Kako je Indonezija domovina tempeha postoji jako puno egzotičnih jela sa tempehom.
Ja ću ovdje spomenuti samo dva koje smo isprobali. Jela su zaista fenomenalna a oba koriste kokosovo mlijeko koje je vrlo lako svježe prirediti na slijedeći način:
1) probušite dva oka kokosovog oraha i izlijte tekućinu. Tekućina se može upotrijebiti za mlijeko ali i ne mora.
2) razbijte kokosov orah. On se lako razbija ako znate gdje treba udariti.
3) Nožićem odvojite bijelo meso od drvene kore. Smeđu potkožicu ne trebate odvajati.
4) komadiće kokosa stavite u blender i prelijte s vrućom 70 C vodom (1 šalica kokosa:2 šalice vode)
5) miksajte oko 2 minute
6) dobivenu kašu procijedite kroz gazu, istisnite rukama ili prešom i dobili ste izvrsno svježe kokosovo mlijeko
Evo i recepata:
1 Tempeh kotleti (tempeh bachem)
1 nasjeckani luk, 3 m.ž. soli i 1,5 šalice kokos mlijeka i 4 žlice tamno smeđeg šećera (slada). Sastojke zagrijati do vrenja, dodati 250 g tempeha narezanog na deblinu 5 mm i kuhati oko 15 minuta ili dok sva tekućina ne ispari.
Nakon toga pržiti u dubokom ulju i poslužiti.
2 Tempeh u kokosovom mlijeku
zagrijati tavu ili wok dodati 3 žlice ulja i pržiti nasjeckani luk, češnjak, čili 30 sekundi. Dodati 1 šalicu kokosovog mlijeka, 1 m.ž. soli i oko 150g tempeha narezanog na kockice. Kad zakipi kuhati oko 5 minuta (konzistencija treba biti tekuća). Kao opcija mogu se upotrijebiti i prethodno pržene kockice tempeha.
|