coffee addict

subota, 16.09.2006.

LAKOĆA ŽIVLJENJA


lakoća življenja je varljiva
poput laganog koraka maltezera
koji klizi po tlu
poput djevičanski bijele dlake
koja lebdi u zraku


- 16:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 05.09.2006.

TREBA BITI ZABAVNO ...

TEČAJ ZA MUŠKARCE

Modul 1: Obavezni tečaj

1. naučiti živjeti bez mame (2000 sati)
2. moja žena/cura nije moja mama (350 sati)
3. razumjeti da je nogomet samo šport (500 sati)

Modul 2: Život u dvoje

1. imati djecu i ne biti ljubomoran (50 sati)
2. prestati govoriti gluposti kad curi/ženi dođu prijateljice (500 sati)
3. prevladati sindrom ''daljinskog'' (550 sati)
4. ne urinirati pored/oko WC školjke (100 sati + praktični dio s video snimkama)
5. razumjeti da cipele ne mogu ići same u ormarić za cipele (800 sati)
6. kako doći do koša za prljavo rublje, a da se ne izgubite (500 sati)
7. kako preživjeti blažu prehladu bez dramatiziranja (100 sati)

Modul 3: Slobodno vrijeme

1.opeglati košulju za manje od 2 sata (praktični dio)

Modul 4: Tečaj kuhinje

1. stupanj (početnici !): kuhinjski aparati ( ON uključi- OFF isključi)
2. stupanj (napredni !): moja prva Podravka juha bez suvišnih posuda i zagorjelog lonca + praktični dio: zavrijati vodu prije dodavanja špageta.

MALO TEŽE I DUBLJE TEME


Zbog kompleksnosti i zahtjevnosti tema broj kandidata ograničen.

Tema 1: "Pegla - od perilice do ormara...taj misteriozni proces" (500 sati + praktični dio).

Tema 2: "Opasnosti pri punjenju posudice za led" (demonstracije i video snimke)

Tema 3: ''Vi i elektronika'' - ekonomske prednosti pri zvanju majstora za popravak (čak i za one osnovne)

Tema 4: "Zadnja znanstvena otkrića" - kuhinja i odnošenje smeća ne prouzrokuje impotenciju i tetraplegiju (praksa u laboratoriju)

Tema 5: "Nije protuzakonito kupiti ženi ruže iako ste već u braku"

Tema 6: ''Raste li toaletni papir na roli za toaletni papir ?''

Tema 7: ''Kako spustiti poklopac WC školjke...korak po korak'' (praktični dio + video konferencija s Harvarda)

Tema 8: ''Zašto nije potrebno vjetriti s plahtom kada prdnete?'' (praksa u parovima)

Tema 9: "I muškarci vozači mogu pitati prolaznike za smjer i neće izgledati smješno" (uvjeravanja)

Tema 10: "Deterdženti" - doziranje i upotreba (praktični dio u laboratoriju da ne bi slučajno uneredili stan)

Tema 11: "Stoj za pranje rublja/posuđa - bezgranična zagonetka"

Tema 12. "Osnovna razlika izmedju koša za prljavo rublje i poda" (laboratorijski pokus)

Tema 13: ''Muškarac kao suvozač - Da li je genetski moguće da ne govori i upozorava kad ona parkira?''

Tema 14: ''Da li šalica od kave može sama preletjeti do sudopera?'' (praktični dio vodi David Copperfield)

Tema 15: "Nadprosječna komunikacija" - mentalne vježbe za razumjevanje da je nešto u ladici, a da ne pitate ''u kojoj ladici?"


(preuzeto s bloga Poslovna žena)

- 01:40 - Komentari (1) - Isprintaj - #

nedjelja, 03.09.2006.

SVE JE U GLAVI - 4

Psihološka pomoć pri mršavljenju

6. ANALIZIRAJTE SVOJE OKUSE

Već prije je istaknuto kako većina ljudi s problemom viška težine jednostavno jede, a da ne osjeća okus hrane - oni gutaju. Njihova je hrana obično samo napola prožvakana, a misle na repete dok još nisu ispraznili tanjur. Smatraju da vole hranu – mnogi od njih drže da su gurmani. Ali pravi gurman kuša okus hrane – u potpunosti je doživljava. Kao metoda za suzbijanje loše navike i način da je osujetimo može pomoći graf hrane koji je kreirao otac eksperimentalne psihologije W.Wundt. On je smatrao da se okus svake hrane može raščlaniti na četiri osnovna okusa: slatko, kiselo, gorko i slano. Ideja ove vježbe je da uložite svjestan napor i analizirate svoje iskustvo okusa određene hrane. Ovakav tip vježbe će vam pomoći da se od gutača transformirate u gurmana.

Osnovne upute za provođenje analize okusa:

Odlučite se za neku omiljenu hranu. Za vježbu odaberite vrijeme kad ste sami kod kuće i imate dovoljno vremena. Zamislit ćete da ste degustator u velikoj prehrambenoj kompaniji. Vaš je zadatak analizirati hranu prema četiri osnovna okusa. Ovo treba biti i kvantitativna analiza, moramo znati koliko intenzivno osjećate pojedini okus. Za to će vam trebati ovakav dijagram:

Slatko 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Kiselo 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Gorko 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Slano 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Zaokružite broj koji najbolje odgovara jačini pojedinog okusa. Na primjer ako jelo uopće nije slatko zaokružite nulu pod «slatko». Ako ima samo naznaku slatkoće zaokružite 1 i tako dalje. Kad ste odlučili o stupnju slatkoće jela, prijeđite na ostale okuse kiselo, gorko i slatko. napravite tu vježbu i s drugim jelima i zabilježite svoje reakcije na tu vježbu.

