|
|

utorak, 30.01.2007.
N A P O K O N
Kako vrijeme leti, nisam ni primjetila da je prošlo sigurno više od tjedan dana od zadnjeg posta. Sada se sigurno neću ni sjetit svega...Oh well...
Ivana, hvala na mailu!! Potakla si me da se odmah uhvatim pisanja!! ;)
Zahladilo je, to sigurno. Pao je snijeg što možete vidjet iz priloženog!
Na nastavi je počelo bit intenzivnije, traži se maksimalna koncentracija, ocjene su manje-više dobre, tu i tamo koji kiks, ali u principu dobro.
Kako imam još samo tjedan dana B bloka, svaki dan imam sve više obaveza. Ah, u utorak sam imala sa Stacey i još dva tipa iz razreda prezentaciju o Lidiji Bastianić. Svatko je dobio nekog iz kulinarske industrije, i bila sam baš iznenađena kada sam vidjela njeno ime na popisu. Nisam ni znala da je tako poznata. Zapravo, ona je došla ovdje 1958 kao 12godišnjakinja i s vremenom je ušla u kulinarstvo, počela kuhat ''domaću spizu'' tj. Istrijansku, ali poznata je kao prva koja je upoznala Ameriku s autentičnom talijanskom kuhinjom sa Istarskom/Hrvatskom podlogom.
Stacey i ja smo već tjedan dana prije počele šizit, jer nam držanje govora nije baš najjača strana. Na moje iznenađenje, sve je ispalo super, sama sebe sam iznenadila.
E da, neki dan smo imali Mid term quiz iz matematike. To je kao test prije polugodišta, tj. polovine bloka. Bila sam poprilično zadovoljna kako sam napisla, ali opet nisam očekivala da ću imat 28 od 30 bodova, i bit puštena pola sata ranije!! Matematika mi stvarno nije nikad išla...Hm, nešto se ozbiljno događa...
Dosta sam ljudi upoznala do sada, stvarno dosta. Neki su stvarno super, a ima opet toliko čudaka, pogotovo ovdje u Hudsonu. Neku večer su se dvije cure obojale u crveno i tako išle uokolo, a da ne spominjem kako sam se pripala kad sam vidila lika sa crnom maskom na licu kao što nose razbojnici....Svašta...
Jučer sam doslovno CIJELI dan provela u sobi, imala sam preko previše domaćeg. Nisam se dobro organizirala, trebala sam nešto napravit prije, ali ja kao ja...Uglavnom, morala sam pročitat neko štivo iz gastronomije (predpostavila sam da bio mogao bit pop quiz iz toga, i naravno...bingo!), zatim sam imala za napisat esej od otprilike 1000 riječi s tim da u njega ukomponiram detalje iz prethodna dva rada. Wow! Tako uzbudljivo. Za to mi je trebalo otprilike 4 sata, a i to štivo od 10 strana mi je oduzelo vremena jer sam imala dosta nepoznatih riječi. I kao šlag na kraju, morala sam se spremit za quiz iz Food Safety, a toga me najviše bilo strah jer prošli put nisam briljirala... Sve u svemu, pop quiz sam napisla ok (mislim 7 od 10), i što je najčudnije od svega, dobro sam prošla na Food Safety (mislim 15 od 20). To je uspjeh!! Izludile su me bakterije, temperature i paraziti....
I za ne falit, koliko god sam bila sretna što nismo imali Writing, ne znam zašto, ošito profesorica nije mogla doć, ljuti me jer sam toliko vremena potrošila na tom eseju, a mogla sam učit Food Safety!! Ali dobro...bar sam ga napisla...E da, sva sreća da u Wordu ima opcija word count tako da sam svako malo provjeravala koliko imam riječi, i uspjela sam navuć na 1084! :))
Evo sada sam u sobi, sretna što napokon mogu napisat par riječi na blogu, i onda ću se vjerojatno čut sa svojima, to je već postao ritual ;) Sutra je NAPOKON petak i imam poprilično domaćeg iz matematike, tako da bolje da to obavim što prije...Večeras moram ranije otić spavat jer sam noćas imala samo 4 sata što nije baš dovoljno, ali espresso me spasi! :)))
Inače, ponedjeljkom, srijedom i petkom imam nastavu od 8 - 11:30, a utorkom i četvrtkom od 7 - 1:15. To znači da kad je nastava u 8, dižem se u 7 manje kvarat i u 7 i kvarat sam već na doručku, a kada je u 7, onda je dizanje u 5:45. Znam da zvuči grozno, ali uopće mi nije problem i doručak nikad ne preskačem! Jooooj kako bude svega!! Ja doduše ne jedem jaja, slaninu, krumpir, kobasice i sl., ali je interesanto samo gledat što ljudi jedu. Najviše se veselim muffinima koji su uglavnom svaki dan na meniju i uvijek drukčiji!
Još sam zaboravila spomenut da će najvjerojatnije u sljedećem izdanju Kuhara izić moj članak o životu na Culinary Institute of America. YEeeeeey!! Znam da većina vas i ne zna za taj časopis jer to primaju samo članovi klluba (bar mislim), ali moram priznat da sam uzbuđena i da sam ta koja će pridonijet hrvatskoj gastronomiji :)))
Obećajem da mi sljedeći put neće trebat toliko da napišem par riječi....PROMISE
P.s - Evo pokušat ću vam prenijet malo sniježnog ugođaja, jer čujem da je u Splitu proljeće...A Splite moj...

7 sati ujutro...


Ove sam slikala nakon nastave, oko 11 ipo....


|
- 19:58 -
Comments (0) -
Isprintaj -
#
ponedjeljak, 22.01.2007.
Zadnji dan produženog vikenda
''Vikend'' je skoro gotov, i taman mi je bilo i odmora i učenja. Iako me sutra čeka quiz, i vjerojatno pop (blic) iz gastronomije, ima nešto što me veseli. SNIJEG.
Upravo pada, nije puno, ali pada. Što je najinteresantnije nije uopće tako hladno. Stacey i ja smo se upravo vratile iz Courtside Cafe-a gdje smo pojele naš standardni lunch - Chef salad.
Mmmmmmmm. Jučer smo isto to isto uzele, ali nismo jele u cafe-u. S obzirom da su nam zapakirali za ''to go'', znate koliko je porcija bila manja? Skoro duplo. Odsada samo jedemo na licu mjesta.

Na putu do Courtside Cafe-a....Sve se zaledilo.

mmmmmmmmmm...........
|
- 21:41 -
Comments (1) -
Isprintaj -
#
petak, 19.01.2007.
Coca-Cola Blak
Večeras, nedugo nakon što sam objavila prethodni blog, u sobu je ušla Courtneyina prija Stephanie s novom Coca-Colom Blak.
Super je!!! Okus mi je toliko poznat, a nikako se ne mogu sjetit na što me posijeća....
P.S- Stacey je ''podnijela zahtjev'' za selidbu. Od 09.02 smo oficialno cimerice, jer Courtney odlazi na externship....
YEEEEEEEEEEY!!!!! 

|
- 04:49 -
Comments (1) -
Isprintaj -
#
quiz quiz quiz
Ahhhh, ovi njihovi quizovi me izluđuju!
Dobila sam rezultate od prva dva quiza iz Matematike kojeg sam super rješila (17/20) i Product Knowledge s kojim se nisam baš proslavila (13/20), ali bar sam prošla....Baš me obeshrabrilo, i bila sam depresivna....Ali upravo mi je to dalo poticaj. Ne smijem to dozvolit, moram se malo više potrudit :)
Pisali smo dva quiza iz Gastronomije. Jedan je bio pop quiz - to je kao kod nas blic test, samo što je ovo iz domaćeg rada. Već znam što imam za domaći, za svaki sljedeći sat, i uvijek moraš bit spreman. Tako smo imali 2 teksta za pročitat i sutradan nam je dala quiz. Dobro sam ga napisala. A što se tiče ovog drugog, to je bio ''veliki'' test, i od 30 pitanja, 20 ih sigurno imam točnih. Uvijek ti nešto uvale, još kada mi stave neke nepoznate riječi....Ahhhh.....Ali bit će ok...
VEČERAS JE PAO SNIJEG!!!!!!!!
I sutra je petak! Yeeeeey!! I imamo vikend+ ponedjeljak slobodno. Naime, svaka tri tjedna imamo ponedjeljak slobodan :)))
|
- 02:52 -
Comments (0) -
Isprintaj -
#
utorak, 16.01.2007.
- 20:11 -
Comments (0) -
Isprintaj -
#
subota, 13.01.2007.
ah...

Nisam stvarno odavna ništa objavila, možda zato što sam u Bloku B? Hm....Da, zaista je dosta teže sada, ipak sam s jednog, došla na 5 predmeta. Novih riječi ima na pretek, važno mi je da uspijem pohvatat manje-više sve što se govori na satu, ali zbrka mi je u glavi od silnih informacija. Interesantno, u Splitu mi nikad nije trebao planer, a ovdje nebi mogla bez njega.
Sve je već iplanirano; Kada je koji kviz (test), domaći rad, i uvijek moraš pročitat što ćeš radit na idućem satu, jer ti znaju ubaci blic kviz! Organizacija samo takva.
Sve što se uči, te popratne materijale i informacije za svaki predmet, se nalaze na studentskom web portalu. Vjerujte mi, stalno sam na tome. Ali sviđa mi se takav način rada, jer si jednostavno primoran da stalno učis.
E da....zaboravila sam napomenut da je većina ljudi zapamtila moje ime. Ajme, izludili su me. Svakome profesoru moram reć kako da izgovori, jer ih vćina kaže ''Čaj''
A neka, bar me sada svi znaju 
Inače, imam ove predmete: Math, writing, food safety, gastronomy & product knowledge.
Danas smo imali kviz iz matematike i product knowledge ( bavi se voćem, povrćem te njihovim svojstvima). Vidjet ćemo u ponedjeljak rezultate....
Ovom vikendu se zapravo jako veselim. Kao što se vidi iz prilolženog, sutra navečer je Winter Formal. To je zapravo bal (ples), ali u stilu Shakespeara i njegove Dvanaeste noći. Tako da sam u utorak bila napravit masku, jer je svi moraju imat. Obuć ću ponovo svoju haljinu sa maturalne! Yeeeey! Mislim da će bit zabavno s obzirom da dolazi velik broj ljudi, bit će razno razne hrane (naravno!), te čokoladna fontana, a i birat će se Mr. i Mrs. večeri! :)))
p.s - Stacey će bit moj ''partner''
U nedjelju pak nas dvije idemo na degustaciju Tartufa. Sva sreća da sam bila dovoljnoo brza da nabavim karte! To će bit u Colavita centru, tj. talijanskom restoranu. Can't wait!!

|
- 05:34 -
Comments (1) -
Isprintaj -
#
ponedjeljak, 08.01.2007.
CIA i u Nizozemskoj
Moj najslađi rođak Dani dobio je moj poklon za Božić....Čini se da je došao i njegov trenutak slave :) Neka, mama i tata će bit ponosni....

|
- 00:51 -
Comments (0) -
Isprintaj -
#
petak, 05.01.2007.
Zadnje riječi o NYC
Evo, još samo par zanimljivosti o zadnjim danima u NYC. Ja sam doduše već u školi, jučer sam stigla. Mama i tata su me otpratili do željezničke postaje, i ma koliko se dobro držala, nije mi bilo baš fino...koji glupi izraz, ali tako je...Ma zapravo sam taj trenutak; Stojim na vratima vlaka, oni prekoputa mene, samo čekamo trenutak da se zatvore - i onda samo iščeznu preda mnom, i najedanput mi se zamuti pred očima, kao i sada dok pišem. Ali sva sreća da sam sam pokraj sebe imala Lindt čokoladu, i vjerovali ili ne, osjećala sam se puno bolje :) Nevjerojatno!
Ma super sam, stvarno! Samo me taj rastanak rastuži - mrzim rastanke!
Stvarno se osjećam kao kući, i jučer sam s tolikim zadovoljstvom večerala, naravno, u Mediteranskoj kuhinji ;) Napokon, baš mi je falilo!
Sutra već počinje nastava, i jedva čekam, ipak idem u novi, blok B! Sjedeći ovako začula sam da me netko zove iz vani, odmah sam znala....Stacey! Stigla je prije nego što sam očekivala, i tako me razveselio njen dolazak, imat ćemo o čemu pričat!
E sad, još malo o NYC. Zadnji dan smo probavali vruće čokolade, na stvarno specijalnim mjestima. Evo, prilažem ovu sliku, i ako malo bolje pogledate, na šalici iz koje pijem ( ne izgleda baš nešto, sli eto..) piše $8.67
Da, to je cijena vruće čokolade iz La Maison du Chocolat. Ako pogledate prošli post, tamo sam već probala čokoladu, ali iskreno, vruća čokolada me malo razočarala. Pitate se zašto?
Zato što je bila kako bi mi rekli ''tanka'', nije imala puni okus. Sam okus čokolade je bio fin, ali su je zezli jer su razvodnili....

Probala sam još dvije vruće čokolade. Jedna je bila od Pierre Marcolini-ja. Tip je Belgijanac, vrhunski slastičar, osvojio je svjetsko prvenstvo u slastičarstvu jednom, i tek prije 2g. otvoren je dućan s čokoladom NYC, jedini u Americi. Fantastična, skupa čokolada, a za vruću čokoladu nemam riječi. Zaista poseban okus, takvo što još nisam probala. Tu je isto cijena $60 z a pola kg.
I zadnja je bila u City Bakery. Da mi nije jedan tip iz škole rekao za to mjesto, vjerojatno nebi nikad ni ušla. Tu je čokolada bila skoro kao puding, malo rjeđa. Okus pun da ne može bit puniji!
Čisti užitak.
Evo još par sličica iz grada....
EMPIRE STATE BUILDING

KLIZALIŠTE NA ROCKEFELLERU

UOBIČAJEN PRIZOR (odispod mu dolazi toplina, zato baš tu...)

