Slike

Jeruzalem: pogled na crkvu Svetog groba


Jeruzalem: "Zid plača"


Izrael: Sredozemna obala u Cezareji


Tel Aviv

Jeruzalem i ostalo

srijeda, 13.01.2010.

Prvi dan u Solunu

Nastavljam priču o putavanju Ciprom i Grčkom. Zapravo, onaj dio koji se odnosio na Cipar već sam opisao, a sada stižemo do Soluna koji je bio prva postaja na putovanju Grčkom. Riječ je o gradu koji je oko 315. pr. Kr. utemeljio Kasandar, kralj Makedonaca, u blizini mjesta gdje je nekad stajao grad Terma. Kasandar je gradu dao ime svoje žene, Tesalonike, koja je bila polusestra Aleksandra Velikoga. Njezin otac, Filip II., tako ju je nazvao jer je rođena onog dana kad je on izvojevao pobjedu nad Tesalcima. Drugi dio njezina imena, »nike«, znači »pobjeda.«
Nakon pada makedonskoga kraljevstva, 146. godine, Solun je postao dijelom Rimskoga Carstva, te važno trgovište na rimskoj cesti koja se zvala Via Egnatia, a povezivala je grad Bizant, a kasnije i Carigrad, s današnjim Dračom u Albaniji, odakle se pak moglo brodom za Apuliju na jugu Apeninskoga poluotoka.
U Solunu, danas Saloniki, a nekoć Thesalonike ili Thesaloniki, najprije smo pošli do bizantske tvrđave na vrhu brijega.Ondje smo naišli na neke dečke koji su se igrali na ne baš sigurnim mjestima.No, glavni je razlog zašto se onamo valja uspeti (mi smo to učinili autobusom), prelijepi je pogled na grad i luku.Budući da se dan bližio kraju, pošli smo još do crkve svetog Demetrija.Ta je crkva zapravo grčka pravoslavna katedrala Soluna.Taj svetac bio je rimski prokonzul u Grčkoj pod carem Mksimijanom, a mučeništvo je podnio 306. godine u Sirmijumu, današnjoj Srijemskoj Mitrovici. Stoga je zaštitnik i brojnih crkava, te nekih biskupija na sjeveru i istoku Hrvatske i u Vojvodini.
Grob svetog Demetrija i danas se nalazi u ovoj solunskoj crkvi.A tu su i relikvije njegove glave.Osim svetog Demetrija, naše krajeve sa Solunom povezuju i dvojica braće, Konstantin i Metod koji su kao misionari pošli u slavenske zemlje. Metod je kasnije bio biskup u Sirmijumu, a Konstantin je pred smrt postao monah i uzeo ime Ćiril. Poznate su njihove zasluge za slavensku pismenost. Ovdje su im se odužili jednom slikom.I druge su zanimljivosti u crkvi svetog Demetrija. Mogu se tu naći ostaci lijepih mozaika...i freski...kao i kripta koja je kroz povijest imala različite namjene.Prvoga dana nismo mogli vidjeti više ništa, nego je trebalo krenuti prema hotelu i pripremiti se za ono što nas čeka sutra.

- 12:22 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< siječanj, 2010 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Misli (duhovne i obične), putopisi, vijesti i slike iz Svete zemlje.

O meni:
- rođen u Sisku 1970.
- završio "Siđinu" i Gimnaziju u Sisku
- studij u Zagrebu
- živim u Jeruzalemu od 1996.
- zanimanje: između ostaloga, još uvijek i student (na doktoratu)
- ime: Darko
- elektronička pošta
Dosadašnje teme
Ako odavde želiš pristupiti svom računu na blog.hr.