Pogledajte reakcije nekih osoba:

«Hrana koju sam odlučio analizirati bila je pivo. Nisam baš siguran da je pivo «hrana» - ali znam da deblja i ima prehrambenu vrijednost. Dakle, radilo se o pivu:
ANALIZA PIVA
Slatko 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Kiselo 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Gorko 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Slano 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Znate li vi što mi činite? Oduzet ćete mi svu čar pijenja piva – ali valjda je to i cilj? Ne, nisam to mislio ozbiljno. Moji su osjećaji prilikom te vježbe bili miješani. Kao prvo to je bilo teško uraditi. Gledam graf i razmišljam: Mora biti nešto više u okusu piva nego samo to. Graf izgleda tako jadno – sve što dobijem od piva je malo gorkog i malo slanog.»


«Ja sam čovjek za meso i krumpir i kad izlazim u restoran moje omiljeno jelo je goveđi steak i pečeni krumpiri preliveni kiselim vrhnjem. Odlučio sam analizirati goveđi odrezak:
ANALIZA ODRESKA
Slatko 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Kiselo 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Gorko 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Slano 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Gledajući poslije graf razmišljao sam o svojem iskustvu analiziranja. Počinjem shvaćati da uopće ne jedem zbog okusa hrane. Kad počneš analizirati vidiš da tu niti nema toliko mnogo okusa. Ovo iskustvo s analizom odreska zaista mi je pomoglo da malo usporim. Sada jedem hranu i nastojim je okusiti – možda po prvi put. I to nije lako učiniti. Osjetiti pravi okus hrane je zaista napor.»


«Luda sam za burritom iako znam da deblja. Otišla sam u meksički restoran, ali ga nisam pojela već sam ga odnijela kući da ga u miru analiziram.
ANALIZA BURRITA
Slatko 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Kiselo 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Gorko 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Slano 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Ovo je nevjerojatno! Je li to sav okus koji dobijem od jedenja burrita? Očigledno mi je kako se ova vježba poklapa s vježbom jedenja sa zatvorenim očima. Postaje mi jasno kako debele osobe puno više privuče izgled hrane nego okus. Ali kad to shvatiš onda je dovoljno gledati hranu i ne dobiti ni grama na težini. Počinješ se pitati zašto zapravo jedeš. Prejedavanje je smiješno. Bolje je gledati hranu, uživati kako izgleda i polako pojesti samo malo. Kad ti je dovoljno – samo prestani. Nije potrebno «polizati tanjur» svaki puta, kao što ja obično radim.»


Većina reakcija na ovu vježbu je bila u ovakvom tonu, pa su rezultati ove vježbe prilično ujednačeni. Osobe koje imaju problema s prevelikom težinom šokirane su kad shvate da ustvari ne uživaju u okusu hrane. Iznenađene su kad ustanove kako osjeti okusa općenito nisu jako intenzivni. Naš doživljaj hrane je složeno iskustvo koje uključuje više od samog okusa. Kad jedemo sva su naša čula osjeta angažirana. Vidimo hranu i njezin izgled nam je vrlo važan. Osjećamo miris hrane – miris je isto tako važan kao i okus. Vjerojatno ste čuli da ako je osoba zatvorenih očiju i drži nos da ne osjeti miris teško će razlikovati krumpir od luka. Pokušajte sami! Opip je isto tako važan u doživljaju hrane. Razlika u dodiru pomfrita i pire krumpira sigurno nam znači kao različito iskustvo doživljaja tih jela. A to je iskustvo različito zahvaljujući našem osjetu opipa. Kad jedemo pomfrit ili chips čujemo kako hrska. Odrezak zvuči drugačije, kao pisak. Ovdje je važno da sva ta iskustva koja doživljavamo – ne debljaju. Ako usporite jedenje možete sve to doživjeti poput pravog gurmana - bez da pojedete puno. Količina hrane koju pojedete ne povećava intenzitet ovih doživljaja. Zapravo ima potpuno suprotni efekt – umanjuje doživljaj hrane. Jedući brzo propuštate totalni doživljaj – ne dajete si priliku da primjećujete sve te osjete koje možete s jelom iskusiti.
Ali nemojte samo tako naprečac odlučiti sporije jesti. Napravite ovu vježbu i analizirajte više vaših omiljenih jela.Vidjet ćete da kako usporujete pri jelu bez puno teškoća nakon što ste proveli analize. Vaš napori da osjetite pravi okus hrane inhibirat će vašu tendenciju da brzo jedete. To će biti zanimljivo iskustvo. Ukoliko ovu vježbu napravite nekoliko puta svakog tjedna i to kroz nekoliko tjedana vidjet ćete da se vaša tendencija da usporite sam čin jedenja počinje generalizirati i primjenjivati na sve situacije s jelom.
Nakon ovih analiza shvatit ćete koliko su vam kod jedenja važna sva vaša čula osjeta.

- 23:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #