Ovaj put su promijenili ime grupe u ABBA, sklop prvih slova prvog imena svakog člana. ABBA je također bilo ime švedske riblje kompanije koja se, srećom, složila da ime pripadne pop grupi. Natjecanje Za Pjesmu Eurovizije na 06.04.1974. ispao je najfamozniji trenutak u ABBA-inoj povijesti, kada je grupa pobjedila na internacionalnim finalima s "Waterloo".

Skoro poslije trijumfa, "Waterloo" je bio broj jedan na top ljesvicama diljem Europe, i čak dosegnuo Top 10 SAD-a. Album istog imena je također bio veliki hit u Švedskoj. Ipak, činjenica toga da su bili pobjednici Eurovizije je učinila tešto za ABBA-u da bude ozbiljno shvaćena kad su pokušali pratiti prvi uspjeh. Nije bilo prije nego 18 mjeseci kasnije kad su napravili veliki svjetski hit, opet s pjesmom "SOS", s trećeg albuma jednostavno naslovljenog - ABBA.

"Mamma Mia", također skinuta s albuma ABBA, vratila je grupu na broj jedan top ljestvice Ujedinjenog Kraljevstva, koju su uspjeli dokučiti 9 puta između '74. i '80.
"Mamma Mia" je bila broj jedan i u Australiji, koja je bila prvi teritorij u kojem će biti izdana kao singl u Kolovozu 1975. Tijekom nekoliko slijedećih godina, Australija je imala ABBA groznicu, dajući grupi 6 brojeva 1 na top ljestvicama.

1976. je bila godina kada je ABBA konačno i potvrdno postala jedna od najpopularnijih grupa na svijetu. Kompilacijski albumi najboljih hitova izdani u U.K. i u Australiji (Greatest Hits i The Best Of ABBA) su još uvijek najbolje prodani albumi ikada u tim prostorima. Klasični singlovi kao "Fernando" i "Dancing Queen" bili su na vrhu top ljestvica diljem svijeta. U Travnju 1977., "Dancing Queen" postao je ABBA-in jedini broj jedan u SAD - u.

U kasnoj 1976., bio je izdan ABBA-in četvrti album - Arrival. Album je dosegao vrhove ljestvica i podigao hitove poput "Money, Money, Money" i "Knowing Me, Knowing You". Ovo je bilo praćeno Europskom i Australijskom turnejom koncerata između Siječnja i Ožujka 1977.
Turneja je bila kompletni uspjeh sa kapacitetima kuća u svakom mjestu.
Kada je turneja dospjela do Australije, počeo je rad na predstavnom filmu - ABBA The Movie.
Premijera filma u Prosincu 1977. susrela se s novim albumom ABBA - The Album.
Hitovi s albuma su bili "The Name Of The Game" i "Take A Chance On Me".

Proljeće 1978. gledalo je grupu radeći na velikoj promocijalnoj kampanji u SAD - u, vodeći Top Tri singla sa "Take A Chance On Me" i Top Dvadeset za ABBA - The Album. Hitovi "Summer Night City" i "Chiquitita" bili su popraćeni ABBA - inim šestim albumom - Voulez Vous, izdanom u Travnju 1979.
Ranije te godine, Björn i Agnetha proglasili su svoju rastavu. To nije značilo kraj ABBA - e, ali je uskratio sliku dva sretna muzikalna para.

ABBA - in singl "Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight)" je bio izdan u jesen 1979., kada su išli na veliku turneju u Kanadu, SAD i Europu. Isto tako izdan je drugi kompilacijski album - Greatest Hits Vol.2, koji je postao svjetski uspjeh.

U Ožujku 1980., ABBA je napravila turneju u Japanu, što je ispalo kao njihovi zadnji koncerti uživo.
Ostatak godine bio je predan snimanju ABBA-inog novog albuma, Super Trouper, koji je sadržavao klasične hitove poput "The Winner Takes It All" i "Super Trouper".

U Veljači 1981. zadan je zadnji pogled na ABBA-ine sretne parove iz 70-ih kad su Benny i Frida proglasili vlastiti razvod. Događaj još uvijek nije prekinuo četvorku da radi zajedno.
Na kraju godine, ABBA-in osmi album, The Visitors je bio izdan. "One Of Us" je bio najveći hit sa albuma.

1982. energija je nestajala iz grupe, dok su Björn i Benny pisali "Musikalni Šah", a Agnetha i Frida su obnavljale svoje solo karijere. Jedini izdani album ove godine je bio kompilacijski dupli album "The Singles - The First Ten Years" koji je sadržavao i dvije nove pjesme. Iako je singl "The Day Before You Came" bio jedan od najboljih snimaka, nije postao svjetski hit na ljestvici na koju su navikli.
Na kraju 1982., ABBA je odlučila uzeti stanku. Da su htjeli, mogli su se uvijek vratiti na par godina, razlagali su.

Prošlo je više od dva desetljeća od ABBA-ine "male stanke", još uvijek nema ABBA-inog ponovnog okupljanja. Ali grupina glazba živi dalje. U devedesetima napravljen je veliki obnovak, sa uspjeđnim CD-ovima i filmovima koji su se koristili ABBA-inim pjesmama što je privuklo puno pažnje. Kompilacijski CD ABBA Gold, izdan 1992. bio je prodan u 26 milijuna kopija...



<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.


Cursors