POGLED NA ULICU

|
- 02:20 -
Comments (0) -
Isprintaj -
#
utorak, 02.01.2007.
- Najbolje od najboljeg -
Slastičarna koja me doslovno oborila s nogu. Eto, tu bi voljela odradit praksu...
- FINANCIER PATISSERIE -

Probali smo 3 vrste slastica; Opera cake, Apple puff i još jedan mali kojem ne znam ime, ali se okus ne zaboravlja...
- LA MAISON DU CHOCOLAT -
Ovo je kao da si ušao u zlatarnu. Nisam spomenula, da su sve ove čokolade i slastice jako skupe, ali itekako vrijede. Ovdje sam kupila jedan kvadrat čokoladnog Ganachea koji se zvao Guayaquil (vanilla infused ganache wrapped in dark chocolate). Svaka pralina ima svoj naziv i onda uzmeš knjižicu i vidiš što je unutra. Cijena: $5 - prava sitnica. Nešto posebno mi se dogodilo kad sam zagrizla u taj komad čokolade - ušla sam u svoj svijet, totalno se prepustila, uživala sa svim svojim osjetilima.


- GODIVA -
Čololade su fantastične, a sve pohvale i za vruću čokoladu koju sam već dva puta kupila...


- AUSTRALIAN HOMEMADE CHOCOLATES -
Iako nemaju samo čokoladu, već i sladolede, bila je fantastična i neobična!


- COLDSTONE -

Najbolji sladoled IKAD.
Ovako to ide: Imaš različite vrste sladoleda ( ja sam uzela French vanilla), i onda možeš da ti u njega umiješa što kod poželiš od smrvljenog kit kata, biskvita, raznog voća, orašastih plodova itd. itd.
Ja uz french vanillu odabrala malinu. Dobitna kombinacija! :))
Najmanja porcija $4.
Evo pogledajte kao se radi, vrlo interesantno....



|
- 04:37 -
Comments (1) -
Isprintaj -
#
01.01.2007
SrEtNa VaM NoVa 2007. GoDiNa!!!
Sigurno ćete se šokirat, ali doček Nove sam provela u kući, sa svojima. Na Time Square-u su bile tolike gužve već dva dana prije, a tatu je bilo malo i strah s obzirom na cijelu situaciju u NYC, u subwayu su već radili neke kontrole...I tako nismo išli, nego smo gledali prijenos na TV-u. I da vam budem iskrena, nije mi žao. Sve skupa nije bilo ništa posebno, čak nije bilo ni pravog vatrometa! Nisam ništa propustila.
Mogu reć da smo New York jako dobro upoznali, i stvarno dosta vidjeli. Danas je bio kišni dan, ali jako topao. Prvi dan da stvarno nisam bila raspoložena za hodanje, i tako smo odlučili posjetiti Guggenheim muzej. Baš mi je drago da sam to napokon vidjela, zaista nešto što se treba vidjet.
Ovako ja provodim vrijeme u Subwayu ;)

ZABAR'S - Dućan koji nas je svih oduševio. Kupila sam dvije knjižice, kao vodiči kroz restorane, slastičarne, pekare, delikatesne dućane etc. u NYC. Tu sam ga uočila, i otišli smo još prošli tjedan....
600 vrsta sireva!!!! Ajme, nisam znala gdje da se okrenem! Najrađe bi bila otkupila cijeli dućan. Nevjerojatno. Osim toliko vrsta sireva, tu su razni suhomesnati proizvodi, namazi, sigurno 15 vrsta svježih maslina, razna ulja, pravi Aceto Balsamico (10 g. star, 2dl - $80, ili još jedan $130) Napokon sam i to vidjela, čisti luksuz.
A koliko tek vrsta čokolada, i to ''pravih'' čokolada, raznih pakiranja i okusa. Joj, toliko je toga bilo da se više i ne mohu sjetit. Bilo je i dosta vrsta dimljene ribe - Yuuuuum! Na katu je posuđe, ono, od A - Ž.
Samo treba novaca....he, he...
Evo samo jedan mali dio sireva.

Pogled na Ground Zero, gdje su bili blizanci. Sada je u i zgradnji novi, Freedom Tower.

S druge strane....One big happy family! ;)

Mama i ja....

|
- 03:01 -
Comments (1) -
Isprintaj -
#
|