Counters
Get a Counters Uskoro počinje škola!!! - blablablablablablabla - Blog.hr

blablablablablablabla

petak, 01.09.2006.

Uskoro počinje škola!!!

coolpartysmokinthumbupnamcorblablanocool
Moram vam priznati da se ja veselim školi!party Znate li zašto? Zato jer mi je odmor već dosadio.zijev U ponedjeljak počinje škola. Prvi ću dan ja pretpostavljam imati samo sat razrednika ili tri sata razrednika.party
Imam novu torbu, jedva ju ćekam isprobati, mama će mi kupiti novu pernicu, olovke, gumice itd.thumbupsmokinparty
Mnogi od vas uopće ne čekaju školu.no Ja ne znam što da napišem pa mi vi komentirajte što mislite o početku školske godine. thumbup

Povijest (koja se ne uči u školi) barem ja tako mislim. blablablablablabla

Kraljevstvo Benin

Povijest Afrike prije sedmoga stoljeća pos. Kr. slabo je poznata. Države kojima vladaju kraljevi razvijaju se tek u doba našega srednjeg vijeka. Nalazimo ih na jugu Sahare, u srcu tropskih šuma, na obalama oko velikih rijeka, oko velikih jezera. U 19.st. ni jedno od tih kraljevstva nije opstalo pred Europljanima.

Iznad Sahareblabla

Narodi obalnoga područja južno od Sahare trguju s berberskim narodima koji žive u Sjevernoj Africi.
Od davnih vremena sol, i posebice zlato, prelaze pustinju na leđima deva. Između 5 i 11 st. kraljevstvo
Gana temelji svoje bogatstvo na toj trgovini koju kontrolira. No u 11. st. narodi sa sjevera, koji su prešli na islam, osvajaju taj dio Afrike. Ponovno se pojavljuju velike muslimanske države poput kraljevstva Mali na obalama Nigera ili Kanem-Bornu uz jezero Čad.

Kraljevstvo Benin

U Africi tek rijetka kraljevstva postala pravim carstvima. To je slučaj s kraljevstvom Benin koje je ostalo pošteđeno muslimanskih osvajanja. Nastalo je u 12. st., a u 15. st. prostire se od područja Lagosa do rijeke Niger. U to doba ljevači Benina dovode do savršenstva svoje umijeće lijevanja u bronci.

Oba, kralj-bog

"Oba" je beninski kralj. On predstavlja snagu i bogatstvo kraljevstva. Iz svoje palače vlada zemljom uz pomoć mnoštva dužnosnika.

Sveto biće

Kralj je sveta osoba. Njegovi ga podanici štuju kao boga. Svi vjeruju u njegove čudesne moći.
Kad nosi svoju bogatu bisernu ogrlicu, dovoljno je samo nešto poželjeti u njegovoj blizini i svi će se snovi ostvariti. Edos-narod beninskog carstva- štuje toga živog boga koji, kako oni misle, uopće ne jede, pije, spava. Nakon što umre, izliju u bronci glavu nalik njegovoj i stave je na oltar u palači. Kraljevi podanici, koji vjeruju u zagrobni život, nadmeću se za čast da budu pokopani kraj svojeg vladara.

Oba i njegov narod

Svake godine prigodom svečanosti Ig, oba izlazi iz svoje palače. Glazbenici najavljuju njegov dolazak zvonima i rogovima. U paradnoj odjeći, okružen slugama, pojavljuje se pred svojim podanicima u svom sjaju, dok ispred njega idu naoružani vojnici.

Dužnosici

Oba vlada pravim carstvom. U provincijama guverneri se brinu da se poštuje njegov autoritet. U selima su predstavnici njegove vlasti seoske starješine. U kraljevskoj palači služe mu stotone dužnosnika i slugu.

Tko će naslijediti obu?

Nakon smrti jednog obe starješine biraju njegova nasljednika između sinova koje je imao s brojnim ženama. Tijekom ceremonije ustoličenja novi vladar simulira bitku sa seoskim starješinama. Od tog trenutka vladat će kao apsolutni gospodar.

Benin, grad umjetnosti

Grad Benin sjajna je prijestolinca koja odražava svu moć carstva. U palači se čuvaju umjetnička remek-djela. Glave kraljeva, izlivene u bronci, svojom ljepotom nadmašuju sava druga djela.

Grad zanatlija i umjetnika

Grad štiti jarak i dvostruki bedem od balvana. Iza te utvrde nalazi se širike i ravne ulice s kućama na kat. Svaka je četvrt rezervirana za jedan zanat: kipari koji izrađuju predmete u bjelokosti i drvu, proizvođači bubnjeva, tkalci, ljevači bronce, kovači, kožari.

Umjetnost posvećena kralju
Umjetnost je privilegija rezervirana za obu. Jedino on smije nositi koraljne ogrlice. Ni jedan umjetnik ne smije ništa izliti u bronci ili oblikovati u bjelokosti bez njegova dopuštenja. Ljepota i plemenitost metala simboliziraju naime monarhiju, dok je bjelokost simbol čistoće. U palači se posjetitelji mogu diviti maskama i statuama izrađenim u drvu, bjelokosti i bronci.

Umjetnost lijevanja bronce
U 14 st. jedan je ljevač iz susjednoga grada došao prenjeti svoje umijeće u Benin. Dok su ga beninski umjetnici pažljivo gledali, modelirao je jednu glavu u glini, prekrio je tankim slojem voska, a vosak opet glinom. Nakon što je otopio vosak, na njegovo je mjesto izlio rastaljenu broncu. Pričekavši da se posve ohladi, pažljivo je razbio glinu. Pred zadivljenim gledateljima pojavila se prekrasna brončana glava.
Sada je dosta. Pozdrav i pročitajte moj novi post za dva dana.
smokinsmokinsmokinrolleyeswinkyesmahwavemahwavemahwavehrvatskahrvatskahrvatskahrvatska

01.09.2006. u 08:26 • 10 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.



< rujan, 2006 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Kolovoz 2008 (1)
Travanj 2007 (3)
Ožujak 2007 (2)
Veljača 2007 (2)
Siječanj 2007 (1)
Studeni 2006 (6)
Listopad 2006 (15)
Rujan 2006 (8)
Kolovoz 2006 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Opis bloga

Moja razmišljanja, dnevna događanja, zanimljiva povijest

Linkovi

Blog.hr
Forum.hr
Monitor.hr

Mudre izreke

Historia est magistra vitae. (povijest je učiteljica života)
Affirmati incumbit probatio. (Tko tvrdi mora i dokazati)
Nil lacrimae et gemitus defuncto corpore prosunt. (Kada je tijelo mrtvo, ništa ne koriste suze i jecaji)

Zanimljivi blogovi

Bitke kroz povijestthumbup
Mitologijawink
atlantidasmijeh
sirenicacool
rusalkathumbup
mali iz Metkovićathumbup
apstinenticathumbupcoolsmijeh